Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αθρόες αγορές αρνιών από Τούρκους

Πάνω από 70.000 πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο
Χωρίς προβλήματα η κάλυψη εγχωρίων αναγκών
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Η τιμή του αμνού είναι πάντα θέμα τέτοια εποχή. Ενας λόγος παραπάνω φέτος που προέκυψαν οι Τούρκοι. «Φοβηθήκαμε ότι μπορεί να μην έφταναν τα ντόπια αρνιά για το Πάσχα. Γιατί, ξέρετε, θέλουν μόνο ντόπια, ελληνικά. Τελικά, όλα εντάξει. Και στην αγορά που κάναμε σήμερα έλεγχο οι τιμές είναι όπως πέρυσι. Ο νομός Ροδόπης έχει 300.000 αιγοπρόβατα που γεννούν περίπου 200.000 ζώα. Τι να μας κάνουν τα 20 - 30.000 που έφυγαν στην Τουρκία», λέει η προϊσταμένη του τμήματος κτηνιατρικής Ροδόπης κ. Δόξα Μπλαζάκη - Κουρούδη.
Στα τέλη του 2010 οι Τούρκοι έμποροι έκαναν την εμφάνισή τους στον νομό ζητώντας να αγοράσουν ζωντανά αρνιά. Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ε. Ε. και Τουρκίας το 2010 αίρει την απαγόρευση εισαγωγής για τη γειτονική χώρα αρνιών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η βουλγαρική αγορά είχε «κλείσει» λόγω αφθώδους πυρετού στα κοπάδια, ανέβασε κατακόρυφα τη ζήτηση για εξαγωγές τους τελευταίους μήνες. Εως και 50 φορτηγά την ημέρα γεμάτα ζώα (περίπου 300 το κάθε φορτίο) έφευγαν από τη Ροδόπη με κατεύθυνση την Τουρκία.
«Τον χειμώνα τη στιγμή που η τιμή που έδιναν οι ντόπιοι έμποροι ήταν 2 - 2,30 ευρώ το κιλό (ζωντανό ζώο), οι συνάδελφοί τους Τούρκοι πλήρωναν μετρητά 3 ευρώ το κιλό», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων κ. Δημήτρης Καμπούρης. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν «φύγει» προς Τουρκία πάνω από 70.000 αρνιά.
Οσο όμως το Πάσχα πλησιάζει και ανεβαίνει η ζήτηση στην εγχώρια αγορά τόσο και οι τιμές που πληρώνουν οι Τούρκοι αυξάνονται. Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν να δίνουν 3,70 το κιλό για ένα ζωντανό ζώο. «Αν πούμε ότι ένα αρνί ζυγίζει 30 κιλά και ένας κτηνοτρόφος δίνει 500 ζώα, σκέψου πόσα λεφτά είναι», λέει παράγων της αγοράς (σ. σ. το καθαρό σφάγιο πρέπει να υπολογίζεται στα τρία πέμπτα του βάρους του ζωντανού ζώου). Υπάρχει περιθώριο κέρδους, όμως, αφού το αρνίσιο κρέας στα τουρκικά κρεοπωλεία φτάνει τα 18 ευρώ το κιλό. Σιγά σιγά άλλαξε και ο τρόπος πληρωμής, που τους πρώτους μήνες ήταν μετρητοίς. Τώρα τα λεφτά μπαίνουν στην τράπεζα την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της συμφωνίας. Αλλιώς το φορτίο δεν φεύγει. «Ε, να μην πηγαινοερχόμαστε με τις βαλίτσες. Δεν είναι ασφαλές», λέει κτηνοτρόφος.
Μόνο ζωντανά
Ο αρχικός φόβος ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν επιβεβαιώθηκε. «Οι κτηνοτρόφοι είχαν κάνει το κουμάντο τους» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Κτηνοτρόφων Ροδόπης, κ. Μαργαρίτης Θεολόγου. Αλλωστε, οι Τούρκοι δεν παίρνουν τα ζώα που φεύγουν στην ελληνική αγορά. Προτιμούν τα βαριά ζώα, τα πρόβατα. Και τα μεταφέρουν πάντα ζωντανά για να αποφύγουν τα προβλήματα.
«Εφυγε ένα φορτίο κρέατα, αλλά γύρισε πίσω γιατί τα ζώα δεν είχαν πιστοποιητικό χαλάλ. Οι μουσουλμάνοι θέλουν το ζώο να σφάζεται με μαχαίρι, να υπάρχει ιμάμης την ώρα της σφαγής και να κοιτάζει προς τη Μέκκα», λέει η προϊσταμένη της κτηνιατρικής.
Ο έμπορος κρεάτων κ. Ερόλ Αλή, ιδιοκτήτης μαζί με τον πατέρα του της εταιρείας Κρέατα- Δέρματα Κομοτηνής ΕΠΕ, έχει πιστοποιητικό χαλάλ από τον μουφτή της περιοχής. «Στην Τουρκία έστειλα μόνο ζωντανά ζώα. Το πιστοιητικό χαλάλ το χρησιμοποιώ για την ελληνική αγορά. Ξέρεις πόσοι μουσουλμάνοι μένουν στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα;» με ρωτάει. Η επικοινωνία μας πρέπει να είναι σύντομη λόγω «ανωτέρας» βίας. «Πρέπει να φορτώσω ένα φορτηγό και άμα δεν είμαι από πάνω, γίνονται λάθη», μου εξηγεί. Εδώ και δύο εβδομάδες δεν στέλνει πια ζώα στην Τουρκία, γιατί δεν προλαβαίνει λόγω Πάσχα. Το δημοτικό σφαγείο Ροδόπης λειτουργεί όλη μέρα και όλη νύχτα εδώ και μία εβδομάδα για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες.
«Εχουμε αρνιά», με καθησυχάζει ο κ. Αλή. «Αλλωστε, οι Ελληνες θέλουν ειδικά πράγματα. Η Τουρκία τα παίρνει όλα, δεν λέει το βαρύ δεν το θέλω και αυτό που είναι πιο μεγάλο να μου το δώσεις πιο φθηνά». Θα συνεχίσουν να θέλουν ζώα στην Τουρκία ή έτυχε, τον ρωτάω. «Θα συνεχίσουν βέβαια», μου απαντά.
Η Τουρκία έχει περίπου 80 εκατομμύρια πληθυσμό, το βιοτικό τους επίπεδο ανεβαίνει και επιπλέον είναι δίπλα μας. Αρκεί να κάνουμε τις σωστές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου