Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κίνδυνος εξ Ανατολών για φέτα, λάδι, ούζο

Τουρκικές κουτοπονηριές βάζουν σε περιπέτειες τις σχέσεις των δυο χωρών, με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επικεφαλής τον Τάκη Πεβερέτο, να κυνηγά στα δικαστήρια τις τουρκικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα».
Αλλες βαφτίζουν «Καλαμάτας» τουρκικά ελαιόλαδα, ενώ περσικές εταιρείες ζητούν να κατοχυρωθεί για λογαριασμό τους το ούζο!
Επειτα από προσπάθειες χρόνων η Ελλάδα κατόρθωσε να κατοχυρώσει στην Ε.Ε. τη φέτα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), παρ' ότι κοινοτικοί εταίροι την ήθελαν για λογαριασμό τους. Επειδή τα ΠΟΠ δεν αναγνωρίζονται εκτός Κοινότητας, κατά καιρούς νοθεύονται ελαιόλαδα ή χρησιμοποιείται το όνομα φέτα από Κινέζους, Ιάπωνες, Αμερικανούς και Τούρκους παραπλανητικά, ενώ εξετάζονται ανάλογες καταγγελίες και για την Ινδία.
Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές
«Η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ώς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη φέτα. Πριν από 3 χρόνια είχαμε εξαγωγές 12.000 τόνους και σήμερα πάνω από 32.000».
Οπως διαπιστώθηκε από την ελληνική πλευρά στην Αγκυρα:
* Η εταιρεία Yorsan, μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Τουρκίας με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα, έχει ήδη καταθέσει τέσσερις αιτήσεις για εμπορικά σήματα: «Φέτα Ανατολής», για την οποία ο ΣΕΚ έχει καταθέσει ένσταση, «Αυθεντική Φέτα», που έχει απορριφθεί και «Χωριάτικη Φέτα» και «Αποκλειστικά Τυρί Φέτα», που εκκρεμούν.
Ο Τουρκικός Οργανισμός Πιστοποίησης ισχυρίζεται πως ενέκρινε τη «Feta» ως εμπορικό σήμα σε κατηγορίες τροφίμων που δεν είναι... τυριά. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευάσματα απομιμήσεις τυριών ή για την προώθηση άλλων τουρκικών προϊόντων.
* Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφορούσαν στο τουρκικό εμπόριο πατατάκια «με γεύση "Feta"» τα οποία διαφημίζονταν κι από τηλεοπτικό κανάλι.
* Η τουρκική γαλακτοβιομηχανία Gulsan έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα «Feta» από το 2007 για μαργαρίνη, βούτυρο, πίτσες, κράκερς και τσιπς.
* Η τουρκική εταιρεία Mamsan έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα Fetavit από το 2008 και για την κατηγορία τυριών, αλλά ο Τουρκικός Οργανισμός Πιστοποίησης, αν και ισχυρίζεται ότι η ονομασία αυτή που αφορά τα τυριά είναι διαφορετική από τη... «Φέτα».
«Καλαμάτα» στο... Αδραμύττιο
* Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τουρκική αλυσίδα σουπερμάρκετ Cagdas πουλά τουρκικές ελιές χύμα με την επωνυμία «kalamata», ενώ φημολογούνται ανάλογες περιπτώσεις στην περιοχή Αδραμυττίου. Η τουρκική εταιρεία Fat Tarim κατοχύρωσε το σήμα «Kalamata» για ελιές, τρόφιμα σε άρμη, τουρσιά, λάδια! Η τουρκική εταιρεία Eksen κατοχύρωσε στις 31 Ιανουαρίου 2011 το εμπορικό σήμα «Kalamata Meyhane Sekil» για εστιατόριο με λογότυπο ένα κλαδί ελιάς!
Βελγικός... κρόκος
* Την ίδια στιγμή η βελγική εταιρεία Westimex έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα «Krokos» από το 1997, πουλώντας πατάτες και καλαμπόκι τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει ως ΠΟΠ το φυτό Κρόκος.
* Το ελληνικό ούζο είναι κι αυτό μήλον της έριδος αφού αυτή τη φορά η ιρανική εταιρεία Sa'Ad Assou Oraha έχει υποβάλει στην τουρκική πλευρά αιτήσεις αναγνώρισης των εμπορικών σημάτων «Arak Ouzon», και «Ouzo 5» στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών. Ηδη έχουν προσφύγει, οι αφοί Καλογιάννη για το «Ouzo 12», η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισ. Αρβανίτης και η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης για το «Ouzo 7». Η δυσκολία με το ελληνικό ούζο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ. Η πατρότητά του δεν αναγνωρίζεται στην Ε.Ε., αφού όλα τα υλικά παρασκευής πρέπει να είναι από την ίδια περιοχή...

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δημιουργούν Σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος. Ποινικό αδίκημα πλέον οι περιβαλλοντικές παραβάσεις!

http://www2.edu.fi/svenska/tidningsfabriken/international/magazines/activestudents/pics/images/gwcontamination.gif
Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση περιφερειακών γραφείων με επιθεωρητές Περιβάλλοντος ώστε να αποκεντρωθεί το έργο των ελέγχων. Με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά επτά γραφεία.


Ποινικό αδίκημα θα θεωρείται στο άμεσο μέλλον κάθε περιβαλλοντική παράβαση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ήδη έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε ήδη την έγκριση του νέου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να προωθηθεί.Το νομοσχέδιο, η επεξεργασία του οποίου έγινε υπό την επίβλεψη της ειδικής γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτας Καραβασίλη, θα έχει δύο βασικές αιχμές:

Κάθε περιβαλλοντική παράβαση θα θεωρείται από εδώ και στο εξής ως ποινικό αδίκημα και επισείει ανάλογες ποινές. Ουσιαστικά πρόκειται για ενσωμάτωση -με καθυστέρηση δεκαετίας- της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Ενισχύεται πλέον ο ρόλος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι πλέον θα έχουν στα πρότυπα του ΣΔΟΕ και ανακριτικές αρμοδιότητες, προκειμένου να μπορούν άμεσα να επέμβουν όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ θα μπορούν να επιβάλλουν άμεσα ποινές στους παραβάτες και όχι να εισηγούνται όπως ισχύει σήμερα.

Το τελευταίο αναμένεται να λειτουργήσει ως σημαντικό όπλο στα χέρια των Επιθεωρητών ειδικά σε περιπτώσεις όπως η παράνομη διακίνηση αποβλήτων. Μία υπόθεση που απασχολεί το Σώμα των Επιθεωρητών εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, στα μέσα της εβδομάδας εντόπισαν στο Θριάσιο, που εξελίσσεται σε «χωματερή» επικίνδυνων αποβλήτων, συγκεκριμένο πρόσωπο που φαίνεται να αποτελεί βασικό κρίκο της αλυσίδας της «μαφίας των αποβλήτων».

Σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει και για τον έλεγχο της παράνομης δόμησης, όπου οι Επιθεωρητές θα μπορούν άμεσα να επιβάλλουν ποινές. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να υπερσκελιστεί η παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η γραφειοκρατία, άλλα και η διαπλοκή που παρατηρείται και σε επίπεδο ΟΤΑ και πολεοδομιών, όπως στην περίπτωση της Πεντέλης, όπου «οι ράμπο του περιβάλλοντος» ενώ έχουν εντοπίσει μεταβολές στη δόμηση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική, ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των κατεδαφίσεων και την επιβολή άλλων αστικών ποινών.

Επιθεωρητές περιβάλλοντος
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιθεωρητές προέβησαν σε 42 αυτοψίες στα καμένα της ΒΑ Αττικής, μετά από τον έλεγχο των δορυφορικών φωτογραφιών που αποδείκνυαν μεταβολές σε κτίσματα και στη γη. Σε πολλές περιπτώσεις, ζητήθηκε η συνδρομή της πολεοδομίας για να εντοπιστούν τα ακριβή όρια των ΓΠΣ ή των σχεδίων πόλεως, και σε άλλες του δασαρχείου, χωρίς, όμως, να βρεθεί λύση.

Σε μια περίπτωση εντοπίστηκε εκχέρσωση δασικής γης, άλλα το Δασαρχείο Πεντέλης φαίνεται ότι έβαλε την υπόθεση στο συρτάρι, ενώ σε μια άλλη περίπτωση ενός νεοανεγερθέντος (μετά τη πυρκαγιά) κτίσματος εδώ και πολλούς μήνες οι επιθεωρητές αναμένουν την απάντηση της Πολεοδομίας για το αν αυτό βρίσκεται εντός ορίων οικισμού ή όχι! Επιπλέον, οι επιθεωρητές προχώρησαν σε τέσσερις εισηγήσεις για κατεδάφιση, οι οποίες και δεν έχουν προχωρήσει καθώς είναι αρμοδιότητα των πολεοδομιών άρα και των δήμων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν εισηγηθεί τέσσερις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών, ωστόσο το αν αυτές εκτελεστούν ή όχι επαφίεται πλέον στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες. Με το νέο νομοσχέδιο, εξάλλου, προβλέπεται η θεσμοθέτηση περιφερειακών γραφείων με επιθεωρητές περιβάλλοντος ώστε να αποκεντρωθεί το έργο των ελέγχων. Σήμερα οι επιθεωρητές έχουν στελεχωμένα δύο γραφεία που καλύπτουν τη βόρεια και τη νότια χώρα αντίστοιχα. Με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά επτά γραφεία.

Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη από τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο ουδέποτε έλαβε «πράσινο φως» από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Ο νέος υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση και έδωσε εντολή να προχωρήσει η τελική επεξεργασία ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να προωθηθεί προς ανοιχτή δημόσια διαβούλευση.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αμερικανοί πατένταραν την Κορωνέικη ελιά


ImageΜε το όνομα «Koroneiki Olint» πατενταρίστηκε, ως αμερικανικής ιδιοκτησίας, η ποικιλία Κορωνέικη με αριθμό πατέντας «US PP 18,599 P3/18 Μαρτίου 2008».
Στο επίσημο έγγραφο της πατέντας η περίληψη της περιγραφής της ποικιλίας έχει ως εξής: «Η νέα φυτική δημιουργία είναι ποικιλία ελιάς παρεμφερής με τη μη πατενταρισμένη ποικιλία ελιάς «Koroneiki Standard» από την Κρήτη, της οποίας αποτελεί κλωνική επιλογή. Η νέα ποικιλία είναι πρώιμη, μικρόκαρπη, ιδανική για παραγωγή ελαιολάδου και παράγει από το τρίτο έτος. Είναι κατάλληλη για πυκνή φύτευση και για μηχανική συλλογή ελαιοκάρπου. Στη βόρεια Καλιφόρνια ωριμάζει την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου».
 
Γιατί Κορωνέικη
Ο Αμερικανός δημιουργός της νέας ποικιλίας, Joan Tons, θα μπορούσε να δώσει ένα άλλο όνομα.
Όμως προτίμησε τη λέξη «Κορωνέικη», επειδή είναι διεθνώς γνωστό ότι η ποικιλία αυτή δίνει το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο από τις άλλες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες στον κόσμο. Και βασίστηκε στο ότι η ελληνική ποικιλία δεν είναι πατενταρισμένη. Αναφέροντας συμπληρωματικά το όνομα της Κρήτης, οικειοποιείται χωρίς πρόσθετη δαπάνη την εμπορική φήμη του κρητικού ελαιόλαδου.
 
Εγκληματικές παραλείψεις
Το έτος 1985 θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 8 του νόμου 1564/85 η προστασία των ελληνικών φυτικών ποικιλιών. Η αρμόδια διεύθυνση Εισροών Φυτικής
Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην προστασία ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών διεθνούς φήμης με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση του ονόματος και του γενετικού υλικού από ξένους, αδαπάνως γι’ αυτούς, ιδιαίτερα σε Ισπανία, Αμερική και Β. Αφρική.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η χρηματοδότηση «καίει» τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


ImageΜε ρυθμούς… χελώνας προχωράνε οι επενδύσεις των αγροτών στα φωτοβολταϊκά, καθώς, παρά το γεγονός ότι σχεδόν δύο στους τρεις που έκαναν αίτηση έλαβαν τελικά τις πολυπόθητες προσφορές σύνδεσης από τη ΔΕΗ, τα σχέδιά τους εξακολουθούν να σκοντάφτουν στο ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, όπως τα παραθέτει η εφημερίδα Agrenda, μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν αποσταλεί περίπου 4.000 όροι σύνδεσης προς επαγγελματίες αγρότες σε σύνολο 6.500 (6.512, για την ακρίβεια) αιτούντων.
Η εικόνα, όμως, που δίνουν παράγοντες του ίδιου υπουργείου όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των έργων, λίγες μόλις μέρες πριν εκπνεύσει η εξάμηνη προθεσμία αποδοχής πολλών προσφορών (τέλη Ιουνίου για όσους τις έλαβαν στα τέλη Δεκεμβρίου), είναι μάλλον απογοητευτική, αφού μόλις μερικές δεκάδες τις έχουν υπογράψει.
Ο λόγος; Η έλλειψη ρευστού, αφού για την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης απαιτείται κατ’ αρχήν η καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ, αλλά και του κόστους σύνδεσης με το δίκτυο, για το οποίο η ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών, ξεκινάει από 7.000 και, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνει μέχρι τα… 30.000 ευρώ (!). Με άλλα λόγια, ένας επαγγελματίας αγρότης που έχει λάβει προσφορά σύνδεσης ξεκινάει με
ένα μίνιμουμ κόστος 22.000-25.000 ευρώ το οποίο θα πρέπει να… εκταμιεύσει από την τσέπη του, καθώς για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τράπεζα προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρώτα υπογεγραμμένη ησύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ.
 
Αγκάθι…. και ο δανεισμός
Ακόμα και ο δανεισμός, όμως, δεν αποτελεί πανάκεια, αφού ένεκα της
«σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες, τα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρονται απαιτούν ένα σημαντικό ποσοστό ίδιας συμμετοχής. Αν συνυπολογιστεί και αυτό στην εγγυητική επιστολή και το κόστος σύνδεσης που προαναφέραμε, τα νούμερα που προκύπτουν είναι σχεδόν… απαγορευτικά για ένα μικρομεσαίο αγρότη που θα πρέπει να ξεκινήσει με ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ από δικούς του πόρους.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως έγραψε σε προηγούμενο φύλλο η Agrenda,
ορισμένες περιφερειακές διευθύνσεις της ΔΕΗ έχουν διαμηνύσει σε αγρότες ότι θα πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν (από κοινού με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές της περιοχής) και το κόστος επέκτασης ή αναβάθμισης του δικτύου. Απαίτηση που, όπως σημείωναν στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν έχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον -νομική βάση, προκύπτει ωστόσο από τη –δηλωμένη- αδυναμία της επιχείρησης να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία…
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, πάντως, έχει ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ την κατάργηση της εγγυητικής επιστολής, καθώς και την παράταση της εξάμηνης προθεσμίας
υπογραφής συμβάσεων κατά ένα εξάμηνο ακόμα (ή ακόμα και επ’ αόριστον). Αιτήματα στα οποία, ωστόσο, δεν είχε ανταπόκριση από την μέχρι πρόσφατα ΥΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά και τα οποία βέβαια δεν λύνουν παρά μόνο εν μέρει το πρόβλημα της χρηματοδότησης…

Tα 100.000 φυτά έφτασε η καλλιέργεια Ιπποφαούς στην Ελλάδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinA9d4s2flqoscHeLEUCBOvQ4KJZVUTwRHxS1AIqU98vKk1lRIlPDptUgNCnwzFpd1fEsU63Gr1yBXXdgh8vuMOCGDq-lE3wA6BwD2CcUcjLUAbNUxvpKNkF5CE_ArooBFtMFTL8e-W8E/s1600/ippofaes+evias.PNG
Όλο και περισσότεροι αγρότες στην Ελλάδα καλλιεργούν το ιπποφαές, γιατί, διαπιστώνουν ότι τους δίνει κέρδος. Όπως λέει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, συγγραφέας βιβλίου για το ιπποφαές στην Ελλάδα, αγρότες από την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Θεσσαλία, την Μακεδονία κ.λπ., ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Και προσθέτει: "Οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Συνολικά σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν 80.000 – 100.000 φυτά και προβλέπονται άλλα τόσα μέσα στην επόμενη χρονιά. Επειδή, πρόκειται για νέα καλλιέργεια, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι κάπως συγκρατημένοι όσον αφορά τον αριθμό των στρεμμάτων

και το καλύτερο θα είναι να γίνουν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα προχωρήσουν και στην πρώτη μεταποίηση". Ο γεωπόνος Σπύρος Μπίμπος, τονίζει πως "το ιπποφαές είναι ένα σκληρό και ανθεκτικό φυτό, που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε έδαφος και κλίμα, ωστόσο τα αγαπημένα του εδάφη είναι τα ελαφριά προς μέσης σύστασης, που περιέχουν και κάποια ποσότητα άμμου.
Οι καλλιεργητές δεν είναι μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αλλά επιχειρηματίες. Υπάρχουν αυτοί που αξιοποιούν το προϊόν μόνοι τους φτιάχνοντας δική τους σελίδα στο internet και δική τους ετικέτα, υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να πάει κάποια εταιρεία και να το αγοράσει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ώστε να γίνει μια μαζική πώληση σε κάποιον μεταποιητή, αλλά σιγά – σιγά θα ενταθούν
οι αποδόσεις".
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ γνωστό και η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη. Στο σύγχρονο κόσμο, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις εκπληκτικές του ιδιότητες μόλις την τελευταία πενταετία.
 
http://www.katoci.com/

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Oι αγκινάρες είναι ένα νόστιμο λαχανικό και παράλληλα ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Δείτε γιατί πρέπει να την συμπεριλάβετε στη διατροφή σας...

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσουμε τα
εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν οι αγκινάρες. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε και να φάμε τις αγκινάρες στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι.

Δείτε 8 λόγους για να συμπεριλάβετε τις αγκινάρες στη διατροφή σας.

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Μια μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη κ.ά..

Αντικαρκινική δράση

Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στο αγκινάρες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Αυξημένη ροή χολής

Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πολυφαινόλη κυναρίνη, που αυξάνει τη ροή της χολής.

Ωφέλιμες για το συκώτι

Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.

Καλύτερη πέψη

Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.

Προστασία των οστών

Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Θεραπεία για το χανγκόβερ

Χάρη στις θετικές επιπτώσεις τους στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.

Μείωση της χοληστερόλης

Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ

Ο κ ΝόρμανΕ.Μπόρλογκ (NormanΕ.Borlaug) αμερικανός γεωπόνος άρχισε να εργάζεται στο βορειοδυτικό Μεξικό στην πεδιάδα Γουάκι την δεκαετία του ’40.Οι τακτικές του βοήθησαν στην εξαπλάσια αύξηση της ποσότητας σιταριού στο Μεξικό. Την δεκαετία του ’60 ασχολήθηκε με τις παραγωγές σε Ινδία και Πακιστάν, όπου υπήρχαν φόβοι για ασιτία. Η παραγωγή αυξήθηκε κι εκεί. ¨Άλλες χώρες προχώρησαν στην Πράσινη Επανάσταση (για κάποιους θεωρείται ο πατέρας της ο αμερικανός) και η παραγωγή τροφής ξεπερνούσε τις ανάγκες των πληθυσμών τους κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.. Το 1970 ο δρ Μπόρλογκ ήταν ο ένας και μοναδικός γεωπόνος που κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά στο Όσλο, κατά την διάρκεια της απονομής, απηύθυνε μια σημαντική προειδοποίηση «Μπορεί τώρα να φτάσαμε υψηλά επίπεδα» είπε «αλλά χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκύψουν εάν εφησυχάσουμε». Η μείωση στις έρευνες για την γεωργία και την εξέλιξη άρχισαν να γίνονται εμφανείς αναφορικά με το σύστημα παραγωγής τροφής , προ το τέλος του αιώνα. Ας την έχει υπόψη αυτή την ιστορία η ελληνική πολιτεία που έχει απαξιώσει τους γεωπόνους ,που ούτε τους ρωτάει , ούτε τους λογαριάζει για τίποτα σοβαρό όσον αφορά τον αγροτικό πρωτογενή τομέα.

Βαρίδιο οι ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους


ImageΈρχεται η μέρα που οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές σημειώνει με επιστολή που απευθύνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, η ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου.
Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Προς
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Γραφείο υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη
Κύριε υπουργέ,
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής παραγωγής αποτελεί για τη χώρα εθνική προτεραιότητα. Δυστυχώς διανύουμε μια καθοριστική εποχή για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου. Με επίσημα στοιχεία έρχεται η μέρα που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε ζωοτροφές.
Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου. Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού όπως κάθε χρόνο συλλέγονται οι ζωοτροφές  ( Δημητριακά, άχυρα, τριφύλλια).
Η οικονομική κατάσταση είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρει την επίσημη πολιτεία η οποία σφυρίζει αδιάφορα για ότι κακό μας συμβαίνει , δεν νοιάζεται να λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την σωτηρία μας, κλείνει τα αυτιά της σε ότι εμείς οι παραγωγοί προτείνουμε. Η τιμή στο κριθάρι ξεπέρασε τα 30 λεπτά, ενώ η αντίστοιχη περσινή  ήταν   13-14 λεπτά δηλ. αύξηση δύο φορές πάνω.
Αδυνατούμε να προμηθευτούμε ζωοτροφές με τις υπάρχουσες συνθήκες, διότι όχι μόνο έχουμε ραγδαία αύξηση στις ζωοτροφές, αλλά η πολιτεία μας οφείλει χρήματα τα οποία άλλα εισπράττουμε με το σταγονόμετρο και άλλα χάνονται λόγω λαθών του συστήματος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες όμως δεν απέδωσαν λόγω συστήματος. Υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν εκκρεμότητες από το 2009, οι οποίες μπήκαν στο χρονοντούλαπο και ξεχάστηκαν. Ακόμη  το κράτος απαιτεί να πληρώσουμε εμείς πρώτοι τις υποχρεώσεις μας προς αυτό.
 
Έρχεται η μέρα που οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές
Τι θα γίνει αν και φέτος ανέβουν δύο φορές πάνω οι τιμές των δημητριακών, λόγω  κερδοσκοπίας; Αυτή την στιγμή ξεκίνησαν οι τιμές με 31 λεπτά) και αν τυχόν διπλασιαστεί  Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κατάρρευση της παραγωγής λόγω του κόστους των ζωοτροφών.
Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ότι έχουν κλονιστεί οι οικονομικές  συναλλαγές με τους τυροκόμους, οι οποίοι με την σειρά τους αδυνατούν να πληρώσουν. Καταλαβαίνετε λοιπόν, μιλάμε για ένα ντόμινο καταστροφής .
Επιτέλους πρέπει να ξυπνήσουμε!
Η ελληνική κτηνοτροφία θα πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο στήριξης  και ο στόχος του θα είναι η σωτηρία της.  Έχουμε προτείνει και στο παρελθόν διάφορες λύσεις. Κάποιες από αυτές βέβαια πέρασαν ως παράγραφοι στις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Η αύξηση των ζωοτροφών μπορεί να αποτελεί μια παγκόσμια συγκυρία, αλλά η στήριξη και διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας αποτελεί ευθύνη και υποχρέωσή της ελληνικής πολιτείας.
Ακούσαμε λοιπόν επανειλημμένως για την προσπάθεια να εκπονηθεί ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο με στόχο την μείωση των εισαγωγών των πρώτων υλών των ζωοτροφών. Ακόμη για κίνητρα που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους για ιδιοκαλλιέργεια σε περιοχές όπου ευδοκιμούν οι ζωοτροφές. Ακόμη για την μείωση των εισαγωγών και άλλα πολλά.
Θέλουμε έργα και όχι λόγια! Κινδυνεύουμε και  αν καταρρεύσουμε θα συμπαρασύρουμε και άλλους κλάδους στην καταστροφή. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου!
Σας ενημερώνουμε  πως αυτή την εποχή  διατίθενται  ελάχιστα αρνιά προς την αγορά σε εξευτελιστικές τιμές . Όμως ο καταναλωτής συνεχίζει να αγοράζει καθημερινά ελληνικά αρνιά και να τα ακριβοπληρώνει. Θα ξυπνήσει ποτέ ο ελεγκτικός μηχανισμός! Όταν από μόνοι μας σκάβουμε τον λάκκο μας, μην ψάχνουμε για  παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες. Το πρόβλημα είναι πρώτα δικό μας.
Προκαλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει στην δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες γάλακτος που εισήχθησαν σε όλες τις μορφές (νωπό, σκόνη, συμπύκνωμα, πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό) για να δούμε το μέγεθος της αυτοκαταστροφής μας.
Είναι ντροπή ενόψει καλοκαιρινής περιόδου να μην γίνονται εντατικοί, αυστηροί έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές και  χώρους μαζικής εστίασης σε ότι έχει σχέση με τα τυροκομικά προϊόντα.  Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η ανεξέλικτη κερδοσκοπία και η άθλια εξαπάτηση του καταναλωτή με τελικό αποδέκτη το χαμένο εισόδημα του κτηνοτρόφου παραγωγού.
Με όλη αυτή την κατάσταση  δημιουργούνται μεγάλα αποθέματα  ελληνικών ποιοτικών (ΠΟΠ) τυροκομικών προϊόντων τα οποία αντί να καταναλώνονται στην αγορά διαφημίζοντας την ποιότητά τους, συσσωρεύονται με κίνδυνο την καταστροφή τους.
 
Ακόμη και σε αυτή την ύστατη και τραγικά δύσκολη στιγμή για τον κτηνοτροφικό κλάδο πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να μας δώσετε χείρα βοηθείας ΤΩΡΑ!  και να ακούσετε τις προτάσεις μας για να βγούμε από το αδιέξοδο.
 
Ο Πρόεδρος   για το Δ.Σ
Μιχάλης   Τζιότζιος

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μέλισσες σκότωσαν 20 πρόβατα στα Τρίκαλα!

Μετά τους τουρίστες στη Ρόδο, ήρθε και η σειρά ενός κοπαδιού προβάτων να «δοκιμάσει» την επιθετική διάθεση ενός σμήνους μελισσών. Το νέο περιστατικό επίθεσης εντόμων σημειώθηκε στην περιοχή της Αγρελιάς Τρικάλων, με τραγικά αποτελέσματα για τα άτυχα ζώα.
     
Το κοπάδι των προβάτων περνούσε από έναν αγροτικό δρόμο της περιοχής όταν, άγνωστο για ποιο λόγο, το σμάρι των μελισσών από τις κυψέλες που είχε τοποθετήσει ένας μελισσουργός εξαγριώθηκε και άρχισε να επιτίθεται σε ζώα και ανθρώπους. Από τα πολλά τσιμπήματα που δέχθηκαν, οι άτυχοι κτηνοτρόφοι χρειάστηκε να μεταφερθούν επειγόντως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Τρικάλων όπου νοσηλεύονται.
    
Όμως, για το κοπάδι τους, η επίθεση του σμήνους ήταν καταστροφική! Πάνω από 20 πρόβατα έπεσαν νεκρά, ενώ πολλά περιθάλπονται με φαρμακευτική αγωγή στην προσπάθεια των κτηνιάτρων να τα σώσουν. Το χειρότερο για τους ιδιοκτήτες, όμως, είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από επιθέσεις μελισσών!
  
Στον Άγιο Ιωάννη Ιωαννίνων, το κοπάδι με τα αρνιά που έβοσκαν στο χωράφι του ιδιοκτήτη τους δεν δέχθηκε επίθεση από μέλισσες, αλλά από… ανθρώπους! Οι ζωοκλέφτες περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία και, μόλις απομακρύνθηκε ο βοσκός, άρπαξαν 16 αρνιά και έγιναν άφαντοι! Η αξία των κλεμμένων ζώων φτάνει τα 4.800 ευρώ.

H ΚΑΠ πρέπει να στηρίξει το αιγοπρόβειο κρέας


ImageΤην ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να στηριχθεί ο τομέας του αιγοπρόβειου κρέατος ενόψει της αναθεωρημένης ΚΑΠ υπογράμμισαν οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις τις Ε.Ε. Copa-Cogeca.
Σύμφωνα με τις Copa-Cogeca, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφείας μπορεί να οδηγήσει στην ερήμωση κτηνοτροφικών περιοχών.
Το θέμα συζητήθηκε στη συμβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου στην τοποθέτησή του, ο Εμανουέλ Κοστ, πρόεδρος της σχετικής ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca, προειδοποίησε: «Η ευρωπαϊκή παραγωγή συνεχίζει να πέφτει, ενώ οι εισαγωγές προς την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 11% το 2010 σε σχέση με το 2007. Η καθοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011.
Αν και οι τιμές είναι αρκετά καλές και αναμένεται να παραμείνουν θετικές, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί απότομα, ασκώντας πίεση στους παραγωγούς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζήτηση για πρόβειο κρέας αυξάνεται σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ η παραγωγή είναι χαμηλή, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διατηρήσει έναν παραγωγικό κλάδο πρόβειου κρέατος, για να προσφέρει επαρκή εφοδιασμό στους καταναλωτές».
Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, καλεί την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκή μέτρα στη μελλοντική ΚΑΠ, για να στηρίξουν την παραγωγή και την κατανάλωση και να ενθαρρύνουν τους νέους αγρότες να μπουν στην παραγωγή.
Επίσης χρειάζεται η προώθηση της κατανάλωσης του ποιοτικού αυτού προϊόντος, καθώς η προβατοτροφεία ενισχύει την οικονομία αγροτικών περιοχών και συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Θα μας τρελάνουν : Τεχνητό κρέας με την δικαιολογία της μείωσης του CO2

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqzSyMeSWAZUsQz7OKR5zpdgsHKAUucFZ9vZwXcsCC0k8oghiFZFEKKAY_q2T5qC1WffPmiKmTJrziikY0okD3_O7yo-RpUpzlo-IYm4tnw99UcLDBxyeDxLijbbqEm-TqT7dw7zelwg/s400/mabmeat.jpg
«Πράσινη» εναλλακτική λύση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κρέας που αναπτύσσεται με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο.


Πιο συγκεκριμένα, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο, θα ήταν πολύ λιγότερες συγκριτικά με τις εκπομπές που συνδέονται με τη ζωική παραγωγή.

Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι το «τεχνητό κρέας» θα μπορούσε να συμβάλλει στην ικανοποίηση των αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού για τροφή, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Όπως επισημαίνουν, ο ιστός που αναπτύσσεται στο εργαστήριο μπορεί να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 96%, σε σχέση με την εκτροφή ζώων.
Υπολογίζουν δε ότι η παραγωγή «τεχνητού κρέατος» απαιτεί μέχρι και 45% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής χοιρινού, αρνίσιου και βοδινού κρέατος.

Εκτός αυτού, χρειάζεται μόνο το 1% της γης και το 4% του νερού που απαιτεί η συμβατική παραγωγή.

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού κρέατος θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερες από τις επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον η κτηνοτροφία», τόνισε σε δηλώσει της η Hanna Tuomisto, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας.

«Δεν λέμε ότι θα μπορούσαμε ή ότι θα θέλαμε να αντικαταστήσουμε το συμβατικό κρέας με τεχνητό αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι το τεχνητό κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του επισιτιστικού προβλήματος του παγκόσμιου πληθυσμού που συνεχώς αυξάνεται, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων και εξοικονομώντας νερό και ενέργεια. Για να το θέσω απλά, το τεχνητό κρέας είναι αποδοτικό και περιβαλλοντικά φιλικό», επισήμανε η ερευνήτρια.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο θεωρείται πιο οικονομικό, ενώ θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μείωση της ζήτησης για κτηνοτροφική γη παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ολοκληρωμένη διαχείριση ελιάς στο Αγρίνιο


ImageΣτο πλαίσιο υλοποίησης των δραστηριοτήτων με τίτλο: «Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε 680 παραγωγούς» και «Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιχνηλασιμότητας» του Εγκεκριμένου Προγράμματος Εργασίας της ΟΕΦ ΕΑΣ Αγρινίου βάσει του Καν. (ΕΚ) 867/08, η ΕΑΣ Αγρινίου σε συνεργασία με την εταιρεία FOODSTANDARD διοργανώνει εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών μελών της που συμμετέχουν στην Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
 
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2011 και ώρα 19:00 στο Εργοστάσιο Ελιών της ΕΑΣ Αγρινίου στα Σπολάϊτα Νεάπολης.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Η θρεπτική αξία του ελληνικού καφέ

Στην ελληνική επικράτεια, ο καφές κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, καθώς και αυτοί της Βορείου Ελλάδος, είναι οι πρώτοι που υιοθετούν την κατανάλωση του καφέ και τη μετατρέπουν σε αγαπημένη συνήθεια. Με την πάροδο των ετών, ο καφές κερδίζει
την αγάπη όλο και περισσότερων Ελλήνων. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το μονοπώλιο στο άλεσμα και στο καβούρδισμα του καφέ είχαν τα καφενεία και μόλις κοντά στα 1900, εμφανίζονται τα πρώτα καφεκοπτεία. Το 1920, ο ελληνικός καφές χάνει την κυριαρχία του στην ελληνική αγορά αφού τότε, εισάγεται για πρώτη φορά γαλλικός καφές και στη συνέχεια ακολουθούν διάφορα άλλα είδη καφέ, που καταναλώνονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ICAP: η συνολική εγχώρια αγορά του καφέ, την περίοδο 1993- 2006, παρουσίασε μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 1,39%. Το 2006 διαμορφώθηκε στους 26.550 τόνους από 26.500 τόνους το 2005, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,19%. Η κατανάλωση ελληνικού καφέ για την εν λόγω εξεταζόμενη περίοδο εμφάνισε πτωτική πορεία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 0,6%. Το 2006 εκτιμάται ότι καταναλώθηκαν 14.100 τόνοι ελληνικού καφέ. Παρά την πτωτική πορεία του όμως, εξακολουθεί να καλύπτει το 53.1% της συνολικής κατανάλωσης καφέ. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία για το 2008, όπου ο ελληνικός καφές καλύπτει περίπου, το 50% της ελληνικής αγοράς Ακολουθεί ο καφές φίλτρου/espresso, ο οποίος απέσπασε συνολικά το 26% και έπεται ο στιγμιαίος καφές με μερίδιο της τάξεως του 23%.

Φαίνεται λοιπόν, πως όσο τα χρόνια περνούν, η αγάπη του ελληνικού αγοραστικού κοινού για τον ελληνικό καφέ μειώνεται. Το έδαφος κερδίζουν νέα είδη καφέ και αυτό, κυρίως, γιατί είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο νεανικό πληθυσμό. Τα παραδοσιακά καφενεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Καφεπωλών Ελλάδος, κάθε χρόνο, 50-80 καφενεία παύουν να λειτουργούν και όσα απομένουν υπολειτουργούν.

Παρ’ όλα αυτά, η θρεπτική αξία του ελληνικού καφέ είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των ανταγωνιστών του. Είναι γνωστό, αν και τα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάζουν κάποιες αντιφάσεις, ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί και συνεισφέρει ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα σε αντιοξειδωτικά. Έρευνα των Fukushima Y et al, 2009 έδειξε ότι ο καφές, σε σύγκριση με άλλα πλούσια σε πολυφαινόλες ροφήματα, όπως το κρασί και το τσάι, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα. Μία παλιότερη μελέτη σε Νορβηγούς ενήλικες (Svilaas et al, 2004) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές αποτελούσε την κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών. Με κύρια αντιοξειδωτικά: το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τις μελανοϊδίνες, ο ελληνικός καφές, με το ένα φλιτζανάκι να παρέχει περίπου 150mg, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Η καφεΐνη, ένα από τα πιο αντικρουόμενα συστατικά του καφέ, φαίνεται πως αποτελεί ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος και σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη (Koppelstaetter F et al, 2008). Η ανώτερη επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για του ενήλικες είναι 400mg. Η περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της βρίσκεται στο ίζημα που δημιουργείται κατά την παρασκευή του, είναι περίπου 40mg ανά φλιτζανάκι. Το γεγονός αυτό, δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του ελληνικού καφέ να μπορούν να τον απολαύσουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Είναι γνωστό επίσης, πως το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι κόκκοι του έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος, τα συστατικά αυτά μετατρέπονται σε ενώσεις που δεν αποδίδουν ενέργεια. Επιπλέον, πολλά από αυτά βρίσκονται στο ίζημα του ελληνικού καφέ, αποτέλεσμα: το ένα φλιτζανάκι αποδίδει μόνο 1 kcal. Αν κάποιος λοιπόν καταναλώνει ελληνικό καφέ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλατος δεν επιβαρύνει καθόλου τη θερμιδική του πρόσληψη.

Η περιορισμένη γεωγραφική κατανάλωση του ελληνικού καφέ αποτελεί έναν ιδιαίτερα απαγορευτικό παράγοντα για τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού μελετών. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα για τις ευεργετικές του επιδράσεις φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πρόσφατη μελέτη των Chrysohoou et al., 2009, που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία σε 485 υπερτασικούς ηλικιωμένους, φανέρωσε τη θετική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης ελληνικού καφέ στην αορτική ελαστικότητα. Επιπλέον, μία παλιότερη ερευνητική προσπάθεια (Panagiotakos et al., 2007), που διεξήχθη σε νησιά της Μεσογείου, συνδέει και αυτή τη μέτρια κατανάλωση καφέ με οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού βρέθηκε, ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Συμπερασματικά λοιπόν, αν και τα ερευνητικά δεδομένα είμαι λιγοστά και αναμφισβήτητα απαιτείται περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια, φαίνεται, πως οι ευεργετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ είναι πολλαπλές.

Παρασκευή Κουστουράκη - Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

"Πιάνει δουλειά" η ΑΜΦΙΓΑΛ τον ερχόμενο Οκτώβριο

Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να λειτουργήσει το εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων, που κατασκευάζει αυτή την περίοδο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου, κ. Θωμά Κουτσουπιά. Το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΑΜΦΙΓΑΛ φτάνει τα 1,2 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου γάλακτος με την ονομασία «ΑΜΦΙΓΑΛ ΑΕ» χρηματοδοτείται κατά ένα σημαντικό ποσοστό μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς εντάχθηκε στον άξονα που αφορά τη «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» και στο μέτρο «Αύξηση της αξίας των Γεωργικών Προϊόντων» της περιόδου 2007-2013.
Η επένδυση υλοποιείται σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Κεχρινιάς στην Αμφιλοχία, εκ των οποίων οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΑΜΦΙΓΑΛ θα καταλαμβάνουν 5 στρέμματα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αμφιλοχία βρίσκεται σε κομβικό σημείο του νομού Αιτωλοακαρνανίας και άνετα μπορεί ν’ αποτελέσει «πέρασμα» για τα γαλακτοκομικά, συνεταιριστικά προϊόντα, προς άλλους νομούς και περιφέρειες, κατά μήκος του δυτικού άξονα της χώρας.
Η μονάδα θα αξιοποιεί μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, σε πλήρη λειτουργία θα επεξεργάζεται 40 - 50 τόνους αιγοπρόβειου και 10 τόνους αγελαδινού γάλακτος το οκτάωρο.
Η γκάμα των παραγόμενων προϊόντων θα καλύπτει όλο το φάσμα των γαλακτοκομικών: από φρέσκο αγελαδινό και, αργότερα, κατσικίσιο γάλα, μέχρι φέτα, σκληρά τυριά και γιαούρτι, η πλειονότητα των οποίων θα διατεθεί σε πρώτη φάση στην τοπική αγορά και εν συνεχεία στόχος είναι να διατεθούν τα παραγόμενα προϊόντα εκτός νομού.
Αλέξανδρος Μπίκας

Ζυμώσεις στην Νέα ΚΑΠ: Τα σχέδια της ΕΕ για να αλλάξουν χέρια οι επιδοτήσεις

http://www.tsantiri.gr/wp-content/media/2011/03/georgia-300x229.jpg
Όλο το κείμενο της πρότασης του Γερμανού ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος κ. Dress, που μετά τις σημαντικές τροποποιήσεις με τις οποίες ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, περνάει και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση, εξασφάλισε μεταφρασμένο χθες στα Ελληνικά η "Ν. Κρήτη" και παρουσιάζει σήμερα τα θέματα εκείνα που έχουν την πιο μεγάλη σημασία για το μέλλον των Ελλήνων αγροτών.

Το πιο σοβαρό ζήτημα στο οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα έλλειψη ξεκάθαρων απαντήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό των "Ενεργών Αγροτών", ως προς την έννοια του όρου, ώστε να γνωρίζει ο αγροτικός κόσμος μέσα από την κατηγορία αυτή ποιοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2013 μέχρι και το 2020, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής!

Στην ολομέλεια
Η ανατροπή προτάσεων του Γερμανού ευρωβουλευτή Dess, που στόχο είχαν την κατεύθυνση σημαντικού μέρους των άμεσων ενισχύσεων στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα προς τις λεγόμενες "πράσινες" λύσεις, που δε θα μπορούσαν να εκπληρώσουν με επιτυχία οι αγροτοκτηνοτρόφοι των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέπεια να χάνουν μέρος των επιδοτήσεών τους, χαρακτηρίστηκε προ ημερών ως «νίκη των χωρών του Νότου», με την πτέρυγα των σοσιαλιστών να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα αυτό. Την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το τελικό κείμενο, μετά τις ανατροπές. Θα κατατεθεί στη συνέχει στην Κομισιόν, που προς το φθινόπωρο θα καταθέσει και η ίδια τις νομοθετικές της προτάσεις.

Οι δύο πυλώνες
Η "Ν. Κρήτη" εξασφάλισε, λοιπόν, χθες και παρουσιάζει σήμερα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιβίωση των Ελλήνων και των λοιπών Ευρωπαίων αγροτών για την περίοδο μετά το 2013. Στην αρχή του κειμένου που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να παραμείνει η Κοινή Γεωργική Πολιτική διαρθρωμένη γύρω από δυο πυλώνες». Και επισημαίνει ότι ο πρώτος πυλώνας «πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να έχει ετήσια βάση, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα ο πολυετής προγραμματισμός, η συμβασιακή προσέγγιση και η συγχρηματοδότηση». Παράλληλα, τονίζει ότι η Κομισιόν πρέπει να «επιμένει ότι η δομή των δυο πυλώνων πρέπει να λειτουργεί με ευκρίνεια και κάθε πυλώνας πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον άλλο δίχως επικαλύψεις: Ο πρώτος πυλώνας πρέπει να προσφέρει στόχους που απαιτούν οριζόντια δράση, ενώ ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς τα αποτελέσματα και αρκετά ευέλικτος για να αντιμετωπίζει εύκολα τις εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές ιδιαιτερότητες».

Άμεσες ενισχύσεις

Σύμφωνα με την πρόταση, οι άμεσες ενισχύσεις θα επιτρέπουν στους αγρότες να έχουν την οικονομική δυνατότητα «να παρέχουν, παράλληλα με την παραγωγή ειδών διατροφής, δημόσια αγαθά ζωτικής σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας, όπως υπηρεσίες οικοσυστημάτων, απασχόληση, διαχείριση του τοπίου και οικονομική ευρωστία στις αγροτικές περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη»... Και παρακάτω, η πρόταση αναφέρει ότι «οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να ανταμείβουν τους αγρότες για την παροχή αυτών των δημόσιων αγαθών, εφόσον η αγορά δεν παρέχει από μόνη της τα δημόσια αγαθά και δεν αποζημιώνει ακόμη τους αγρότες για τον εφοδιασμό της με αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες συχνά αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής για να παραγάγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας και χαμηλές τιμές παραγωγού για τα προϊόντα τους».

Ρεαλισμός στην κατανομή των πόρων

Επίσης, ζητά δίκαιη κατανομή των πόρων της ΚΓΠ για τον πρώτο και το δεύτερο πυλώνα ανάμεσα στα κράτη-μέλη και ανάμεσα στους αγρότες του κάθε κράτους-μέλους, όπου θεμελιώδης αρχή για αντικειμενικά κριτήρια πρέπει να είναι η ρεαλιστική προσέγγιση. Απορρίπτει τις μεγάλες και απότομες αλλαγές στην κατανομή αυτών των πόρων στα κράτη-μέλη. Είναι της άποψης ότι τούτο επιβάλλει τη σταδιακή αντικατάσταση, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, του συστήματος που βασίζεται σε παρωχημένες ιστορικές τιμές αναφοράς από ενισχύσεις δικαιότερες και συνεπώς καλύτερα κατανεμημένες μεταξύ χωρών, διαφορετικών αγροτικών τομέων και αγροτών. Επισημαίνει ότι τούτο προϋποθέτει επίσης αποτελεσματικότερες ενισχύσεις, που είναι καλύτερα στοχοθετημένες και παρέχουν ισχυρότερα κίνητρα ώστε να βοηθούν τη μεταστροφή της γεωργίας σε πιο βιώσιμα συστήματα αγροτικής εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό, σε συμφωνία με την ανακοίνωση της Επιτροπής, απορρίπτει μια ενιαία κατ’ αποκοπήν άμεση ενίσχυση για το σύνολο της Ε.Ε. η οποία δε θα αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πολυμορφία.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Απλούστερες άμεσες ενισχύσεις


Παράλληλα, ζητά την περαιτέρω απλοποίηση του καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων, και συγκεκριμένα απλοποιημένους κανόνες μεταφοράς για δικαιώματα ενίσχυσης στην περίπτωση μη ενεργοποίησης, κανόνες σχετικά με το εθνικό απόθεμα, που θα εξαρτάται από τη μετάβαση στην περιφερειακή-εθνική ενιαία στρεμματική ενίσχυση, συγχώνευση των ελάχιστων δικαιωμάτων ενίσχυσης και ένα αποτελεσματικό και χωρίς γραφειοκρατία σύστημα ελέγχου και για τους δύο πυλώνες.

Νέοι αγρότες
Σημειώνει ότι απαιτούνται μέτρα με στόχο την ανανέωση των γενεών στο γεωργικό τομέα, δεδομένου ότι μόνο το 6% των Ευρωπαίων αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ παράλληλα 4,5 εκατομμύρια θα συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας. Αναγνωρίζει ότι οι νέοι αγρότες συναντούν εμπόδια στο ξεκίνημα, όπως το υψηλό επενδυτικό κόστος και η έλλειψη πρόσβασης σε γη και πιστώσεις. Τονίζει το γεγονός ότι τα μέτρα για τους νέους αγρότες που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πυλώνα αποδείχτηκαν ανεπαρκή για την αναχαίτιση της ταχείας γήρανσης του γεωργικού τομέα και ζητεί τη θέσπιση προτάσεων προκειμένου να αναστραφεί αυτή η μη βιώσιμη τάση, οι οποίες να περιλαμβάνουν αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το εθνικό απόθεμα ώστε να επικεντρώνονται περισσότερο τους νέους αγρότες.
.
ΣΤΗΡΙΞΗ
Η αποσύνδεση παραγωγής από επιδότηση


Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καλεί την Ολομέλεια και στη συνέχεια την Κομισιόν να συνεχίσουν να στηρίζουν την αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση, θεωρώντας ότι «η αποσύνδεση έχει ουσιαστικά αποδείξει την αξία της, επιτρέποντας μεγαλύτερη αυτονομία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εκ μέρους των γεωργών, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες ανταποκρίνονται στα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά, και θέτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ΚΓΠ στο πράσινο κουτί του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Και καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να συμφωνήσει, επίσης, ότι αποδέχεται την ανάγκη να συνεχιστούν να καταβάλλονται και στο μέλλον οι συνδεδεμένες πριμοδοτήσεις σε ορισμένες περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αντί των καθιερωμένων, πολυδάπανων μορφών παραγωγής και προϊόντων. Ζητά, ως εκ τούτου, να έχουν τα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να επιτρέψουν σε ένα μέρος των άμεσων ενισχύσεων να παραμείνει πλήρως ή μερικώς συνδεδεμένο εντός των ορίων του ΠΟΕ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την άμβλυνση του αντίκτυπου της αποσύνδεσης σε συγκεκριμένες περιοχές και τομείς που είναι ευαίσθητοι από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη.

Ενεργοί αγρότες
Στο κείμενο, μεταξύ των άλλων, τονίζεται επίσης και αυτό που πολλές φορές έχει γράψει μέχρι σήμερα η "Ν. Κρήτη", ότι δηλαδή «οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους ενεργούς αγρότες». Και δικαιούχος των άμεσων ενισχύσεων θα είναι «κάθε κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί γεωργικές εκτάσεις για παραγωγή και τις διατηρεί σε καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ)». Η πρόταση αυτή εξάλλου, με τελικό αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά, ως εκ τούτου, από την Επιτροπή να αναπτύξει έναν ορισμό του «ενεργού αγρότη», τον οποίο θα μπορούν να διαχειριστούν χωρίς πρόσθετο διοικητικό φόρτο ή κόστος τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι παραδοσιακές γεωργικές δραστηριότητες (εκμεταλλεύσεις πλήρους απασχόλησης και διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης), ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, θα θεωρούνται ενεργές γεωργικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά δεν είναι ευλογία, για το ταμείο του ΟΓΑ


     Μπορεί η πολιτεία να προσπαθεί εδώ και χρόνια να λύσει το πρόβλημα της  υπογεννητικότητας,  αλλά ως προς την έμπρακτη υλοποίηση  η Ελλάδα απέχει πολύ συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες .
     Τελευταίο παράδειγμα η μείωση των επιδομάτων που δίνει ο ΟΓΑ στις τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες, όπου ο ΟΓΑ θα καταβάλει πλέον :
 απο 102, 85 €  που έδινε ως κατώτερο επίδομα για κάθε επιδοτούμενο παιδί έως σήμερα   μόνο 44 € λόγω περικοπών
     Μάλιστα επειδή η συγκεκριμένη περικοπή ισχύει αναδρομικά απο αρχές του έτους για τις τρίτεκνες και απο Μάρτιο για τις πολύτεκνες οικογένειες , ο ΟΓΑ θα παρακρατήσει την διαφορά των επιδομάτων που δόθηκαν έως σήμερα.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ιχθυοκαλλιέργειες...

Ένα μεγάλο θέμα που έχει απασχολήσει τον αστακό, και που έχουν ξοδευτεί ατελείωτες ώρες συζητήσεων είναι η ιχθυοκαλλιέργειες. Άλλοι λέγοντας ότι είναι η καταστροφή του τόπου και άλλη ότι είναι η σωτηρία οι καυγάδες άναβαν στα καφενεία και στο διαδίκτυο. Όσοι υποστήριζαν το περιβάλλον ποτέ δεν είχαν κάποια βάση εκτός από της οπτικές τους μαρτυρίες η από φήμες που άκουγαν. Ποτέ δεν είχα ακούσει ότι το οξυγόνο στης ακτές είναι πχ. τόσο ενώ το όριο είναι τόσο. Ότι τα αιρούμενα στερεά είναι πχ. τόσα ενώ το ανώτερο είναι τόσο. Η ότι βρέθηκαν  αντιβιοτικά στο νερό σε τάδε ποσότητα. Η λέξη υδρανάπαυση είναι άγνωστη για πολλούς.  Μια καλή βάση για κουβέντα στο θέμα που απασχολεί και τον τόπο μας δηλαδή την αειφόρο ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών βρίσκετε στης προτάσεις του γεωτεε αν. Μακεδονίας.
Τονίζω ότι η προτάσεις δεν αφοράν τον τόπο μας αλλά τον Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. απλά αξίζει να διαβαστεί από όλους όσους τους έχει απασχολήσει το θέμα.
http://www.geotee.gr/lnkFiles/20110617_Eidiko_Plaisio_Xvrotajikoy_Sxediasmoy_kai_Aeiforoy_Anaptyjhς_gia_tiς_Ydatokalliergeieς.pdf

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Εξοφλεί την εξισωτική αποζημίωση του 2010 ο ΟΠΕΚΕΠΕ

ImageΠροσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να «κλείσει» το θέμα των εκκρεμών πληρωμών στην εξισωτική αποζημίωση του 2010. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου πιστώθηκαν στους λογαριασμούς δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης τα υπόλοιπα του 2010, που αφορούν τόσο εξόφληση του 30% όσο και ολόκληρο το ποσό για κάποιους που δεν είχαν υποβάλει εγκαίρως τα δικαιολογητικά. Συνολικά, πληρώθηκε το ποσό των 16 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή 10 Ιουνίου πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 36.947 δικαιούχων με βάση το άρθρο 68 του καν. 73/2009 για το καθεστώς «Πρόσθετη συμπληρωματική ενίσχυση για το αιγοπρόβειο 2010».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό κατεβλήθη το ποσό των 21.434.821 ευρώ για όσους δικαιούχους προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι, ενώ ακολουθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου και δεύτερη “παρτίδα”. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν έλειψαν τα προβλήματα, καθώς οι κτηνοτρόφοι άλλα περίμεναν και άλλα είδαν στους λογαριασμούς τους. Η ουσία είναι ότι τελικά πήραν 3 ευρώ ανά ζώο όσοι δήλωσαν μόνιμη τοποθεσία εγκατάστασης και 4 ευρώ ανά ζώο όσοι δήλωσαν μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι.
 
Αγροτικό πετρέλαιο και άλλα...
Κανονικά προχωρά η διαδικασία για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα των αγροτών για το έτος 2010, δηλώνει στη συνέντευξή της στο “Αγρόκτημα”, η μέχρι τώρα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, χωρίς να προσδιορίσει ακριβώς το πότε θα ολοκληρωθεί.
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να “καθαρίσει” με εκκρεμότητες προηγούμενων ετών και να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την πληρωμή όλων των δικαιούχων πρόσθετων ενισχύσεων που προβλέπει το άρθρο 68: Ελαιόλαδο, σιτάρι, βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, αιγοπρόβειο κρέας και εθνικό απόθεμα. Σε όλα υπάρχουν δικαιούχοι που δεν είχαν όλα τα δικαιολογητικά κατά την πρώτη πληρωμή, αλλά τα έχουν ήδη προσκομίσει, ενώ στο τελευταίο (εθνικό απόθεμα για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των επιβεβαιώσεων των προσωρινών κατανομών των νέων δικαιωμάτων, που έχει... ανάψει για τα καλά τα αίματα.

το Roundup προκαλεί τερατογενέσεις


       Από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 γνώριζαν η χημική βιομηχανία και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τις συγγενείς δυσπλασίες σε βρέφη (τερατογενέσεις) που προκαλεί ένα από τα παγκοσμίως γνωστότερα και πρώτα σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνα, το Roundup. Παρόλα αυτά κράτησαν τους πολίτες στο σκοτάδι, όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατη έκθεση διεθνών επιστημόνων και ερευνητών, με τίτλο ” Roundup και συγγενείς δυσπλασίες: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;“.
     Τα συμπεράσματα της έρευνας και τα ζωτικής σημασίας ερωτήματα, έφερε με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

     Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία από δικές της μελέτες γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι η δραστική ουσία glyphosate του Roundup, προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες σε πειραματόζωα. Η γερμανική κυβέρνηση το γνώριζε τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, όταν είχε αξιολογήσει τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας, παρέχοντας την έγκριση χρήσης του ζιζανιοκτόνου για λογαριασμό της ΕΕ. Η Κομισιόν ήταν ενήμερη ήδη από το 2002, όταν υπέγραψε την έγκριση για το glyphosate. Κι όμως, μόλις πέρσι, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων, BVL, δήλωνε προς την Κομισιόν ότι «δε στοιχειοθετείται “τερατογένεση” για το glyphosate», παραβλέποντας περσινή ανεξάρτητη μελέτη που δείχνει ότι Roundup και glyphosate έχουν προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε βατράχια και κοτόπουλα, και μάλιστα σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται νόμιμα στον τομέα των γεωργικών ψεκασμών. Το Glyphosate σχεδιαζόταν κανονικά να επαναξιολογηθεί το 2012. Μόλις πέρσι όμως, η Κομισιόν έδωσε νέα παράταση, χωρίς αξιολόγηση, έως το 2015.
    Ο Μ. Τρεμόπουλος ρωτά αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη νέα έκθεση για το Roundup, όπως και για τα πορίσματα των μελετών της βιομηχανίας. Ρωτά επίσης αν βάσει των νέων αποκαλύψεων η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει την παράταση και να προχωρήσει στην άμεση ανεξάρτητη ανασκόπηση των ευρημάτων των πρωτότυπων μελετών της βιομηχανίας, υπό το πρίσμα του συνόλου των επιστημονικών ευρημάτων, όπως άλλωστε απαιτεί και ο Κανονισμός για τα φυτοφάρμακα (1107/2009).
    «Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα πρόκειται για βαρύτατο έγκλημα διαρκείας κατά των επόμενων γενεών», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εγκληματικό να γεννιούνται παιδιά με προβλήματα υγείας για όλη τους τη ζωή, μόνο και μόνο επειδή οι υπηρεσίες που είχαν ταχθεί να τα προστατεύσουν προτίμησαν να προσφέρουν αθέμιτη προστασία στα οικονομικά συμφέροντα που όφειλαν να ελέγχουν. Φέρνουμε το θέμα για τρίτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο, με νέα στοιχεία, καθώς πρέπει να διερευνηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και να πάψουν οι αντιφατικές και παρελκυστικές απαντήσεις της Κομισιόν. Όσο υπάρχει τέτοια σοβαρή εκκρεμότητα, είναι ανεπίτρεπτο κυκλοφορεί ελεύθερα στα χωράφια και στα τρόφιμα η συγκεκριμένη ουσία. Χρειάζεται επιπλέον να αποδοθούν όλες οι ευθύνες: διοικητικές, πολιτικές και ποινικές, αλλά και ευθύνες αποζημιώσεων προς τα θύματα, τόσο από την Κομισιόν και τις γερμανικές αρχές όσο και προς την εταιρία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τη Monsanto, τη Νο1 εταιρία μεταλλαγμένων, που επιβάλλει και σήμερα τα δικά της καταστροφικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή πολιτική». 
      Ο Μ. Τρεμόπουλος ρωτά αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη νέα έκθεση για το Roundup, όπως και για τα πορίσματα των μελετών της βιομηχανίας. Ρωτά επίσης αν βάσει των νέων αποκαλύψεων η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει την παράταση και να προχωρήσει στην άμεση ανεξάρτητη ανασκόπηση των ευρημάτων των πρωτότυπων μελετών της βιομηχανίας, υπό το πρίσμα του συνόλου των επιστημονικών ευρημάτων, όπως άλλωστε απαιτεί και ο Κανονισμός για τα φυτοφάρμακα (1107/2009).
      «Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα πρόκειται για βαρύτατο έγκλημα διαρκείας κατά των επόμενων γενεών», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εγκληματικό να γεννιούνται παιδιά με προβλήματα υγείας για όλη τους τη ζωή, μόνο και μόνο επειδή οι υπηρεσίες που είχαν ταχθεί να τα προστατεύσουν προτίμησαν να προσφέρουν αθέμιτη προστασία στα οικονομικά συμφέροντα που όφειλαν να ελέγχουν. Φέρνουμε το θέμα για τρίτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο, με νέα στοιχεία, καθώς πρέπει να διερευνηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και να πάψουν οι αντιφατικές και παρελκυστικές απαντήσεις της Κομισιόν. Όσο υπάρχει τέτοια σοβαρή εκκρεμότητα, είναι ανεπίτρεπτο κυκλοφορεί ελεύθερα στα χωράφια και στα τρόφιμα η συγκεκριμένη ουσία. Χρειάζεται επιπλέον να αποδοθούν όλες οι ευθύνες: διοικητικές, πολιτικές και ποινικές, αλλά και ευθύνες αποζημιώσεων προς τα θύματα, τόσο από την Κομισιόν και τις γερμανικές αρχές όσο και προς την εταιρία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τη Monsanto, τη Νο1 εταιρία μεταλλαγμένων, που επιβάλλει και σήμερα τα δικά της καταστροφικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή πολιτική».

(ακολουθεί το κείμενο της νέας ερώτησης του Μ. Τρεμόπουλου)
Θέμα: απόκρυψη από το κοινό της σύνδεσης του Roundup με συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη
Η χημική βιομηχανία και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές γνώριζαν από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 τις συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη που προκαλεί ένα από τα παγκοσμίως γνωστότερα και πρώτα σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνα, το Roundup. Απέφυγαν όμως να ενημερώσουν το κοινό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα έκθεση με τίτλο “Roundup και συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;” που συντάχθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων και ερευνητών και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία από δικές της μελέτες γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι το glyphosate, η δραστική ουσία του Roundup, προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες σε πειραματόζωα. Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε για τα ευρήματα αυτά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, όταν ως «εισηγητής» για το glyphosate, είχε αξιολογήσει τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας προκειμένου να δοθεί έγκριση χρήσης του ζιζανιοκτόνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη ήδη από το 2002, όταν υπέγραψε την έγκριση για το glyphosate. Μόλις πέρσι, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων, BVL, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι «δε στοιχειοθετείται “τερατογένεση” για το glyphosate». Η BVL έκανε το σχόλιο αυτό ως αντίκρουση ανεξάρτητης μελέτης που δημοσιεύθηκε πέρυσι και έδειχνε ότι Roundup και glyphosate προκαλούν συγγενείς ανωμαλίες σε βατράχια και κοτόπουλα, σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται σε γεωργικούς ψεκασμούς. Στην αντίκρουσή της για την μελέτη από την Αργεντινή, η BVL ανέφερε ως αποδεικτικό στοιχείο για την ασφάλεια του glyphosate τις μελέτες της βιομηχανίας που είχαν υποβληθεί για την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2002. Η νέα έκθεση δείχνει ότι οι μελέτες εκείνες της βιομηχανίας δεν αποδεικνύουν την ασφάλεια του glyphosate, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι το glyphosate προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες σε ζώα εργαστηρίου. Το Glyphosate επρόκειτο να επαναξιολογηθεί το 2012. Πέρσι όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την επαναξιολόγηση μέχρι το 2015 [4].
1. Είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενήμερη για τη νέα έκθεση, “Roundup and birth defects: Is the public being kept in the dark?”
2. Είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενήμερη για τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 (όπως παρουσιάζονται στη νέα έκθεση) που δείχνουν ότι το glyphosate προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες σε ζώα εργαστηρίου;
3. Στο φως των ευρημάτων αυτών, σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την αναβολή της επαναξιολόγησης του glyphosate και να ζητήσει άμεση ανεξάρτητη έρευνα των ευρημάτων των αρχικών μελετών της βιομηχανίας σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές δεδομένων (που πρόκειται να παρουσιαστούν αυτό το μήνα) – λαμβάνοντας υπόψη και το σύνολο της ανεξάρτητης επιστημονικής βιβλιογραφίας για το glyphosate και το Roundup, όπως απαιτεί ο νέος κανονισμός 1107/2009 για τα φυτοφάρμακα;
   πηγή :

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παρέχει το εδαφολογικό εργαστήριο της ΕΑΣ Μεσολογγίου

«Το Εδαφολογικό Εργαστήριο λειτουργεί στο κεντρικό υποκατάστημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού και να τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της σύγχρονης καλλιέργειας», αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο της ΕΑΣ Μεσολογγίου.
Το εδαφολογικό εργαστήριο έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου ο Έλληνας παραγωγός να έχει στα χέρια του ένα πολύτιμο εργαλείο βοήθειας για τη παραγωγή και το κέρδος του. Στο εδαφολογικό εργαστήριο μπορούν να γίνουν αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστική ανάλυση, ανάλυση νερού αρδεύσεως και οξύτητας ελαιολάδου.
Πιο συγκεκριμένα η εδαφολογική ανάλυση περιλαμβάνει τις εξής μετρήσεις: 1) Μέτρηση αγωγιμότητας (σύνολο αλάτων σε πάστα εδάφους) 2) Μέτρηση pH (οξύτητα σε πάστα εδάφους) 3) Μέτρηση Νιτρικού Αζώτου 4) Μέτρηση ολικού ασβεστίου (%) 5) Κοκκομετρική ανάλυση (Μηχανική σύσταση) 6) Μέτρηση οργανικής ουσίας (%) 7) Μέτρηση Ιχνοστοιχείων (χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, μαγνησίου) 8) Μέτρηση Φωσφόρου, Καλίου 45 ευρώ η ανάλυση (έκπτωση 33% σε αριθμό αναλύσεων 5 και πάνω ).
Η φυλλοδιαγνωστική ανάλυση περιλαμβάνει 1. Μέτρηση ολικού Αζώτου (%) 2. Μέτρηση Ιχνοστοιχείων (χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, μαγνησίου) 3. Μέτρηση Φωσφόρου, Καλίου Ασβεστίου, Βορίου (%) 45 ευρώ η ανάλυση (έκπτωση 33% σε αριθμό αναλύσεων 5 και πάνω ).
Η ανάλυση νερού αρδεύσεως περιλαμβάνει: 1. μέτρηση ιχνοστοιχείων 2. επίπεδα χλωρίου, 3. μέτρηση ανθρακικών , διττανθρακικών ιόντων 4. μέτρηση ασβεστίου, Καλίου, Νατρίου 5. μέτρηση SAR 6. σκληρότητα (Γερμανικοί, Γαλλικοί βαθμοί) 7. μέτρηση pH, Αγωγιμότητας (σύνολο αλάτων) 20 ευρώ η ανάλυση.
Σε κάθε μια από τις παραπάνω αναλύσεις παρέχεται και συμβουλευτική λίπανση από εμπειρογνώμονες-επιστήμονες Γεωπόνους σε περίπτωση που μας ζητηθεί, εντελώς δωρεάν.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

5.000 € ανά στρέμμα από την καλλιέργεια του μύρτιλου

Ενα ελκυστικό εμπορικά προϊόν που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας, αποτελεί μια νέα πρόταση για εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για την καλλιέργεια του λεγόμενου μύρτιλου, οι αποδόσεις της οποίας δύσκολα θα αφήσουν κάποιον ασυγκίνητο, καθώς τα έσοδα ανά στρέμμα φθάνουν να κινούνται στα επίπεδα των 4.000-5.000 ευρώ.

5.000 € ανά στρέμμα από την καλλιέργεια του μύρτιλουΗ καλλιέργεια του μύρτιλου, αν και δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις.
Το μύρτιλο ή "μπλούμπερι" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εξωτερικό, αποτελεί -σύμφωνα με τους ειδικούς- μία πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα σημεία της χώρας μας από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο λόγω του ότι περιλαμβάνει ποικιλίες που έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στο κλίμα και κυρίως υπάρχουν ποικιλίες που έχουν ανάγκη από περισσότερο ή λιγότερο χειμερινό ψύχος για να αναπτυχθούν και να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή. Το μύρτιλο λόγω της μεγάλης του προσαρμοστικότητας στο ελληνικό περιβάλλον, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού εισοδήματος που μπορεί να αποδώσει, αποτελεί μία σοβαρή πρόταση για τους Ελληνες παραγωγούς και όχι μόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, το μύρτιλο καλλιεργείται κυρίως σε 16 χώρες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών χωρών με το 52% της παγκόσμιας παραγωγής. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με το 32% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες Πολωνία, Ολλανδία και Ουκρανία.
Η γενική τάση που υπάρχει σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να αυξάνονται συνεχώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με το δενδρώδες μύρτιλο. Επίσης παρατηρείται συνεχής αύξηση της καταναλώσεως των προϊόντων μεταποίησής του. Στην αύξηση αυτή, μεγάλο ρόλο παίζουν τα νέα προϊόντα με βάση το μύρτιλο, τα οποία η μεταποιητική βιομηχανία παρουσιάζει συνεχώς στην κατανάλωση και τα οποία κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές. Πολύ σημαντικοί παράγοντες της ανάπτυξης της κατανάλωσης των προϊόντων του μύρτιλου αποτελούν επίσης οι πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έγιναν ευρέως γνωστές μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες.
Οσον αφορά την εξέλιξη της πορείας των τιμών παραγωγού, αυτές έχουν μία διαρκή αύξηση, πράγμα που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την επέκταση της καλλιέργειας του μύρτιλου (μπλούμπερι) στις χώρες που καλλιεργείται, αλλά και σε εκείνες που σκοπεύουν στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς του.
Το μύρτιλο σήμερα στην Ελλάδα είναι μια νέα καλλιέργεια, που άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια. Σε πολλά μέρη της χώρας μας (Ηπειρο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα κ.α.) καλλιεργείται το μύρτιλο, τα δε πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Τα προϊόντα του μύρτιλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμοί, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, εσάνς κλπ.), φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κλπ.
Το μύρτιλο διακρίνεται για τους καρπούς του τόσο από γευστικής απόψεως όσο και λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα κλπ. Οι καρποί του μύρτιλου έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, καταναλώνονται δε ως νωποί αλλά και ως κατεψυγμένοι ή και μεταποιημένοι.

Ένας εύκολος τρόπος ν' αποφύγετε ζιζάνια κι έντομα

Για ένα υγιή και αποδοτικό λαχανόκηπο

Ένας εύκολος τρόπος ν' αποφύγετε ζιζάνια κι έντομα
Η εναλλαγή των καλλιεργειών είναι μια κλασική πρακτική για τη μείωση των προσβολών από ασθένειες και έντομα στο λαχανόκηπο. Τα διάφορα κηπευτικά χωρίζονται σε κατηγορίες , ανάλογα με την οικογένεια που ανήκουν. Τα φυτά της ίδιας οικογένειας προσβάλλονται συνήθως από τους ίδιους εχθρού, επομένως η μακροχρόνια καλλιέργεια τους στο ίδιο σημείο θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση παθογόνων που προσβάλλουν τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Οι οικογένειες των κηπευτικών είναι οι εξής:

Οικογένεια της πατάτας ή Σολανίδες: τομάτα, πατάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά
Οικογένεια των φασολιών ή Ψυχανθή: αρακάς, μπιζέλια, φασόλια, όσπρια
Οικογένεια του λάχανου ή Σταυρανθή: λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια βρυξελλών, γογγύλια
Οικογένεια των ριζωδών: καρότο, μαραθόριζα, σελινόριζα, παντζάρι
Οικογένεια του κρεμμυδιού ή Βολβώδη: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο

Ένα ιδανικό πρόγραμμα εναλλαγής καλλιεργειών για ένα παρτέρι του λαχανόκηπου θα είναι το εξής:

σολανώδη- ψυχανθή ή βολβώδη ή ριζώδη- σταυρανθή

Μην ξεχνάτε ότι η βιολογική καλλιέργεια βασίζεται στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. Επομένως, προγραμματίστε τις φυτέυσεις στον λαχανόκηπο για να διατηρείτε το χώμα σας γόνιμο και τα φυτά εύρωστα και υγιή.

Τρεις καλλιέργειες που μυρίζουν... μεγάλα κέρδη

Οι αποδόσεις υπερδιπλασιάζονται σε περίπτωση που η καλλιέργεια γίνει με βιολογικά κριτήρια

Καλλιέργειες λεβάντας: Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών.
Καλλιέργειες λεβάντας: Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών.
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων εμφανίζουν οι πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες ρίγανης, μέντας και λεβάντας που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, με τις στρεμματικές αποδόσεις να υπερδιπλασιάζονται όταν αυτές γίνονται με βιολογικά κριτήρια.
Και οι τρεις καλλιέργειες εξάλλου πέραν των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης που παρουσιάζουν στη βιομηχανία τροφίμων, στη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία με την παρασκευή αιθέριων ελαίων, επιδοτούνται με μεγάλα ποσά ενίσχυσης από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και αρκετά προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες, αν υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση για να αξιοποιηθούν.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται μικρές, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.
Αλλωστε, οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το δίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα, που ειδικεύονται στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι αφενός η συνεργασία μέσω ομάδων παραγωγών και η ποιότητα με βιολογικές μεθόδους.
Οπως υπογραμμίζει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες η Ελένη Μυρωνίδου, γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού.
Παρά εξάλλου το γεγονός ότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.
Καλλιέργεια Μέντας
Καλλιέργεια Μέντας
Ρίγανη
Εσοδα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο
Mε την οικονομική απόδοση στη ρίγανη να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.000 ευρώ.
Η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινάει από το 2ο έτος. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Δεν πρέπει να συγκομίζεται η ρίγανη μετά από βροχή, αλλά πρέπει να περάσει μια βδομάδα περίπου.
Καλλιέργεια ρίγανης
Καλλιέργεια ρίγανης
Η ποσότητα που συλλέγεται μεταφέρεται για ξήρανση είτε σε χώρο με σκιά είτε σε ξηραντήριο.
Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνεται στο χωράφι για μια μέρα να στεγνώσει και μετά δένεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζαλωνιστική σιταριού που έχει υποστεί μετατροπές. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα.
Η τιμή της ξηρής δρόγης κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και μπορεί να φτάσει τα 6,5 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.
Η ρίγανη ευδοκιμεί εξίσου σε ψυχρές και θερμές περιοχές. Προτιμά περιοχές ηλιόλουστες. Τα θερμοκρασιακά όρια ανάπτυξής του κυμαίνονται από 4-33 0C, με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 18-22 0C.
Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και έντονη ηλιοφάνεια παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου. Καλύτερο pH ανάπτυξης θεωρείται το 6,8 αλλά αναπτύσσεται καλά και σε μεγαλύτερα pH.
Προτιμά ξηρικά, χαλικώδη, ασβεστούχα εδάφη που αποστραγγίζονται καλά. Υψηλή ποσότητα αζώτου ευνοεί τη μεγάλη ανάπτυξη του φυτού αλλά επιφέρει μείωση της περιεκτικότητας σε αιθέριο έλαιο.
Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι ξηρική και χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι αλλά και μετά τη συγκομιδή ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα από το σοκ. Γενικά όμως όσο πιο συχνά ποτίζουμε, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.
Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία, όπως ο καπνός, που ετοιμάζονται είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (φθινοπωρινή εγκατάσταση) είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (ανοιξιάτικη εγκατάσταση).
Τα φυτικά μέρη της και τα αιθέρια έλαια της ρίγανης χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως ως αρτύματα από τη βιομηχανία τροφίμων.
Το αιθέριο έλαιό της παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων.
Παρουσιάζει ισχυρή τοξική δράση εναντίον ιών και καρκινογόνων κυττάρων, καθώς και αντιοξειδωτική δραστηριότητα που σχετίζεται ιδιαίτερα με την παρουσία της καρβακρόλης και της θυμόλης, αλλά και γλυκοσιδίων, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων.
Τα 500 κιλά το στρέμμα μπορεί να φτάσει η απόδοση
11,5 ευρώ το κιλό πωλείται η βιολογική λεβάντα
Η αποξηραμένη λεβάντα που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.
Η απόδοση σε χλωρό βάρος τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Πλήρη παραγωγή έχουμε τον τέταρτο χρόνο (400-500 κιλά ανά στρέμμα), ενώ αν γίνει συλλογή μόνο της ταξιανθίας η απόδοση σε ξηρό βάρος κυμαίνεται στα 35-45 κιλά ανά στρέμμα. Η δε διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και συμβατική καλλιέργεια λεβάντας, γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι ενώ η τιμή της βιολογικής λεβάντας φτάνει τα 11,5 ευρώ, η τιμή της "συμβατικής" αποξηραμένης λεβάντας δεν υπερβαίνει τα 3,5 ευρώ το κιλό.
Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες και ανθίζει από αρχές Ιουλίου έως και τον Αύγουστο. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αλλά δεν αντέχει τους παγετούς την περίοδο της άνοιξης.
Η απόδοση της καλλιέργειας εξαρτάται από το μικροκλίμα, το οποίο επηρεάζεται από το υψόμετρο, την τοπογραφία, το γεωγραφικό πλάτος κ.λπ.
Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα ελαφρά χαλικώδη και ασβεστούχα που αποστραγγίζονται καλά. Αριστη τιμή pH για την ανάπτυξή της είναι το 7,1. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργειά αν υπάρχει το φυτό Tussilago farfara (χαμολεύκα), διότι πιστεύεται ότι δηλητηριάζονται τα φυτά της λεβάντας.
Η λεβάντα καλλιεργείται σε ξηρικά χωράφια. Η συλλογή πραγματοποιείται με δρεπάνια ή κλαδευτήρια ή με ειδικές μηχανές συλλογής λεβάντας.
Η συλλογή πραγματοποιείται στο στάδιο της πλήρους άνθησης όταν προορίζονται για παραγωγή αιθέριου ελαίου.
Η συγκομιδή ξεκινά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν η συλλογή γίνει όψιμα έχουμε ελάττωση του οξικού λιναλυλεστέρα, ενώ αν γίνει πρώιμα περιορίζεται η απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, όπως σε ποτά, παγωτά, στην κοσμετολογία, στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και στον αρωματισμό χώρων. Πρόσφατα, η αρωματοθεραπεία έγινε πολύ δημοφιλής, όπου το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό.
Επίσης, χρησιμοποιείται για την προστασία των ρούχων από τον σκόρο. Εχουν αναφερθεί πολλές θεραπευτικές δράσεις της, όπως ηρεμιστική, σπασμολυτική, αντι-ιική, τοπική αναισθητική και αντιβακτηριδιακή. Το αιθέριο έλαιο έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας αδιάλυτο στο δέρμα σε αντίθεση με άλλα αιθέρια έλαια.
Μέντα
Μεγαλύτερες απαιτήσεις και πολλαπλάσια κέρδη που ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ ανά στρέμμα
Μπορεί η καλλιέργεια της μέντας -όντας αρδευτική- να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και υψηλότερο κόστος παραγωγής από τις ξηρικές καλλιέργειες της ρίγανης και της λεβάντας, παρ' όλα αυτά οι αποδόσεις σε έσοδα είναι πολλαπλάσιες, φθάνοντας να ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ ανά στρέμμα.
Είναι όμως αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί συχνά ποτίσματα. Μάλιστα, την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ποτίσματα τη βδομάδα.
Η μέντα ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και ψυχρές. Καλύτερη ανάπτυξη σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και δροσερό καλοκαίρι. Απαιτούνται εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα, με αρκετή υγρασία, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και μέσης σύστασης. Καλύτερο pH ανάπτυξης 6,5-7,5. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ελαφρώς όξινα εδάφη.
Στη διάρκεια του χρόνου γίνονται δύο συλλογές της μέντας. Η πρώτη συλλογή γίνεται με την έναρξη της άνθησης (συνήθως αρχές Ιουλίου) και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Απόδοση 1.500-2.000 κιλά ανά στρέμμα σε χλωρό βάρος. Συλλέγεται μηχανικά και ξεραίνεται σε θερμοκρασία 45 0C. Ο λόγος χλωρής προς ξηρή μάζα είναι (2,5-3):1, που σημαίνει ότι αποδίδει περί τα 500 κιλά ξηρής δρόγης. Η τιμή πώλησης για μέντα τριμμένη συμβατικής καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή της βιολογικής μέντας κινείται στα επίπεδα των 6-7 ευρώ το κιλό.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με:
- Ριζώματα: Είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος πολλαπλασιασμού της μέντας. Τα ριζώματα είναι βλαστοί υπόγειοι που αναπτύσσονται οριζόντια τα οποία φέρουν γόνατα, οφθαλμούς και φύλλα (σαν λέπια). Χρησιμοποιούνται ειδικές εκριζωτικές μηχανές για την εξαγωγή των ριζωμάτων. Μετά την εξαγωγή τους τεμαχίζονται σε μήκη 10-15 cm και φυτεύονται σε βάθος 6-7 cm. Από 1 στρέμμα παίρνουμε ριζώματα για 8-10 στρέμματα. Η εγκατάσταση της φυτείας με ριζώματα στο χωράφι γίνεται τον μήνα Οκτώβριο.
- Μοσχεύματα: Κόβονται από το μητρικό φυτό πριν την άνθηση. Η διαδικασία παραλαβής των μοσχευμάτων είναι ίδια με εκείνη που αναφέρθηκε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για τη λεβάντα.
Αποστάσεις φύτευσης: 60-80 cm μεταξύ των γραμμών και 20-30 cm μεταξύ των φυτών.
Η μέντα παρουσιάζει σπασμολυτική και ηρεμιστική δράση λόγω του αιθέριου ελαίου αλλά πιθανά και των φλαβονοειδών. Χρησιμοποιείται σαν τοπικό ήπιο αναισθητικό, αλλά εφαρμόζεται εξωτερικά για ρευματισμούς, νευραλγίες κ.ά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, παγωτά, οδοντόκρεμες, σε ποτά κ.λπ. Είναι πολύ καλό μελισσοτροφικό φυτό. Το κόστος αγοράς των φυτών
Ορισμένα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πολλαπλασιάζονται δύσκολα, ή και καθόλου με σπόρο, γι' αυτό και επιλέγονται άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού, όπως η δημιουργία μοσχευμάτων (λεβάντα) ή ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα (μέντα).
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραγωγοί επιλέγουν την αγορά έτοιμων φυτωρίων από το εμπόριο.
Το κόστος αγοράς φυτού είναι 0,12-0,2 ανά φυτό και προερχόμενα από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ανά φυτό. Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης κυμαίνεται από 480 έως 800 ευρώ ανά στρέμμα. Οταν δε προέρχονται από ιστοκαλλιέργεια το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.120-1.400 ευρώ.
Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθόσον τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Μυρωνίδου Ελένη MSc, Dr. Παπαδοπούλου Αικατερίνη Γεωπόνοι Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Tηλ. 2341350100-2
Κώστας Νάνος