Σελίδες

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αρνητική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ελεύθερη διακίνηση των παλιών ποικιλιών (σπόρων)

 
imagesCABVQXF0Το Κοκοπελί (γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση που προστατεύει και πουλά παραδοσιακούς σπόρους), είχε μηνυθεί to 2005 από την σποροεταιρία Graines Baumaux, ως αθέμιτος ανταγωνιστής επειδή πουλά παραδοσιακούς σπόρους που δεν είναι γραμμένοι στον επίσημο κατάλογο.

Το Κοκοπελί καταδικάστηκε το 2008 από γαλλικό δικαστήριο. Πριν την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε, αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσβάλλοντας την ισχύ των ευρωπαϊκών οδηγιών για τους σπόρους ως μη συμβατές με αρχές της Ευρ. Ένωσης.
Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες που περιορίζουν την εμπορεία παραδοσιακών ποικιλιών με τους ακόλουθους τρόπους

1. Ο σπόρος για να πουληθεί πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται σε επίσημο κατάλογο στον οποίον εγγράφεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου η οποία έχει και κόστος. Για τις παλιές ποικιλίες που αποτελούν Κοινό Αγαθό είναι πολύ δύσκολο για έναν αγρότη να αναλάβει το κόστος και τη γραφειοκρατία της αίτησης. Αντίθετα, οι πολυεθνικές που κατοχυρώνουν πνευματικά δικαιώματα για τα υβρίδια τους, έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να τα εγγράψουν στον κατάλογο.
2. Επιπλέον οι σπόροι για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα οποία ανταποκρίνονται κυρίως τα βιομηχανικά υβρίδια αλλά όχι απαραίτητα και οι παλιές ποικιλίες. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η Διακριτότητα, η Σταθερότητα και η Ομοιομορφία.
3. Πέρα από το θέμα του καταλόγου, η εμπορεία των παλιών ποικιλιών δεν είναι ελεύθερη, καθώς υπόκειται σε στενούς γεωγραφικούς και ποσοτικούς περιορισμούς.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε τον Γενάρη 2012 και η εισήγηση της Γενικής Εισαγγελέως ήταν συγκλονιστική. Υιοθετεί όλα τα βασικά επιχειρήματα του Κοκοπελί προωθεί την έννοια της γεωργικής βιοποικιλότητας και θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τους σπόρους είναι αντίθετες προς τις αρχές της ΕΕ, όπως πχ η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, και η αρχή της αναλογικότητας. Η εισαγγελέας αναφέρει, ότι η υποχρεωτική αναγραφή των προς εμπορεία σπόρων σε επίσημο κατάλογο είναι δυσανάλογη προς τους στόχους του νομοθέτη. Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι εισηγήσεις του εισαγγελέα υιοθετούνται στις 80% των περιπτώσεων. Δυστυχώς, στην περίπτωση των παλιών ποικιλιών έγινε το αντίθετο:
Τον Ιούλιο 2012, βγήκε η απόφαση που “δικαιώνει” την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία με κύριο επιχείρημα ότι στόχος είναι η υψηλή παραγωγικότητα. Την μηνύτρια εταιρία υποστήριξαν με δικά τους επιχειρήματα και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και Ισπανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, άρχισε να κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ότι δήθεν “δικαιώθηκε η διατήρηση της βιοποικιλότητας” και διάφορα τέτοια φαιδρά που προφανώς προωθούνται από τα λόμπυ των πολυεθνικών προκειμένου να προλάβουν τις αντιδράσεις του κόσμου όταν γίνει κατανοητό ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο. Λόγω δε της πολυπλοκότητας του θέματος όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη η σε βάθος κατανόηση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η δίκη του Κοκοπελί για αθέμιτο ανταγωνισμό, θα διεξαχθεί σε Γαλλικό δικαστήριο (περιοχή Nancy) και αναμένεται η οργάνωση θα καταδικασθεί και πάλι. Η Graines Baumaux, ζητά 100.000 ευρώ αποζημίωση και παύση των δραστηριοτήτων του Κοκοπελί. Σημειωτέον ότι η εταιρία αυτή, είχε ετήσιο τζίρο 14 εκ. ευρώ το 2011, από τα οποία τα 2 εκατομμύρια είναι κέρδος. Το Κοκοπελί σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι «θυσιάζεται η βιοποικιλότητα στο βωμό της παραγωγικότητας».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ (FAO), έχουμε ήδη χάσει το 75% της αγροτικής της βιοποικιλότητας. Ήλθε λοιπόν η ώρα για την Κοινωνία των Πολιτών να συσπειρωθεί για να απελευθερώσει τις πολύτιμες παλιές ποικιλίες από τις απαγορεύσεις. Είναι οι μόνες που εγγυώνται στην ανθρωπότητα ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα δώρα της γεωργικής βιοποικιλότητας μέσα στα οποία μακροπρόθεσμα περιλαμβάνεται και η υψηλή παραγωγικότητα.

Γέμισε... πρόβατα η Μαδρίτη

 
Περισσότερα από 2.000 πρόβατα κατέβασαν οι Ισπανοί κτηνοτρόφοι στο κέντρο της Μαδρίτης, καταγγέλλοντας την υπερβολική ανάπτυξη των αστικών κέντρων, που επιφέρει πλήγμα στον κλάδο.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μονοπατιών για να οδηγούν τα ζώα τους από τα ορεινά στις πεδιάδες όπου ξεχειμωνιάζουν.
Όπως υποστηρίζουν, το δικαίωμα σε αυτήν τη μετακίνηση από μονοπάτια που κάποτε περνούσαν μέσα ή κοντά από τη Μαδρίτη, όταν ακόμα ήταν ένα μικρό χωριό, χρονολογείται τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα. Ωστόσο, λόγω του οδικού δικτύου παρουσιάζονται προβλήματα...
855093

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

H Monsanto προσπαθεί δικαστικά να ποινικοποιήσει την αποθήκευση σπόρων!

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να γίνει ακροαματική διαδικασία για μια έφεση σχετικά με την υπόθεση της Monsanto κατά του
αγρότη σόγιας Vernon Hugh Bowman.

Η Monsanto έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του 74 χρονου, υποστηρίζοντας έχει κάνει μη εξουσιοδοτημένη χρήση της ευρεσιτεχνίας σπόρων "Roundup Ready" που προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!
Ο αγρότης έσπειρε αρχικά το σπόρο της Μονσάντο, αλλά κατά τη διάρκεια του έτους αντι να επαναγοράσει το πανάκριβο σπόρο της εταιρείας, για ένα μόνο τμήμα της αγροτικής έκτασης, αγόρασε φθηνότερο από τοπική εταιρεία, επανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ετών που αρχίζει το 1999, κάνοντας αυτό που κάνουν όλοι οι Αγρότες από την Αρχή της Ιστορίας, δηλαδή "αποθήκευση και φύτευση" των νέων σπόρων που παράγονται από την καλλιέργεια !

Ενώ ο αγρότης αναπαρήγαγε μόνο τους ελεύθερους σπόρους, σε ένα τμήμα του χωραφιού του, η φύση έκανε....την φύση !

Κάποιοι σπόροι της Μονσάντο φύτρωσαν και στο τμήμα που ο Bowman καλλιεργούσε τους δικούς του σπόρους!

 Η διαιώνιση των σπόρων που υπόκεινται σε πατέντα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ !

Πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζεις σπόρους της Μονσάντο!

Ο Αγρότης έχασε πρωτόδικα και κλήθηκε να καταβάλει 84.000,00$ γιατί βρέθηκαν πατενταρισμένα φυτά στο ελεύθερο κομμάτι του!

Η κυβέρνηση Ομπάμα κι η Monsanto θα προτιμούσαν να μην πάει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί τυχών απόφαση υπέρ του Αγρότη θα βλάψει αμετάκλητα το επιχειρηματικό μοντέλο της και ότι "η ικανότητα της να προστατεύσει πατενταρισμένη τεχνολογία του ουσιαστικά θα χαθεί μόλις η πρώτη γενιά του προϊόντος εισήχθη η αγορά. "

Αλλά μέχρι στιγμής δικαστικά η Μονσάντο κερδίζει τις δίκες και κυνηγάει τους Αγρότες και έχει περίπου 145 δίκες ετησίως εναντίων αγροτών.

