Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σπέρνουν ακόμα και στις γλάστρες τους οι αγρότες


       Όπου μπορούν σπέρνουν, αυτήν την περίοδο, οι αγρότες δημοφιλή αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, τα σιτηρά και το καλαμπόκι, καθώς οι τιμές τους διεθνώς βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, κάτι που τους υπόσχεται σημαντικά κέρδη όταν έλθει η συγκομιδή.
       Ήδη οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού είναι οι υψηλότερες της τελευταίας τριακονταετίας, ξεπερνώντας σε αποδόσεις ακόμα και αυτές του χρυσού. Οι τιμές του σιταριού, επίσης, σκληρού (για ζυμαρικά) και μαλακού (για ψωμί), είναι οι υψηλότερες της τελευταίας τριετίας. Ειδικά στο δεύτερο, μάλιστα, η ζήτηση λόγω της διακοπής των εξαγωγών από τη Ρωσία, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Διπλάσιες είναι και οι τιμές του καλαμποκιού.
 
       Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της εταιρείας «Ανδριώτης», Βασίλης Ανδριώτης, ο οποίος αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την εταιρεία DeltaPine, οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα.
       Προβλέπει ότι πιθανόν να γίνει κάποια διόρθωση εντός του έτους, γεγονός που θεωρεί φυσιολογικό. Εντούτοις σε μέσα επίπεδα οι φετινές τιμές αναμένεται ότι θα αποδώσουν τα μέγιστα στους παραγωγούς. Συνολικά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται βαμβάκι. Ενώ 2,3 εκατ. στρέμματα καλλιεργήθηκαν πέρυσι, φέτος οι εκτάσεις που έχουν σπαρθεί και αναμένεται να γίνει συγκομιδή κατά την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου θα ξεπεράσουν τα 2,8 εκατ. στρέμματα.
      Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Δημητριακών (COCERAL), παρατηρείται στροφή και προς το μαλακό στάρι στη χώρα μας (100.000 στρέμματα επιπλέον, στα 2.000.000 στρέμματα συνολικά φέτος), σε βάρος της καλλιέργειας σκληρού σταριού (μείον 600.000 στρέμματα, στα 5.000.000 στρέμματα).
       Ως προς το καλαμπόκι οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση κατά 300.000 στρέμματα στις εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος (συνολικά 1.800.000 στρέμματα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της COCERAL, αναμένεται αύξηση της συνολικής εγχώριας παραγωγής στα δημητριακά κατά 18,5%, σε σύγκριση με πέρυσι. Μεγαλύτερη αύξηση του όγκου παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (+22%), στο καλαμπόκι (+20%) και στο σκληρό στάρι (+11,6%). Υπό κανονικές συνθήκες η φετινή ελληνική σοδειά μαλακού σταριού προσδιορίζεται σε 440.000 τόνους, σκληρού σε 1.000.000 τόνους και καλαμποκιού σε 1.260.000 τόνους.
Το ράλι των τιμών
       Το 2010 έδωσε ανάσα στους αγρότες διεθνώς. Οι τιμές των σημαντικότερων αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν από 20% έως και 100%, ενώ οι προβλέψεις για το 2011 κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο ή σταθεροποίηση σ’ αυτά τα κατά γενική ομολογία υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του σιταριού που ξεκίνησε το 2010 στα 5,41 δολάρια το μπούσελ στο χρηματιστήριο του Σικάγου, έφτασε τα 8,13 δολάρια το μπούσελ με την έναρξη της νέας χρονιάς.
        Στην ιταλική αγορά το μαλακό ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των 144 ευρώ ανά τόνο και πλέον με ένα ανοδικό σερί της τάξης του 88% έχει φτάσει στα 271 ευρώ ανά τόνο. Το σκληρό σιτάρι το οποίο ξεκίνησε τη χρονιά στα 177 ευρώ ανά τόνο και έφτασε μέχρι και τα 150 ευρώ ανά τόνο το καλοκαίρι, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 262 ευρώ, πραγματοποιώντας άνοδο κατά 45%. Στο Παρίσι, η τιμή του σιταριού βρίσκεται στα 248 ευρώ ανά τόνο σημειώνοντας άνοδο κατά 92% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ στο Λονδίνο, το μαλακό σιτάρι σημείωσε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 200 αγγλικές λίρες ανά τόνο, αφού καθόλη τη διάρκεια του έτους κινήθηκε ανοδικά κατά 86%.
        Βασική αιτία της απογείωσης των τιμών θεωρείται η στροφή προς την πράσινη ενέργεια και την παραγωγή βιοκαυσίμων, η οποία στέρησε από τις αγορές σημαντικές ποσότητες. Στην περίπτωση του βαμβακιού το οποίο αποτέλεσε την έκπληξη της περασμένης χρονιάς αφού σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ήταν το εμπόρευμα με την καλύτερη επενδυτική απόδοση, φαίνεται ότι αιτία ήταν η εξάντληση των κινεζικών αποθεμάτων.
Σε υψηλά επίπεδα για μία τριετία
       ΟΙ ΤΙΜΕΣ και των τριών βασικών προϊόντων (βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι) αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για μια τριετία. Το υψηλό τους κόστος επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες. Το γεγονός αυτό θορύβησε την κυβέρνηση, η οποία επέβαλε διατίμηση στις τιμές των ζωοτροφών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, μετά το πολύμηνο διεθνές ράλι των δημητριακών. Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις των ειδικών της αγοράς δείχνουν πως οι τιμές του σκληρού σιταριού θα κινηθούν σε επίπεδο παραγωγού γύρω στα 28-30 λεπτά το κιλό φέτος, από 20-22 λεπτά πέρυσι και 15-18 λεπτά πρόπερσι.
        Οι τιμές του μαλακού σιταριού θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της Ρωσίας, αν δηλαδή θα επιτρέψει τελικά τις εξαγωγές. Αν ανοίξει η ρωσική αγορά οι τιμές θα πέσουν· διαφορετικά θα συνεχίσουν να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Καλές αναμένονται οι τιμές και του καλαμποκιού, οι οποίες θα κινηθούν στα επίπεδα των 20 λεπτών, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το βαμβάκι (αν και είναι νωρίς) κάνουν λόγο για τιμές στα επίπεδα των 55-60 λεπτών το κιλό, από 26 πέρυσι. Κάποιοι αγρότες που διέθεταν αποθέματα, πούλησαν σύσπορο σε τιμές μέχρι και 92 λεπτά το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου