Σελίδες

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Πώς μετράται το εισόδημα για το Μητρώο Αγροτών


ImageΤην απόφαση, η οποία ορίζει τον τρόπο με τον οποίο μετράται το αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 3874/2010 «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» υπέγραψαν από κοινού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 134430 ΚΥΑ, η οποία υπεγράφη στις 4 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 392/Β/14-3-2011, τα εισοδήματα που δεν προσμετρούνται στο αγροτικό εισόδημα είναι αυτά που προέρχονται από την απασχόληση σε εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, μισθωτές υπηρεσίες και κάθε μορφής εξαρτημένη εργασία, συντάξεις (κύριες, επικουρικές, αναπηρικές κ.α.).
Να σημειωθεί ότι η έκδοση της απόφασης προβλεπόταν από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3874/2010 (ΦΕΚ Α΄ 151) «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» και καθορίζει τα εισοδήματα που προσμετρούνται και αυτά που δεν προσμετρούνται στο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια.
Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 1
Για τον προσδιορισμό του προβλεπόμενου στα εδάφια (αγ) της περίπτωσης α΄ και (βα) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3874/ 2010 (ΦΕΚ Α΄ 151) ποσοστού εισοδήματος, συγκρίνεται το αγροτικό με το συνολικό εισόδημα. Η σύγκριση αγροτικού και συνολικού εισοδήματος γίνεται σε ατομικό επίπεδο και περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους εισοδήματα, όπως αυτά δηλώνονται στη αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 
Άρθρο 2
1. Το αγροτικό εισόδημα για τις ανάγκες εφαρμογής του ν.3874/2010 αποτελείται από:
α) Εισοδήματα που αποκτώνται από τις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης, στις οποίες περιλαμβάνεται η παραγωγή, αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία, η εν γένει τοποθέτηση μέχρι και το στάδιο της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους.
β) Εισοδήματα που αποκτώνται από την θαλάσσια αλιεία και την αλιεία εσωτερικών υδάτων (εξαιρείται ή υπερπόντια αλιεία), την σπογγαλιεία, την οστρακαλιεία, τη δασοπονία, την υδατοκαλλιέργεια και τη θηραματοπονία.
γ) Εισοδήματα που προέρχονται από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW.
δ) Εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων δυναμικότητας έως 10 δωματίων.
ε) Εισοδήματα που προέρχονται από την παροχή αγροτικής εργασίας σε δασαρχεία και από την αγροτική εργασία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις τρίτων.
στ) Οι αγροτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις επί ης παραγωγής.
2. Τα εισοδήματα που δεν προσμετρούνται στο αγροτικό εισόδημα για τη εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, είναι αυτά που προέρχονται από: την απασχόληση σε εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, μισθωτές υπηρεσίες και κάθε μορφής εξαρτημένη εργασία, συντάξεις (κύριες, επικουρικές, αναπηρικές κ.α.).
 
Άρθρο 3
Στο συνολικό εισόδημα, το οποίο συγκρίνεται με το αγροτικό εισόδημα του άρθρου 2 της απόφασης αυτής, δεν προσμετρώνται τα ακόλουθα:
(α) Εισόδημα από ακίνητα.
(β) Εισόδημα από κινητές αξίες π.χ. μερίσματα, προμερίσματα, ομολογίες, ομολογιακά δάνεια, χρεόγραφα κ.α.
(γ) Τόκοι καταθέσεων.
(δ) Έξοδα παράστασης και αποζημιώσεις αιρετών οργάνων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, συνδικαλιστικών και αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων καθώς και αμοιβές και ποσοστά (εκτός μισθού) των μελών του διοικητικού συμβουλίου νομικών προσώπων.
(ε) Επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων και πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική Απόφαση για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου