Σελίδες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Επιστροφή ΦΠΑ αγροτών ειδικού καθεστώτος (με άρωμα εκλογών)

Υπογράφηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απόφαση που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Η σχετική αίτηση επιστροφής υποβάλλεται με δυο τρόπους. Πρώτον, απευθείας από το δικαιούχο αγρότη στη ΔΟΥ που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του.
Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται υποχρεωτικά απευθείας από το δικαιούχο αγρότη σε κάθε περίπτωση που το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή μεγαλύτερο με 10.000 ευρώ. Δεύτερον, μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη ΔΟΥ που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Σε «θέσεις μάχης» φέτος για τον οβελία

Ιδιότυπο σκηνικό διαμορφώνεται φέτος στην εγχώρια αγορά αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα.
Από τη μια η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας και από την άλλη οι νέες «οργανωτικές δομές» στις τάξεις των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το παιχνίδι δείχνει αμφίρροπο, καθώς η πλευρά των παραγωγών προσπαθεί να «ζωντανέψει» το ενδιαφέροντον του ιδιωτικού εμπορίου προβάλλοντας ως λύση την απευθείας διάθεση αμνοεριφίων στους καταναλωτές, αντιγράφοντας στοιχεία από το επονομαζόμενο «κίνημα της πατάτας».
Βέβαια, η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος τρεις βδομάδες πριν το Πάσχα δεν προκαλεί έκπληξη, αφού αποτελεί πάγια τακτική των εμπόρων για να πιέσουν τις τιμές. Η αγορά είναι μουδιασμένη και οι πράξεις που γίνονται είναι λίγες και κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό για το αρνί. Ωστόσο το γεγονός πως το καθολικό Πάσχα είναι μια εβδομάδα νωρίτερα, αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες. Για την ώρα οι Ιταλοί έμποροι αγοράζουν με 5 ευρώ το κιλό μικρά κατσικάκια έως 5 κιλά που δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στην Ελλάδα, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος. Οι προσδοκίες των κτηνοτρόφων για τη φετινή σεζόν είναι τα 7 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και τα 8 ευρώ το κιλό για το κατσικάκι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΚ Δημήτρη Καμπούρη, αφού το κόστος εκτροφής ήταν υψηλότερο από άλλες χρονιές. Ο παρατεταμένος χειμώνας αύξησε την κατανάλωση των ζωοτροφών, οι οποίες είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, ενώ επηρέασε και το βάρος των ζώων. Όσον αφορά το «κίνημα του οβελία», όπως ονομάστηκε από τους κτηνοτρόφους, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως στην πατάτα. Η πώληση κρέατος επιτρέπεται μόνο σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και για να οργανωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτούνται προϋποθέσεις. Οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται πως έχουν βρει τρόπους νόμιμης διάθεσης των προϊόντων τους, ωστόσο εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την τελική έκβαση. Στόχος τους είναι μέσω της απευθείας διάθεσης να πουλήσουν στα 7 ευρώ και ο καταναλωτής να αγοράσει 8 ευρώ το κιλό.
Ήδη οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων περιμένουν παραγγελίες στα 6,80 ευρώ.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κτηνοτρόφος στην Κάρυστο, είχε «βαφτίσει» τα πρόβατά του

Το φαινόμενο των κλοπών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πλέον και ενόψει του Πάσχα, δράστες παραμονεύουν ακόμη και σε στάνες για να κλέψουν πρόβατα.
Το πρώτο περιστατικό συνέβη στα Στύρα. Πριν από μία εβδομάδα άγνωστοι έκλεψαν ένα πρόβατο και πάλι χθες «ξαναχτύπησαν», αρπάζοντας άλλο ένα.
Με αυτή την μέθοδο, θέλησαν να ξεγελάσουν τον 50χρονο κτηνοτρόφο νομίζοντας ότι δεν θα μετράει τα πρόβατά του. Ωστόσο ο κτηνοτρόφος έτυχε να τα έχει ονομάσει, οπότε κατάλαβε γρήγορα την απώλεια τους και πήγε στην αστυνομία.
Στο Κατσαρώνι της Καρύστου, οι δράστες έκαναν μεγαλύτερη μπάζα αφού με την μία πήραν έξι αρνιά και εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με το evianews.com.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΠΛΗΣ ΑΛΟΓΟΥ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΠΛΗΣ by Paige Poss

anatomia-oplis-2
anatomia-oplis-3
anatomia-oplis-4
anatomia-oplis-5
anatomia-oplis-6
anatomia-oplis-7
anatomia-oplis-8
anatomia-oplis-1

Οδηγίες διαχείρισης κοπαδιού προβάτων κατά την αναπαραγωγή .

Περιόδος “Μαρκάλος”

Έχει γίνει γενικώς παραδεκτό πως η σωστή και καλή διαχείριση της αναπαραγωγής των προβάτων είναι το μυστικό της αποδοτικότητας μιας εκμετάλλευσης.

Η αναπαραγωγή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τοκετό, άρα ο εκτροφέας θα πρέπει να καθορίσει τον επιθυμητό χρόνο του τοκετού και να υπολογίσει πέντε μήνες πριν, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τον «μαρκάλο».
Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τον επιθυμητό χρόνο τοκετού είναι:
• Τοπικές καιρικές συνθήκες
• Στοχευμένες αγορές αρνιών
• Η διαθεσιμότητα βοσκότοπου
• Το τρέχων κόστος των ζωοτροφών
• Διαθέσιμος χρόνος εργασίας
• Διάθεση του γάλακτος

Για να έχει ο εκτροφέας μια πραγματικά επιτυχημένη αναπαραγωγή (μάρκαλο), θα πρέπει να γνωρίζει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την περίοδο αναπαραγωγής (μαρκάλου).
Εποχή: Τα πρόβατα ανήκουν στα εποχικά πολύοιστρα ζώα. Η εποχή που οργάζουν συνήθως στη χώρα μας είναι από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με την περιοχή που εκτρέφονται και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Διάρκεια της Ημέρας: Όλα τα πρόβατα είναι φωτοευαίσθητα και αυτό σημαίνει ότι η αναπαραγωγική τους δραστηριότητα επηρεάζεται από τη διάρκεια του ηλιακού φωτός.
Θερμοκρασία: Όταν ο καιρός είναι ζεστός, κυρίως τους θερινούς μήνες, τα κριάρια μπορεί να μην είναι γόνιμα. (Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει το σπέρμα, μειώνεται και η επιθυμία επίβασης). Οι προβατίνες ακόμα και αν γονιμοποιηθούν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιστροφών.
Ηλικία: Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική δραστηριότητα των προβάτων.
Διατροφή: Η αύξηση του επιπέδου διατροφής αυξάνει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των προβάτων.
Γενική Υγεία: Η καλή υγεία του κοπαδιού ανταμείβεται με την γέννηση περισσότερων και υγιέστερων αμνών.
Ο εκτροφέας, εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να γνωρίζει πως ο οιστρικός κύκλος της προβατίνας διαρκεί κατά μέσο όρο 17 ημέρες αλλά θα πρέπει να γνωρίζει πως το κάθε ζώο είναι ξεχωριστό και όλα δε διέπονται από τους ίδιους κανόνες, έτσι μπορεί να έχουμε και οιστρικούς κύκλους που διαρκούν από 14 έως 19 ημέρες.
Ο οργασμός τους αρχίζει στο τέλος του οιστρικού κύκλου και κυμαίνεται από 36 έως 40 ώρες, με διακυμάνσεις από 6 έως 50 ώρες.
Η ωοθυλακιορηξία γίνεται μετά το μέσο της διάρκειας του οργασμού και κατά κανόνα προς το τέλος του οργασμού.
Πετυχημένος «μαρκάλος» σημαίνει λιγότερες ή ελάχιστες επιστροφές, περισσότερους και μαζεμένους τοκετούς, καλύτερη πολυδημία, καλύτερη διαχείριση των αμνών, υγιέστερους αμνούς, λιγότερος χρόνος εργασίας κ.α. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να παρέχουμε όλες τις φροντίδες που απαιτούνται προς τους γεννήτορες. Να καταστήσουμε δηλαδή την περίοδο του «μαρκάλου», το ζωικό μας κεφάλαιο σε άριστη σωματική και υγιεινή κατάσταση.

Το κριάρι
Ο εκτροφέας, θα πρέπει να γνωρίζει πως το Κριάρι συνεισφέρει στο γενετικό υλικό όλων των παραγόμενων αμνών. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα - υψηλής γενετικής αξίας - δυναμικό κριάρι.
Συνίσταται η προμήθεια κριαριού να γίνεται από φορείς που εφαρμόζουν πρόγραμμα ελέγχου αποδόσεων και καταγραφής γενεαλογικών στοιχείων και το κριάρι να συνοδεύεται από pedigree που μέσα καταγράφεται η υψηλή κληρονομική γενετική του αξία (είναι πιστοποιημένο). Αν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προτείνεται το κριάρι να είναι ένα από τα καλά αναπτυγμένα δίχρονα δίδυμα ή τρίδυμα κριάρια. Το βέβαιο είναι πως ως πολύδυμο δεν επηρεάζει τις πιθανότητες γέννας πολύδυμων στις προβατίνες που γονιμοποιεί. Αυτό ελέγχεται από τον αριθμό των ωαρίων που παράγει η προβατίνα και καθορίζεται από την γενετική της αξία, ενισχύεται όμως από το flushing. Ωστόσο, επηρεάζει σημαντικά την διάπλαση του αμνού.
Αν πρόκειται να αγοράσετε έτοιμα κριάρια, αυτό θα πρέπει να το κάνετε έγκαιρα και αρκετά πριν την εποχή του μαρκάλου, έτσι ώστε να δώσετε το χρονικό περιθώριο να εγκλιματιστεί στη νέα εκτροφή.
Μέχρι την εποχή του μαρκάλου, κρατήσετε τα κριάρια χωριστά και ταΐστε τα με καλής ποιότητας τροφή, προσέχοντας πάντα μη γίνουν υπέρβαρα. Το υπερβολικό βάρος μειώνει την ικανότητα επίβασης αλλά και την γονιμοποιητική
του ικανότητα.
Καθόλη τη διάρκεια του μαρκάλου, δώστε στα κριάρια αρίστης ποιότητας και ικανοποιητικής ποσότητας τροφή. Να θυμάστε πως καθόλη τη διάρκεια του μαρκάλου, «δουλεύουν σκληρά».
Μετά το τέλος του μαρκάλου, υπάρχουν τρεις (3) λύσεις σχετικά με το τι να κάνετε με τα κριάρια.

1η Λύση: Απομακρύνετε τα κριάρια από το κοπάδι μέχρι την επόμενη εποχή μαρκάλου.
2η Λύση: Αφήνετε τα κριάρια στο κοπάδι άλλες 20 ημέρες για να μαρκαλήσουν προβατίνες που ενδεχομένως δεν συνέλαβαν και μετά τα απομακρύνουμε.
3η Λύση: Αφήνετε τα κριάρια στο κοπάδι όλο το χρόνο.
Ποια όμως λύση είναι η σωστή; Μπορεί να δοθεί απάντηση έτσι εύκολα; Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι πως σωστότερη λύση είναι αυτή που εξυπηρετεί τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους διαχειριστικούς σας στόχους.

Μερικές συμβουλές ακόμα:
• Το καλοκαίρι επειδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η θερμοκρασία του σώματος του κριαριού αυξάνεται και υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η ποιότητα του σπέρματος. Γι’ αυτό συνίσταται τα κριάρια να παραμένουν σε δροσερό και σκιερό μέρος.
• Ευεργετικό είναι το κούρεμα των κριαριών στην περιοχή του όσχεου προτού αρχίσουν οι ζέστες.
• Στο χώρο όπου στεγάζονται τα κριάρια να υπάρχει άφθονο και καθαρό νερό κατά τη διάρκεια του μεσημεριού κυρίως.
• Η παρουσία των κριαριών, ιδιαίτερα η οσμή τους, ασκεί μεγάλη επίδραση στην οιστρική δραστηριότητα των προβάτων. Αυτή η επίδραση δεν είναι τόσο έντονη όταν το κριάρι βρίσκεται μονίμως μαζί με τις προβατίνες. Με τον αποχωρισμό των κριαριών και την συνένωσή τους πριν το μαρκάλο πετυχαίνουμε έναν πρακτικό συγχρονισμό οίστρων.
• Ελέγξτε τα κριάρια πριν το μαρκάλο για τυχόν παρασιτώσεις και κάντε απολυμάνσεις - αποπαρασιτώσεις όπου χρειάζεται.

Προβατίνες
Μια μόνο προβατίνα σίγουρα δεν επηρεάζει την παραγωγική δραστηριότητα της εκτροφής. Σαν σύνολο όμως, τα ζώα αυτά παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην παραγωγική διαδικασία της εκτροφής.
Όπως και στην περίπτωση των κριαριών έτσι και στις προβατίνες η προετοιμασία του πριν από το μαρκάλο θα κάνει το ζευγάρωμα πιο πετυχημένο.
Ελέγξτε λοιπόν τις προβατίνες, κάντε αποπαρασίτωση - απολυμάνσεις. Κολοκουρέψτε τις προβατίνες έτσι ώστε να είναι σε καλή κατάσταση. Λύνοντας τα προβλήματα από την αρχή λιγοστεύουν οι πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων αργότερα.
Αν δεν είναι εμβολιασμένο το κοπάδι και δεν τηρείται εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να γίνει ξεκινώντας πρώτα από το εμβόλιο κατά της εντεροτοξιναιμίας. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πριν το μαρκάλο 15 - 20 ημέρες το πρώτο εμβόλιο και η συμπληρωματική δύο (2) εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδος των τοκετών.
Δεκαεπτά ημέρες (17) πριν την περίοδο του μαρκάλου κάντε flushing στις προβατίνες. Τι σημαίνει αυτό;
Με απλά λόγια. Δέκα επτά (17) ημέρες πριν την τοποθέτηση των κριαριών στο κοπάδι αυξήστε την ποσότητα τροφής στο κοπάδι. Εισάγετε και τα κριάρια ενώ στη συνέχεια αρχίστε να μειώνετε τις ποσότητες σταδιακά μέχρι την τριακοστή ημέρα. Η μέθοδος αυτή δεν βελτιώνει μόνο την φυσική κατάσταση των προβατίνων για αναπαραγωγή αλλά συμβάλλει και στο συγχρονισμό ερεθίζοντάς τες όλες περίπου ταυτόχρονα. Επίσης συμβάλλει στην αύξηση της πολυδυμίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή στις ελληνικές συνθήκες εκτροφής η περίοδος του μαρκάλου συμπίπτει με τη βόσκηση βοσκότοπων, θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές όπου υπάρχει πολύ αγριοτρύφυλλο επειδή περιέχει οιστρογόνα και μειώνει τα ποσοστά γεννήσεων.

Μερικές συμβουλές ακόμα:
• Απομακρύνετε από το κοπάδι και μην ζευγαρώνετε :
- Προβατίνες με ελάττωμα στους μαστούς.
- Παλιές προβατίνες.
- Προβατίνες με χαμηλή παραγωγή γάλακτος και βραδέως αναπτυσσόμενα αρνιά.
- Προβατίνες με γενικά προβλήματα (κουτσές, τυφλές κ.ά.).
• Ελέγξτε μαστούς - πόδια - δόντια. Αποτελούν βασικά σημεία ελέγχου.
• Η βελτίωση του κοπαδιού αποκτά αυστηρό αποκλεισμό. Να είστε αντικειμενικοί και πρακτικοί.
• Μην ταΐζετε υπερβολικά τις προβατίνες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
• Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πρέπει να υπάρχουν κρεμασμένες πλάκες λήξεως.
• Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε μείγματα ισορροπιστών ιχνοστοιχείων και βιταμινών βοοειδών. Περιέχουν χαλκό που είναι τοξικός για τα πρόβατα.
• Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο γίνεται μεγάλο και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από ότι ο προστόμαχος. Γι’ αυτό απαιτείται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και ενέργεια. Αν δεν λάβουν αρκετές πρωτεΐνες και ενέργεια, αναγκάζονται να καταβολιάσουν το αποθηκευμένο τους λίπος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τοξιαιμία. Περιορισμένη ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι

Πάμε να δούμε πως φτιάχνετε το χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης.
Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που θα τονίσω στη συνέχεια.
Και να μου υποσχεθείτε, ότι θα τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (καλά μην σας φοβίζει αυτό δεν είναι τόσο τρομερό).


Πάμε να ξεκινήσουμε.

Tα Υλικά λοιπόν: 
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Μια κατσαρόλα
  • Ένα πλαστικό σκεύος
  •  Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), εγώ βέβαια δανείζομαι ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
  • Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό) 
  • Ζυγαριά ακριβείας
  • Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.

Βασικά συστατικά:
  • Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο
  • Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ
  • NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)
Προαιρετικά:
  • Αιθέρια έλαια για άρωμα. Εδώ δώστε λίγο προσοχή.
Τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα ζώα. Όμως υπάρχουν ορισμένα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους με κάποιες ευαισθησίες, για παράδειγμα στις εγκύους ή σε ανθρώπους με αλεργείες. Γι΄ αυτό όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο αιθέριο έλαιο πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με αυτό.
Προσέξτε να χρησιμοποιήτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.


Μέτρα προστασία:
  • Γάντια. Λόγο της χρήσης  NaOH. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
  • Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
  • Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
  • Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.
*Τα προστατευτικά τα φοράμε καθ' όλη τη διάρκεια, ακόμα και όταν πλένουμε τα σκεύη μας αφού έχουμε τελειώσει την κύρια διαδικασία παρασκευής σαπουνιού.

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
  • Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό 
  • Μέσα στο νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το NaOH, και ανακατεύουμε συνεχώς. 
Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι' αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος. 
Όσο ανακατεύουμε,  το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές.
  • Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
*Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα θα το κάνουμε παγάκια και δεν θα το αφήσουμε να ανέβει πάνω από τους 37οC. Κατά την ανάμιξή του με το NaOH θα γίνει λίγο πηχτό, διότι θα προσπαθήσει να σαπωνοποιήσει το λίπος που εμπεριέχεται στο γάλα.
  • Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμένουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
  • Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο. 
  • Ανακατεύουμε για 30 με 60λεπτά συνεχόμενα,  μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού).
Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανα περίπτωση μπορεί να διαφέρει).


καλούπι σαπουνιού


  • Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο). 
Το σαπούνι σε αυτή τη φάση είναι σχετικά μαλακό και κόβεται πολύ εύκολα.



Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.

  • Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου (πιθανόν να έχουν έντονη μυρωδιά στην αρχή). Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε τα σαπούνια σας να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Μην φοβηθείτε... είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό. Πηστέψτεμε θα ζήσετε μεγάλη στιγμή, όταν πλύνετε για πρώτη φορά τα χέρια σας με το δικό σας αγνό σαπουνάκι. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται για το δέρμα.
     
Τώρα που μάθατε πως γίνονται το σαπούνι, δε μένει παρά να σας δώσω τις δοσολογίες για το πρώτο σας σαπούνάκι. (υπάρχουν και στο βίντεο).
    τα σαπουνάκια ενα μήνα μετά, έχουν αρχίσει να ασπρίζουν


    Δοσολογία
    • 500grΕλαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)
    • 64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)
    • 157.80gr Νερό


    Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά.
    *Μην ξεχνάτε όλα τα προστατευτικά είδη συνεχίζουμε να τα φοράμε ακόμα και κατά τον καθαρισμό των σκευών μας.

    Κάντε την αρχή και θα δείτε οτι η σαπωνοποιία θα γίνει το νέο σας πάθος!!
    Ελπίζω να σας βοήθησα. Να έχετε  ένα όμορφο και δημιουργικό Παρασκευοσαββατοκύριακο. 
    Καλά να περάσετε!

    Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

    Δύο συλλήψεις για αδέσποτα πρόβατα

    Δύο κτηνοτρόφοι 50 και 54 ετών, συνελήφθηκαν σε Βιάννο και Μινώα Πεδιάδα αντίστοιχα κατηγορούμενοι για αδέσποτα πρόβατα.

    Συγκεκριμένα, χθες στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καστελίου του Δήμου Βιάννου, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Ηρακλείου, 50χρονος επειδή οι αστυνομικοί διαπίστωσαν να βόσκουν ανεξέλεγκτα τετρακόσια δέκα (410) πρόβατα, ιδιοκτησίας του, σε περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Κάτω Σύμης του Δήμου Βιάννου.

    Ακολούθησε έλεγχος σε ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας του, όπου βρέθηκε να κατέχει εκατόν είκοσι πέντε (125) πρόβατα χωρίς ενώτια και πενήντα έξι (56) λιγότερα από τα αναφερόμενα στην κτηνοτροφική του έτους 2011.

    Επίσης χθες στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καστελλίου, συνελήφθη 54χρονος, επειδή οι αστυνομικοί διαπίστωσαν να βόσκουν ανεξέλεγκτα σαράντα (40) πρόβατα ιδιοκτησίας του σε περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

    Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

    Του έκλεψαν τα πρόβατα και τον κλείδωσαν στη στάνη

    Δύο κτηνοτρόφοι από τη Φλώρινα, ηλικίας 53 και 55 ετών, συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι απείλησαν 36χρονο συνάδελφό τους από την Πέλλα και αφού άρπαξαν 250 ερίφια από οικονομική διαφορά που είχαν μαζί του, τον κλείδωσαν στο ποιμνιοστάσιό του.

    Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή της Φλαμουριάς Πέλλας, όπου ο 36χρονος κτηνοτρόφος δέχθηκε «επίσκεψη» από τα δύο αδέλφια, τα οποία συνόδευαν άλλα επτά άτομα προκειμένου να λύσουν οικονομική διαφορά από δοσοληψία που - όπως καταγγέλθηκε - είχε το προηγούμενο διάστημα με τον 53χρονο.

    Οι δράστες απείλησαν το θύμα και στη συνέχεια ένας εξ αυτών (δεν συνελήφθη), αφού τον απομόνωσε σε χώρο του ποιμνιοστασίου, με τη χρήση πιστολιού τον εξανάγκασε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για την παραχώρηση 300 εριφίων και την εξόφληση του υπόλοιπου χρέους.

    Στη συνέχεια, οι δράστες κλείδωσαν τον 36χρονο στη στάνη, άρπαξαν 250 ερίφια, τα οποία φόρτωσαν σε δύο φορτηγά και τα μετέφεραν στο ποιμνιοστάσιο του 53χρονου στην Κέλλη της Φλώρινας.

    Το θύμα κατήγγειλε το περιστατικό στις αστυνομικές Αρχές της Πέλλας και μετά από λίγες ώρες συνελήφθησαν στη Βεύη της Φλώρινας οι δύο κτηνοτρόφοι, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι επτά δράστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί στην Αστυνομία.

    Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

    -40% η αποζημείωση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους λόγω Τρόϊκας

    Την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης χωρίς την προωθούμενη από την κυβέρνηση περικοπή των 60 εκατ. ευρώ περίπου, σε περισσότερους από 110.000 αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και κυρίως κτηνοτρόφους, ζητούν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων.
    Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) εμμένει στο αίτημά της να δοθεί άμεσα η εξισωτική αποζημίωση χωρίς καμία μείωση που προωθείται.
    Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ -της ΠΑΣΕΓΕΣ), καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση περικοπής του 40% της εξισωτικής που μεταφράζεται σε περίπου 60 εκ ευρώ, με την οποία πλήττονται περισσότεροι από 110.000 κτηνοτρόφοι και γεωργοί ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, φτωχοί και έχοντες ανάγκη, “δηλαδή αυτοί που φυλάνε Θερμοπύλες”. Ζητεί να αποκατασταθεί αμέσως αυτή η αδικία, να αποδοθεί στους δικαιούχους ολόκληρο το ποσό “και τα χρήματα που απαιτούνται για τη δημοσιονομική ισορροπία να τα βρουν από τους έχοντες και κατέχοντες, τους οποίους κατά βάση αφήνουν αλώβητους”.
    http://www.moriasnow.gr/sites/default/files/imagecache/400xY/fotos/user4/ktinotrofoi.jpg-Εξάλλου, στη συνάντηση που είχε πρόσφατα η ΠΕΚ με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τέθηκε το αίτημα για τη ρύθμιση χρεών του άτοκου δανείου που είχε δοθεί στους κτηνοτρόφους και αναμένεται σχετική συνάντηση την άλλη εβδομάδα με εκπρόσωπο της διοίκησης της ΑΤΕ, ενώ συζητήθηκε η επιδότηση των θηλυκών ζώων ως αναπτυξιακό μέτρο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς και η άμεση πληρωμή των χρωστούμενων (ΕΛΟΓ, ποιοτικό παρακράτημα, βιολογικά κ.ά.).

    Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία

    Με ευρεία συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ψηφίστηκε επί της αρχής, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με το οποίο ρυθμίζονται θέματα της κτηνοτροφίας και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
    Με το νομοθέτημα, επέρχονται έξι βασικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων είναι η αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς πλέον θα αδειοδοτούνται οι εγκαταστάσεις οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις και κατόπιν θα γίνεται ο έλεγχός τους.
    Μειώνεται δε, το κόστος για την έκδοση των αδειών με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων και κυρίως με τη χρήση τυποποιημένων προτύπων ή και τυποποίηση περιβαλλοντικών όρων και δεσμεύσεων, αλλά και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης, προβλέπεται ότι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα προβούν εντός τριών ετών στην τακτοποίηση- νομιμοποίηση των υπαρχουσών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
    Εξάλλου, δημιουργείται αυτοτελές ηλεκτρονικό υπο-μητρώο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων, στο πλαίσιο του Κτηνιατρικού Μητρώου που λειτουργεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αδειών και εγκρίσεων.
    Τέλος, δημιουργείται υπηρεσία μιας στάσης και συστήνεται τριμελής επιτροπή σταυλισμού που θα λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και θα έχει όλες τις γνωμοδοτικές αρμοδιότητες σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων.

    Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

    Την Πέμπτη στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία

    Για την Πέμπτη 8 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».
    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ημερήσιας διάταξης η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις.
     
    Σύμφωνα με το εισηγητικό του, φιλοδοξία του υπουργείου είναι να επιφέρει έξι βασικές αλλαγές στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας, οι οποίες έχουν ως εξής:
    • Δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης «one stop shop» σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων,
    • σύσταση μιας ιδιαίτερα ευέλικτης 3μελούς επιτροπής σταυλισμού,
    • αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης για τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες,
    • μείωση του κόστους για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας,
    • δημιουργία αυτοτελούς ηλεκτρονικού υπο-μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων,
    • καθώς και εξαίρεση από την κατεδάφιση και απαλλαγή από τα πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους

    Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

    Την θεσμοθέτηση του αγροτικού ατυχήματος ζήτησε ο Ροντούλης

    Την θεσμοθέτηση του αγροτικού ατυχήματος ζήτησε ο Ροντούλης
    Μεταφέροντας το πάγιο αίτημα των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αστέριος Ροντούλης, επανέφερε το θέμα της θέσπισης του αγροτικού ατυχήματος κατά τα πρότυπα το εργατικού ατυχήματος. Ειδικότερα απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Αστέριος Ροντούλης τόνισε τα εξής:
    «Είναι γεγονός ότι τα αγροτικά ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα από τα εργατικά ατυχήματα. Παρόλα αυτά οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι ασφαλισμένοι των άλλων ταμείων. Έστω ότι ένας αγρότης υφίσταται ένα θανατηφόρο ατύχημα. Η σύζυγός του δεν έχει τις ίδιες παροχές με αυτές που δίδονται από τα άλλα ταμεία. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι και στην περίπτωση ενός μη θανατηφόρου ατυχήματος, ο αγρότης δεν παίρνει κάποιο επίδομα μέχρι να επανέλθει στην εργασία του, όπως δικαίως λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στα άλλα ταμεία.
    Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η Ελληνική Πολιτεία δυστυχώς βάζει σε δεύτερη μοίρα τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και αυτό είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση στους αγρότες που παλεύουν καθημερινά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα να επιβιώσουν.
    Κλείνοντας την ομιλία του στη βουλή, ο Λαρισαίος βουλευτής τόνισε τα παρακάτω:
    «Υπήρξε υπόσχεση του ιδίου του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Παπανδρέου ότι θα προχωρούσε στη θεσμοθέτηση του εν λόγω μέτρου, δηλαδή της θέσπισης του αγροτικού ατυχήματος κατά τα πρότυπα του εργατικού ατυχήματος. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στον αγροτικό κόσμος της χώρας και γι’ αυτό καλώ τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να υλοποιήσει την δέσμευση, ιδιαίτερα τώρα που στρέφεται όλο και περισσότερος κόσμος στην αγροτιά».

    Βιολογική κτηνοτροφία: Έως 30/3 η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης

    Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων -Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις», Άξονας 2, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, σύµφωνα µε την υπ’ αριθµ. 800/19605/17-2-2012 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
    Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι, αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων της δράσης, μπορούν να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασµάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών (Ε.Α.Σ.), αίτηση ενίσχυσης, πλήρως συμπληρωμένη. Περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η περίοδος από 24/2/2012 έως 30/3/2012.
    Η δράση εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν τα παρακάτω ζώα: α Αίγες και Πρόβατα εκτατικής και ηµισταυλισµένης εκτροφής β. Βοοειδή µε γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση γ. Βοοειδή µε κρεοπαραγωγική/διπλή κατεύθυνση, εκτατικής και ηµισταυλισµένης εκτροφής. Λεπτομέρειες αναφέρονται αναλυτικά εντός της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
    Το πλήρες κείµενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος µαζί µε συνηµµένο υπόδειγµα αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης είναι διαθέσιµα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.minagric.gr, www.agrotikianaptixi.gr καθώς και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.

    Εγκρίθηκε το πρότυπο AGRO 7 για την ζωική παραγωγή. Μάθε τι είναι

    http://www.anprod.teiep.gr/site_flash/images/front_images.jpg
    Εγκρίθηκε το πρότυπο AGRO 7, που αφορά στις προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές, με σχετική απόφαση του νεοσύστατου Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού- Δήμητρα.
    Το πρότυπο περιλαμβάνει απαιτήσεις που πρέπει να τηρούν οι εμπλεκόμενοι στην  «αλυσίδα» παραγωγής, γάλακτος, κρέατος, αυγών ή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Ειδικότερα περιλαμβάνει τις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται κάθε επιχείρηση που εμπλέκεται στην παραγωγή ζωοτροφών, στην εκτροφή ζώων/πουλερικών/ιχθύων, στην παραγωγή και διάθεση, στην αγορά προϊόντων ζωικής προέλευσης και η οποία επιθυμεί να πιστοποιηθεί για την εφαρμογή τους προκειμένου τα τελικά προϊόντα να φέρουν το εθνικό σήμα πιστοποίησης που να βεβαιώνει ότι προέρχονται από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές.
    Το πρότυπο AGRO 7 οργανώνεται σε δέκα ενότητες απαιτήσεων:
    1.     Απαιτήσεις για την παραγωγή ζωοτροφών
    2.     Απαιτήσεις για την εκτροφή ζώων γαλακτοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής
    3.     Απαιτήσεις για την εκτροφή πουλερικών κρεατοπαραγωγής ή ωοπαραγωγής
    4.     Απαιτήσεις για την εκτροφή ιχθύων θαλασσοκαλλιέργειας
    5.     Απαιτήσεις για  την επεξεργασία, συσκευασία, εμπορία γάλακτος
    6.     Απαιτήσεις για τη σφαγή ζώων/πουλερικών
    7.     Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία/εμπορία κρέατος
    8.     Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία/εμπορία αυγών
    9.     Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία/εμπορία ιχθύων
    10.   Απαιτήσεις για  τα σημεία πώλησης κρέατος
    Πρόκειται για ένα μοντέλο διασφάλισης της συνέχειας μεταξύ των «κρίκων» της «αλυσίδας» παραγωγής ζωικών προϊόντων που ειδικότερα περιλαμβάνει:
    1.    Απαιτήσεις για την παραγωγή ζωοτροφών
    Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών (π.χ. βιομηχανίες ζωοτροφών, παρασκευαστήρια ζωοτροφών μονάδων εκτροφής) και ειδικότερα στις απαιτήσεις για τις πρώτες ύλες, τις πρόσθετες ύλες και τα προμίγματα, τον εργαστηριακό έλεγχο των τελικών προϊόντων, την ιχνηλασιμότητα σε κάθε στάδιο παραγωγής και τις απαιτήσεις για το χειρισμό μη συμμορφούμενων προϊόντων.
    2.       Απαιτήσεις για την εκτροφή των ζώων/πουλερικών/ιχθύων
    Για τις επιχειρήσεις εκτροφής (ζώων, πουλερικών και ιχθύων), οι απαιτήσεις του προτύπου εστιάζονται κυρίως στη διατροφή των ζώων, που περιλαμβάνει έλεγχο των παραλαμβανόμενων ζωοτροφών από επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών πιστοποιημένες κατά το πρότυπο AGRO 7 και τον έλεγχο του παρεχόμενου σιτηρεσίου με βάση τις ανάγκες εκτροφής, το είδος των ζώων και το στάδιο ανάπτυξής τους, καθώς και στην ιχνηλασιμότητα των ζώων, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται η τήρηση ισοζυγίων και η εξασφάλιση του διαχωρισμού τους και της ταυτότητάς τους σε κάθε στάδιο διακίνησής τους.
    3.      Απαιτήσεις για τη σφαγή ζώων/πουλερικών
    Οι επιχειρήσεις σφαγής ζώων/πουλερικών οφείλουν σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζουν και να αποδεικνύουν το σαφή διαχωρισμό των ζώων/πουλερικών που παραλαμβάνουν και προέρχονται από πιστοποιημένες κατά το AGRO 7 επιχειρήσεις εκτροφής και τη διατήρηση της ιχνηλασιμότητάς τους σε κάθε παραγωγικό στάδιο, προκειμένου τα σφάγια ή τα τεμάχια κρέατος που προέρχονται από ζώα που δεν εκτρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές ως τελικά προϊόντα, να διατηρούν την ταυτότητά τους.
    4.      Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία/εμπορία
    Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις τυποποίησης/συσκευασίας/εμπορίας γάλακτος, κρέατος, αυγών και ιχθύων υποχρεούνται να τηρούν αρχείο που αφορά στους πιστοποιημένους κατά το AGRO 7 προμηθευτές τους, στις εισερχόμενες ποσότητες, στην κίνηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών εντός της επιχείρησης, τους αποδέκτες και τον προορισμό των εξερχόμενων ποσοτήτων των τελικών προϊόντων και τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών αρχικών προϊόντων και κάθε παρτίδας εκροών τελικών προϊόντων. Στη συσκευασία των τελικών προϊόντων αναγράφονται υποχρεωτικά σχετικές με την πιστοποίηση ενδείξεις και τοποθετείται υποχρεωτικά το εθνικό σήμα που βεβαιώνει ότι τα προϊόντα αυτά προέρχονται από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές. Ιδιαίτερα, στην περίπτωση των ψαριών που δεν συσκευάζονται σε κλειστή συσκευασία, της οποίας το άνοιγμα γίνεται από τον τελικό καταναλωτή, το σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά σε κάθε ψάρι, ενώ στην περίπτωση της παραγωγής ασυσκεύαστου κρέατος περιγράφονται απαιτήσεις για τα σημεία λιανικής πώλησης, με σκοπό να διασφαλίζεται η τήρηση της ιχνηλασιμότητας των πιστοποιημένων κατά AGRO 7 προϊόντων, ο σαφής διαχωρισμός τους από άλλα προϊόντα του ιδίου είδους, η τήρηση ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων κρέατος (που αποδεικνύονται μέσω παραστατικών αγορών και πωλήσεων) και η επισήμανσή τους με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργείται σύγχυση ή παραπλάνηση του καταναλωτή.
    Για την έναρξη εφαρμογής του προτύπου AGRO 7 έχει προβλεφθεί περίοδος έξι (6) μηνών για την προετοιμασία των εμπλεκομένων μερών και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών εφαρμογής οι οποίες περιλαμβάνουν:
    1.   Την έκδοση κατευθυντήριας οδηγίας που θα περιγράφει το «σχήμα πιστοποίησης», τις απαιτήσεις που σχετίζονται με αυτό και τις αποφάσεις που αφορούν το πλαίσιο εφαρμογής και κατοχύρωσης σχετικών όρων και απαιτήσεων
    2.   Την έγκριση πλαισίου κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης αλλά δεν συμμορφώνονται με προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης και διαπιστώνονται από έλεγχο αγοράς ότι χρησιμοποιούν παρανόμως σχετικές ενδείξεις ή/και σήματα.
    3.  Την έκδοση και κατοχύρωση εθνικού σήματος που θα φέρουν τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές
    4.  Τη διαπίστευση των ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης και την αναγνώρισή τους από το Υ.Π.Α.Α.Τ.
    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, σε ότι αφορά στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
    «Πρωταρχικός στόχος της πολιτικής μας στο τομέα των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων είναι η στήριξη της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και η ασφαλής και ολοκληρωμένη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους και τις μεθόδους παραγωγής τους.
    Η επίτευξη αυτού του στόχου δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο απαιτήσεων και προτεραιοτήτων για την επισήμανση των τροφίμων και στην κατεύθυνση αυτή η σύγχρονη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή οφείλει να στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας.
    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζοντας τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την εμφάνιση και την εξάπλωση της γενετικής τροποποίησης ανέλαβε την πρωτοβουλία της σύνταξης και έκδοσης προδιαγραφών για την επισήμανση των Ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης ως προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές.
    Με απόφαση του νεοσύστατου «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ» αρμόδιου για την έκδοση προδιαγραφών ποιότητας για τα αγροτικά προϊόντα, εγκρίθηκε το πρότυπο AGRO 7 «Προδιαγραφή για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές».
    Το πρότυπο AGRO 7 αποτελεί ένα ακόμα βήμα στήριξης της απόφασης του καταναλωτή να επιλέγει ελεύθερα την ποιότητα της διατροφής του αλλά και του Έλληνα παραγωγού να αποδεικνύει την αξία της ποιοτικής ανωτερότητας των προϊόντων που παράγει, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους».