Σελίδες

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

«Βλέπει» µέλλον στην κτηνοτροφία


Η υπερσύγχρονη κτηνοτροφική µονάδα του Παναγιώτη Πεβερέτου (φωτογραφία)
Μια δυνατή βροχή, η οποία διήρκεσε τρεις µέρες και κατέστρεψε ολοσχερώς τις δενδροκαλλιέργειές του µε βερίκοκα και πορτοκάλια στον αργολικό κάµπο, στάθηκε ηαφορµή για να αναζητήσει ο πρώην αγρότηςΠαναγιώτης Πεβερέτος την τύχητου στην κτηνοτροφία.

Εν έτει 1996, λοιπόν, και αφού είχαν περάσει µόλις µερικοί µήνες έπειτα από µια εκτενή αναβάθµιση των καλλιεργειών του, κατά την οποία φύτευσε 3.000 νέα δένδρα και εγκατέστησε σύγχρονα συστήµατα για την άρδευση, τα σχέδιά του διεκόπησαν απότοµα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΥΟ ΕΤΩΝ. Εισήλθε έτσι σε µια περίοδο αναζήτησης, εντός πάντως του αγροτικού τοµέα, η οποία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια. Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της αγροτικής ενασχόλησης είχε διαπιστώσει ότι η κτηνοτροφία παρουσίαζε ευκαιρίες. Για να τις εντοπίσει, όµως, χρειάστηκε συστηµατική δουλειά και µελέτη, η οποία περιελάµβανε και σειρά επισκέψεων σε αγροκτήµατα στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Ειδικότερα, ο πρώην παραγωγός εσπεριδοειδών, φρούτων και κηπευτικών προσπάθησε να µελετήσει τον τρόπο λειτουργίας τωνκτηνοτροφικών αγροκτηµάτων στηΓαλλία, χώρα που διαθέτει µακρά παράδοση στην προβατοτροφία.

Με αρωγό τις γνώσεις που απέκτησε από τις «περιηγήσεις»αυτές, ο 62χρονος σήµερα κτηνοτρόφος προχώρησε στη δηµιουργία µιας σύγχρονης µονάδας προβατοτροφίας, όπου συνδυάζει και την καλλιέργεια ζωοτροφών, η οποία κατατάσσεται ανάµεσα στις µεγαλύτερες της χώρας.

Η εµπειρία του µπορεί, µάλιστα, να αποτελέσει «οδηγό» για νέους ανέργους καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Πεβερέτος, η γεωργία µπορεί να εξασφαλίσει επαγγελµατική επιβίωση σε νέους, αλλάκαι µεγαλύτερους και να λειτουργήσει υπό µία έννοια ως σανίδα σωτηρίας σε µιαπερίοδο συνεχούς ανόδου της ανεργίας. Ο ίδιος και η τετραµελής του οικογένεια, παρά την αναγκαστική αλλαγή στην πορεία του, βγάζει σήµερα µέσω της κτηνοτροφικής του µονάδας «ένα πολύ καλό µεροκάµατο», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά. Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνει ότι την τελευταία διετία 38.000

νέοι βρήκαν δουλειά σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Αλλωστε, η εξέλιξη στην κτηνοτροφία µπορεί να είναι συνεχής.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ. Στην περίπτωση του κ. Πεβερέτου τα επόµενα βήµατα αφορούν στη µετατροπή της οµόρρυθµής του εταιρείας σε µια πλήρως καθετοποιηµένη κτηνοτροφική µονάδα. Αυτό σηµαίνει ότι εκτός από το γάλα η παραγωγή στη µονάδα του θα επεκταθεί και στα προϊόντα τυριού και στο γιαούρτι. Σήµερα, η παραγωγή του ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 200 τόνους πρόβειου γάλακτος µε αγοραστές τις γαλλακτοβιοµηχανίες ∆ΕΛΤΑ και ΣΤΑΜΟΥ, αλλά και τρεις τοπικούς τυροκόµους. Εχει, πάντως, προς το παρόν καταφέρει να επεκτείνει την παραγωγή της κτηνοτροφικής του µονάδας, η οποία βρίσκεται στην Κοινότητα ∆αλαµανάρα του Νοµού Αργολίδας,και στις ζωοτροφές.

Μάλιστα, εκεί παράγεται γύρω στο 70% των αναγκών της σε ζωοτροφές, γεγονός που επιτρέπει στον κ. Πεβερέτο σηµαντικές οικονοµίες κλίµακος. Το κόστος εκτροφής των 1.000 προβάτων χαρακτηρίζεται αποτρεπτικό για µια κερδοφόρα δραστηριότητα, ενώ τα τελευταίατρία χρόνια η τιµή των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 50%. Ανάµεσα στα επόµενα σχέδια περιλαµβάνεται καιη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της µονάδας µέσω της δηµιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.

ΟΛΑ ΑΥΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ. Τόσο η επέκταση της παραγωγής όσο και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών είναι δραστηριότητες, οι οποίες θα ανεβάσουν υψηλότερα τον πήχυ των επενδύσεων στην κτηνοτροφική µονάδα του 62χρονου κτηνοτρόφου, η οποία έχει µέχρισήµερα απορροφήσει επενδύσεις1,5 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις και µηχανήµατα. ∆εν είναι τυχαίο ότι όλες οι λειτουργίες στη µονάδα του κ. Πεβερέτου, από το τάισµα µέχρι το άρµεγµα, είναι µηχανοποιηµένες και αυτοµατοποιηµένες. Εξάλλου, ο ίδιος δίνει µεγάλη σηµασία στις συνθήκες διαβίωσης και εκτροφής των κοπαδιών του. Οπως επεξηγεί, τα κτίρια δηµιουργήθηκαν ευρύχωρα και ψηλοτάβανα, ώστε να αερίζονται καλά, ενώ είναι ηλιόλουστα και θερµαινόµενα. Πρόκειται για παράγοντες που παίζουν σηµαντικό ρόλο σε µια σύγχρονη κτηνοτροφική µονάδα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ. Οµως, οι δραστηριότητες τουκ. Πεβερέτου δεν περιορίζονται µόνο στα 500 στρέµµατα ιδιόκτητων και ενοικιαζόµενων στρεµµάτων, που περιλαµβάνει η κτηνοτροφική του µονάδα. Η συµµετοχή του στα κοινά, όχι µόνο τα αγροτικά, αποτελεί προτεραιότητά του από νεαρή ηλικία. Αλλωστε, στα 28 του ήταν ήδη πρόεδρος της κοινότητάς του, της ∆αλαµανάρας Αργολίδας, ενώ έχει τοποθετηθεί δύο φορές υποψήφιος για τη Νοµαρχία Αργολίδας.

Οσον αφορά την εµπλοκή του στα κοινά του αγροτικού τοµέα, η συµµετοχή τουέχει φτάσει µέχρι τις αρµόδιες επιτροπές των Βρυξελλών. Εκτός από την πολύχρονη θητεία τουστα διοικητικά συµβούλια της ΓΕΣΑΣΕκαι της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει γίνει µέλος της Συµβουλευτικής Επιτροπής Οπωροκηπευτικών και µέλος του προεδρείου των COPA - COGECA στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόµενα στον αγροτικό χώρο αρχίζουν απόµικρό παιδί,καθώς αγρότης ήτανκαι ο πατέρας του, αλλά και ο παππούς του. Ο τελευταίος διέθετε, µάλιστα,1.000 πρόβατα, τα οποία εκτρέφονταν στην ίδια περιοχή.

Η γεωργία µπορεί να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας σε µια περίοδο έκρηξης της ανεργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου