Σελίδες

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Διαμαρτυρία για τα Σχέδια Βελτίωσης

 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ από δυο γεωπόνους μελετητές (Γιάννης Γατσής και Γρηγόρης Δεϊλόγκος)    
       Εδώ και δυο μήνες έχει βγει η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης στον αέρα, μέσω παλινωδιών, μεταβολών, τροποποιήσεων και λοιπών διενέξεων και αντιδράσεων. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν νέες τροποποιήσεις των αρχικών αποφάσεων, οι οποίες δε γνωρίζουμε πότε θα εκδοθούν. Εν μέσω όλων αυτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καθορίσει ως προθεσμία υποβολής των φακέλων τις 31 Μαΐου, χωρίς όμως να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή υποβολή των προτάσεων.
         Στη συνέχεια αναφέρουμε επιγραμματικά τα πιο σημαντικά προβλήματα που αναζητούν λύσεις:
1. Το Υπουργείο δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις αρμόδιες υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Είναι πραγματικό γεγονός ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αρνούνται να εκδώσουν βεβαιώσεις για πλείστες περιπτώσεις που αφορούν στο φάκελο υποψηφιότητας (π.χ. δυνατότητα βόσκησης κ.λπ.).
2. Δεν έχουν διευκρινίσει τι θα γίνει με το απογραφικό δελτίο. Θα συμπληρώνεται ή όχι; Πολλές υπηρεσίες αρνούνται να το υπογράψουν – θεωρούν, αναμένοντας την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο.
3. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου (Διαχειριστική) έχουν κατεβάσει τα τηλέφωνα, δεν απαντούν και δε διευκρινίζουν πολλά από τα ασαφή σημεία των υπουργικών αποφάσεων. Σε όλα τα προγράμματα που προκηρύχθηκαν κατά το παρελθόν ή προκηρύσσονται, υπάρχει πάντα ένα help-desk, όπου μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος για διευκρινίσεις, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω e-mail (με άμεση απάντηση). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης το Υπουργείο κωφεύει, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τους γεωπόνους μελετητές για ενημέρωση και παροχή διευκρινίσεων.
4. Η ηλεκτρονική υποβολή άνοιξε δοκιμαστικά, πριν δυο με τρεις ημέρες, με πολλές ελλείψεις (;). Πού είναι οι στόχοι, πού είναι η τεκμηρίωση σκοπιμότητας της κάθε δαπάνης, πού είναι οι λεπτομέρειες που απαιτεί η νομοθεσία της προκήρυξης; Πού θα καταγράφονται όλα αυτά; Αυτή θα είναι η τελική φόρμα ή θα υπάρξουν νέες αλλαγές; Κάποιοι προφανώς αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματική έννοια της e-υποβολής. Η ηλεκτρονική υποβολή, όπου χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα, διευκόλυνε τη διαδικασία υποβολής των επενδυτικών φακέλων, μείωσε τη γραφειοκρατία και την υποβολή του αριθμού των δικαιολογητικών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
5. Ποιος θα τρέξει την αξιολόγηση των φυσικών φακέλων υποψηφιότητας; Το Υπουργείο μάλλον δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Αντί να εφαρμόσει την αποκέντρωση των υπηρεσιών προς τις αιρετές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, συγκεντρώνει τους φακέλους στην Αθήνα. Η προηγούμενη εμπειρία από το πρόγραμμα των ΟΠΑΑΧ (έχουν περάσει έξι μήνες χωρίς να έχουν βγει ακόμη οι πρώτες εγκρίσεις), δεν προμηνύει τη σύντομη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των προτάσεων (καλώς εχόντων των πραγμάτων, η υλοποίηση των Σχεδίων θα ξεκινήσει στις αρχές τού 2012).
6. Αλήθεια, ποιος αγρότης-κτηνοτρόφος θα είναι σε θέση να πάρει την προκαταβολή (έως 50% τής Δ.Δ.) για να ξεκινήσει την υλοποίηση, όταν οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, και πώς θα λειτουργήσει το Αγροτικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας;
Δυστυχώς, στην εποχή της διαύγειας, της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της άπλετης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, και όταν σε όλα τα προγράμματα υπάρχει πλήρης διάχυση της πληροφορίας, έτσι ώστε να ενημερώνεται άμεσα και αξιόπιστα ο επενδυτής-επιχειρηματίας (διότι σήμερα ο αγρότης-κτηνοτρόφος θα πρέπει να γίνει επιχειρηματίας για να επιβιώσει), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υπηρεσίες του προβάλλουν την κρυψίνοια, την άγνοια (είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι υπάλληλοι δήλωσαν άγνοια στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε μαζί τους, όταν φυσικά τους βρίσκαμε), την ειρωνεία και τα χαμόγελα.
    Πού αποσκοπεί αυτή η κατάσταση;
  •  Στη μη υποβολή πολλών προτάσεων, για να μην υπάρχουν επιλαχόντες (όπως είχαν αναφέρει ορισμένα στελέχη της Διαχειριστικής σε ομιλίες τους στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα);
  •  Στη δημιουργία εμποδίων στην ομαλή διαδικασία υποβολής;
  • Στην παράταση της υποβολής έτσι ώστε να μην αποκαλυφθεί μία τυχόν αδυναμία κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων από την εθνική συμμετοχή;
  • Αυτή είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που ανέφερε ο υπουργός κατά την «έναρξη» της προκήρυξης το Φεβρουάριο (έχουμε πραγματικά χάσει το μέτρημα με τα ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα);
    Δυστυχώς για αυτούς, αν και πολλοί αγρότες-κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τι γίνεται το τελευταίο δίμηνο με το πρόγραμμα, ο κόσμος έχει αρχίσει να ξυπνάει και να απαιτεί. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στα νησιά μας, αλλά η τακτική αυτή του Υπουργείου τούς φρενάρει και τους απογοητεύει.
    Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να μην κρύβονται και να σηκώνουν τα τηλέφωνα, διότι η υπομονή του αγροτικού κόσμου έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ας μη μας κοροϊδεύουν μέσα από τις ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι το πρόγραμμα τρέχει κανονικά και ας βοηθήσουν ουσιαστικά τους επενδυτές να δώσουν ώθηση στην πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλο μέρος από τον αγροτικό τομέα.
    Στα λόγια εμείς οι Έλληνες είμαστε πρώτοι. Σε αυτό το οποίο πάσχουμε, είναι τα έργα. Επιτέλους, κύριε Υπουργέ, βάλτε μία τάξη στα πράγματα, εάν θέλετε στο τέλος της θητείας σας (όποτε και αν είναι αυτό) να δείξετε έργο.* Οι Γιάννης Γατσής και Γρηγόρης Δεϊλόγκος είναι γεωπόνοι μελετητές από τον ακριτικό και «περιθωριακό» Νομό Λέσβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου