Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Θα δωθούν σε Αγρότες άλλα 643.000 στρέμματα

Του Λεωνίδα Λιάμη
Περισσότερα από 660.000 στρέμματα γης, που αυτή τη στιγμή παραμένει ανεκμετάλλευτη και χέρσα, σκοπεύει να διαθέσει σε Eλληνες αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Πρόκειται για εκτάσεις ιδιοκτησίας του υπουργείου που καταμετρήθηκαν το τελευταίο διάστημα και θα διατεθούν, ανάλογα με την περίπτωση, είτε με καταβολή ενός αντιτίμου είτε με συμβολικό ενοίκιο, μέσα από δύο ξεχωριστές διαδικασίες διακηρύξεων, που θα «βγουν στον αέρα» στο τέλος Απριλίου και στα μέσα Μαΐου.
Διπλασιασμός παραγωγής «Είναι δυνατό να διπλασιαστεί η αγροτική παραγωγή στην Κεντρική Μακεδονία με την προσθήκη των συγκεκριμένων εκτάσεων», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζοντας πως με την πρώτη διακήρυξη - πρόσκληση θα εκχωρηθούν 5.345 αγροτεμάχια από όλη τη χώρα συνολικής έκτασης 17.175 στρεμμάτων. Τα συγκεκριμένα χωράφια είναι όλα μικρότερα των 10 στρεμμάτων έκαστο και θα μπορούν να τα διεκδικήσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τρία τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον ΟΣΔΕ, που διαθέτουν όμορες εκμεταλλεύσεις. Οι αγορές τους θα διενεργούνται στην αντικειμενική αξία ή με συμβολικό τίμημα αν πρόκειται να ενοικιαστούν και θα χρησιμοποιηθούν με αποκλειστικό σκοπό γεωργικές καλλιέργειες, εκτροφή ζώων και στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούνται μέσα από το «καλάθι» της Περιφέρειας.
Η δεύτερη διακήρυξη θα αφορά 1.392 μεγάλα αγροκτήματα, συνολικής έκτασης 643.691 στρεμμάτων, θα διατεθούν μόνο για ενοικίαση με τους δικαιούχους να είναι νέοι αγρότες ηλικίας έως 30 ετών, συνεταιρισμοί αγροτών ή κτηνοτρόφων, αλλά και ομάδες παραγωγών. «Σκοπός είναι η αξιοποίηση των εκτάσεων για παραγωγή διατροφικών προϊόντων ή και ζωοτροφών και στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τόνισε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και διευκρίνισε ότι το ενοίκιο θα είναι συμβολικό με μακροχρόνια μίσθωση άνω των 15 ετών.
Νέοι αγρότες Μιλώντας στο πλαίσιο του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα της ατζέντας το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της περιοχής, ο υπουργός σημείωσε ότι παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα προβλήματα υπάρχουν και θετικά στοιχεία σχετικά με την αγροτική παραγωγή. «Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ το 2010, από τα 2,3 δισ. ευρώ το 2009, ενώ τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 6%, κυρίως στο ζωικό κεφάλαιο και στα νωπά κηπευτικά της Κεντρικής Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «επιπλέον 60.000 - 70.000 κυρίως νέοι άνθρωποι, ίσως και από ένδεια, γύρισαν στις περιοχές τους και καλλιεργούν τα χωράφια τους και πρέπει να τους παροτρύνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου