Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Νέες δηλώσεις για παλιό ΦΠΑ βάζουν φωτιά

ImageΑνάστατοι είναι οι αγρότες σε όλη τη χώρα μετά την αποκάλυψη της Agrenda ότι για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ του 2010 πρέπει να προσκομίσουν τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2011! Κι ενώ κάθε χρόνο δινόταν στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος η επιστροφή του ΦΠΑ γύρω στον Απρίλιο, εφόσον εφαρμοστεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που θεωρεί απαραίτητη τη φετινή δήλωση ΟΣΔΕ, τότε η επιστροφή θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Απαντώντας σε ερώτηση της Agrenda, πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει επαφή μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο υπουργείων και, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξήγησε ότι η διαδικασία για την υποβολή των τιμολογίων και η επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να προχωρήσει κανονικά, ανεξάρτητα από το πότε θα έχουν στα χέρια τους τις δηλώσεις ΟΣΔΕ οι αγρότες-δικαιούχοι.
Βέβαια, επειδή «τα γραπτά μένουν» και επειδή οι εφορίες λειτουργούν μόνο με βάση γραπτές εντολές του υπουργείου, θα πρέπει να μοιραστεί διευκρινιστική εγκύκλιος από την αρμόδια διεύθυνση, έτσι ώστε να γίνονται δεκτά τα τιμολόγια των αγροτών, που καταθέτουν αυτή την περίοδο στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, έχει εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της λέγοντας κεκλεισμένων των θυρών ότι θέλει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2011 για να κάνει διασταυρωτικούς ελέγχους στους δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ άνω των 10.000 ευρώ, ιδιαίτερα στον τομέα των οπωροκηπευτικών.
 
Παραγραφή
"Δεν αναζητούνται πλέον επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που έχουν καταβληθεί από το 2003, 2004, 2005 στις αρμόδιες ΔΟΥ από αγρότες οι οποίοι είχαν πάρει επιστροφή ΦΠΑ από τις επιδοτήσεις", ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το σχέδιο νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών». Αυτό αναφέρεται στο άρθρο 27 του νόμου που προβλέπεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου