Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αποζημιώσεις σε 1.204 κτηνοτρόφους δίνει ο ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου ύψους 1.192.330 ευρώ καταβάλλει την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011, ο ΕΛΓΑ. Πρόκειται για ζημιές που υπέστησαν 1.204 κτηνοτρόφοι στο ζωικό τους κεφάλαιο σε όλη τη χώρα, κυρίως την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (κατασπάραξη από λύκο, αρκούδα και άγρια σκυλιά, γαγγραινώδη μαστίτιδα, παραφυματίωση, σηψηγονία, πλημμύρα κλπ).
Η καταβολή θα γίνει στους λογαριασμούς που διατηρούν οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι στην ΑΤΕ

Στα σκαριά εθνική στρατηγική για αυτόχθονες φυλές ζώων

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την προστασία και διάσωση των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.
Με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού -Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος προς τη Βουλή, υπάρχει ιδιαίτερος γενικός στόχος που αφορά στη διατήρηση των γενετικών πόρων της Ελλάδας, στην πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και στον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από τη χρήση τους.
Στο πλαίσιο του στόχου αυτού περιγράφονται ως άξονες δράσεων η συνέχιση της καταγραφής, αξιολόγησης και χαρακτηρισμού των φυτογενετικών πόρων, των γενετικών πόρων αγροτικών ζώων, όπως και των γενετικών πόρων κάθε άλλου είδους με άμεσο ή και μακροπρόθεσμο οικονομικό ενδιαφέρον και η σύνταξη και εφαρμογή εθνικού σχεδίου διατήρησης γενετικού υλικού.
Το έγγραφο που υπογράφεται από τον διευθυντή Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Γ. Μανούρη, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Αθανασίου Λεβέντη, Νικολάου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού με την οποία επισημάνθηκε ότι απαιτείται η διάσωση, προστασία και ανάδειξη όλων των ελληνικών αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.
Οι βουλευτές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στον ελληνικό βούβαλο, την ελληνική βραχυκερατική, το πρόβατο Φλωρίνης-Πελαγονίας και Σαρακατσαίϊκο, στις αίγες Σκοπέλου και τα ιπποειδή Σκύρου και Πίνδου.

Η απάντηση της Σελόντα στην Επ. Ανταγωνισμού


ImageΜετά τη Νηρεύς, ήταν η σειρά της Σελόντα να απαντήσει με δική της ανακοίνωση στο πρόστιμο και τις κατηγορίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συμμετοχή της στο  «Μνημόνιο βραχυχρόνιας συνεργασίας», όπως το ονομάζει, που καταρτίστηκε μεταξύ πέντε εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η εταιρεία ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές και το επενδυτικό κοινό ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 492/VI/ 2010 απόφαση, δυνάμει της οποίας επιτάσσεται όπως καταβάλλει πρόστιμο ύψους 146.339 ευρώ για την συμμετοχή στο από 12-11-2008 Μνημόνιο βραχυχρόνιας συνεργασίας που καταρτίστηκε μεταξύ πέντε εταιρειών του κλάδου Ιχθυοκαλλιέργειας.
Αναγνωρίζει, ακόμα, ως θετικό το γεγονός ότι η 492/VI/ 2010 απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκτίμησε τις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης ρευστότητας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας λόγω των πρακτικών αθέμιτων πωλήσεων κάτω του κόστους.
Οι αθέμιτες αυτές πρακτικές στόχο είχαν να πλήξουν εν γένει την ιχθυοκαλλιέργεια, έναν από τους λίγους εξαγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας που συμβάλλουν θετικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Επιβαρυντικός παράγοντας της κατάστασης η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Σελόντα τελούσα εν αμύνει, συνεχίζει η ανακοίνωση, απέναντι στον εξαντλητικό αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστατο επί σειρά μηνών και συμπεριφερόμενη με καλή πίστη και διαφάνεια, προσδοκούσε καταρχήν την απαλλαγή της εφόσον κάθε της ενέργεια υποκινείτο από την ανάγκη διάσωσης του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνοντας από το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου, εκτιμάται ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσέγγισε το θέμα του από 12-11-2008 Μνημονίου βραχείας εμπορικής συνεργασίας των πέντε εταιρειών του κλάδου με νηφαλιότητα, η δε εταιρεία επιφυλάσσεται να μελετήσει ειδικά την πολυσέλιδη εκδοθείσα απόφαση και να προβεί στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός της εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Δεν θα φορολογούνται τα αγροτεμάχια δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς

«Δεν είναι πρόθεση της Πολιτείας να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα», είναι η απάντηση που δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, σε ερώτηση που του είχε απευθύνει ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, για τη φορολόγηση σε μικρούς οικισμούς της υπαίθρου. Ο βουλευτής της ΝΔ, με την ερώτησή του, επισήμαινε ότι «με την ψήφιση του νόμου 3842/2010 και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την ένταξη των μικρών οικισμών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, επέρχεται φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, η οποία προέρχεται κυρίως από εγκαταλελειμμένα ακίνητα».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίζει ότι «από την καθολική υποχρέωσης του φόρου ακίνητης περιουσίας, προβλέπονται ελάχιστες εξαιρέσεις για ακίνητα που φέρουν ειδική κατηγορία βάρους, καθώς και για ακίνητα εκτός συναλλαγής».

Ο κ. Κουσελάς αναφέρεται ειδικότερα στο άρθρο 20 του νόμου 3842/2010 σύμφωνα με το οποίο, όπως δηλώνει, «απαλλάσσονται του φόρου ακίνητης περιουσίας τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Η απαλλαγή αυτή σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τα κτίσματα που υπάρχουν πάνω σε αυτά τα οποία φορολογούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η αξία τους προκύπτει με αντικειμενικό τρόπο. Επιπλέον, δεν φορολογείται η συνολική ατομική αξία περιουσίας μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ που ανήκει σε φυσικά πρόσωπα».

Η συγκεκριμένη αυτή εξαίρεση δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα τα οποία φορολογούνται για τη συνολική αξία της περιουσίας τους.Δεν είναι πρόθεση της Πολιτείας να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα», είναι η απάντηση που δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, σε ερώτηση που του είχε απευθύνει ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, για τη φορολόγηση σε μικρούς οικισμούς της υπαίθρου. Ο βουλευτής της ΝΔ, με την ερώτησή του, επισήμαινε ότι «με την ψήφιση του νόμου 3842/2010 και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την ένταξη των μικρών οικισμών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, επέρχεται φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, η οποία προέρχεται κυρίως από εγκαταλελειμμένα ακίνητα».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίζει ότι «από την καθολική υποχρέωσης του φόρου ακίνητης περιουσίας, προβλέπονται ελάχιστες εξαιρέσεις για ακίνητα που φέρουν ειδική κατηγορία βάρους, καθώς και για ακίνητα εκτός συναλλαγής».

Ο κ. Κουσελάς αναφέρεται ειδικότερα στο άρθρο 20 του νόμου 3842/2010 σύμφωνα με το οποίο, όπως δηλώνει, «απαλλάσσονται του φόρου ακίνητης περιουσίας τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Η απαλλαγή αυτή σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τα κτίσματα που υπάρχουν πάνω σε αυτά τα οποία φορολογούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η αξία τους προκύπτει με αντικειμενικό τρόπο. Επιπλέον, δεν φορολογείται η συνολική ατομική αξία περιουσίας μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ που ανήκει σε φυσικά πρόσωπα».

Η συγκεκριμένη αυτή εξαίρεση δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα τα οποία φορολογούνται για τη συνολική αξία της περιουσίας τους.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Θετικά εξετάζεται το αίτημα για απόσυρση των αγροτικών αυτοκινήτων

Δεν βρίσκει λόγο να μην έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες της χώρας, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, να επωφεληθούν από το μέτρο της απόσυρσης, ώστε να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους αυτοκίνητα, απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, όπως είχε προαναγγείλει το paseges.gr, έθεσε το σχετικό ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου,  ο  οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε στο σχετικό αίτημα, τονίζοντας «ότι δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση».
Νεώτερες εξελίξεις αναμένονται και επίσημα από σήμερα Δευτέρα ή το αργότερο τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις το θέμα παραμένει ουσιαστικά «ανοικτό» κι ενώ το μέτρο «τρέχει» κανονικά για τους ιδιώτες.
Αλέξανδρος Μπίκας

Νέοι αγρότες

ΟΙ ΝΕΟΙ γυρίζουν ξανά στην ελληνική ύπαιθρο. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, από το 2008 ως σήμερα ο αριθμός όσων απασχολούνται στην πρωτογενή παραγωγή- γεωργία, δασοκομία και αλιεία- αυξήθηκε περισσότερο από 7%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει περίπου 37.000 νέοι αγρότες μέσα στην τελευταία διετία.
«Η τάση είναι μια πραγματικότητα η οποία καταγράφεται πλέον και από στατιστικά στοιχεία. Είναι πολλοί οι λόγοι που καθιστούν σήμερα ελκυστική την ελληνική ύπαιθρο, ηπειρωτική και νησιωτική» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) κ. Μόσχος Κορασίδης.

Στην απόφαση για την επιστροφή των νέων στην επαρχία σημαντικό ρόλο παίζουν η προσδοκία για καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, οι βελτιωμένες βασικές υποδομές, καθώς και οι δυνατότητες επικοινωνίας που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Καθοριστικό, όπως επισημαίνει ο κ. Κορασίδης, είναι και το μικρότερο κόστος έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας.

Η «τάση φυγής» από τα αστικά κέντρα που καταγράφεται ενισχύθηκε και μέσα από μέτρα όπως είναι η πριμοδότηση για την εγκατάσταση των νέων γεωργών (18-40 ετών). Οι περισσότεροι νέοι επέλεξαν την Κεντρική Μακεδονία, ενώ πολλοί ήταν κι εκείνοι που προτίμησαν τα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Λέσβο. Τη «φυγή» στην ύπαιθρο, όπως αναφέρει ο κ. Κορασίδης, ευνόησαν επίσης η ενίσχυση του αγροτουρισμού, της μεταποίησης και η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πάντως, η τάση αυτή δεν είναι μόνο ελληνική. Εδώ και μία πενταετία πολλοί διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Παγκόσμια Τράπεζα, αναγνωρίζουν ότι «η γεωργία αποτελεί και σήμερα έναν από τους βασικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη μείωση της φτώχειας», καταλήγει ο κ. Κορασίδης.

Ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών κ. Βασίλης Κόλλιας αντιτείνει ωστόσο ότι «οι αριθμοί είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικοί». Οπως σημειώνει, δεν υπήρξε κύμα μετακίνησης προς την ύπαιθρο. «Αυτό που συνέβη είναι ότι αρκετοί νέοι,των οποίων οι οικογένειες ασχολούνταν ήδη με τη γεωργία,αποφάσισαν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος», επισημαίνει. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Κόλλια η γεωργία προσφέρει ευκαιρίες. «Για κάποιον που έρχεται από την πόλη είναι πιο εύκολο να ενημερώνεται για τις τάσεις της αγροτικής αγοράς. Το σημαντικό είναι, όποιος το αποφασίσει, να έχει επίγνωση του αγροτικού ωραρίου- μπορεί να εργάζεται365 μέρες τον χρόνο.Και βέβαια είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει τη γεωργία ως επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως φυσιολατρική». Μια χημικός μηχανικός στα χωράφια
Αγρότισσα με το Α κεφαλαίο είναι η κυρίαΑλεξάνδρα Τσιαντή, αν και μετρά μόλις μία πενταετία στο...

χωράφι. Με σπουδές, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Αγγλία και με μια καλή δουλειά σε τεχνική εταιρεία στη Λάρισα, η 50χρονη σήμερα χημικός μηχανικός αποφάσισε να αλλάξει ζωή και να εκμεταλλευτεί 400 στρέμματα από τα οικογενειακά κτήματα στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων. Ετσι, στη γη που εδώ και τρεις γενιές ανήκει στην οικογένειά της, ξεκίνησε, μαζί με τη μικρότερη αδελφή τηςΛίναη οποία έχει κάνει σπουδές βιολογίας, μια βιολογική καλλιέργεια με πρώτο στόχο την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Με την ονομασία «Τhe trinity farm» η οικογένεια Τσιαντή παράγει, συσκευάζει και διακινεί μόνη της στα καταστήματα, χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα που παράγει.«Ετσι πετυχαίνουμε φθηνότερες τιμές για τον καταναλωτή», τονίζει η κυρία Τσιαντή. Εφέτος είναι η πρώτη χρονιά που ασχολείται αποκλειστικά με τη βιολογική γεωργία.«Μόλις σταμάτησα να εργάζομαι σε τεχνική εταιρεία. Ολα αυτά τα χρόνια δούλευα παράλληλα μέχρι να καταφέρω να ζω μόνο από τα κτήματα. Μπορεί για κάποιον άλλο, που είχε σχέση με τη γη, να ήταν πιο εύκολο, να είχε αποτέλεσμα νωρίτερα. Εμείς ήμασταν άπειρες»,αναφέρει η ίδια. «Κτηνοτροφία σημαίνει σταθερότητα»
Η οικογένεια του 48χρονου αρχιτέκτονα/μηχανικού από τον Αλμυρό κ.Γιώργου Αργυρόπουλου ασχολείται παραδοσιακά με την κτηνοτροφία.Το να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση ήταν αναμενόμενο. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι το εισόδημά του θα προερχόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κτηνοτροφία. «Πριν από λίγα χρόνια, διαβλέποντας πού πάνε τα πράγματα στην οικοδομή, αποφάσισα να ασχοληθώ πιο εντατικά με την εκτροφή αγελάδων. Σκεφτείτε ότι ο τελευταίος πελάτης μπήκε στο τεχνικό γραφείο μου πριν από 14 μήνες»λέει ο κ. Αργυρόπουλος.

«Ούτε στην κτηνοτροφία τα πράγματα πάνε καλά, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια σταθερότητα. Στην οικοδομή εξαρτάσαι από χίλιους δυο εξωτερικούς παράγοντες και βέβαια από το ελληνικό Δημόσιο». Η στροφή προς τον... στάβλο δεν είναι ασυνήθιστη στην περιοχή του κ. Αργυρόπουλου.«Βλέπεις και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό που πρέπει να ξέρει όποιος το επιχειρήσει είναι ότι πρόκειται για μια δουλειά που πάνω από όλα απαιτεί να την αγαπάς. Και βέβαια να έχεις υπόψη σου ότι το κοπάδι σου δεν καταλαβαίνει ούτε γιορτές ούτε αργίες.

Απαιτεί καθημερινή παρουσία, έστω και για λίγη ώρα».

«Το θέμα είναι να προβλέπεις το μέλλον»
Ο 29χρονος αγρότης κ.Κώστας Δρίτσαςαπό το Μαυρομμάτι Βοιωτίας δεν μετακόμισε από την πρωτεύουσα στον τόπο καταγωγής του.Απλώς συνέχισε την οικογενειακή παράδοση.Σήμερα εκμεταλλεύεται έκταση 120 στρεμμάτων με κηπευτικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

«Το μέλλον της γεωργίας έχει να κάνει με πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο πατέρας μου ήταν κυρίως βαμβακοπαραγωγός, αλλά ευτυχώς κατάλαβε έγκαιρα τις εξελίξεις.Δυστυχώς πολλοί αγρότες στην περιοχή μας δεν κάνουν το ίδιο»δηλώνει ο κ. Δρίτσας,ο οποίος σπούδασε στα ΤΕΙ Ανθοκομίας στην Κρήτη έχοντας στο μυαλό του ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση.

