Σελίδες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στη δίνη της κρίσης η κτηνοτροφία

Στη δίνη της κρίσης
Γράφει: Μανάβης Νίκος
27/04/2011
Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, βιώνει ο κλάδος της κτηνοτροφίας της Λέσβου. Οι πωλήσεις τυροκομικών προϊόντων ακολουθούν καθοδική πορεία ενώ οι τράπεζες υποχρηματοδοτούν τις τυροκομικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς. Τελικό αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου να βιώνουν μια κατάσταση ασφυξίας.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τη φετινή χρονιά, δεν μοιάζει σε τίποτα με τα όσα ίσχυαν στον κλάδο στο παρελθόν.

Πριν δύο χρόνια, το σύνηθες ήταν οι κτηνοτρόφοι να πληρώνονται το γάλα που παραδίδουν μετά από ένα μήνα. Δηλαδή στο τέλος του Ιανουαρίου, πληρώνονταν το γάλα του Δεκεμβρίου, στο τέλος του Φεβρουαρίου πληρώνονταν το γάλα του Ιανουαρίου κ.ο.κ. Περιστασιακά εμφανίζονταν κάποια προβλήματα, αλλά κανείς δεν σκεφτόταν να αλλάξει αυτή την συνήθεια. Κι οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, γνώριζαν ότι, όπως και να έχουν τα πράγματα, θα πληρωθούν το γάλα τους. Γι' αυτό και οι διαμαρτυρίες τους αφορούσαν την τιμή του γάλακτος και όχι το χρόνο και τον τρόπο πληρωμής.

Αλλαγές
Οι παραπάνω συναλλακτικές συνήθειες άρχισαν να αλλάζουν στα τέλη του 2009. Όμως από τους πρώτους μήνες του 2011, η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη. Οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται πλέον το γάλα δύο με τρεις μήνες μετά την παράδοση του, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που παρατηρούνται ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Δηλαδή αν και βρισκόμαστε στα τέλη του Απρίλη, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, έχουν πληρωθεί μόνο το γάλα του Ιανουαρίου και σε ορισμένους μόνο έχει πληρωθεί το γάλα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων που δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Ιανουάριο.
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες που πουλάνε ζωοτροφές, ζητούν να πληρώνονται είτε τοις μετρητοίς είτε μέσα σε δύο μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τη νύφη πληρώνουν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ κτηνοτρόφων, τυροκόμων και εταιρειών εμπορίας ζωοτροφών.

Κι οι τυροκόμοι
Οι τυροκόμοι της Λέσβου υπογραμμίζουν πως και οι ίδιοι πληρώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Διότι οι τράπεζες έχουν μειώσει πολύ τα πλαφόν των χρηματοδοτήσεων τους προς τις επιχειρήσεις τους. Δέχονται για προεξόφληση μόνο επιταγές επιχειρήσεων, που είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουν, κι αυτές όχι πάντα. Τα σούπερ μάρκετ καθυστερούν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, τις πληρωμές και μεταφέρουν στις τυροκομικές επιχειρήσεις, το «κόστος» της κρίσης.
Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και η μείωση της ζήτησης τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου, η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 10% ως 15%. Παράλληλα όλες οι τυροκομικές επιχειρήσεις βλέπουν μία σειρά από μικρούς πελάτες τους, να αδυνατούν να τους πληρώσουν. Η αγορά έχει επηρεαστεί και από την κατάργηση του προγράμματος απόσυρσης φέτας, που κάθε χρόνο απορροφούσε 200 τόνους.


«Περνάμε δύσκολα ...;»

Ο τυροκόμος Ιγνάτης Θυμέλης σημειώνει: «Η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη και γίνεται όλο και δυσκολότερη. Τα σούπερ μάρκετ που πλήρωναν σε έξι μήνες, τώρα πληρώνουν σε επτά ή οκτώ μήνες. Τα σούπερ μάρκετ που πλήρωναν στους τέσσερις μήνες, τώρα πληρώνουν στους πέντε μήνες. Όλοι οι συνάδελφοι κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται στην ώρα τους. Αλλά η κρίση έχει χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, λέει: «Δεν γίνεται να πληρώνουμε τις ζωοτροφές σε δύο μήνες και το γάλα να το πληρωνόμαστε μετά από τρεις και τέσσερις μήνες. Την στιγμή μάλιστα που οι τιμές του γάλακτος είναι τόσο χαμηλές».
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, δηλώνει: «Δεν μπορεί να πληρώνουμε εμείς όλο το φορτίο της κρίσης. Ο καθένας να πληρώνει ένα μέρος ώστε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση».
Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής, Παράσχος Καλιτζής, τέλος, λέει: «Μεγάλες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, έχουν οι τράπεζες οι οποίες στην ουσία δεν ενδιαφέρονται να δώσουν δάνεια στους πελάτες τους. Πρέπει κι αυτές να κατανοήσουν πως με την τακτική που ακολουθούν, επιτείνουν τα προβλήματα της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου