Σελίδες

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Εξ ανατολών… βοήθεια στους έλληνες κτηνοτρόφους ενόψει Πάσχα

«Κλειδί» για την εγχώρια αγορά αμνοεριφίων και στις τιμές που εν τέλει θα καρπωθούν οι έλληνες παραγωγοί αποδεικνύεται η Τουρκία, όσο οι ημέρες περνούν και πλησιάζουμε προς την Κυριακή του Πάσχα. Πλέον, ο παραγωγός εισπράττει για τα καλά αμνοερίφια έως και 7 ευρώ το κιλό, με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές.
Το ζωηρό τουρκικό ενδιαφέρον για απορρόφηση κρέατος, τόσο βοδινού όσο και αμνοεριφίων δημιουργεί θετικές προοπτικές για την τιμή που εισπράττει τελικώς ο έλληνας κτηνοτρόφος, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Όπως εξηγεί στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Τάκης Πεβερέτος, οι Τούρκοι έμποροι έχουν κάνει έντονα αισθητή την παρουσία τους στη βόρεια Ελλάδα, απορροφώντας σημαντικά υψηλές ποσότητες ελληνικού κρέατος, γεγονός αν μη τι άλλο θετικό για τους έλληνες παραγωγούς.
Το ενδιαφέρον των Τούρκων είναι ιδιαίτερα έντονο για «βαριά» κυρίως αμνοερίφια, που ζυγίζουν πάνω από 15 κιλά, ενώ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στην αγορά της Κρήτης.
Μεγάλο πλεονέκτημα, των Τούρκων εμπόρων, η σημαντική ρευστότητα που διαθέτουν, καθώς η ροή χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα της γείτονος, κρίνεται εξαιρετικά ικανοποιητική, αναφέρει στο paseges.gr ο πρόεδρος της  Ένωσης Φυλής Holstein, κ. Αθανάσιος Βασιλέκας, όπως επίσης και η φερεγγυότητα που παρουσιάζουν, βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας κτηνοτρόφων, που έχουν συνάψει συμφωνίες.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, περίπου 2.000 αρνιά από την Κρήτη διατέθηκαν πρόσφατα σε Τούρκους ζωέμπορους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων, κ. Γιώργου Βενετάκη, αλλά και του προέδρου του συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ηρακλείου κ. Κώστα Καράντζη, από τις τουρκικές αγορές, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά , εν όψει του Πάσχα.
Όπως εξηγεί ο κ. Καράντζης: «η συγκεκριμένη αγορά ενδιαφέρεται για ζώα άνω των 25 κιλών που σημαίνει κρέας από 13-15 κιλά και πάνω και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για μας, διότι αυτά τα αρνιά θεωρούνται στην ελληνική αγορά ως «προβληματικά», σε αντίθεση με την τουρκική αγορά και την αγορά των αραβικών κρατών που προτιμά τα υπέρβαρα.
Αυτά τα βαριά αρνιά που θέλει η Τουρκία δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε στην αγορά ενόψει του Πάσχα, γιατί η ελληνική αγορά προσανατολίζεται σε αρνιά μέχρι 13 κιλά. Έτσι δεν έχουμε πρόβλημα με τα αρνιά που θα διαθέσουμε στην ντόπια αγορά, αλλά μας λύνει το πρόβλημα με τα πολύ βαριά αρνιά».
Επίσης και ο κ. Βενετάκης δηλώνει πως «έμπορος αναζητούσε 3.000 αρνιά από τα Χανιά για την Τουρκία, αλλά για το Πάσχα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχουν άφθονα αρνιά, ειδικά από Κίσαμο και Σέλινο, καθώς επίσης και υπάρχει μεγάλη αφθονία σε κατσίκια».
Επιπρόσθετα, σε συμφωνία για την πώληση αρνιών ενόψει των εορτών του Πάσχα κατέληξαν οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που απαρτίζουν τη νεοσύστατη ομάδα "Κρητικά Μιτάτα".
Μετά από κύκλο διαπραγματεύσεων με την Carrefour-Μαρινόπουλος κατέληξαν σε συμφωνία, τα 87 μέλη της ομάδας να διαθέσουν στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ ολόκληρη την παραγωγή τους, που ανέρχεται σε περίπου 3.500 αρνάκια, έναντι 6 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές
Στο επίπεδο των τιμών παραγωγού αναφερόμενος από την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πεβερέτος, είχε τονίσει ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, αν και οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες για τους παραγωγούς, που τα Χριστούγεννα πούλησαν αμνοερίφια στα επίπεδα των 4 και 4,5 ευρώ το κιλό.
Θυμίζουμε ότι κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα οι παραγωγοί εισέπραξαν περί τα 6 ευρώ κιλό, ενώ δυο χρόνια πίσω, το 2009 οι τιμές «έπαιξαν» στα επίπεδα των 5 - 5,5 ευρώ. 
Οι προβλέψεις του πρόεδρου του ΣΕΚ, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όσο περνούν οι ημέρες, καθώς σύμφωνα και με τον κ. Βασιλέκα, η τιμή παραγωγού έχει αγγίξει τα 7 ευρώ το κιλό. «Υπό τέτοιες συνθήκες, ο καταναλωτής θα πληρώσει πάνω από 10 ευρώ το κιλό, για την ντόπια παραγωγή», εκτιμά ο πρόεδρος της  Ένωσης Φυλής Holstein.
Προτροπές για αναμονή
Μετά το Σάββατο του Λαζάρου καλεί τους κτηνοτρόφους του νομού η Ομοσπονδία του νομού να αποφασίσουν για την τιμή του οβελία και «επισημαίνει» τα παιχνίδια που παίζονται για να δώσουν οι παραγωγοί χαμηλές τιμές. Εφέτος δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν απούλητα αμνοερίφια, τονίζει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού Λάρισας.
Σχέδιο δράσης του ΥΠΑΑΤ
Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των επίσημων ελέγχων σε αποστολές φορτίων ζώντων ζώων ή κρεάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» ενόψει κυρίως του Πάσχα, όπου φαινόμενα κερδοσκοπίας μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας-προέλευσης του κρέατος βρίσκονται σε έξαρση, κατήρτισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με γνώμονα την προστασία του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων και τη διασφάλιση του δικαιώματος του καταναλωτή στην ορθή πληροφόρηση.
Με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, των Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών, του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΣΔΟΕ δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς κρέατος. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την εισαγωγή πέντε καινοτομιών και ο έλεγχος στην αγορά κρέατος αποκτά ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και διασταυρωτικό χαρακτήρα.
Οι καινοτομίες είναι οι εξής:
  1. Ηλεκτρονική Διασύνδεση των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ
Το σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ λειτουργεί από την 1η Απριλίου 2011 στα 123 πιστοποιημένα σφαγεία της χώρας, τα οποία υποβάλλουν καθημερινά Δελτίο Ημερήσιας Σφαγής στον ΕΛΟΓΑΚ.
2.Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις»
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 τέθηκε σε λειτουργία η Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις». Είναι η πρώτη ανοικτή γραμμή καταγγελιών για παράνομες διαδικασίες διακίνησης κρέατος. Καλώντας στον  γνωστό τετραψήφιο αριθμό 1540 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών του ΥΠΑΑΤ από τις 08.00 έως 20.00 (εργάσιμες μέρες) ο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει καταγγελίες για περιστατικά εξαπάτησης μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας προέλευσης κρέατος και της πώλησής του σε υψηλή τιμή ως ελληνικό. Στην ίδια γραμμή οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τον τρόπο ελέγχου και διαπίστωσης της προέλευσης του κρέατος που αγόρασαν.
3.Συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ
Για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετέχει στο σύστημα ελέγχων για τις «ελληνοποιήσεις», καθώς έχει λεπτομερή στοιχεία των εκμεταλλεύσεων και παρέχει στοιχεία παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που βοηθούν στην αξιολόγηση  των ευρημάτων του ΕΛΟΓΑΚ και του ΣΔΟΕ. Τα στοιχεία των ευρημάτων από τους επιτόπιους ελέγχους στους παραγωγούς που λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση διασταυρώνονται με τα ισοζύγια κρέατος και γάλακτος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ. Αντίστοιχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει τα ευρήματα του ΕΛΟΓΑΚ και άλλων ελεγκτικών φορέων και τα στοιχεία διασταυρώνονται.
  1. Ειδική Εφαρμογή στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ για on-line διασταυρωτικούς ελέγχους στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ζώων και κρεάτων.
Με την εφαρμογή αυτή ενισχύεται σημαντικά το σύστημα TRACES, καθώς τίθεται στο εξής η υποχρέωση σε όλους όσους εισάγουν και διακινούν ζώντα ζώα ή προϊόντα αυτών εντός 24 ωρών από την άφιξη ενός φορτίου να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΑΤ αναλυτικά  τα στοιχεία εισαγωγής και εμπορίας, προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και να διασταυρώνονται.
  1. Συμμετοχή του ΣΔΟΕ
Το ΣΔΟΕ θα επικεντρώνεται στον έλεγχο των τιμολογίων που τηρούν όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση κρέατος και στα οποία αναγράφεται η χώρα προέλευσης  του ζώου ή του κρέατος. Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τις ποσότητες που αναγράφονται στα ισοζύγια κρέατος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ.
Με το μηχανισμό αυτό τίθεται τέλος στην κατακερματισμένη από τις διάφορες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αντιμετώπιση των ελέγχων, όπου η κάθε υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και κάθε εποπτευόμενος φορέας συγκέντρωνε στοιχεία, τα οποία αξιοποιούνταν μεμονωμένα από τον καθένα χωρίς κοινό σχέδιο δράσης και χωρίς καμία συνεννόηση. Στο εξής το ΥΠΑΑΤ, ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τα ευρήματα από τους ελέγχους.
Από την προηγούμενη εβδομάδα οι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα σε όλα τα σημεία διακίνησης κρέατος έχουν εντατικοποιηθεί και αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΛΟΓΑΚ εντόπισε στην περιοχή της Αττικής έμπορο- κρεοπώλη, ο οποίος προσπάθησε να διακινήσει παράνομα 100 εισαγόμενα σφάγια αρνιών εισαγωγής από FYROM και στην περιοχή της Πρέβεζας δύο παραγωγούς που σε συνεργασία με έμπορο προσπάθησαν να ελληνοποιήσουν 130 αρνιά εισαγωγής από Ισπανία. Για τις υποθέσεις αυτές έχει κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απ' την πλευρά του έχει ελέγξει 1.421 παραγωγούς και έχει εντοπίσει διαφόρων ειδών ευρήματα στους 605 από αυτούς (μη σήμανση αιγοπροβάτων, μειωμένος αριθμός ευρεθέντων ζώων κ.α.), στους οποίους και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις του ΟΣΔΕ.
Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου