Σελίδες

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

«Παράθυρο» για αναστολή καταβολής δόσεων σε δάνεια κτηνοτροφικών επιχειρήσεων

To υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει το ζήτημα της χορήγησης αναστολής καταβολής των δόσεων δανείων, στα οποία παρασχέθηκε εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο, αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Γαληνού, ο οποίος είχε ζητήσει να τροποποιηθούν οι όροι αποπληρωμής των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων. Συνεχείς παρεμβάσεις για το θέμα έχει κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι παρασχέθηκε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για τη ρύθμιση των υφιστάμενων μέχρι 31.12.2008 ληξιπρόθεσμών και μη οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων από 1.7.2008 μέχρι 31.12.2008 και μέχρι ποσού 15.000.000 ευρώ, ανά επιχείρηση.
Οι οφειλές αυτές προέρχονται από δάνεια που έχουν χορηγηθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης σε βιοτεχνικές, βιομηχανικές μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στους νομούς Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας και στους δήμους Ενιππέα, Ναρθακίου, Πολυδάμαντα και Φαρσάλων του Νομού Λάρισας. Το υπόλοιπο των οφειλών προβλέφθηκε να αποτελέσει ένα νέο δάνειο δεκαετούς διάρκειας, το οποίο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις με πρώτη καταβλητέα την 31.12.2010 και τελευταία την 30.6.2019.

Περαιτέρω, όπως εξάλλου σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, προβλέφθηκε και η δυνατότητα παροχής της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό 80% για τα τυχόν νέα κεφάλαια κίνησης που θα απαιτηθούν κατ΄ ανώτατο ύψος μέχρι του 35% και μέσου κύκλου εργασιών της επιχείρησης των τριών τελευταίων ετών. Τα εν λόγω δάνεια ορίστηκε να είναι επταετούς διάρκειας εξοφλούμενα σε ισόποσες εξαμηνιαίες τεοκοχρεωλυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος έως 31.12.2010. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30.6.2011 και η τελευταία την 30.6.2016.

Ο κ. Γαληνός με την ερώτησή του μετέφερε αίτημα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου και Λήμνου να δοθεί παράταση 3 ετών, όπως έγινε και με τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου