Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Χάνουν εισόδημα οι κτηνοτρόφοι από αιγοπρόβατα που φεύγουν για Τουρκία

Συνεχίζεται και μάλιστα σε επιταχυνόμενους ρυθμούς η "διαφυγή" μεγάλων αριθμών αμνοεριφίων της Κρήτης που οδεύουν τις τελευταίες μέρες προς τη γειτονική Τουρκία, και μάλιστα ζωντανών. Όπως είχε γράψει πρώτη η "Ν.Κ.", τα ζώα αγοράζονται από συγκεκριμένα κυκλώματα εμπόρων που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία και οι οποίοι, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται, διαθέτουν άδειες για μεταφορά ζώντων ζώων.
Κατά τις πληροφορίες, ήδη έχουν αποσταλεί στην Τουρκία πάνω από 2.000 αιγοπρόβατα. Όμως άνθρωποι του χώρου ισχυρίζονται ότι ο αριθμός τους είναι πολύ πιο μεγάλος και μάλιστα υπάρχουν περαιτέρω αυξητικές τάσεις.
Τα αιγοπρόβατα αγοράζονται σε σχετικά χαμηλές τιμές, αφού άλλωστε μεταφέρονται ζωντανά και δε σφάζονται στην Κρήτη. Αυτό θεωρείται πλήγμα για τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι βρίσκουν βέβαια πελάτες για να πουλήσουν τα ζώα τους, διαπιστώνουν όμως και οι ίδιοι ότι μπορούν κάλλιστα να τα διαθέσουν σε πολύ καλύτερες τιμές. Αυτός είναι και ο λόγος που στην τοπική αγορά όσοι αναφέρονται στο θέμα μιλούν για δράση κυκλωμάτων που επωφελούνται αυτής της δοσοληψίας. Δηλαδή, ενώ πληρώνουν κατά μέσο όρο, όπως μαθαίνουμε, περί τα 2,20 ευρώ το κιλό στους κτηνοτρόφους, οι χονδρέμποροι αυτοί εισπράττουν πολύ περισσότερα χρήματα από τους Τούρκους αγοραστές. Κάποιοι μιλούν για τιμές που υπερβαίνουν τα 3,5 ευρώ το κιλό!
Για το θέμα μίλησε χθες στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου Κωστής Καράτζης. Συγκεκριμένα, ο κ. Καράτζης κάνει λόγο για μεσάζοντες οι οποίοι φαίνεται να διαπραγματεύονται την ντόπια παραγωγή αναγκάζοντας τους εμπόρους να πωλούν τα ζώα τους μόλις στην τιμή των 2,20 με 2,40 ευρώ το κιλό, εκμεταλλευόμενοι από τη μια τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζεται από την Τουρκία και από την άλλη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με δεδομένη τη ραγδαία πτώση που σημειώνει η κτηνοτροφία του νησιού. «Δυστυχώς, δεν έχουμε πλέον εργαλεία για να διαχειριστούμε την ντόπια παραγωγή. Μεταφέρουν 2.000 ζώντα οδικώς για την Τουρκία μέσω Έβρου. Η Τουρκία έχει στραφεί στην αγορά της Ελλάδας με σημαντικές ποσότητες, αλλά όλο αυτό το ενδιαφέρον εκδηλώνεται μέσω των μεσαζόντων που "προξενεύουν" τα αρνιά των Κρητικών και παίρνουν προμήθειες.
Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση και ενώ υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί μια τιμή κοντά στα 3,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, τα περισσότερα αρνιά τα αγόρασαν με 2,20 και 2,40 ευρώ. Στη συνέχεια, τα προωθούν μέσω του κεντρικού μεσάζοντα που είναι ένας στη βόρεια Ελλάδα και ένας στη Θεσσαλία», είπε ο κ. Καράτζης.
Πέρα όμως από το μεγάλο πλήγμα που δέχονται τόσο οι παραγωγοί εκείνοι οι οποίοι, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αναγκάζονται να ξεπουλούν την παραγωγή τους, όσο και εκείνοι που μη συμμετέχοντας στα κυκλώματα αυτά βλέπουν την παραγωγή τους να απαξιώνεται, αφού μένει στα αζήτητα, σοβαρό θέμα προκύπτει όσον αφορά τη δημόσια υγεία καθώς η ποιότητα των ζωντανών αυτών δεν ελέγχεται από κανένα μηχανισμό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη μεταφορά των ζώων από την Κρήτη στην Τουρκία απαιτούνται τουλάχιστον πέντε ημέρες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του κρέατος. Ωστόσο, αν υπήρχαν σφαγεία νόμιμα στην Κρήτη, οι παραγωγοί μας θα κέρδιζαν περισσότερα χρήματα, αφού θα πουλούσαν τα προϊόντα τους ακριβότερα.
Η κατάσταση, όπως τονίζει ο κ. Καράτζης, είναι δραματική και δυστυχώς σε αυτό συμβάλλει και η ανεπαρκής λειτουργία σφαγείων. Συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου λειτουργεί μόνο ένα σφαγείο, το δημοτικό της Νεάπολης που παραχωρήθηκε σε ιδιώτη. Στο νομό Χανίων λειτουργούν δυο, ένα στο νομό Ρεθύμνου και από τα τέσσερα σφαγεία του Ηρακλείου τα δύο είναι ήδη κλειστά».
Ωστόσο, το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από τις διεθνείς αγορές και οι δυνατότητες που φαίνεται να έχει η Κρήτη προκειμένου να καταφέρει και πάλι να κάνει εξαγωγές σε συμφέρουσες για τον παραγωγό τιμές, όπως τόνισε ο κ. Καράτζης, είναι πολλές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αναγκαιότητα για να αυξηθεί και να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή είναι μεγάλη.
«Πρόπερσι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η αγορά της Σαουδικής Αραβίας για 50.000 υπέρβαρα και υπέρπαχα αιγοπρόβατα. Πέρσι δέχτηκα τηλεφώνημα από την Αμερική που ενδιαφερόταν για 100.000 αρνιά να τα δώσουν σε οικογένειες στην Ιορδανία. Μιλάμε για τεράστιες δυνατότητες που παρουσιάζονται. Θα μπορούσε η Κρήτη να μην προλαβαίνει να παράγει προϊόντα. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε το αρνί να καταλήγει στα αζήτητα. Να απαξιώνεται η τιμή του και οι κτηνοτρόφοι να ζουν μέσα στην απόγνωση», είπε ο κ. Καράτζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου