Σελίδες

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Καταγγελίες ΕΦΕΤ για μεταφορά γάλατος με βυτία υγρών καυσίμων !

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFHafVyp91hI2zN36b8_Pztb7Ejypi3m4-ieDWUQ_jDDHl3EVEg45eLn3C3btqU1XeO8HeXPUgBUzHZpMLpvgF5az8M16vO4C51aTTouxOaLa2lzETtAUg2HyLFp5moTyq-lcZmIofpJU/s1600/%CE%92%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%91.jpg



Ιδιαιτέρως επικίνδυνες περιπτώσεις μεταφοράς γάλακτος και υγρών τροφίμων από βυτιοφόρα που προηγουμένως μετέφεραν βιοντίζελ αποκαλύπτει ο ΕΦΕΤ, εγείροντας ερωτηματικά για τη δυνατότητα επίβλεψεις του φάσματος των μεταφορών για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας.





Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στο Βήμα «Πράγματι, υπάρχουν εταιρείες που διακινούσαν βιοκαύσιμα και τρόφιμα με τα ίδια βυτία» απαντά σε ερώτηση της εφημερίδας ο Ιωάννης Μίχας. «Τις επόμενες ημέρες ο ΕΦΕΤ θα ανακοινώσει τα ονόματα των εταιρειών και το σύνολο των ευρημάτων».


Παρόλο που η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει αυτή την πρακτική, τρόφιμα και χημικά συχνά διακινούνται με τα ίδια βυτία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταφορέων Υγρών Τροφίμων Μ.Κοντολέων.


«Έπειτα από τόσες καταγγελίες, κανείς δεν μας έχει καλέσει από το υπουργείο για να μας ρωτήσει» δηλώνει, και τονίζει ότι «το ζήτημα των βουλγαρικών βυτίων πρέπει να λυθεί».
Αναφέρει ακόμα ότι βυτιοφόρα υγρών τροφίμων έχουν εντοπιστεί να φορτώνουν βιοκαύσιμα στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου.

Ο πόλεμος μεταξύ συμβατικών & εναλλακτικών καλλιεργειών

http://aloesbook.com/wp-content/uploads/2011/04/Universal_aloefield.jpg


Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δοκίμασαν στο παρελθόν την καλλιέργεια νέων φυτικών ειδών στην χώρα μας. Ακόμα περισσότεροι φαίνεται να είναι εκείνοι οι οποίοι ψάχνουν μια νέα καλλιέργεια η οποία θα τους προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια;



Πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι ποτέ, αλλά ούτε αυτή την στιγμή, δεν υπήρχε κάποια καλλιέργεια η οποία είναι χρυσάφι. Αντίθετα όλες οι καλλιέργειες ακολουθούν τις Ελληνικές παθογένειες του Γεωργικού τομέα της χώρας μας και την Ελληνική νοοτροπία ‘’ Θέλω να μην ασχολούμαι, αλλά να πουλάω σε υψηλή τιμή’’



Η ιστορία δείχνει ότι όσοι ασχολήθηκαν με τις λεγόμενες ‘’εναλλακτικές καλλιέργειες’’ (σαλιγκάρια, ροδιές, αλόη βέρα, ακτινίδια κα) αργά ή γρήγορα είδαν τις υποσχόμενες αυτές καλλιέργειες να χάνουν την αξία τους σταδιακά, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου.



Όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα βρείτε ποτέ κανέναν σοβαρό Γεωπόνο, ο οποίος να σας πρότεινε να ξεριζώσετε τα δένδρα σας για να βάλετε κάτι νέο. Αντίθετα, υπάρχουν στην αγορά εταιρείες, έμποροι, τυχάρπαστοι και φυτοριούχοι οι οποίοι έχουν κάθε συμφέρον να πουλήσουν.



Η αλήθεια είναι ότι οι παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία λείπουν από τις εναλλακτικές. Τα φυτά είναι προσαρμοσμένα στο κλίμα της Ελλάδας, τα προϊόντα τα ‘’γνωρίζουν’’ οι καταναλωτές και οι παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τις ασθένειες και τους εχθρούς των φυτών αυτών.



Από την άλλη οι εναλλακτικές καλλιέργειες, υπόσχονται στην αρχή, καλές παραγωγές, καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλές τιμές. Με την έλευση όμως του χρόνου και οι 3 αυτοί παράγοντες φθίνουν και καθιστούν την καλλιέργεια ασύμφορη. Κυρίως λόγω λαθών, στρεβλώσεων της αγορά κλπ και όχι επειδή τα φυτά και η καλλιέργεια τους , πραγματικά δεν αξίζουν.



Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν καλές ή κακές καλλιέργειες. Επικερδής και μη. Και στις εναλλακτικές και στις παραδοσιακές καλλιέργειες υπάρχουν άνθρωποι που πέτυχαν και άλλοι που απέτυχαν. Η μαζική τρέλα που πιάνει τον Έλληνα κατά καιρούς, μαθαίνοντας ότι υπάρχει ένα Χ φυτό το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση στην Βιομηχανία ή στο εξωτερικό, ανήκει στο εμπορικό παιχνίδι αυτών οι οποίοι τα προωθούν. Δεν έχει καμία σχέση με την Γεωπονική επιστήμη ή την Αγροτική Οικονομία (προώθηση, εμπορία, προστιθέμενη αξία κα) , που διδάσκονται στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.



Στην ουσία λοιπόν, είτε κάποιος καλλιεργεί ελιές, είτε κάποιος σκέφτεται να καλλιεργήσει Ιπποφαές κλπ πρέπει να ακολουθήσει κάποιους απαράβατους κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης, αλλά και οικονομικούς κανόνες στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Σε διαφορετική περίπτωση θα δεί την παραγωγή αδιάθετη, ή κατεστραμμένη από κάποιο έντομο ή μύκητα.



Αυτή την στιγμή στην χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα ανθρώπων που ζούν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και άλλοι οι οποίοι ρίσκαραν με μια νέα καλλιέργεια και πάνε πάρα πολύ καλά. Οι επιτυχημένοι όμως αυτοί άνθρωποι έκαναν ότι έπρεπε και δούλεψαν όσο έπρεπε ακολουθώντας τους κανόνες. Κυρίως επένδυσαν σε τεχνογνωσία, πιστοποίηση και εμπορία, ώστε να σταθεροποιήσουν μια αγορά και ένα ποιοτικό προϊόν



Όσοι σκέφτονται λοιπόν να ασχοληθούν με οποιαδήποτε καλλιέργεια, πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές. Προσοχή. Υπάρχουν πολλές παγίδες στην αγορά, πολλοί τυχάρπαστοι προμηθευτές και κόλακες που υπόσχονται χρυσοφόρες παραγωγές, χωρίς να μιλάνε ποτέ για τα προβλήματα (που θα προκύψουν έτσι και αλλιώς). Συμβουλευτείτε έναν Γεωπόνο της περιοχής σας. Ξοδέψτε κάποια χρήματα για την λεγόμενη αγορά τεχνογνωσίας και διασφαλίστε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.



Καλή τύχη σε όλους



Κολιοπάνος Σωτήρης

Γεωπόνος ΑΠΘ Μ.Sc

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Πρόστιμο σε γαιδούρια και αγελάδες της Αγρελιάς Τρικάλων, που δεν φορούν πάνες !

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwsdHnpqrwOiMyuuAcrfzn3CNQAG1zINNLlZdA47Oc31zw1NzKQy5RrCEKXyI-KUjlSknsC2GWg2V2LcUKwUjymgs2XBOepWlz1I7ZGE2XdTQFXH7pL3oqCubOiHogAvx-rUYk-OF_DQ38/s400/%CE%93%CE%91%CE%99%CE%94%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A3.jpg

- Όνοι, κότες αγελάδες και πρόβατα καλούνται να τις φορούν για λόγους αισθητικής και καθαριότητας.
- Διαβάστε απίθανη "τσατσιλίστικη" καταγγελία που συνοδεύεται με... ονόματα αλλά και την απόφαση !



Απαγορεύεται η περιφορά, η βοσκή και ο υπαίθριος σταυλισμός ζώων στα χωριά...!

Ο λόγος είναι το ότι αυτά ρυπαίνουν με τα κόπρανα τους δρόμους. Γαϊδούρια με...πάνες λοιπόν θα κυκλοφορούν εφεξής στην Αγρελιά αλλά και τα άλλα χωριά όπου υπάρξει ανάλογη καταγγελία για λόγους αισθητικής και καθαριότητας.



Διαβάστε όλο το άρθρο και την καταγγελία στο μπλόκ http://polylitoikairoi.blogspot.com/

Έχετε χωραφάκι; Θα πληρώσετε ΦΑΠ !

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9DF7Af8qlbH_ee9Qyd1KY58YOiJcA3cvDFthNMb216ixsRppu9MinAE6_onGtPuCO3hO0dgHOTjhguWmq7_RtKeZnMlouuGVDz7PqSdl1EmJijZaYUJYl_oqycKr2mahOm9gnMdOg7-E/s400/P1070057.jpg

Επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα και τέσσερις ακόμη ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Πρόκειται για αυξομειώσεις στους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και πλήρη κατάργησή του για ακίνητα μεγάλης αξίας, καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές και μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες τιμές.




Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης για την ακίνητη περιουσία, καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΑΠ που ισχύσει σήμερα και αφορά στα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.




Θα συνυπολογίζεται
Ετσι σε φόρο θα υπάγεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων, στην οποία θα συνυπολογίζονται και τα αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι, θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο.



Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το μέτρο θα συμβάλει καθοριστικά στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δίκαιο κάποιοι να πληρώνουν φόρο ακόμα και για την πρώτη κατοικία και κάποιοι άλλοι με αγροτεμάχια τεράστιας αξίας να μένουν στο απυρόβλητο μόνο και μόνο γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου.




Θέτουν μάλιστα το ερώτημα γιατί να φορολογείται κάποιος που έχει εξοχική κατοικία σε νησί και να απαλλάσσεται αυτός που στο ίδιο νησί έχει αγροτεμάχιο-φιλέτο.
Και για του λόγου το αληθές παραπέμπουν σε αγγελίες για τις τιμές πώλησης εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων σε τουριστικές περιοχές όπου ο ιδιοκτήτης τους ζητά μέχρι και 300.000 ευρώ για έκταση 4 στρεμμάτων.



Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση ένταξη στον ΦΑΠ των αγροτεμαχίων που είναι άρτια και οικοδομήσιμα και βρίσκονται σε περιοχές με έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και υψηλές τιμές πώλησης ακινήτων (νησιά ή άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας κ.λπ.).
Το μέγα ζητούμενο είναι ο εντοπισμός και ο διαχωρισμός των αγροτεμαχίων από τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με το σύστημα υπολογισμού των τιμών για τα συγκεκριμένα ακίνητα.




Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο εντοπισμός και διαχωρισμός των αγροτεμαχίων, που είναι αξιοποιήσιμα εμπορικά, μπορεί να γίνει με την επεξεργασία των κωδικών για το είδος των αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9.


Υπάρχει και σκέψη να κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα σε ένα νέο έντυπο με περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία για το ακίνητο (είδος, έκταση, περιοχή, αποστάσεις από πόλεις ή οικισμούς κ.ά.).
Κλειδί για την ένταξη των εκτός σχεδίου στο ΦΑΠ είναι η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών, διαδικασία χρονοβόρα και περίπλοκη.


Γι' αυτό προτείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης με υπουργικές αποφάσεις να χωρισθούν οι περιοχές αυτές σε μεγάλες ζώνες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα περικλείουν τα όρια ενός νομού και να αναπροσαρμοστούν οι τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο, οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ).


Με βάση το σχέδιο αυτό υπολογίζεται ότι στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα υπαχθούν για πρώτη φορά πάνω από 500.000 φυσικά πρόσωπα που σήμερα είναι αφορολόγητα.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Κρανιά: Το "αουτσάιντερ" της εναλλακτικής καλλιέργειας

Η ζήτηση για προϊόντα κράνου αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρονιά στην ευρωπαϊκή βιολογική αγορά, με την πρόσφορα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Από τον Κώστα Γιαννόπουλο
giannopoulos@kefalaio.gr

Αν και γνωστή από την αρχαία Ελλάδα, μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζει να κερδίζει μια θέση μεταξύ των πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών, εντασσόμενη και σε χρηματοδοτικά προγράμματα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο λόγος για την κρανιά, ένα αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο, προσαρμοσμένο στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της χώρας μας, που θεωρείται ιδανικό για ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Η κρανιά, καθώς πρόκειται για δέντρο δασικό που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ουδέποτε καλλιεργήθηκε σε εμπορική κλίμακα κατά το παρελθόν. Όμως, ο καρπός της, το κράνο, διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις. Οι ιδιότητες αυτές έχουν φέρει σταδιακά τα κράνα στο προσκήνιο των εναλλακτικών καλλιεργειών, με τη ζήτηση από τις οργανωμένες ευρωπαϊκές αγορές να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η κρανιά τώρα «ανακαλύπτεται» από τους μεγάλους παραγωγούς, κάτι που καθιστά τη συμβολαιακή της καλλιέργεια πολλά υποσχόμενη. Προοπτική ιδιαίτερα ευοίωνη, καθώς συγκαταλέγεται, μαζί με τα συγγενή βατόμουρα και μούρα, στις σημαντικότερες υπερτροφές (super foods), αυτές που περιέχουν ισχυρές αντιμικροβιακές ουσίες, που ενδυναμώνουν το αγγειακό σύστημα. Μάλιστα, λόγω της διατροφικής της αξίας, των αντιοξειδωτικών και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της, αξιοποιείται και στη φαρμακοβιομηχανία.

Έρευνες απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες.



Τα μυστικά της καλλιέργειας

Σε αντίθεση με άλλες απαιτητικές καλλιέργειες, η κρανιά τα πρώτα χρόνια ζωής της σχεδόν ζητά μόνο... νερό. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή και δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών και σε όλες τις θερμοκρασίες, ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές, ενώ δεν χρειάζεται επίπονη εργασία και σπάνια κλαδεύεται. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, όταν το δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται άφθονο νερό. Επιθυμητό είναι να υπάρχει νερό και να αρδεύονται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο. Καθώς δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα και λιπάσματα, τα προϊόντα της είναι 100% βιολογικά.

Η κρανιά είναι κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Η εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων είναι δυνατή μόνο με καλλιέργειες που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, δεν χρειάζονται, δηλαδή, εντατική φροντίδα.Έτσι, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στους οριακής απόδοσης μικρούς αγρούς, που συνήθως συναντώνται στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για την υψομετρική ζώνη μεταξύ 300 και 800 μέτρων, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εγκαταλειμμένα χωράφια.

Φύτευση

Τα δενδρύλλια φυτεύονται στα τέλη Οκτωβρίου, σε χαμηλά υψόμετρα, ή στις αρχές Μαρτίου, σε μεγαλύτερα υψόμετρα, με πιο χαμηλές θερμοκρασίες (60-85 δενδρύλλια/στρέμμα). Ανθίζει τον χειμώνα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο), ενώ οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι νωποί, ώριμοι σπόροι της κρανιάς σπέρνονται σε εξωτερικά παρτέρια. Ο σπόρος πρέπει να αποσπάται από τη σάρκα, διότι αυτή περιέχει απαγορευτικά εκβλάστησης. Σπόρος από συντήρηση στρωματώνεται σε ψυχρό χώρο για 3-4 μήνες και σπέρνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα την άνοιξη. Επειδή ο σπόρος της κρανιάς φυτρώνει δύσκολα, αναφέρεται πως και μια βραχεία περίοδος θερμής στρωμάτωσης, που προηγείται της ψυχρής, βελτιώνει την εκφύ-τρωση. Η εκφύτρωση συντηρημένου σπόρου είναι πολύ αργή και μπορεί να πάρει και 18 μήνες. Τα σπορόφυτα πρέπει να μεταφυτεύονται σε μικρά δοχεία και να διατηρούνται σε θερμοκήπιο τον πρώτο χειμώνα. Την άνοιξη μεταφέρονται σε εξωτερική έκταση του φυτωρίου, αμέσως μετά την παρέλευση των παγετών.
Πολλαπλασιασμός

Η κρανιά πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα και παραφυάδες. Νέα φυτά μπορεί να προέλθουν και από μοσχεύματα μαλακού ξύλου βλαστών στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, ή από μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου στο μέσον ή το τέλος του καλοκαιριού, ή από μοσχεύματα σκληρού ξύλου στο τέλος φθινοπώρου ή τον χειμώνα. Επίσης, μπορεί να πολλαπλασιαστεί με παραφυάδες ή εναέριες καταβολάδες. Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτύων και δόνηση των κλαδιών. Ο καρπός πλένεται και είτε καταναλώνεται νωπός είτε ψύχεται την ίδια ημέρα.

Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως η καρποφορία αρχίζει από το 4ο με 5ο έτος, ενώ φτάνει στην κορύφωση της στο 15ο έτος, με την παραγωγή τότε να ξεπερνά τον 1 τόνο ανά στρέμμα. Έτσι, σε βάθος χρόνου και σε πλήρη ανάπτυξη των δέντρων, η παραγωγή μπορεί να αποφέρει μέχρι και 1.500 ευρώ ανά στρέμμα, έσοδο σημαντικό, δεδομένου ότι τα έξοδα είναι σχεδόν αμελητέα. Επιπλέον, προβλέπονται ενισχύσεις από 40% έως και 75% για την εγκατάσταση φυτείας, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας ή έδρας.

Από το χωράφι στη μεταποίηση

Αν και θεωρείται «θαυματουργό» φυτό, οι χρήσεις και τα προϊόντα της κρανιάς δεν είναι ιδιαίτερα πολλά. Μόλις τα τελευταία χρόνια ένας παραγωγός από την Κυψέλη Ημαθίας, ο Κώστας Ντούλιας, ο οποίος θεωρείται από τους πρωτοπόρους της συγκεκριμένης καλλιέργειας, δημιούργησε στην Ελλάδα τον πρώτο πρότυπο συστηματικό βιολογικό κρανεώνα, 16 στρεμμάτων, και εδώ και χρόνια ασχολείται με την παραγωγή, την εμπορία και τη μεταποίηση της κρανιάς και των προϊόντων της (εκχύλισμα κράνων, κομπόστα, κρανοποτό, μαρμελάδα, γλυκό, αφέψημα κ.ά.).

Η εκμετάλλευση αυτή επικεντρώνεται στην έρευνα της ανάπτυξης της κρανιάς και τη χρησιμότητα των καρπών διαφορετικών ποικιλιών της στη μεταποίηση και διαθέτει φυτώριο με δενδρύλλια κρανιάς, σπορόφυτα ή εμβολιασμένα. Αποτέλεσμα της χρόνιας ενασχόλησης του συγκεκριμένου καλλιεργητή ήταν και η δημιουργία παραγωγικών ποικιλιών, στις οποίες έδωσε το όνομά του και κατοχυρώθηκαν από το Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών (CPVO).

Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, με κίτρινους, λευκωπούς και μοβ καρπούς. Η ποικιλία Jolico παράγει νόστιμους και γλυκείς καρπούς, μεγάλους σε μέγεθος. Η ποικιλία Pioneer φημίζεται για τους εύχυμους, γλυκείς και αρωματικούς, αχλαδόμορφους καρπούς της, που φτάνουν σε μέγεθος τα 35 χιλιοστά.

Αλλά στο φυτώριο «Ντούλια» καλλιεργούνται και δοκιμασμένες ελληνικές ποικιλίες, με άριστα χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Έλληνες καλλιεργητές παραλαμβάνουν τη σκυτάλη στην καλλιέργεια της κρανιάς. Καθώς η κρανιά αγαπά το υψόμετρο, οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται σήμερα στη Ροδόπη, τις Σέρρες, την Ημαθία, την Κοζάνη, αλλά και την Ήπειρο, από παραγωγούς που έχουν εκτάσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, ήταν ακαλλιέργητες επί σειρά πολλών ετών.

Σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρουν οι ειδικοί, η καλλιέργεια της κρανιάς λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί αγρότες διαθέτουν εκτάσεις σε ορεινά σημεία, οι οποίες ελάχιστα αξιοποιούνται. Έτσι, κάποιοι δοκιμάζουν την κρανιά, μεταπουλώντας στη συνέχεια τον καρπό της. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη καλλιέργεια κερδίζει έδαφος και σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Τουρκία.

Κράνα, όχι κράνμπερι


Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται αναφορικά με την κρανιά (Cornus mas) είναι η σύνδεση της με το κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon), περισσότερο συγγενές με το μύρτιλλο. Το κράνμπερι είναι αειθαλής θάμνος με καταγωγή από τη Β. Αμερική. Οι καρποί του έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα, με απαλή γεύση μήλου, και θεωρούνται επίσης ευεργετικοί για την υγεία. Αντίθετα, η ελληνική κρανιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και ακόμα περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες.
Μια «άγνωστη» σούπερ-τροφή με υψηλή διατροφική αξία


Αν και η αξία του ξύλου και των καρπών της έχει επισημανθεί ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη και στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν δόρατα και βέλη από το ξύλο της, ακόμα πιο χρήσιμη ήταν στην παραδοσιακή ελληνική βοτανοθεραπεία, καθώς τα κράνα συμπεριλαμβάνονται στην καταπολέμηση αρκετών ασθενειών που σχετίζονται με την πέψη.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται πως τα κράνα είναι σημαντικής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ελληνικές ποικιλίες κρανιάς που ήδη καλλιεργούνται και έγινε σύγκριση με 62 ποικιλίες από 17 είδη οπωροφόρων με τη μέθοδο ΕΚΛΡ. Όπως προέκυψε, η αντιοξειδωτική ικανότητα των διαφόρων ειδών που μελετήθηκαν -με φθίνουσα σειρά- ήταν: κράνα, τζίτζιφα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, αχλάδια, λωτοί, δαμάσκηνα, ροδάκινα, λευκά σταφύλια, ρόδια, μήλα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κυδώνια, σύκα, βερίκοκα. Διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και μεταξύ ποικιλιών του κάθε είδους.

Σήμερα νέες έρευνες αποδεικνύουν πως τα κράνα περιέχουν υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού. Επίσης, έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχουν βιταμίνη C και είναι πλούσια σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe). Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφική έρευνα της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ., το κράνο περιέχει φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα. Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει, επίσης, στυπτικές ιδιότητες.

Γνωστή από την αρχαία Ελλάδα

Η κρανιά (Cornus mas) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που αυτοφύεται στη νότια Ευρώπη και στη νοτιοδυτική Ασία. Στη χώρα μας συναντάται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ως θάμνος ή ως δέντρο 5-12 μέτρων. Έχει σκούρους καφέ βραχίονες και πράσινα φύλλα, που γίνονται κίτρινα το φθινόπωρο και πέφτουν τον χειμώνα (φυλλοβόλο). Ειδικότερα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, έχει κίτρινα άνθη σε γυμνά κλαδιά και κόκκινους εδώδιμους καρπούς, με σαρκώδες περίβλημα, που φτάνουν σε μήκος τα 1,5-2 εκ. και ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, τα γνωστά «κράνα». Οι καρποί της κρανιάς δεν πρέπει να συγχέονται με τα κράνμπερι (μύρτιλλα μακρόκαρπα).

Παρά το γεγονός ότι είναι φυτό της εύκρατης ζώνης, αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών, αλλά προτιμά εδάφη χαλαρά και κυρίως ασβεστολιθικά. Είναι φυτό που αγαπά το φως, ενώ αντέχει στην ξηρασία και στους παγετούς. Μια από τις σημαντικότερες χρήσεις της κρανιάς είναι ότι αποτελεί όμορφο καλλωπιστικό φυτό, αφού ανθίζει μέσα στον χειμώνα, ενώ και την περίοδο ωρίμανσης των καρπών είναι εξαιρετικά ελκυστική. Η κρανιά χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την εποχή και τη διάρκεια άνθισης.

Στην «Ιλιάδα»



Το δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα «κράνεια», και μάλιστα αναφέρεται στην «Ιλιάδα» (Π, 767). Ο Όμηρος αναφέρει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και στην παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον», κράνα, δηλαδή, και πουρναρίσια βαλανίδια.

Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν τόσο σκληρό όσο και το κόκκαλο και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια. Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. Από το ίδιο ξύλο φτιάχνονταν και τα μακεδονικά δόρατα, οι γνωστές «σάρισες». Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν οι καρποί της κρανιάς και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 13ης Αυγούστου


Συμβουλές σε αγρότες-καλλιεργητές. Πως να κάνετε την καλλιέργεια σας επιτυχημένη

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/4/5/3/37453/farmerr.JPG

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στην επαρχία και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της πατρογονικής γης. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μία καλή επιλογή, σε σχέση με την φυγή στο εξωτερικό, αφού η Ελληνική οικονομία έχει γυρίσει στην προβιομηχανική εποχή.

Πολλοί ρωτάνε δεξιά και αριστερά τι να καλλιεργήσουν και πως να το καλλιεργήσουν, ώστε να διασφαλίσουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία με την σειρά τους, θα προσδώσουν ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Γεωργική παραγωγή και το επάγγελμα του Γεωργού, όπως όλα τα επαγγέλματα εμπίπτει σε κάποιους απαράβατους κανόνες. Επίσης υπάρχει το γνωστό σε όλους ρίσκο, το οποίο όμως με έξυπνες και ενδεδειγμένες μεθόδους μπορεί να μειωθεί.


Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας είναι:

  • Η συνεργασία με έναν ή περισσότερους επιστήμονες Γεωπόνους ή Γεωτεχνικούς. Εδώ δεν πρέπει να συγχέεται η έννοια του κακού επαγγελματία ή του εμπόρου ο οποίος θέλει να σας πουλήσει ότι έχει στο μαγαζί του. Η ευθύνη δεν είναι μόνο του εμπόρου, αλλά και του παραγωγού σε κάθε περίπτωση.
  • Η προσωπική (καθημερινή) ενασχόληση με την καλλιέργεια.
  • Η δημιουργία ή η αξιοποίηση νέων μεθόδων εμπορίας και προώθησης των προϊόντων
  • Η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων
  • Η πιστοποίηση και αναγνωρισιμότητα των προϊόντων παραγωγής.
  • Η συνέπεια στην ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.
  • Η τυποποίηση και συσκευασία



Η βασικότερη προϋπόθεση επιτυχίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος και των κανόνων της φύσης. Πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση των καλλιεργητών ότι, δεν διαχειρίζονται μόνο το φυτικό κεφάλαιο των φυτών του αγροτεμαχίου που εκμεταλλεύονται, αλλά και των υπολοίπων φυσικών πόρων που συνεπικουρούν της καλλιέργειας τους, όπως νερό, έδαφος, ωφέλιμοι οργανισμοί ή μικροοργανισμοί κλπ.

Εξάλλου μόνο τις φυσικές διαδικασίες μπορούν να πιστοποιήσουν οι παραγωγοί. Και επιπλέον αυτό είναι και το μέλλον της Κοινής Αγροτικής πολιτικής της ΕΕ (είτε πιστεύεται σε αυτή, είτε όχι). (Δείτε βιολογικά προϊόντα, ολοκληρωμένη διαχείριση, κώδικες ορθής Γεωργικής πρακτικής κλπ)

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ακόμα και με τον συμβατικό τρόπο παραγωγής να παράγονται τα αγροτικά προϊόντα, αυτά πρέπει να είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από κάποια συγκεκριμένα όρια.

Σήμερα επομένως υπάρχουν πολλά συστήματα, υποστηρικτικά και νεωτεριστικά, τα οποία μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν.


Τέλος υπάρχει μία σύγχυση σχετική με το ποια καλλιέργεια είναι καλύτερη σε σχέση με κάποια άλλη (ως προς την απόδοση ή την τιμή). Ουσιαστικά το δίλημμα είναι ψευδές. Καμία καλλιέργεια δεν αξίζει περισσότερο από κάποια άλλη, αφού όλες οι καλλιέργειες και τα προϊόντα τους, είναι απαραίτητες για την διατροφή του ανθρώπου. Αντίθετα οι φυσικοί πόροι και το κλίμα ή οι απαιτήσεις των φυτών είναι αυτές που υπαγορεύουν πού θα καλλιεργηθεί τι και πως. Επιπλέον, η κοινή λογική λέει ότι η καλλιέργεια των παραδοσιακών προϊόντων είναι αυτή που μπορεί να γίνει πιο εύκολα, αφού υπάρχει ήδη η τεχνογνωσία των παραγωγών. Ωστόσο υπάρχουν και σύγχρονες καλλιέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στο εισόδημα, πάντα όμως με την κατάλληλη επιστημονική συμβολή των Γεωπόνων ή Γεωτεχνικών. (αντιμετώπιση τυχόν ασθενειών, συστήματα καλλιέργειας, προβλήματα θρέψης κλπ)


Ουσιαστικά το πρόβλημα, δεν είναι η ίδια η καλλιέργεια ή ο τρόπος παραγωγής. Το πρόβλημα είναι η ποιότητα (όχι ποσότητα) και η τιμή. Ξεκινώντας λοιπόν κάποιος, πρέπει να κάνει ότι κάνει και στις υπόλοιπες επαγγελματικές δραστηριότητες. Δηλαδή να:

  • Κάνει έρευνα αγοράς
  • Κάνει οικονομική ανάλυση (κόστος, κέρδος, ρίσκο)
  • Κάνει ανάλυση των φυσικών πόρων της περιοχής (κλίμα, έδαφος, νερό κλπ)
  • Υπολογίσει το κόστος της γραφειοκρατίας
  • Υπολογίσει το κόστος τυχόν δανεισμού
  • Υπολογίσει το κόστος της τεχνογνωσίας
  • Αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες χρηματοδότησης
  • Στοχεύει σε συγκεκριμένη καταναλωτική μερίδα της αγοράς ή στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.



Με όλα αυτά και με ακόμα περισσότερα ασχολούνται οι 7 κατευθύνσεις της Γεωπονικής επιστήμης. Αναζητήστε τον Γεωπόνο της περιοχής σας, ο οποίος θα σας βρει τις λύσεις που αναζητάτε.


ΥΓ: Μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο επενδύει κάποιος στην γνώση ή στην αγορά τεχνογνωσίας για το επάγγελμα του, τόσο περισσότερο ανταγωνιστικός και παραγωγικός γίνεται.

Η νέα γενιά επιστρέφει στα κτήματα


- Ξεπερνούν το 7% οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι κάτω των 35 ετών
- Κατά 25% μειώθηκε η απασχόληση στον κλάδο την τελευταία δεκαετία στην Ε.Ε., μικρότερη η μείωση στην Ελλάδα

Παρά τη μείωση του αριθμού των αγροτών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, η συμβολή του αγροτικού τομέα παραμένει ισχυρή στην οικονομία της χώρας μας, ενώ ελπίδες δημιουργεί το γεγονός ότι αυξάνουν οι νέοι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
Έρευνα που πραγματοποίησε για το ΙΣΤΑΜΕ η ερευνήτρια κ. Μαρία Καλοφώνου, εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα της χώρας μας σε σχέση με εκείνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύει ότι παρά το κοινώς νομιζόμενο, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να διαδραματίσουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ενεργότερο ρόλο στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα. Ο τάσεις δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια αλλάζει η σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς μπορεί να έχουμε λιγότερους αγρότες, αλλά το «μείγμα» των ηλικιών βελτιώνεται προς όφελος των νέων απασχολουμένων. Ήδη το ποσοστό των νέων αγροτών στη χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. των 27. Οι αγρότες κάτω από 35 χρόνων ξεπερνούν το 7% του συνόλου των απασχολουμένων στη γεωργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat κατά τη δεκαετία του 2000-2009, σε όλη την Ευρώπη παρατηρήθηκε μείωση των απασχολουμένων στη γεωργία, ωστόσο η μείωση στην Ελλάδα ήταν σημαντικά μικρότερη.
Στο 4,6% του ΑΕΠ
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη της κ. Καλοφώνου αναφέρουν επίσης ότι ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει πολύ περισσότερο στην ελληνική οικονομία απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής, η Ελλάδα το 2010 είχε το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς του αγροτικού τομέα σε τιμές παραγωγού στην οικονομία (4,6%) με βάση στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 ήταν το 2010 2,9%.
Τα αγροτικά προϊόντα συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του ελληνικού εμπορικού ισοζυγίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 1/3 (27%) των ελληνικών εξαγωγών είναι αγροτικά προϊόντα, ενώ το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί περαιτέρω, καθώς τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Κυριότερες κατηγορίες προϊόντων που εξάγονται είναι φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του έτους 2009, οι βασικότεροι εξαγωγικοί μας εταίροι είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, που απορροφούν περίπου το 50%.
Οι άλλες χώρες
Κατά την τελευταία δεκαετία, στις μεσογειακές χώρες η συμμετοχή του γεωργικού τομέα κινείται σε επίπεδα ανώτερα πάνω από αυτά της Ε.Ε. -27, κατά τι χαμηλότερα από της Ελλάδας. Στις νεοεισερχόμενες ώρες – όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία – η αγροτική παραγωγή συμμετέχει στο συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε ποσοστά άνω του 10%, παρά την κατά περίπου 50% μείωση που έχει υποστεί από το 2000. Αναφορικά με το σύνολο της αγροτικής οικονομίας της Ευρώπης των 27, οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή είναι η Γαλλία 18,5%, η Γερμανία 12,9%, η Ιταλία 12,6% και η Ισπανία 11%. Αντίθετα, τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζουν συμμετοχή κάτω του 1%. Η Ελλάδα συνεισφέρει το 2,9% της αγροτικής παραγωγής της Ε.Ε.
Κατά την περίοδο 2000-2009, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα στις χώρες της Ε.Ε. – 27 μειώθηκε περίπου κατά 25% σύμφωνα με την Eurostat. Αυτό αντιστοιχεί σε 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αντίστοιχα, στην Ε.Ε. – 15 η μείωση ανήλθε σε 17%, ενώ στα 12 νέα κράτη-μέλη που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. μεταξύ 2004 και 2007 σε 31%. Τη μικρότερη μείωση 2,6% εμφάνισε η χώρα μας και τη μεγαλύτερη η Εσθονία 55%.
Το πραγματικό αγροτικό εισόδημα την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκε κατά μέσο όρο 5% στην Ε.Ε. – 27. Στην Ε.Ε. – 15 μειώθηκε κατά 10%, ενώ αυξήθηκε κατά 61%, στα δώδεκα νέα κράτη-μέλη.
Διαρθρωτικές αδυναμίες
Η ελληνική ύπαιθρος σήμερα χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη μικρού ή μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεων. Το μικρό μέγεθος και ο πολυτεμαχισμός του αγροτικού κλήρου της ελληνικής γεωργίας δυσχεραίνουν την ορθή και αποδοτική διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Θεωρούνται σημαντικές αδυναμίες και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μη δυνατότητα ωφέλειας από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
Μια ακόμα ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωργίας που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι η αναλογία μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής. Στην Ελλάδα η αναλογία αυτή είναι 70 προς 30, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 50 προς 50. Την ίδια στιγμή η χώρα μας εισάγει τεράστιες ποσότητες γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για τις οποίες δαπανά ποσά περίπου ίσα με εκείνα που δαπανά για την εισαγωγή πετρελαίου! Το κύριο πρόβλημα όμως των Ελλήνων αγροτών είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, ως αποτέλεσμα των εγχώριων διαρθρωτικών αδυναμιών, σε σχέση κυρίως με την παραγωγική και εμπορικής τους οργάνωση, την τεχνογνωσία κ.λπ.
Η «ταυτότητα» της ελληνικής γεωργίας
Σύμφωνα με έρευνα-καταγραφή της Eurostat (Farm Structure Survey) η διάρθρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα παρουσιάζει συνοπτικά την παρακάτω εικόνα:
- Συνολικός αριθμός εκμεταλλεύσεων: 860.200, που καλύπτουν 4 εκατ. εκτάρια χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης.
- Το 2% παράγουν προϊόντα κυρίως για ιδία χρήση και 26% κυρίως για άμεση πώληση.
- Το 29% αυτών ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιάς και 10% ειδικεύονται στον τομέα των σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων φυτών.
- Το 65% των αγροτικών εκτάσεων καλλιεργείται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.
- Το 29% των ιδιοκτητών είναι γυναίκες.
- Το 20% των ιδιοκτητών των εκμεταλλεύσεων ανέφεραν και άλλη προσοδοφόρο δραστηριότητα.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Μετά από 5 χρόνια ενεργοποιούνται ξανά οι επιδοτήσεις βιολογικών καλλιεργειών

http://rodopinews.gr/wp-content/uploads/2010/12/klad.jpg

Με καθυστέρηση πέντε και πλέον ετών, καθώς η προηγούμενη προκήρυξη είχε γίνει το 2006, αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα, περίπου από τις 20 Αυγούστου και μετά, το νέο Πρόγραμμα για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, στο πλαίσιο των Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων (μέτρο 2.1.4) του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).


Στην συγκεκριμένη προκήρυξη και σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαβούλευσης που δημοσίευσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ύψος των ενισχύσεων καθώς και οι προϋποθέσεις για την ένταξη των δικαιούχων, είναι:

Δικαιούχοι

α. Οι επαγγελματίες αγρότες, (ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

β. Κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, ενήλικο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο ΜΑΑΕ, με την ιδιότητα αυτή πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός τους και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

γ. Δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης, δύνανται να επεκτείνουν την περίοδο δέσμευσης για δύο το πολύ έτη και είναι:

•Όσοι υπέγραψαν σύμβαση για τη δράση μέχρι και την 31.12.2006 στο πλαίσιο εφαρμογής του άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006,

•Δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσής τους και τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δράσης, στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης.

Στα 230 ευρώ ο τόνος η μηδική από την ΕΑΣ Αγρινίου

Τη μείωση της τιμής της αποξηραμένης μηδικής στα 230 ευρώ ο τόνος ή 9,2 ευρώ το σακί, ανήγγειλε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, σε μια προσπάθεια της ΕΑΣ να στηρίξει τους κτηνοτρόφους στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει, με τη συνεχή ανατίμηση των τιμών των δημητριακών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ, «η προσφορά ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων και αφορά μόνο πωλήσεις προς κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής δραστηριοποίησης της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το εμπορικό τμήμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και τα κατά τόπους υποκαταστήματα.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Το άλλο με το γάιδαρο το ξέρετε;


Ο Billy , πήγε στο Τέξας και αγόρασε από έναν αγρότη ένα γάιδαρο, έναντι του ποσού των 100 δολαρίων.Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την άλλη μέρα.Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε: «Συγγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε» .Ο Billy απάντησε: «Δεν πειράζει. Δώσε μου τα λεφτά μου πίσω» .Ο αγρότης του λέει: «Δεν μπορώ να το κάνω, γιατί ήδη τα έχω ξοδέψει» .Ο Billy είπε: «Εντάξει, τότε δώσε μου τον νεκρό γάιδαρο» .Ο αγρότης ρώτησε: «Τι θα τον κάνεις;»Ο Billy απάντησε «Θα τον βάλω σε λοταρία» .Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας: «Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία το ψόφιο γάιδαρο» .Ο Billy απάντησε «Φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα το πω σε κανέναν ότι είναι ψόφιος» .Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και τον ρώτησε «Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο;»Ο Billy απάντησε: «Τον έβγαλα σε λοταρία και πούλησα 500 λαχνούς, προς 2 δολάρια τον ένα και έτσι κέρδισα 998 δολάρια» .Ο αγρότης ρώτησε «Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε;»Ο Billy απαντάει «Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο δολάρια» .Ο Billy πλέον συνεργάζεται με την Goldman Sachs.

Την Παρασκευή στο γκισέ για το αγροτικό πετρέλαιο



ImageΤην Παρασκευή 5 Αυγούστου θα μπορούν να βρουν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι αγρότες της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Agronews, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει και όριζε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ως χρονικό διάστημα πληρωμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το ύψος της συνολικής επιστροφής έτους 2011, που αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2010, προσδιορίζεται στα 163 εκατ. ευρώ.

Η πληρωμή του κάθε δικαιούχου επιστροφής γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ. Σημειώνεται ότι, οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) ανά αγροτική δραστηριότητα για το έτος 2011 δεν διαφοροποιήθηκαν ουσιαστικά σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγουμένων ετών, εκτός μικρών προσαρμογών ενώ αντιμετωπίσθηκε και το θέμα επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης των συνεργαζόμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στα πλαίσια εφαρμογής ομαδικών σχεδίων βελτίωσης.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Αυγούστου για τα ποσό της επιστροφής από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης «Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα, παραμένουμε κοντά στους Έλληνες παραγωγούς για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής. Το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που εξασφαλίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είναι αυξημένο κατά 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πληρωμή της γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Με την επιστροφή αυτή καθώς και τις πληρωμές για νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης (β δόση δικαιούχων προηγούμενης περιόδου) ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πληρωμών που είχαμε εξαγγείλει το περασμένο φθινόπωρο ύψους 3,6 δις ευρώ. Με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος εγκαινιάσαμε μια νέα εποχή διαφάνειας και συνέπειας ανάμεσα στους αγρότες και την πολιτεία».

Γάλα Γαϊδάρων: 100 ευρώ το λίτρο και με επιδότηση

http://3.static.slando.com/photos/live/78/pwleitai_gaidaros_thylikos_22186478_1_F.jpg

Η Κλεοπάτρα έπαιρνε σε αυτό το μπάνιο της για να αποκτήσει ωραίο δέρμα. Εσείς μπορείτε να το πιείτε για να χάσετε κιλά και να κάνετε καλό στην υγεία σας. Αυτό συνιστούν ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει το γάλα του θηλυκού γαϊδάρου στη γραμμή και την ευεξία μας και κατέληξαν ότι είναι πολύ πιο ευεργετικό από το γάλα της αγελάδας.



Το γάλα των συμπαθών αλλά σπάνιων πια στα ελληνικά νοικοκυριά κατοικιδίων αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμο από το αγελαδινό σε πολλά σημεία.

Κατ’ αρχήν περιέχει λιγότερα και καλύτερης ποιότητας λιπαρά _ όπως τα ωμέγα 3 και τα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και παρέχουν φυσική προστασία στην καρδιά.

Επίσης έχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ενώ φαίνεται να είναι κατάλληλο για τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Τέλος, για όσους φροντίζουν τη γραμμή τους, η νέα μελέτη έδειξε ότι βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα, γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Στο συνέδριο για την Παχυσαρκία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Κωνσταντινούπολη, συνέκριναν τα αποτελέσματα του γαϊδουρινού γάλακτος με αυτά του αγελαδινού στη διατροφή και την υγεία.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντικούς διαπίστωσαν ότι τα δυο είδη γάλακτος παρείχαν τις ίδες θερμίδες, αλλά το γαϊδουρινό γάλα προκαλούσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους επειδή αύξανε τους μεταβολικούς ρυθμούς.

Επίσης τα πειραματόζωα που τράφηκαν με αυτό εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιγότερο στρες στο μεταβολικό τους σύστημα.

«Η κατανάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους.

Ωφέλειες για τα παιδιά

Όπως σημειώθηκε, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το συγκεκριμένο είδος γάλακτος είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο γάλα αγλεάδας, το γάλα σόγιας και το γάλα σε σκόνη, ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Επιπλέον το γεγονός ότι μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και περιέχει λίγες πρωτεΐνες το καθιστά κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

..... Ένας Βέλγος αγρότης αξιοποιεί διαφορετικά τα γαϊδουράκια (εξ Αρκαδίας ορμώμενα) προκειμένου να κατασκευάσει μια σειρά από φαρμακευτικά προϊόντα…
;`

100 Ευρώ το λίτρο και με επιδότηση

Η κτηνιατρική μονάδα του Ολιβιέ Ντενίς βρίσκεται στο Chateau des Mottes και είναι η μοναδική στο Βέλγιο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια και γρήγορα «γιγαντώθηκε». «Για 30 χρόνια είχαμε στο σπίτι επτά γαϊδούρια. Μάθαμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος και το 1998 αποφασίσαμε με την σύζυγό μου να αξιοποιήσουμε τα γαϊδουράκια μας. Στήσαμε την επιχείρηση με τα χέρια μας, χωρίς καμία επιδότηση. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της μονάδας που φέρει τον τίτλο «Εκτροφή Όνων στη Χώρα των Λόφων».

Σήμερα, η κτηνοτροφική μονάδα αποτελείται από 100 γαϊδούρια που όλα τους ανήκουν στη φυλή «αρκαδικός όνος». «Τα ζώα τα πήραμε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γάλλια και την Πορτογαλία. Κυρίως τρώνε χόρτο, που το Βέλγιο δεν διαθέτει γιατί οι αυξημένες βροχοπτώσεις το καταστρέφουν. Αναγκαζόμαστε να το αγοράζουμε από την Ισπανία. Κάθε χρόνο βγάζουμε περίπου τέσσερις τόνους γάλα.», προσθέτει. Το γάλα διατίθεται μόνο στην αγορά του Βελγίου με λιανική τιμή που ξεπερνά τα 100 ευρώ το λίτρο. Από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία και τον Καναδά. Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρω, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ.

Όπως είπε ο Βέλγος κτηνοτρόφος, το γάλα γαϊδούρας είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά το παρελθόν το διέθεταν ως φάρμακο και το χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό. Μέσα σε γαϊδουρινό γάλα έπαιρνε το μπάνιο της η βασίλισσα της Αιγύπτου. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στον άνθρωπο.

Μήπως πρέπει να ξανασκεφθούμε καλύτερα το γαϊδουράκι για να μην εξαφανιστεί; Ίσως είναι μια πολύ καλή ιδέα η διάσωσή του γιατί κάτι άλλα «γαϊδούρια» με ανθρώπινη μορφή, που τελευταία πληθαίνουν στην κοινωνία μας δεν αξίζουν φράγκο μπροστά στο συμπαθέστατο τετράποδο.




Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Επιστρέφουν οι καπνέμποροι και τα καπνά Βιρτζίνια



ImageΣε μία ανέλπιστη ανάκαμψη πρωταγωνιστεί φέτος ο καπνός με τις τιμές παραγωγού και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2010, ενώ το πιο βασικό συστατικό της «επιστροφής του καπνού» είναι η επαναδραστηριοποίηση των εμπόρων στην ελληνική αγορά, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.



Τρεις ιδιωτικές εταιρείες και η συνεταιριστική ΣΕΚΕ διαμόρφωσαν φέτος τις συνθήκες για να τριπλασιαστούν τα καλλιεργούμενα στρέμματα με Βιρτζίνια, εκεί που ήταν προηγουμένως μία ξεχασμένη δραστηριότητα από το 2006 για τα καπνοχώρια. Σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, εκτιμάται ότι με βάση τα στρέμματα που σπάρθηκαν, θα έχουμε φέτος περίπου 6 εκατ. κιλά Βιρτζίνια παραγωγή, ενώ πέρυσι ήταν στα 2 εκατ. κιλά.
Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έμποροι γνωρίζουν ότι οι ξένες αγορές, που προμήθευαν με Βιρτζίνια τα ελληνικών συμφερόντων καπνεργοστάσια, έχουν αυξήσει πολύ τις τιμές τους με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη η αγορά τους και γι’ αυτόν το λόγο η ΣΕΚΕ, η Καπνική Μιχαηλίδης, η Socotab και η Μισσιριάν για πρώτη χρονιά φέτος «ίδρωσαν» για να βρουν προϊόν και να κλείσουν συμβόλαια. Μάλιστα, στον αναγεννημένο πυρήνα καλλιέργειας των Βιρτζίνια στην Ημαθία, οι εταιρείες προσφέρουν 2,40 ευρώ το κιλό, τιμή που είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που κυμαινόταν στα 2 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα.
Όσον αφορά τα ανατολικά καπνά, η παραγωγή τους εκτιμάται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα 20 εκατ. κιλά, με τα μισά να είναι Κατερίνης και τα άλλα μισά Μπασμάς. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η επιστροφή των εμπόρων γίνεται εν μέσω περιόδου, όπου η κατανάλωση του τσιγάρου μειώνεται στην Ελλάδα, λόγω των αυξήσεων στον ειδικό φόρο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο να καλυφθεί το κενό των εισαγωγών από εγχώριο προϊόν, εφόσον συνεχιστεί η ίδια τάση και του χρόνου.
Τέλος, παράγοντες της αγοράς είπαν στην Agrenda ότι έχει αλλάξει και το μοντέλο πληρωμής των παραγωγών, αφού η τιμή βασίζεται στο «πρώτο χέρι», που θα ξεκινήσει μετά τον 15αύγουστο, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι πολλές φετινές βροχές δεν έχουν επηρεάσει την ποιότητα των φύλλων.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ενα τυρί βάρους.... ενός τόνου


Χιλιάδες κόσμου από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Κρήτη, καθώς και εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του νησιού μας επισκέφθηκαν χθες τα Ζωνιανά και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την ετήσια Γιορτή του Βοσκού και του Τυριού. Τις εντυπώσεις πάντως “έκλεψε” το τεραστίων διαστάσεων τυρί που παρασκεύασαν οι Ζωνιανοί, το βάρος του οποίου υπερέβαινε τον ένα τόνο!
Παρόντες ήταν όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που συνέβαλαν στην παρασκευή του γιγαντιαίου τυριού, που τυροκομήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και ωρίμασε στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Μυλοποτάμου.
Μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεων που επιβάλλονται από το Γκίνες, το τυρί κόπηκε και μοιράστηκε στους καλεσμένους της Γιορτής, που το απόλαυσαν μαζί με τους άλλους εκλεκτούς μεζέδες και τα φαγητά που είχαν ετοιμάσει οι φιλόξενοι Ζωνιανοί.