Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αύξησε τον τζίρο και τα κέρδη του ο Νηρέας


ImageΣτα 1,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Νηρέας στο α' τρίμηνο 2011 έναντι ζημιών 0,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.


Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ΝΗΡΕΑ ανήλθαν στα € 44,3 εκ., καταγράφοντας σημαντική οργανική άνοδο 10% που τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή θέση του Ομίλου σε όλες τις αγορές.
Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ανήλθαν στα € 34 εκ., και σημείωσαν αύξηση 15%.
Οι πωλήσεις ψαριών ανήλθαν σε € 36,6 εκ. (αύξηση 15,4%) και 7,8 χιλιάδες τόνους (αύξηση 3,4%).
Oι υψηλότερες τιμές, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο έλεγχο των δαπανών, βελτίωσαν τα περιθώρια κέρδους προ βιολογικών παρά την άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών για τροφές και του κόστους μεταφοράς.
Τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε €1,5 εκ. έναντι αρνητικών αποτελεσμάτων € (0,4) εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε € 0,1742 από €0,0116 το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Τον Φεβρουάριο του 2011, ο αριθμός των μετοχών αυξήθηκε κατά 975 μετοχές από τη μετατροπή 450 ομολογιών αξίας € 4.397 (από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαιρείται σε 63.629.723 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,34, εκ των οποίων 22.390 είναι ίδιες μετοχές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Νηρέας δήλωσε: «To 2011 συνεχίζουμε τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για αύξηση της αποτελεσματικότητάς μας σε όλα τα επίπεδα.
Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, αυξήσαμε σημαντικά τις πωλήσεις ψαριών και διευρύναμε την παρουσία μας στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, συνεχίσαμε τις ενέργειές μας στο μέτωπο του περιορισμού του λειτουργικού μας κόστους, με αποτέλεσμα να βελτιώσουμε το μικτό περιθώριο μας παρά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών.»

Παράταση πληρωμών εισφορών υπέρ ΟΓΑ


ImageΠαρατείνεται η προθεσμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, οπότε και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές: μέσω ΕΛ.ΤΑ., με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν σταλεί, μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 και μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕbank) μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011, (αντί για 31-5-2011) χωρίς καμιά επιβάρυνση ή αναπροσαρμογή των εισφορών.
 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης, για την καταβολή των εισφορών μέσω της ΑΤΕ bank, θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και τους αρμόδιους Ανταποκριτές ΟΓΑ για την παραλαβή του ειδικού εντύπου του ΟΓΑ (ΚΜΠ 639) που πρέπει να προσκομίσουν στην ΑΤΕ bank.
Οι πληρωμές των εργοδοτών-επιχειρήσεων θα γίνονται κανονικά μέσω ΑΤΕ με την προσκόμιση του εντύπου για την ΑΤΕ ΚΜΠ 640.
 
Καταβολή Συντάξεων μηνός Ιουνίου για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ
Παράλληλα, η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι η σύνταξη μηνός Ιουνίου 2011 θα καταβληθεί σε 813.230 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων (νέο σύστημα πληρωμής του ΟΓΑ), την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 346.178.018,40 ευρώ.
Ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ, γίνεται αποκλειστικά και μόνο με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΝΑΙ, υπάρχει μέλλον για τον αγροτικό κόσμο, αν …

Την ακλόνητη εμπιστοσύνη του σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο, διατύπωσε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, τη Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, στην εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων και της εφημερίδας ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση στην 8η Γεωργική, Κτηνιατρική & Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας.
Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια πολύ προσεκτική ανάλυση του ρόλου της πληροφόρησης , των εφημερίδων και της τηλεόρασης, από τον εκδότη της εφημερίδος ΑΓΡΟΤΙΚΗ κ. Χρήστο Αθανασιάδη και με τον συντονισμό του, ο κ. Γιάννης Γκλαβάκης (π. Ευρωβουλευτή-αγρότης) παρουσίασε τον Αγροτουρισμό, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δημοπρατήρια, ενώ ο Γεωπόνος κ. Ντίνος Μακάς παρουσίασε τα εργαλεία για την ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, ο Αναπτυξιακός Νόμος και άλλα.
Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχει ελπιδοφόρο μέλλον στον αγροτικό τομέα & είπε: Ο FAO προβλέπει το έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών το 2050 στον πλανήτη γη. Άρα ζήτηση θα υπάρχει. Ήδη άρχισε να αποτυπώνεται μια ανοδική τάση στις τιμές των διατροφικών αγροτικών προϊόντων. Η Ελλάδα με τις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και γεωμορφία είναι ο κατάλληλος χώρος για ανάπτυξη τοπικών συλλογικών δραστηριοτήτων με φημισμένα τοπικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα, κυρίως οπωρολαχανικά.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να ισχύσουν αν …
1.Οι Συνεταιρισμοί ξανααποκτήσουν το απαραίτητο ιδεολογικό περιεχόμενο, που να τους επαναφέρει στην Κοινωνική Οικονομία και ναα μην τους σπρώχνει σε κεφαλαιουχικές δομές.
2.Τα αγροτικά επαγγέλματα ορισθούν ξεκάθαρα ως προς το αντικείμενο, μεταξύ των οποίων η μεταποίηση χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο αγρότης να αλλάζει status, η εμπορία της δικιάς του παραγωγής, ο αγροτουρισμός κλπ
3.Εξασφαλισθεί οι απαραίτητη κατοχύρωση για την απόκτηση Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος Αγρότη για αγροδιατροφικά προϊόντα
4.Ορισθεί η ορολογία ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ, ώστε να σχηματισθεί ένα ομοιογενές συνδικαλιστικό όργανο, που θα μπορέσει ως σοβαρός συνομιλητής με τη Κυβέρνηση, να αποτελέσουν τον μοχλό επανενεργοποίησης του αγροτικού κόσμου.
5.Δημιουργηθούν αγροτικά σχολεία, σε κάθε περιφέρεια στην αρχή και ακολούθως, σε όλο τον αγροτικό χώρο. Σήμερα τα μόνα σχολεία που προσφέρει η πολιτεία είναι αστικού τύπου, με 6ωρο ημερησίως για 5 ημέρες την εβδομάδα και εκπαιδευτές-ικούς που είναι αστοί. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται από την αγροτική κοινωνία σχεδόν όλα τα παιδιά της και να «σώνονται» ιδεολογικά μόνο όσα αγροτόπαιδα δεν πάνε στα σχολεία και ως εκ τούτου δεν έχουν αλλοτριωθεί.
6.Εξασφαλισθεί επαρκής αγροτική εφαρμοσμένη έρευνα στους αγρότες και σύστημα πληροφόρησης των αγροτών, καθώς και κάποια μορφή «γεωργικών εφαρμογών». Σήμερα οι αγρότες έχουν αφεθεί στην ροή ανεξέλεγκτων πληροφοριών, που δημιουργούν καταστάσεις παρόμοιες με τις γνωστές «πυραμίδες». Κάποτε ήταν τα βατόμουρα, μετά η τρούφα, κάποτε τα ρόδια και τα φωτοβολταϊκά, τώρα τα σαλιγκάρια και το ιπποφαές και κάθε λίγο και ένας νέος «πανικός» καλλιεργητικός.
7.Επιτραπεί στους αγρότες, χωρίς να δημιουργούνται ισοδυνάμου προς απαγόρευση διαδικασίες, η μεταποίηση της παραγωγής τους και το κυριότερο η εμπορία της δικιάς τους παραγωγής. Οι ελπίδα των Λαϊκών Αγορών, δεν εξελίχθηκε ποτέ σε Αγροτικές Αγορές και απλά έγιναν χώροι «άνθησης» επαγγελματιών, οι οποίοι τελικά δεν βοηθούν στην επαφή αγρότη-καταναλωτή, ούτε κερδίζουν οι αγρότες, ούτε οι καταναλωτές. Απλά όλοι δρουν εις βάρος των σωστών εμπόρων, και εις βάρος των σωστών αγροτών. Τελικά οι Λαϊκές Αγορές, όπως λειτουργούν σήμερα δεν βοηθούν ούτε στην τοπική ανάπτυξη.
8.Λειτουργήσουν τελικά τα Δημοπρατήρια, ως συνεταιρισμοί ΜΟΝΟ αγροτών, με διαπιστευμένους εμπόρους, όπου όσοι οι συνεταιρισμένοι θα δίνουν όλη ανεξαιρέτως την παραγωγή τους, παράγοντας ότι θέλει ο κάθε ένας.
Η Καλλικρατική διοικητική μεταβολή κατέστησε σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας με ισχυρή αγροτική δραστηριότητα. Πρέπει οι Αγρότες να μετέχουν στα νέα όργανα και στις επιτροπές διαβούλευσης. Τώρα, πρέπει να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή του αγροτικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Και τότε το μέλλον του αγροτικού κόσμου θα είναι και πάλι ελπιδοφόρο.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Η κοιλάδα των λουλουδιών

Η κοιλάδα των λουλουδιών, βρίσκεται στην Ινδία, στις πλαγιές των δυτικών Ιμαλαΐων και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη Γη. Τα αμέτρητα αγριολούλουδα, με τα τόσα διαφορετικά χρώματα, καλύπτουν πλήρως την κοιλάδα και δημιουργούν μια μαγευτική θέα.
Perierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιών
Η κοιλάδα των λουλουδιών είναι μια έκταση μήκους 8 χιλιομέτρων και πλάτους 2, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3500 – 4000 m. Είναι ένας παραδεισένιος τόπος καθώς εκτός από την απίστευτη ομορφιά του τοπίου είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός βιότοπος. Εδώ ευδοκιμούμ περισσότερα από 500 είδη φυτών, κάποια από τα οποία δεν συναντώνται αλλού. Στην κοιλάδα υπάρχουν επίσης 114 είδη πουλιών και 13 σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων, όπως το κίτρινο κουνάβι, η μαύρη αρκούδα, η λεοπάρδαλη του χιονιού και τα μπλε πρόβατα.
Perierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιών
Η κοιλάδα έχει χαρακτηριστεί, από το 1988, παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO. Οι ντόπιοι εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι ότι η κοιλάδα κατοικείται από νεράιδες και ξωτικά.
Perierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιών
Perierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιώνPerierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιώνPerierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιώνPerierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιώνPerierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιώνPerierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιώνPerierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιώνPerierga.gr - Η κοιλάδα των λουλουδιών

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Σούπερ ωφέλιμο το γάλα του γαϊδάρου

Η Κλεοπάτρα έπαιρνε σε αυτό το μπάνιο της για να αποκτήσει ωραίο δέρμα. Εσείς μπορείτε να το πιείτε για να χάσετε κιλά και να κάνετε καλό στην υγεία σας. Αυτό συνιστούν ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει το γάλα του θηλυκού γαϊδάρου στη γραμμή και την ευεξία μας και κατέληξαν ότι είναι πολύ πιο ευεργετικό από το γάλα της αγελάδας.
Υπεροχή σε όλα τα σημεία
Το γάλα των συμπαθών αλλά σπάνιων πια στα ελληνικά νοικοκυριά κατοικιδίων αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμο από το αγελαδινό σε πολλά σημεία.
Perierga.gr - Σούπερ ωφέλιμο το γάλα του γαϊδάρου
Κατ’ αρχήν περιέχει λιγότερα και καλύτερης ποιότητας λιπαρά _ όπως τα ωμέγα 3 και τα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και παρέχουν φυσική προστασία στην καρδιά.
Επίσης έχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ενώ φαίνεται να είναι κατάλληλο για τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τέλος, για όσους φροντίζουν τη γραμμή τους, η νέα μελέτη έδειξε ότι βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα, γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
Στο συνέδριο για την Παχυσαρκία
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Κωνσταντινούπολη, συνέκριναν τα αποτελέσματα του γαϊδουρινού γάλακτος με αυτά του αγελαδινού στη διατροφή και την υγεία.
Σε πειράματα που έκαναν σε ποντικούς διαπίστωσαν ότι τα δυο είδη γάλακτος παρείχαν τις ίδες θερμίδες, αλλά το γαϊδουρινό γάλα προκαλούσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους επειδή αύξανε τους μεταβολικούς ρυθμούς.
Επίσης τα πειραματόζωα που τράφηκαν με αυτό εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιγότερο στρες στο μεταβολικό τους σύστημα.
«Η κατανάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους.
Ωφέλειες για τα παιδιά
Όπως σημειώθηκε, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το συγκεκριμένο είδος γάλακτος είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο γάλα αγλεάδας, το γάλα σόγιας και το γάλα σε σκόνη, ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου.
Επιπλέον το γεγονός ότι μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και περιέχει λίγες πρωτεΐνες το καθιστά κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Με αεροπλάνα και βαπόρια ή ότι άλλο μέσο βρει κανείς... όλοι στη Νήσσα!


  Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το 3ο Αντάμωμα καβαλάρηδων και φίλων αλόγου, που διοργανώνει ο Ιππικός όμιλος Κατούνας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, από τις 09:30 το πρωί και όσο πάει… στη θέση Νήσσα, στην Κατούνα Ξηρομέρου, μια σκέψη άρχισε να περιπλανιέται σε όλους τους πατριώτες και φίλους:
Να πάμε όλοι στη Νήσσα....
- Χιλιάδες πατριώτες και φίλοι αναπνέουν πλέον για την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 και πραγματικά επικρατεί παροξυσμός!!!
- Χιλιάδες άτομα με πούλμαν, αυτοκίνητα, φορτηγά, αγροτικά, τρακτέρ, ποδήλατα, με τα πόδια, αναμένεται να συρρεύσουν στο καταπράσινο λιβάδι της Νήσσας  για να θαυμάσουν το εντυπωσιακό θέαμα με αγώνες και επιδείξεις αλόγων, να γευτούν δωρεάν ψητή προβατίνα και να  διασκεδάσουν με τα κλαρίνα που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΝΗΣΣΑ!!

Βόμβα: Το ΔΝΤ ζητά αναδιαπραγμάτευση στις τιμές που αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα από ΑΠΕ.

http://www.jrpl.co.uk/assets/images/PV_Farm2.jpg
Κάνατε τα χωράφια σας νεκροταφείο κυψελών αντί να τα καλλιεργήσετε με μόχθο και να εκμεταλλευτείτε την αειφόρο Ελληνική Γη. Αυτή την ευλογία που άλλοι θα σκότωναν για να την έχουν…


Αποκαλυπτική ερώτηση Ν. Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ενώ δεκάδες χιλιάδες αγρότες και άλλοι ιδιώτες έχουν επενδύσει τα χρήματά τους και έχουν χρεωθεί σε τράπεζες μετά από προτροπή των κυβερνήσεων και μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, σε παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) βασιζόμενοι κυρίως στις «εγγυημένες» τιμές που πρόσφερε η Δ.Ε.Η., η Τρόικα φαίνεται ότι ζητά ήδη την μείωση των «εγγυημένων τιμών» ακόμα και στα υφιστάμενα συμβόλαια.

Αυτό αποκαλύπτει με ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας την ερώτηση του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, παραθέτει άρθρο του Μνημονίου της Πορτογαλίας με τίτλο « Καθεστώτα Στήριξης για την παραγωγή ενέργειας στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος (συν- παραγωγή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)» , τονίζοντας ότι: «Στο Μνημόνιο (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) με την Πορτογαλία, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι: «5.9. Για τα υφιστάμενα συμβόλαια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), να αξιολογηθεί η δυνατότητα να συμφωνηθεί η επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων με σκοπό χαμηλότερα τιμολόγια για την τροφοδότηση του δικτύου με την παραγόμενη ενέργεια (feed-in tariff)

5.10. Για τις νέες συμβάσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα τιμολόγια τροφοδότησης και να διασφαλίσουν ότι οι τιμές δεν αποζημιώνουν υπέρ το δέον τους παραγωγούς …»

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Ν. Χουντής, τονίζει ότι υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα ότι « οι Βρυξέλλες συζητούν κατά πόσον αντέχει η ελληνική οικονομία σε συνθήκες ύφεσης και μνημονίου να προσφέρει τις υψηλές εγγυημένες τιμές που προσφέρει για Α.Π.Ε».; και καλεί την Κομισιόν να απαντήσει, αν υπάρχουν συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση των παλαιών συμβολαίων και μείωση των εγγυημένων τιμών Α.Π.Ε. και στην Ελλάδα, και καταγγέλλει την Κομισιόν, ότι οι μεθοδεύσεις αυτές πλήττουν καίρια την προστασία του περιβάλλοντος και τους διακηρυγμένους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση της εξάρτησης από υδρογονάνθρακες, για μείωση των αερίων θερμοκηπίου και για εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2020.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ψηφιακή γεωργία υπόσχεται ο Σκανδαλίδης

Ψηφιοποίηση-χαρτογράφηση της αγροτικής γης, θέσπιση πολιτικής γης, συγχώνευση οργανισμών, ενίσχυση αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας για τα αγροτικά προϊόντα, σύσταση υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, αναμόρφωση ελεγκτικών μηχανισμών, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), για τους στρατηγικούς στόχους του 2011, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τ. Β’ 119/23-5-2011.
     Το πρόγραμμα 13 σημείων του υπουργείου δημιουργεί ελάχιστους νέους φορείς. Επιχειρεί να βάλει τάξη στο σκορποχώρι των βασικών υποδομών του υπουργείου, ώστε να υπάρχει άμεση γνώση τού τι παράγει ο κάθε αγρότης ξεχωριστά, πού και με ποιον τρόπο. Θεσμοθετεί αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΥΠΑΑΤ, αν και δεν αποσαφηνίζει τι μέλλει γενέσθαι με μεγάλες γαίες και κτιριακές εγκαταστάσεις. Πηγές διαβεβαίωναν ότι η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα πώλησης αγροτικών γαιών.
    Ο Κ. Σκανδαλίδης επανειλημμένα έχει διαμηνύσει ότι σχολάζουσες γαίες θα παραχωρηθούν σε ακτήμονες και γενικότερα σε γεωργούς (ώς 10 στρέμματα με συμβολικό τίμημα και παραπάνω με κανονικό τίμημα), διότι αυτό θα σήμαινε αύξηση της αγροτικής παραγωγής 17%! 
           Ειδικότερα προβλέπεται:
* Γεωργική ανασυγκρότηση: Καταγραφή φυσικών, περιβαλλοντικών, παραγωγικών χαρακτηριστικών των Περιφερειών. Σύνδεση καλαθιού προϊόντων με αγροτοτουρισμό.
* Αγορά: Δημιουργία ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη κερδοσκοπίας-παράνομων ελληνοποιήσεων, σύσταση μητρώου αγροτών-αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
* Περιβάλλον: Προώθηση βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης.
* Διατροφή: Μεταβίβαση αρμοδιότητας για πιστοποίηση σημάτων ποιότητας στην Αυτοδιοίκηση, σύσταση φορέα Μεσογειακής Ελληνικής Διατροφής.
* Εξαγωγές: Συγχρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης γεωργικών προϊόντων σε Ε.Ε. και τρίτες χώρες, ενεργοποίηση διμερών συμφωνιών για άρση τεχνικών εμποδίων στις εξαγωγές, προστασία προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Προστατευτική η αγροτική πολιτική της Τουρκίας


ImageΗ Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης των αγροτικών ενισχύσεων από την παραγωγή αν θέλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του όπου αξιολογεί την αγροτική πολιτική της γείτονος χώρας.
Τα τελευταία χρόνια η τουρκική γεωργία έχει κατορθώσει να αυξήσει σημαντικά την αγροτική της παραγωγή. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητά της παραμένει χαμηλή:«Τα δύο τρίτα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν έκταση κάτω από 50 στρέμματα και την ανταγωνιστικότητα εμποδίζει η ισχυρή εξάρτηση από τη στήριξη των τιμών υπέρ των παραγωγών». Σύμφωνα με νέα στοιχεία, στο διάστημα 2007-2009, οι ενισχύσεις ανήλθαν στο 34% του εισοδήματος των Τούρκων αγροτών, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 22%. Το 88% των τουρκικών ενισχύσεων δίνονται υπό μορφή στήριξης των τιμών της αγοράς.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ΟΟΣΑ προτείνει στην Τουρκία τα εξής:
● Να αποσυνδέσει τις ενισχύσεις από την παραγωγή.
● Να κινηθεί από τις πολιτικές που εστιάζουν στην παραγωγή σε αυτές που ενισχύουν την έρευνας, την καινοτομία και την εκπαίδευση των αγροτών,
● Να ενθαρρύνει τις παράλληλες δραστηριότητες των αγροτών ως συμπληρωματική πηγή εισοδήματος. Οι αλλαγές αυτές, πέρα από ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, είναι απαραίτητες στην περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η τουρκική γεωργία απασχολεί το 25% του ενεργού πληθυσμού και αντιπροσωπεύει το 8% του ΑΕΠ της Τουρκίας. Η γειτονική μας χώρα έχει την έβδομη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή στον κόσμο και είναι στους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως για σειρά προϊόντων όπως τα φουντούκια, τα κάστανα, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα σύκα, οι ελιές, ο καπνός και το τσάι.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ενημέρωση αγροτών στον αστακό σήμερα 11. πμ

Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με αγρότες και κτηνοτρόφους έχουν ξεκινήσει γεωπόνοι και κτηνίατροι της περιφερείας.
  Στόχος η σε βάθος ενημέρωση των παραγωγών γύρω από αγροτικά και κτηνοτροφικά ζητήματα
θέματα θα είναι
 «υποχρεώσεις σήμανσης και καταγραφής αιγοπροβάτων - ηλεκτρονική σήμανση», «μελιταίος πυρετός αιγοπροβάτων – ζωοανθρωπονόσοι - εμβολιακό πρόγραμμα», «επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων – σχέδια βελτίωσης)», «νέοι αγρότες», «βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία»
Ξέρω ότι το αναρτώ αργά αλλά το είχα ξεχάσει…

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πυρηνοτρύτη στις ελιές


ImageΣτις πρώιμες περιοχές οι ανθοταξίες της ελιάς βρίσκονται στο στάδιο λίγο πριν το «κρόκιασμα», αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η πτήση του εντόμου του πυρηνοτρύτη της ελιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι, αν και αναμένονται εναποθέσεις αυγών και εκκολάψεις προνυμφών του εντόμου.
Οι γεωπόνοι του Βόλου συστήνουν στους παραγωγούς σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία να μην προχωρήσουν σε καταπολέμηση, εκτός από περιπτώσεις που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές.
Αντίθετα όταν έχουμε μικρή έως μέτρια ανθοφορία συνιστάται ψεκασμός στο «κρόκιασμα», δηλαδή στην αρχή της άνθισης. Σε ελαιώνες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με σκοπό την μείωση του πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς.
 
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
Bacillus thurigiensis, Beauveria passiana, Beta – Cyfluthrin, Cypermethrin, Deltamethrin, Diflubenzuron, Dimethoate, Fenoxycarb, Lambda cyhalothrine, Paraffin oil, Pirimicarb, Pyriproxyfen, Pyrethrins και άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
2) Ψύλλα (Βαμβακάδα)
Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή, όπου όμως υπάρχει μικρή ανθοφορία και μεγάλες προσβολές απαιτείται η καταπολέμηση σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς για τον πυρηνοτρήτη.
3) Ασπιδωτός – Παρλατόρια
Παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές εκκολάψεις προνυμφών ειδικότερα σε πρώιμες περιοχές. Συστήνονται ψεκασμοί μόνο σε ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

«Έφραξαν» το online σύστημα του ΟΣΔΕ στις ΕΑΣ Λάρισας και Φαρσάλων!


       Στα άκρα οδηγείται πλέον η κόντρα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αφού από το Σάββατο έχει ήδη μπει φραγή στο online σύστημα  καταχώρησης δηλώσεων ΟΣΔΕ σε Λάρισα και Φάρσαλα λόγω της αξίωσης αντιτίμου από τις ΕΑΣ.
    Η φραγή έγινε την Παρασκευή στην ΕΑΣ Φαρσάλων και το Σάββατο στην ΕΑΣ Λάρισας μετά από επώνυμες καταγγελίες αγροτών ότι τους ζητήθηκαν χρήματα για την παραλαβή της δήλωσης, παρά τις συστάσεις του υπουργείου ότι η ενεργοποίηση είναι δωρεάν. Έτσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τράβηξε στα άκρα» την ιστορία, χρησιμοποιώντας το ύστατο «όπλο» του που δεν είναι άλλο από την απαγόρευση των Ενώσεων που ζητούν χρήματα, να έχουν πρόσβαση στο σύστημα καταχώρησης των δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
                       Πηγή : Onlarissa.gr
   Eπίσης φραγή έχει μπεί και στο  online σύστημα  καταχώρησης δηλώσεων ΟΣΔΕ της ΕΑΣ Κομοτινής  συμφωνα με δήλωση του υπουργού κ. Σκανδαλίδη   ( κλίκ εδω )

    Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα Tαχυδρόμος ( κλίκ εδώ) χρεώσεις για την δήλωση ΟΣΔΕ είχαν ζητηθεί απο τους Αγρότες και απο άλλες Ενώσεις (ΕΑΣ Αλμυρού , ΕΑΣ Πηλίου) αλλά το Υπουργείο απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση για επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες,  αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα ” κλείσει” και για αυτούς η πύλη εισόδου στο συστημα ΟΣΔΕ.
 …
Ποιά άλλη ΕΑΣ παίρνει χρήματα απο τους αγρότες και μάλιστα  χωρίς καμιά  μεταβολή;
                                          
                  Η ΕΑΣ Τρικάλων σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΕΓ (κλίκ εδώ )
 
Επίσης η  ΠΑΣΥ ζητάει απο όλους τους Αγρότες να μην πληρώσουν ούτε 1 Ευρώ για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οι κτηνοτρόφοι Ιωαννίνων μπήκαν στην Αγροτική, για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ. Εικόνες που δεν δείχνει η TV

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbt6YQ5jG7OhQIWdDyaNtUFTs7WaC2g1iSiS-GoVZYRLuunNYKS_Ei9hcQDClfG8Ngs5Z3GBo_ZbHJv6TyQJlOtTywV_IKz4Dht0mW3bO_pDY-su9hKBPGv2b5jA4Bt31ftXO-D9FIhAi4/s1600/DSC03300%252B%25C2%25A6%252B%25C2%25AC.jpg

Επεισόδια στην Αγροτική Τράπεζα Ιωαννίνων από τους κτηνοτρόφους. ----Το είχαμε γράψει πολλές φορές... φυσικό ήταν να "εκραγεί η βόμβα"... οι παραγωγοί αγανάκτησαν! 


Το σημερινό συλλαλητηρίο των κτηνοτρόφων άρχισε με πορεία των τρακτέρ από την βιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" και μέσα από την πόλη σταμάτησε στην Αγροτική Τράπεζα Ιωαννίνων. Ύψωσαν πανώ, ξήλωσαν με τα τρακτέρ την είσοδο της τράπεζας, έσπασαν τις ταμπέλες, πέταξαν αυγά και έχυσαν γάλα στο εσωτερικό της. Κύρια τους αιτήματα είναι να μην πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία αλλά και να αλλάξει η Διοίκηση της. Το είχαμε γράψει επανειλημμένα πως θα "εκραγεί" η κατάσταση.

Οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί δεν αντέχουν άλλο και κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουν στην οικονομική τους καταστροφή. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψη της "Αθήνας" το θέμα...
Δείτε τις υπόλοιπες φωτό...



















Όλες οι φωτό είναι του Ηλία Μάκου 
Πηγή: epirus-ellas.blogspot.com

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Σκανδαλίδης: Μην πληρώνετε για τις δηλώσεις.

Να απαιτούν η δήλωσή τους να γίνεται δωρεάν και να μπορεί έτσι νόμιμα να υλοποιηθεί μία τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτή την εποχή για την ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των...... αγροτεμαχίων, που θα δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας και αυθεντικής, εάν θέλετε σχέσης, με τον αγροτικό κόσμο για το δικό τους συμφέρον τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στη Βουλή με αφορμή επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι Ενώσεις Συνεταιρισμών ζητούν από τους αγρότες να καταβάλουν ποσά για την υποβολή της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης .
Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες να κλείνουν τις πύλες εισαγωγής και σημείωσε πως ήδη έκλεισαν στην Κομοτηνή και στα Φάρσαλα.

Για τον ΕΛΓΑ
Για την ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αφού αναφέρθηκε στο χρέος του Οργανισμού που ξεπερνούσε τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ τόνισε οτι ΄΄Έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες, όταν δεν θέλουν να καταβάλουν ασφαλιστική εισφορά τώρα, να μην υπογράφουν τη δήλωση καλλιέργειας. Όμως θεωρώ, το να τους προτρέπουμε να μην υπογράφουν τη δήλωση, είναι σαν να τους κοροϊδεύουμε και να τους εξωθούμε στο περιθώριο, γιατί θα μείνουν ανασφάλιστοι. Έχω δεσμευθεί ότι με την εφαρμογή φέτος του νόμου, τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο που θα κάνουμε απολογισμό, όπου χρειαστεί να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα, θα τα αλλάξουμε. Αλλά, ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση΄΄.
Δώσαμε είπε στους παραγωγούς τη δυνατότητα να δηλώνουν την καλλιέργειά τους με συν-πλην 20%, με δική τους ευθύνη και να πληρώνουν την εισφορά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Όσων η εισφορά είναι μικρότερη των 20 ευρώ τους τη χαρίσαμε. Δεν πρόκειται για χαράτσι.