«Πρέπει να δοθούν πραγματικά κίνητρα»

Η πρώην σχεδιάστρια Μαρία Δαφαλιά έχει τώρα κτηνοτροφική μονάδα ενώ ο Σεραφείμ Βρακάς, μετά από καριέρα στο μάρκετινγκ, βρέθηκε να προωθεί εμπορικά φακές και φασόλια βιολογικής παραγωγής
Το 2009 η κυρία Μαρία Δαφαλιά επέστρεψε μαζί με τον αρραβωνιαστικό της κ. Αλέξανδρο Βερντζάγια στο χωριό όπου μεγάλωσε, τα Φίλια, στην περιοχή των Καλαβρύτων. Εως τότε δούλευε στην Αθήνα ως σχεδιάστρια δομικών έργων. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος ζωής στη μεγάλη πόλη. Δούλευα εξοντωτικά ωράρια και οι απολαβές δεν ήταν ανάλογες». Αν και δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή της θεωρεί ότι εξαπατήθηκε όσον αφορά τα κίνητρα που δόθηκαν στους νέους αγρότες. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί 40.000 για την πρώτη εγκατάσταση.Τελικά πήραμε τα μισά τα οποία δεν έχουμε εισπράξει ακόμα στο σύνολό τους» λέει η κυρία Δαφαλιά, η οποία έχει κτηνοτροφική μονάδα με γουρούνια και πρόβατα, ενώ διατηρεί και κατάστημα παραδοσιακών ειδών, όπου πουλά προϊόντα παραγωγής της. Αλλά δεν το βάζει κάτω. «Αν και οι περισσότεροι φίλοι μας στην Αθήνα δεν πίστευαν ότι θα το πράξουμε,προσωπικά δεν αλλάζω με τίποτα τη ζωή στο χωριό.Αρκεί να δοθούν πραγματικά κίνητρα σε όσους το αποφασίσουν». «Ηθελα κάτι δικό μου πριν πατήσω τα 50»
Πριν από 31 χρόνια ο κ. Σεραφείμ Βρακάς σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων στον Καναδά. Εργάστηκε εκεί, στον χώρο του μάρκετινγκ, για μια πενταετία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δούλεψε για 10 χρόνια στη συνεταιριστική εταιρεία ΚΑΪΡ και στη συνέχεια ως υπεύθυνος μάρκετινγκ σε άλλες εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια η σκέψη να ασχοληθεί με τον χώρο των τροφίμων ερχόταν και επανερχόταν στο μυαλό του. Τελικά πριν από λίγους μήνες πέντε φίλοι αποφάσισαν να φτιάξουν μια δική τους δουλειά, την εταιρεία «βιο-Σιτώ», ώστε να μην έχουν κανέναν πάνω από το κεφάλι τους. «Ηθελα να κάνω κάτι δικό μου για να μη φτάσω στα 50 μου να εξαρτώμαι από μια πολυεθνική.Στο...τσακ πρόλαβα» λέει ο 51χρονος σήμερα κ. Βρακάς. Η προεργασία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. «Τους τελευταίους 12 μήνες ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα και διάλεγα παραγωγούς βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων με στόχο να ξεκινήσω την εμπορία τους. Βρήκα εξαιρετικής ποιότητας όσπρια,ελιές, ελαιόλαδα,ζυμαρικά,κομπόστες, κ.ά. Πήγα στο λιοτρίβι και είδα πώς βγαίνει το λάδι,πήγα στο χωράφι και έπιασα τη φακή. Εχω εγώ την ευθύνη τού τι θα προωθήσω στον καταναλωτή», σημειώνει. Συνεχίζει ωστόσο να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων έως ότου καταφέρει να έχει ένα σταθερό εισόδημα από τη νέα του δουλειά.

«Στόχος μου ήταν να κάνω μια τίμια δουλειά μαζί με φίλους. Για την ώρα εργαζόμαστε χωρίς αμοιβές.Επέλεξα να δραστηριοποιηθώ στον συγκεκριμένο χώρο γιατί βαρέθηκα να καθορίζουν άλλοι τι θα φάω εγώ, το παιδί μου, οι φίλοι μου. Πόσοι γνωρίζουν ότι τρώμε φακή αμφιβόλου ποιότητας από το Πακιστάν ή φασόλια Κίνας; Ακόμη κι αν είναι καλής ποιότητας,γιατί πρέπει να εισάγουμε φασόλια από εκεί και να νομιμοποιούμε το μεροκάματο 80 λεπτών την ημέρα; Γιατί να μην τρώμε ελληνικά προϊόντα;» αναρωτιέται ο κ. Βρακάς. «Οξυγονώθηκε ο εγκέφαλός μου»
Ενα πρωί,πριν από περίπου τρία χρόνια,ο τότε τραπεζικός υπάλληλος από την Ξάνθη κ.Δημήτρης Τσίταςξύπνησε για να ζήσει αυτό που θα ήταν«η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής του». «Ξύπνησα και είπα στη γυναίκα μου ότι θα παραιτηθώ. Δεν έβρισκα ούτε προοπτική ούτε κανένα ενδιαφέρον στο να δουλεύω σε τράπεζα». Επειτα από λίγο καιρό επαγγελματικών αναζητήσεων αποφάσισε να εκμεταλλευθεί μια γεωργική έκταση που έως τότε φύτευε ο πεθερός του.Δεν έσπειρε όμως ούτε βαμβάκι ούτε ζαρζαβατικά, αλλά...σαλιγκάρια.

«Ακόμα δεν έχω πάρει την πρώτη συγκομιδή.Ομως θεωρώ πως οι προοπτικές είναι καλές από τη στιγμή που υπάρχει συμβόλαιο με ιταλικό ινστιτούτο,το οποίο θα αγοράσει απευθείας την παραγωγή μου.Πωλούνται ως φαγώσιμα, αλλά χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή καλλυντικών. Ο τομέας είναι ακόμα καινούργιος στη χώρα μας και πιθανότατα όσοι κάναμε την αρχή να λειτουργούμε σαν πειραματόζωα. Από την άλλη, άμα δεν τολμήσεις πρώτος χάνεις την όποια πιθανότητα να κάνεις κάτι πολύ δυνατό. Δέχομαι συνεχώς τηλέφωνα από ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν. Το βασικό είναι να έχεις όρεξη. Ούτε το κόστος είναι απαγορευτικό» λέει.Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος δηλώνει σίγουρος για την επιλογή του.«Οξυγονώθηκε ο εγκέφαλός μου.Η επαφή με τα σαλιγκάρια και γενικότερα τη φύση είναι κάτι το μοναδικό».

Από την ΙΒΜ στους ελαιώνες της Λακωνίας
Πριν από τέσσερα χρόνια ο κ. Λευτέρης Ξανθάκης έκανε το μεγάλο βήμα. Παιδί της πόλης, και δη της Αθήνας, χωρίς εμπειρία στις αγροτικές ασχολίες, αποφάσισε να στραφεί στην καλλιέργεια της ελιάς. Προγραμματιστής με σπουδές στην Αγγλία, δούλεψε στην ΙΒΜ και στη συνέχεια ως το 2006 ως σύμβουλος επιχειρήσεων. «Ηθελα να ακολουθήσω μια ζωή πιο ανθρώπινη,χωρίς πολύ άγχος», επισημαίνει ο 32χρονος σήμερα κ. Ξανθάκης.

Ετσι άρχισε να ψάχνει για ελαιώνες που ήταν προς πώληση. Επειτα από μεγάλη αναζήτηση αγόρασε μια έκταση στη Λακωνία. «Ηταν η καλύτερη επιλογή.Πρώτον διότι η ποιότητα του ελαιολάδου που βγάζει η περιοχή είναι εξαιρετική και δεύτερον διότι εκεί βρήκα μεγάλες εκτάσεις σε φθηνή τιμή.Στην Κρήτη οι τιμές ήταν απλησίαστες». «Η ηθική ανταμοιβή είναι μεγάλη,αλλά ο δρόμος δύσκολος» τονίζει ο κ. Ξανθάκης. Το 2007 με τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πελοπόννησο έχασε σχεδόν όλα τα ελαιόδεντρα. «Ο ΕΛΓΑ πιστοποίησε ότι κάηκε το 96% από τις 16.000 ρίζες που είχα με τον συνέταιρό μου.Εκείνος δεν άντεξε και τα παράτησε.Εγώ συνέχισα.Ξαναφύτεψα ελιές και σήμερα έχω 7.000 ρίζες, οι οποίες είναι ενταγμένες στη βιολογική γεωργία» αναφέρει ο ίδιος.

Μετά το κτήμα, ήρθε το ελαιοτριβείο και έπειτα το τυποποιητήριο. «Θέλω να ελέγχω τη διαδικασία ως το τελευταίο στάδιο,να είμαι εγώ υπεύθυνος για την ποιότητα του ελαιολάδου » σημειώνει ο κ. Ξανθάκης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων, τα οποία πωλούνται με την εμπορική ονομασία «λακωνικό λιοτρίβι», προέρχονται από ορεινούς, μη αρδευόμενους ελαιώνες. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε ρεματιές και πλαγιές όπου φύονται θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, λεβάντα, θρούμπι και άγρια μέντα, αρωματικά που δίνουν ένα μοναδικό άρωμα στο ελαιόλαδο. Ο κ. Ξανθάκης παραμένει εκτός δικτύου σουπερμάρκετ. Οπως λέει, «το λάδι πωλείται απευθείας από εμάς και έτσι κρατάμε χαμηλά την τιμή.Ακόμη και το ντελίβερι στην Αθήνα το κάνω ο ίδιος ώστε να έχω επαφή με τον καταναλωτή».



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=386707&dt=27/02/2011#ixzz1F9DE7c00

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΕΧΕΙΣ ΠΟΝΗΡΟ ΜΥΑΛΟ?

Η θρεπτική αξία του καρότου

Η ρίζα του καρότου, δηλαδή το πορτοκαλί μέρος του, είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη, μία ουσία η οποία όταν λαμβάνεται... από τον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βήτα καροτίνη είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό,
εξαιρετικά αποτελεσματικό στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, ιδιαίτερα μάλιστα απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα.

Πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για ευεργετικές επιδράσεις της βήτα καροτίνης στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών νοσημάτων. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα καρότα παρέχουν στον οργανισμό μας ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Κ, C και Β6 καθώς επίσης και σιδήρου, μαγγανίου, καλίου και χαλκού.

Παραδοσιακά πιστεύεται ότι το καρότο κάνει πολύ καλό στην όραση, γεγονός που επιβεβαιώνει και η επιστημονική κοινότητα, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφά ευκολότερα ασβέστιο.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται συνήθως ωμό, οπότε και μας προμηθεύει με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες, αλλά και βρασμένο. Αποτελεί ένα πολύ καλό συνοδευτικό για σαλάτες και σούπες, ενώ πολλοί το προτιμούν και σαν τουρσί. Η γεύση του δένει όμορφα σε συνδυασμό με τα φασολάκια, τον αρακά και τις βραστές πατάτες. Μπορείτε, επίσης, να το δοκιμάσετε και σα γλυκό κουταλιού, ενώ πολύ δημοφιλές είναι και το κέικ καρότο.

tromaktiko

Ξηρόμερο: ο αναδασμός για το φράγμα των Αχυρών

Επίκαιρη ερώτηση για να προχωρήσει άμεσα ο Αναδασμός που αφορά την επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Φράγματος των Αχυρών, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο. Η ολοκλήρωση του Αναδασμού των περιοχών του Κεντρικού Ξηρομέρου (Τρύφου, Κατούνας, Κονοπίνας, Μπαμπίνης, Κομποτής, Αετού) αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του Φράγματος των Αχυρών, που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικών δικτύων συνολικής έκτασης 18.600 στρεμμάτων. Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η Δημοπράτηση της επέκτασης του Δικτύου του Φράγματος και στα οφέλη που θα έχει για τους κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Ζήτησε από τον Υφυπουργό να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Αναδασμού, και ταυτόχρονα να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να συνταχθούν άμεσα οι πίνακες των κτηματιών από τους αρμόδιους Δήμους και να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία από την Περιφέρεια, ξεπερνώντας τις μέχρι σήμερα σοβαρές καθυστερήσεις. Ειδάλως υπάρχει ο κίνδυνος να ολοκληρωθεί το Φράγμα και να μείνει χωρίς δίκτυα, υπογράμμισε ο Βουλευτής λέγοντας χαρακτηριστικά: «...Το Φράγμα χωρίς το αρδευτικό δίκτυο είναι καρδιά χωρίς αρτηρίες...»
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας στο Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, αναφέρθηκε θετικά στην αναγκαιότητα και την προοπτική του έργου. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών που επικαλέστηκε, η πρώτη φάση του Φράγματος των Αχυρών θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μετά την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης στις 13.10.2010, με την οποία αυξήθηκε η πίστωση του έργου κατά 5 εκατομμύρια Ευρώ. Τόνισε ότι το Διοικητικό μέρος του Αναδασμού, παρά την καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι σήμερα, με ευθύνη των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων, θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα. Συγκεκριμένα καταλόγισε ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία Νομαρχίας-Δήμων δεν ήταν η δέουσα, αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους Δήμους για την κατάρτιση των πινάκων κτηματιών, αλλά και η Νομαρχία με αυτά τα δεδομένα δεν προχώρησε μόνη της. Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ενημερώθηκε ότι η κατάρτιση αυτών των πινάκων μπορεί να γίνει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και χωρίς την συνδρομή των Δήμων. Τέλος ο Υφυπουργός, ανέφερε ότι μετά το τέλος του διοικητικού έργου του Αναδασμού πρέπει να προχωρήσουν τα Παράλληλα έργα. Για τα έργα αυτά παραμένει ανοικτό το ζήτημα της χρηματοδότησης και οι πόροι πρέπει να αναζητηθούν είτε από το ΠΕΠ της Περιφέρειας, και στην επικείμενη αναθεώρηση που θα γίνει για ώριμα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα, είτε από άλλες πηγές.
29ΔΥΤΙΚΑ.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ευκολότερη η ένταξη αγροτών σε σχέδια βελτίωσης 285 εκατ.


Αλλαγές, που διευκολύνουν την ένταξη νέων και παλιών αγροτών σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (σχέδια βελτίωσης) και απλοποιούν τις διαδικασίες για μικρές επενδύσεις, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.
Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων το εντεκάμηνο του 2010 κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, δηλαδή από -2,2 δισ. ευρώ σε -1,7 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 4,7% ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 4,2%, κυρίως νωπών λαχανικών, ψαριών ιχθυοτροφείου και φρούτων.
Με την αναμόρφωση της 1ης προκήρυξης για τα σχέδια βελτίωσης, που ήδη τρέχουν:
* Ο αγρότης μετά την οριστική ένταξή του στο έργο παίρνει προκαταβολή 50% του ποσού, αντί του αρχικού 20%.
* Για επενδυτικά σχέδια ώς 50.000 ευρώ οι αγρότες δεν χρειάζεται να πληρώσουν κόστος μελέτης.
* Οι πιστώσεις αυξάνονται σημαντικά από 285 εκατομμύρια ευρώ σε 500 εκατομμύρια ευρώ (θα υπάρξει και 2η προκήρυξη).
* Δίνεται μικρή παράταση υποβολής αιτήσεων, η οποία λήγει τώρα στις 18 Απριλίου ενώ αλλάζει και η μοριοδότηση.
Είχε προηγηθεί αλαλούμ, λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος της βάσης μοριοδότησης, του αποκλεισμού τευτλοπαραγωγών, εξ ου και ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές και γεωπόνοι είχαν ξιφουλκήσει εναντίον του ειδικού γραμματέα Βαγγέλη Διβάρη.
Οι αλλαγές προέκυψαν, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, από τη διαβούλευση, τις ημερίδες και τα ηλεκτρονικά μηνύματα των αγροτών. Ερωτώμενος για τους αποζημιωθέντες τευτλοπαραγωγούς, που αποκλείονται από τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης, ανέφερε ότι καταρτίζεται άλλο πρόγραμμα. Η νέα αναμορφωμένη προκήρυξη προβλέπει:
* Κλαδική κατανομή: 75 εκατ. ευρώ για νέους γεωργούς (από 50 εκατ. ευρώ ), 270 εκατ. ευρώ για γεωργούς-κτηνοτρόφους (από 100 εκατ. ευρώ ), 135 εκατ. ευρώ για καπνοπαραγωγούς περιοχές (ως έχει), 20 εκατ. ευρώ για γαλακτοπαραγωγική αγελαδοτροφία.
Κατανομή κατά περιφέρειες
* Γεωγραφική κατανομή: Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (30 εκατ. ευρώ ), Κεντρική Μακεδονία (40 εκατ. ευρώ ), Δυτική Μακεδονία (20 εκατ. ευρώ ), Ηπειρος (20 εκατ. ευρώ ), Θεσσαλία (30 εκατ. ευρώ ), Στερεά Ελλάδα (20 εκατ. ευρώ ), Πελοπόννησος (20 εκατ. ευρώ ), Δυτική Ελλάδα (20 εκατ. ευρώ ), Αττική (10 εκατ. ευρώ ), Κρήτη (30 εκατ. ευρώ ), Νότιο Αιγαίο (10 εκατ. ευρώ ), Βόρειο Αιγαίο (10 εκατ. ευρώ ), Ιόνια νησιά (10 εκατ. ευρώ ).
* Προτεραιότητα δίνεται σε αγροτικά επενδυτικά σχέδια που αποβλέπουν σε: αύξηση παραγωγής, συνδυαστικές οικονομικές δραστηριότητες, τυποποίηση, προϊόντα μεταποίησης ή προϊόντα συνδεδεμένα με το καλάθι αγροτικών προϊόντων κάθε περιφέρειας.
* Ενισχύονται: θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας-εξοικονόμησης νερού, μεγάλων αποδόσεων, ειδικών καλλιεργειών (π.χ. φράουλα, καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθι, φασολάκι), κτηνοτροφία, οπωροκηπευτικά 4 εποχών (π.χ. πορτοκάλι, ροδάκινο), εξαγωγικές καλλιέργειες (π.χ. σαλιγκάρι, μανιτάρι).
* Νέες εντάξεις: θερμοκηπίων ώς 500.000 ευρώ , ελιάς κλασικής φύτευσης και νέων ποικιλιών ροδακινιάς.
* Αλλαγές στα κριτήρια μοριοδότησης: 20 μόρια νέοι γεωργοί, 25 μόρια νέοι κτηνοτρόφοι. Λοιποί αγρότες: 25 μόρια γεωργοί, 30 μόρια κτηνοτρόφοι. Κατάργηση της βάσης για περιφέρειες νησιωτικής Ελλάδας, κατάργηση της επιμέρους βάσης των 15 μορίων.
* Για πλήγμα των αγροτών λόγω της αποποίησης από μέρους του ΕΛΓΑ της ενεργητικής προστασίας καθώς το πρόγραμμα αντιχαλαζικών δικτύων εντάσσεται στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, έκανε λόγο ο τομεάρχης αγροτικού της Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης.
Πληρωμές
* Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί, ενώ μετά την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται ν' ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σχέδιο για τις αποζημιώσεις, λόγω καταστροφών στις καλλιέργειές τους.

LIMOUSIN

Limousin

Τόπος καταγωγής του Limousin:




Αυτή η φυλή προέρχεται από την ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας, το κέντρο της οποίας είναι Λιμόζ. Είναι μεσαίο μεγέθους βοοειδή κρεοπαραγωγής διαδεδομένο όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανόμενα και την Ρωσία, αλλά αναπαράγεται επίσης στις ΗΠΑ και τις νότιες αμερικανικές χώρες.

Περιγραφή φυλής του Limousin:

Τα μονόχρωμα, ελαφριά ή σκούρο κόκκινα βοοειδή Limusin περιέχουν τις χαρακτηριστικές ελαφρύτερες περιοχές μόνο στα πόδια, το ρύγχος, γύρω από τα μάτια και στον εσωτερικό μηρό. Η βάση για την υψηλή κρεοπαραγωγή παρέχεται από το σχετικά μακρύ κορμό στους ευρείς ραχιαίους και εξαιρετικά βαρύ μυς στα ανώτερα πόδια. Το κρέας του είναι καλά φλεβώδες. Λόγω τα ευγενή πόδια της κατάλληλης στάσης με τις στερεές οπλές, η φυλή μπορεί καλά να ρυθμιστεί με τη σίτιση λιβαδιού. Τα βοοειδή Limousin έχουν μια σχετικά μακρύ λεκάνη που κατεβαίνει ελαφρώς κι ένα χαμηλό βάρος γέννησης που επιτρέπουν την εύκολη γέννα. Τα περαιτέρω χαρακτηριστικά της φυλής είναι ζωτικότητα, υψηλή γονιμότητα, μακριά διάρκεια ζωής και μια καλή προσαρμοστικότητα.




Εκμετάλλευση των βοοειδών του Limousin:




Το Limousin είναι τέλεια κατάλληλο για υψηλής ποιότητας κρεοπαραγωγή είτε στην καθαρόαιμη αναπαραγωγή είτε στις διασταυρώσεις.
Λόγω τις απαιτήσεις στην ζωοτροφή και το βάρος της, η φυλή μπορεί να τηρηθεί στα πιο αδύνατα λιβάδια ή στις ορεινές περιοχές επίσης. Η υψηλή ζωτικότητα των νεογέννητων μόσχων μειώνει σημαντικά τις απώλειες γέννησης. Μερικές φορές η φυλή καλείται επίσης ως "καθαρόαιμος μεταξύ των βοοειδών", οπότε πρέπει να σκεφθεί πολύ αν φτιαχτεί ένα στερεό φράκτη γύρω από το λιβάδι.

Δύο συλλήψεις για σφαγή προβάτων

Τέλος στην αγωνία των κτηνοτρόφων που έχαναν τα ζώα τους και τα έβρισκαν σφαγμένα έβαλε η ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, συλλαμβάνοντας δύο κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ομολόγησαν ότι έκλεβαν πρόβατα και τα σκότωναν για να εκδικηθούν τους ιδιοκτήτες με τους οποίους είχαν διαφορές!

Οι  δράστες, ηλικίας 31 και 17 χρόνων, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Πύργου στην περιοχή της Λιγορτύνου του δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, μετά την καταγγελία τριών κτηνοτρόφων που έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία και τους υπέδειξαν ως υπόπτους στην Αστυνομία. Μέσα σε λίγα 24ωρα, οι ζωοκλέφτες είχαν κλέψει και σφάξει δέκα πρόβατα από ένα ποιμνιοστάσιο, άλλα 30 από ένα άλλο τα εγκατέλειψαν φοβούμενοι τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. και 33 από ένα τρίτο, από τα οποία έσφαξαν ένα και εγκατέλειψαν τα υπόλοιπα! Όλα τα ζώα βρέθηκαν μετά από αναζητήσεις.

 *** Ωστόσο, οι συλλήψεις δεν έβαλαν «φρένο»  στην ζωοκλοπή που βρίσκεται  σε έξαρση στην Κρήτη! Ένας 64χρονος κτηνοτρόφος κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου ότι μεταξύ 22 και 23 Φεβρουαρίου άγνωστοι έκλεψαν 25 αιγοπρόβατα από το ποιμνιοστάσιό του στην περιοχή Εδέρι, στις Γούβες του δήμου Χερσονήσου.

*** Της…  μόδας φαίνεται πως είναι και  οι κλοπές… λιπάσματος στην Κρήτη! Άγνωστοι διέρρηξαν μια επιχείρηση στο Καστέλι και έκλεψαν 300 τσουβάλια με λίπασμα και αρκετά μέτρα πλέγματος περίφραξης, τα οποία μετέφεραν με ένα φορτηγό που είχαν κλέψει από την περιοχή της Βόνης! Την περασμένη Δευτέρα, άγνωστοι είχαν διαρρήξει την αποθήκη ενός 62χρονου στο δημοτικό διαμέρισμα Πρινέ του δήμου Ρεθύμνου και είχαν αρπάξει 270 σακιά λίπασμα, μαζί με 20… σακιά πατάτες και επτά ξύλινα βαρέλια κρασιού.

Tι απαντά ο Νηρέας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

ImageΔιευκρινίσεις για την «αμαρτωλή» σύμπραξη βάσει της οποίας η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπέβαλε χρηματικά πρόστιμα σε πέντε επιχειρήσεις του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών δίνει με ανακοίνωσή της η Νηρέας Α.Ε.
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία σημειώνει ότι η Επιτροπή είχε ενημερωθεί για την συμφωνία μεταξύ των επιχειρήσεων η οποία ήταν μεμονωμένη και δεν επαναλήφθηκε έκτοτε. Δηλώνει δε ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της «εφόσον κριθεί σκόπιμο».
Πιο αναλυτικά, η Νηρεύς επισημαίνει ότι στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναγνωρίστηκαν οι ειδικές δυσμενέστατες περιστάσεις, κάτω από τις οποίες καταρτίστηκε η εξετασθείσα σύμπραξη, καθώς και η εν γένει διαχείριση της πρωτοβουλίας αυτής με καλή πίστη και απόλυτη διαφάνεια προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την περίοδο των δύο τελευταίων τριμήνων του 2008, ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας, o οποίος αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αντιμετώπιζε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας, αντίστοιχα με άλλους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους παγκόσμια. Αυτό συνέβη, λόγω και της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, η οποία συνέπεσε με τις συνθήκες υπερπροσφοράς σημαντικών ποσοτήτων τσιπούρας στον κλάδο, κατά την ίδια περίοδο, ενώ παρουσιάζονταν φαινόμενα εσπευσμένων κινήσεων ρευστοποίησης αποθεμάτων με σημαντικές ζημίες, πολλές φορές και κάτω του συνολικού κόστους τους, προκαλώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ένα φαύλο κύκλο εξαντλητικού και δυνητικά αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε ανταπόκριση σε αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες, οι πέντε σημαντικότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, περιλαμβανομένης της Νηρεύς, προχώρησαν, το Νοέμβριο του 2008, στην κατάρτιση βραχυπρόθεσμου μνημονίου συνεργασίας εμπορικής φύσεως και εξάμηνης διάρκειας.
Η ενέργεια αυτή γνωστοποιήθηκε άμεσα και με πρωτοβουλία των ίδιων των εταιρειών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε συνδυασμό με πλήθος άλλων παράλληλων και δημόσιων πρωτοβουλιών προς αρμόδιους φορείς προς το σκοπό της προσωρινής στήριξης του κλάδου. Η ισχύς του παραπάνω μνημονίου συνεργασίας ήταν εξάμηνη και δεν ανανεώθηκε έκτοτε.
 

Καμπάνα 680.000 ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες

ImageΒαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών για μεταξύ τους συμφωνία όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών και τον έλεγχο της παραγωγής και οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, αντίκεινται στην ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.
Το συνολικό ύψος των προστίμων φτάνει τα 680.000 ευρώ ενώ η Επιτροπή απευθύνει και προειδοποίηση προς όλη την επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολό της σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της «οι ότι τυχόν οικονομικές κρίσεις δεν δικαιολογούν συμπράξεις οι οποίες περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Οι επιχειρήσεις, επομένως, οφείλουν να αντιμετωπίζουν, τις κρίσεις αυτές, ανεξάρτητα η μία προς την άλλη και με μέσα που δεν στρεβλώνουν και δε νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό».
Πιο αναλυτικά, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ΄ αριθμ. 492/VΙ/2010 ομόφωνη απόφαση της έκρινε ότι το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν συνάψει στις 6 Νοεμβρίου 2008, οι εταιρίες «ΝΗΡΕΥΣ», «ΣΕΛΟΝΤΑ», «ΔΙΑΣ», «ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε», για τον περιορισμό και έλεγχο της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους στη σχετική αγορά νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας και τον καθορισμό τιμών των σχετικών προϊόντων, καθώς και οι συνακόλουθες ενέργειες προς υλοποίηση των στόχων του, συνιστούν παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77, για την λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.
Με την απόφαση της, η Επιτροπή, υποχρεώνει τις συμπράττουσες επιχειρήσεις να παύσουν και να μην επαναλάβουν την εν λόγω παράβαση και τους επιβάλλει πρόστιμο, μειωμένο όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες και περιστάσεις της υπόθεσης και τη σχετικά βραχεία διάρκεια της παράβασης, ως ακολούθως :
«ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε»: πρόστιμο ύψους διακοσίων εβδομήντα τριών χιλιάδων πεντακοσίων ογδόντα δύο (273.582) ευρώ,
«ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»: πρόστιμο ύψους εκατόν σαράντα έξι χιλιάδων τριακοσίων τριάντα εννέα (146.339) ευρώ, «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε»: πρόστιμο ύψους εκατόν δέκα εννέα χιλιάδων δέκα πέντε (119.015) ευρώ,
«ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ»: πρόστιμο ύψους σαράντα δύο χιλιάδων εννιακοσίων πέντε (42.905) ευρώ, και
«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε»: πρόστιμο ύψους ενενήντα έξι χιλιάδων σαράντα τέσσερα (96.044) ευρώ.
Παράλληλα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, απειλεί κάθε μια από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, με την επιβολή προστίμου ύψους 10% επί της συνολικής αξίας των πωλήσεων της, σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της διαπιστωθείσας παράβασης.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τσικνοπέμπτη και η ονομασία της



Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονταιΠροφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.

Στο μέσο της Κρεατινής (της 2ης) εβδομάδας βρίσκεται ηΤσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες...


Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.

Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή (Πέμπτη δηλαδή) το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα".

Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!

Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.
Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.

Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Schmutziger Donnerstag στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη

βελτίωση στα σχέδια βελτίωσης

Από μέρα σε μέρα αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο για βελτίωση στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης.
Σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά των γεωτεχνικών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσει
- Αλλαγές στη βαθμολογία, με μείωση της «βάσης»
- Ο προϋπολογισμός αυξάνεται από 285 εκατ. ευρώ στα 490 εκατ. ευρώ
- Για μελέτες έως 50 χιλιάδες ευρώ δεν θα χρειάζεται υπογραφή μελετητή
- Παράταση για ένα μήνα στην προθεσμία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας
- Ξεχωριστό κονδύλι για κάθε περιφέρεια
- Νέα προκήρυξη τον Σεπτέμβριο του 2011
- Νέες προκηρύξεις για άλλα μέτρα
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και των ενημερωτικών εκδηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη υποβολής φακέλων, κατά τη διάρκεια των οποίων φάνηκε η πραγματική διάσταση των προβλημάτων που δημιουργούσε η υφιστάμενη πρόσκληση προς τους επενδυτές.
Από το διαδίκτυο η υποβολή φακέλων για Σχέδια Βελτίωσης
Άνοιξε το σύστημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δέχεται πλέον ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης στη διεύθυνση http://www.metro121.gr/login.php. Βέβαια, η χρήση του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου δεν είναι τόσο απλή όσο είναι για το Μέτρο που δίνει πίσω στους καπνοπαραγωγούς μέχρι 9.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί, κατ' αρχάς, ο ενδιαφερόμενος πρέπει πρώτα να γραφτεί στη σελίδα, να αποκτήσει κωδικό χρήστη και κωδικό πρόσβασης.
Επίσης, εφόσον ούτως ή άλλως θα χρειαστεί γεωτεχνικός σύμβουλος για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, ο οποίος θα έχει ήδη τους κωδικούς και την πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ανά πάσα στιγμή, η κατάθεση της αίτησης μπορεί να γίνει και μέσω του συμβούλου.

Τηλεφωνικές δηλώσεις για το ΟΣΔΕ στο 1540


ImageΤην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης και δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 χωρίς μεταβολές στοιχείων σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης έτους 2010, μπορούν να υποβάλλουν από τις 18 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι αγρότες στον τηλεφωνικό αριθμό 1540.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την τηλεφωνική υποβολή της αίτησης:
- Καλείτε απευθείας από σταθερό τηλέφωνο το τετραψήφιο 1540.
- Ακολουθώντας τις οδηγίες, η υποβολή της αίτησης δεν διαρκεί περισσότερο από 4 λεπτά. Η χρέωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι μιας αστικής κλήσης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλώντας το 1540 απαιτείται για την τηλεφωνική υποβολή ο ΑΦΜ και ο μοναδικός αριθμός ειδοποίησης του εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2009.
- Εντός 15 ημερών επισκεφτείτε οποιοδήποτε γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του ΕΛΓΑ για να υπογράψετε και να λάβετε επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης και της δήλωσης καλλιέργειας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής για το 2011.
- Η μη υπογραφή και παραλαβή του επικυρωμένου αντιγράφου εντός 15 ημερών έχει ως συνέπεια την απαίτηση της εκ νέου υποβολή της αίτησης.

Ζήτηση εκ Τουρκίας για τα ελληνικά αιγοπρόβατα

ImageΜία νέα αγορά ανατέλλει για τους Έλληνες κτηνοτρόφους καθώς η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στην Τουρκία και σε άλλες ασιατικές μουσουλμανικές χώρες αυξάνει τη ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας. Η μείωση των τιμών του κρέατος στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες έχει στρέψει κυρίως τους εκτροφείς αμνοεριφίων της Θράκης στις εξαγωγές ζώντων ζώων ή και σφάγιων, με συμφέρουσες τιμές. Σύμφωνα με όσα λένε στην Agrenda οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, πουλάνε 3 ευρώ το κιλό ολόκληρο το ζώο, ζωντανό, στην ηλικία του 1 με 1,5 μήνα. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα 3,5 ευρώ ανά κιλό που δίνουν για το κρέας οι Έλληνες έμποροι, η εξαγωγή ζώντος ζώου προς πάχυνση στην Τουρκία συμφέρει περισσότερο, αφού ο κτηνοτρόφος γλυτώνει και τα έξοδα για τις ζωοτροφές, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί υπερβολικά.
Μοναδικό πρόβλημα είναι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από φέτος να «φοράνε» ηλεκτρονικά ενώτια τα ζώα προς εξαγωγή, ανεξαρτήτως ηλικίας, είτε να φέρουν στομαχικό βώλο. Για όσους έχουν τα μέσα (φορτηγά-ψυγεία για μεταφορά) ή έχουν κάνει ήδη τις κατάλληλες επαφές, συμφέρει ακόμα περισσότερο η εξαγωγή ολόκληρου του σφάγιου, που τιμάται προς 5,2 ευρώ/κιλό, τουλάχιστον με βάση τα όσα μας είπαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, καταδεικνύοντας και το γεγονός ότι έχουν φτάσει να πουλάνε σχεδόν μισοτιμής στους Έλληνες εμπόρους.
 
Η άλλη όψη του νομίσματος
Οι τιμές παραγωγού και των ζωοτροφών είναι ο λόγος που όσοι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης δεν έχουν καταφέρει να επωφεληθούν από τη ζήτηση για εξαγωγές, απειλούν από τις αρχές Μαρτίου με δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε μία προειδοποιητικού χαρακτήρα κίνηση, δεκάδες κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μοίρασαν γάλα και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα στους διερχόμενους πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές, αλλά και για την ασυδοσία -όπως υποστήριξαν- στο χώρο της αγοράς των ζωοτροφών.
Μεταξύ άλλων, διεκδικούν τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, με ελέγχους στην αγορά, με διασφάλιση των τιμών στο 1,30 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, 0,90 το κιλό για το κατσικίσιο και 0,60 το κιλό για το αγελαδινό γάλα. Επίσης, ζητούν την άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και άτοκα δάνεια στους κτηνοτρόφους.
 
Κυλιόμενες διαμαρτυρίες σε όλους τους νομούς τον Μάρτιο
Εν τω μεταξύ, κυλιόμενες διαμαρτυρίες ανά πρωτεύουσα νομού, που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και θα κορυφωθούν λίγο πριν το Πάσχα, έχει προγραμματίσει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων:
1 Μαρτίου, Τρίτη, Ροδόπη
3 Μαρτίου, Πέμπτη, Καβάλα
8 Μαρτίου, Τρίτη, Δράμα
10 Μαρτίου, Πέμπτη, Σέρρες
12 Μαρτίου, Σάββατο, Ξάνθη
15 Μαρτίου, Τρίτη, Ημαθία
17 Μαρτίου, Πέμπτη, Κιλκίς
21 Μαρτίου, Δευτέρα, Χαλκιδική
23 Μαρτίου, Τετάρτη, Θεσσαλονίκη
28 Μαρτίου, Δευτέρα, Κοζάνη
30 Μαρτίου, Τετάρτη, Λάρισα
1 Απριλίου, Παρασκευή, Μαγνησία - Λαμία
4 Απριλίου, Δευτέρα, Αιτωλοακαρνανία
6 Απριλίου, Τετάρτη, Ηλεία - Πρέβεζα
Οι υπόλοιποι νομοί θα ενταχθούν σε μια από τις ημέρες του παραπάνω προγραμματισμού.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

«Καμπανάκι» για τους εκτροφείς σαλιγκαριών

Την αγωνία του για το μέλλον των νέων Ελλήνων, που με ολοένα και γοργότερο ρυθμό στρέφονται στην εκτροφή σαλιγκαριών, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ ο βιολόγος - ζωολόγος του ΑΠΘ -με μεταπτυχιακό πάνω στο σαλιγκάρι στη Γαλλία- Αθανάσιος Γκόγκας, προειδοποιώντας ότι η βιαστική, μη ορθολογική διαχείριση και εγκατάσταση μιας μονάδας, μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα. Όπως σημειώνει, ναι μεν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά αν αυτές δεν αξιοποιούνται ορθολογικά ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης ενός project, προτού καν ξεκινήσει.
«Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε το κίνημα των φωτοβολταϊκών και το κίνημα των σαλιγκαριών», τόνισε ο κ. Γκόγκας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν στήνεται ένας ολόκληρος κλάδος ζωϊκής παραγωγής λόγω ανάγκης, χωρίς εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά μόνο με την τήρηση των κανόνων που απαιτείται να ακολουθηθούν».

Κάνοντας λόγο για εξαπάτηση του κόσμου, ο ίδιος σημείωσε ότι, «ήδη είναι πολλοί αυτοί που έχουν χάσει τα ποσά που επένδυσαν για την κατασκευή μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών». Όπως τόνισε, την τελευταία διετία στήθηκαν στη χώρα μας 400 μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών, από τις οποίες δουλεύουν μόνο οι 15, αφού οι υπόλοιπες δεν έχουν ακόμα απόδοση, γεγονός που, όπως διευκρίνισε, «οφείλεται στη μη ορθολογική εγκατάσταση της όλης μονάδας».
Ο κ. Γκόγκας, επισήμανε ότι στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι εκείνες οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της εκτροφής σαλιγκαριών -και μάλιστα με συγκριτικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες όπου επιχειρείται να αναπτυχθεί η σαλιγκαροτροφία- αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος συναρτάται άμεσα από τον καθορισμό παραμέτρων που αφορούν τη βιολογία και την τεχνολογία παραγωγής.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι για τη διατήρηση και εξέλιξη του κλάδου της εμπορίας και μεταποίησης σαλιγκαριών είναι αναγκαίο να οργανωθεί παραγωγική βάση εκτροφής σαλιγκαριών, για να ξεπεραστούν σειρά προβλημάτων, με προτεραιότητα την εξασφάλιση σαλιγκαριών υψηλής ποιότητας, σε σταθερές ποσότητες, με χρονικά καθορισμένες ημερομηνίες παράδοσης, πρώτα στη βιομηχανία και στη συνέχεια στον καταναλωτή, που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος και τελικός αποδέκτης του προϊόντος. Επίσης ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής και στήριξης του κλάδου από την πολιτεία.

Πρόβατα με υψηλό ΙQ

Τα πρόβατα Οvis aries απέδειξαν στους επιστήμονες ότι είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε
Τα πρόβατα Οvis aries απέδειξαν στους επιστήμονες ότι είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε
ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα πρόβατα είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, οι οποίοι διεξήγαγαν στο πιο κοινό είδος προβάτων, τα οικόσιτα πρόβατα (Οvis aries), πειράματα σχετικά με νευροεκφυλιστικές νόσους που πλήττουν τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στη νόσο Χάντιγκτον, μια κληρονομική διαταραχή η οποία οδηγεί σε νευρικές βλάβες και άνοια.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί μελέτησαν γενετικώς τροποποιημένα πρόβατα τα οποία έφεραν ένα ελαττωματικό γονίδιο που προκαλεί τη νόσο Χάντιγκτον στους ανθρώπους. Παράλληλα παρακολούθησαν φυσιολογικά πρόβατα ώστε να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι μπροστά στις επιδόσεις των ζώων στα οποία διεξήχθη μια σειρά από τεστ στα οποία συνήθως υποβάλλονται ασθενείς με Χάντιγκτον. Οπως είδαν μέσα από τα πειράματα τα θεωρούμενα «χαζά» πρόβατα διέθεταν ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα είχαν ισχυρή μακροπρόθεσμη μνήμη.

Σε ένα από τα πειράματα οι ερευνητές τοποθέτησαν μπροστά από τα πρόβατα διαφορετικού χρώματος καλάθια σε ένα εκ των οποίων είχαν βάλει την τροφή τους. Στη συνέχεια όχι μόνο άλλαζαν συνεχώς το καλάθι που περιείχε την τροφή, αλλά άλλαζαν και τα χρώματα, ακόμη και το σχήμα των καλαθιών.

Οπως διαπίστωσαν, τα πρόβατα αναγνώριζαν τα διαφορετικά καλάθια και προσάρμοζαν τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τους αναλόγως, ικανότητα που μέχρι σήμερα είχε παρατηρηθεί μόνο στους ανθρώπους και σε κάποια άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόβατα μπορούσαν να θυμούνται και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου δύο ετών) πρόσωπα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αξιοσημείωτες αυτές επιδόσεις των προβάτων οφείλονται στο ότι τα συγκεκριμένα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν βρίσκονται μέσα σε μια ομάδα απ΄ ό,τι όταν λειτουργούν ως μονάδες. Οπως σημείωσε η δρ Τζένιφερ Μόρτον που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης «τα πρόβατα ζουν σε κοπάδια και μέσα στο κοπάδι είναι μάλλον χαζά. Οταν όμως κάποιος ασχοληθεί μαζί τους σε επίπεδο μονάδας, συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά».


Αφιερωμένο στους άντρες, προσοχή στις γυναίκες!!!!

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΧΑΡΕΙΤΕ !!! ................................................................
Γι' αυτό αν σου πει ξαφνικά "αγάπη μου", βεβαιώσου ότι μιλάει σε σένα και όχι στο σκύλο σας !




Γιατί μερικοί άντρες έχουν σκύλο και όχι σύζυγο:
 
 

1.  Οσο πιό πολύ αργήσεις να γυρίσεις σπίτι, τόσο πιό ενθουσιασμένος είναι ο σκύλος οταν σε βλέπει.
 
 


2. Τα σκυλιά δεν παρεξηγιούνται αν τα φωνάξεις με το όνομα άλλου σκύλου.
 
 


3. Στα σκυλιά αρέσει να αφήνεις πεταμένα πράγματα στο πάτωμα.
 
 


4. Οι γονείς του σκύλου δεν έρχονται ποτέ επίσκεψη.
 
 


5. Τα σκυλιά συμφωνούν ότι για να τα κάνεις να καταλάβουν τι λές πρέπει να τους υψώσεις την φωνή.
 
 


6. Δεν χρειάζεται ποτέ να περιμένεις τον σκύλο σου να ετοιμαστεί, για να βγείς εξω. Είναι έτοιμος 24 ώρες το 24ωρο.
 
 


7. Τα σκυλιά νομίζουν ότι εχει πλάκα όταν είσαι μεθυσμένος.
 
 


8. Στα σκυλιά αρέσει το κυνήγι και το ψάρεμα.
 
 


9. Ο σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να σε ξυπνήσει μες στη νύχτα για να σε ρωτήσει, "Αν πέθαινα, θα έπαιρνες άλλο σκύλο?"
 
 
 


10. Αν το σκυλί σου γεννήσει, απλά βάζεις μιά αγγελία στην εφημερίδα και τα δίνεις.
 
 


11. Ο σκύλος θα σε αφήσει να του βάλεις κολάρο με καρφιά, χωρίς να σε χαρακτηρίσει ως διεστραμμένο.
 
 


12. Αν ο σκύλος σου μυρίσει επάνω σου την μυρωδιά άλλου σκύλου, δεν τρελλαίνεται. Απλώς του φαίνεται ενδιαφέρον.
 
 


13. Στα σκυλιά αρέσει να κάνουν βόλτες στην καρότσα του φορτηγού.
 
 

Και το καλύτερο από όλα:
 
 
 
14. Αν ο σκύλος σου φύγει, δεν παίρνει τα μισά σου υπάρχοντα.



Και για να κάνετε την δοκιμή: Κλείδωσε στο πορτμπαγκαζ την γυναίκα σου και τον σκύλο σου, για μιά ώρα.  Ανοιξε καιδες ποιός είναι πιό χαρούμενος όταν σε δεί.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/02/blog-post_5358.html#ixzz1ElzNpouL

ΤΡΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΖΩΟΚΛΕΥΤΕΣ

Τριπλό χτύπημα ζωοκλεφτών στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας στην ίδια περιοχή και σε ποιμνιοστάσια που δεν απέχει πολύ το ένα από το άλλο, προβληματίζει από χθες την Αστυνομία και την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για την πάταξη του φαινομένου.

Οι δράστες έκλεψαν και θανάτωσαν ζώα από διαφορετικούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές. Ο ένας εξ αυτών φέρεται να έχει δώσει στοιχεία προς διερεύνηση από τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την προανάκριση και αναζητούν τις ταυτότητες των ατόμων που κρύβονται πίσω από αυτές τις πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη περίπτωση από μάντρα στην περιοχή της Λιγορτύνου εκλάπησαν περίπου 30 πρόβατα, ενώ το ίδιο συνέβη και σε ένα ακόμη ποιμνιοστάσιο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Τα κλεμμένα ζώα βρέθηκαν μετά από αναζητήσεις, καθώς οι ζωοκλέφτες τα εγκατέλειψαν φοβούμενοι τα μπλόκα της ΕΛΑΣ αλλά και τις έρευνες των ιδιοκτητών τους.

Δε συνέβη όμως στο τρίτο ποιμνιοστάσιο της περιοχής, όπου ο ιδιοκτήτης του βρήκε σφαγμένα δέκα πρόβατα χθες το πρωί που πήγε στη μάντρα του. Αστυνομικοί δεν αποκλείουν και στις τρεις περιπτώσεις λόγω της κοντινής απόστασης των ποιμνιοστασίων, οι δράστες να είναι οι ίδιοι. Προβληματίζονται όμως για την ενέργειά τους να θανατώσουν τα ζώα στην τελευταία περίπτωση.

Από την έρευνα που έγιναν συγκεντρώθηκαν κάποια στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που δόθηκαν ίσως οδηγήσουν στην αποκάλυψη των δραστών.

http://www.patris.gr