Για την Ιστορία το 1980 Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου (ν. Diamond Chakrabarty), άνοιξε το δρόμο για τις ΗΠΑ των "Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων" και ξεκίνησε η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για "ειδικές μορφές ζωής" το 1985.

Από εκείνη τη στιγμή, η Monsanto έχει επιθετικά αποκτήσει τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας βιομηχανικής και σπόρων σε σχέση με άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Έτσι είναι λογικό ότι μια απόφαση εναντίον τους τώρα θα ανέτρεπε τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Το Φιάσκο της Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα.


Θα ήταν εντελώς ανόητο να πιστέψει κάποιος ότι θα μπορούσε στα σημερινά οικονομικά δεδομένα να υπάρχει Αγροτική ανάπτυξη. Στην χώρα που ζούμε εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, υπάρχει έλλειμμα συνέπειας και αποφασιστικότητας.
Μόνο έτσι θα μπορούσε να εξηγήσει κάποιος την χρόνια τακτική του κράτους να αλλάζει σαν τα πουκάμισα τους Υπουργούς και τους Διευθυντές των Τμημάτων του ΥΠΑΑΤ ως όλοι οι ανωτέρω να αποδεικνύονται ανίκανοι σε ετήσιες θητεύσεις. Δικαίως μπορεί κάποιος να υποστηρίξει (ως αποτέλεσμα) ότι το ''πέρασμα'' από το ΥΠΑΑΤ Υπουργών – Καθηγητών, ίσως μοιάζει με εξαργύρωση κομματικών επιταγών, ή το τελευταίο σκαλί για μια καλύτερη σύνταξη.
Ας ορίσουμε όμως την Αγροτική ανάπτυξη για να μιλάμε σε σταθερή βάση:
Αγροτική ανάπτυξη είναι πρώτα από όλα η αύξηση των Αγροτικών προϊόντων στα επίπεδα της Εθνικής Κατανάλωσης, ώστε να μην υπάρχει εμπορικό έλλειμμα Αγροτικών Προϊόντων. Στην συνέχεια ανάπτυξη θεωρείται η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, και περνάμε στην τυποποίηση ή συσκευασία τους. Ακολουθούν νέες τεχνικές παραγωγής φιλικές στο περιβάλλον, βιολογικές, ολοκληρωμένες κλπ. Το τελευταίο στάδιο της Αγροτικής ανάπτυξης θεωρείται η έρευνα, η ανάπτυξη εγχώριων ποικιλιών και τεχνολογιών, η κατασκευή Αγροτικής Βιομηχανίας μηχανημάτων, Χημικής Βιομηχανίας και δομών και η εξαγωγή τεχνογνωσίας.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σε έναν πρωτοετή φοιτητή της Γεωπονικής Σχολής. Αλλά για να συμβούν όλα τα παραπάνω πρέπει ο Έλληνας πολίτης να έχει την αγοραστική δύναμη να καταναλώσει τα εγχώρια Αγροτικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση βρίσκει άλλες λύσεις , εισαγόμενων προϊόντων – Φθηνών και ποιοτικά υποβαθμισμένων.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι στην εποχή που ζούμε δεν θέλουν να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης. Κρατάνε χαμηλά την ζήτηση και μάλιστα δεν θέλουν οι άνθρωποι να έχουν την επιθυμία να καταναλώνουν, ώστε να περάσουν πολύ πιο εύκολα οι μειώσεις μισθών. Το ίδιο ισχύει με τα Αγροτικά προϊόντα όπου ο Έλληνας καταναλωτής δεν μπορεί (και να θέλει) να στηρίξει τους Έλληνες Παραγωγούς ή τα ποιοτικά προϊόντα. Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τους Έλληνες στα συσσίτια και στα ληγμένα τρόφιμα που μπορούν να πουλιούνται πλέον στα ράφια των super market.
Έτσι ο καταναλωτής έχει την πεποίθηση ότι τα χρήματα αρκούν, αφού μπορεί να στραφεί σε φθηνά εισαγόμενα ή ληγμένα τρόφιμα για να επιβιώσει και δέχεται πιο εύκολα τις μειώσεις.
Αλλά αυτό δεν είναι Αγροτική Ανάπτυξη, αλλά Εθνική καταστροφή. Επιπλέον το κράτος βάζει εμπόδια με πρόσθετες φορολογίες σε αγροτεμάχια και εισοδήματα, στερώντας την όποια ανταγωνιστικότητα ακόμα και υγιών τομέων της Αγροτικής Παραγωγής.
Βλέποντας σφαιρικά το σχέδιο, διαλύοντας τους συνεταιρισμούς , αυστηροποιώντας το νομικό πλαίσιο και ποινικοποιώντας τον κάθε εμπλεκόμενο , κλείνει τα στόματα ή στρέφει την αγροτική παραγωγή σε ένα είδους εσωτερικής γκρίνιας και στόχευσης. Επομένως αποκλείεται να περάσει η Αγροτική Ανάπτυξη , στην παρούσα φάση, από ένα συνεταιριστικό μοντέλο (το οποίο φυσικά είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να το κάνει). Επιπλέον ξεπουλιέται η ΑΤΕ , αλλά και κερδοφόρες επιχειρήσεις (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, κλπ) ώστε να κλείσουν οι δρόμοι εκτόνωσης των παραγωγών ή καταναλωτών. Ουσιαστικά αυτό που λένε όλοι αγοράστε Ελληνικά σε λίγο καιρό θα μοιάζει ανέφικτο καθώς δεν θα υπάρχουν Ελληνικές επιχειρήσεις.
Μας κοροϊδεύουν λοιπόν; Φυσικά είναι η απάντηση !!!
Ο Έλληνας έχει ξεχάσει τι σημαίνει παραγωγή και τι είναι Ελληνικό προϊόν, Ελληνική ποικιλία και Ελληνική γεύση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να γεμίσει το τραπέζι έστω με τούρκικα κρεμμύδια ή πατάτες ή Βουλγάρικο κρέας κλπ. Ο Έλληνας δεν έμαθε ποτέ, τι κερδίζει ο Έλληνας παραγωγός, πως το καλλιεργεί, πως ζει και εάν με αυτό που κάνει, θα του αφήσει τα παιδιά του νηστικά! Ο Έλληνας καταναλωτής ίσως πιστεύει ότι όλα έχουν μπει τον αυτόματο πιλότο και ο παραγωγός θα πάρει επιδότηση παραγωγής τόση ώστε να ζήσει την οικογένεια του!
Αυτή είναι η κύρια ευθύνη των Ελληνικών κυβερνήσεων. Και ενώ σε όλα τα κράτη έχει αναπτυχθεί όλη η οικονομία πάνω στις πρώτες ύλες και στην Αγροτική παραγωγή (βλέπε, ρούχα, βιοτεχνίες συσκευασίας, μηχανήματα, χημική βιομηχανία, μεταφορές, καλλυντικά κλπ), στην Ελλάδα ο Έλληνας γινόταν πλούσιος μέσω του χρηματιστηρίου και της πιστωτικής κάρτας, αδιαφορώντας για όλα τα παραπάνω. Ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι, η Γαλλία παρουσιάζει κύκλο εργασιών του πρωτογενή τομέα και σε ότι σχετίζεται με αυτόν, οικονομικές δραστηριότητες 50% του ΑΕΠ της, η Γερμανία 43% και η Ιταλία 38%. Η Ελλάδα μόλις 15% του ΑΕΠ.
Οι Έλληνες όμως αντιδρούν;
Το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να φέρει την Αγροτική Ανάπτυξη μέσω Αγροτικών καλαθιών ! Με το μοίρασμα ακατάλληλων (αμφισβητήσιμων) χωραφιών σε ταλαίπωρους ανέργους ! Επίσης ζητάνε από τον κόσμο να βάλει λαχανόκηπους, οι Δήμοι φτιάχνουν λαχανόκηπους και κάποιοι πιο φανατικοί ''μεσολαβούν'' ώστε να μην υπάρχουν μεσολαβητές στα Αγροτικά προϊόντα !
Πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα παραπάνω; Μήπως λοιπόν δεν ζούμε στην πραγματικότητα; Αλήθεια που είναι όλοι αυτοί οι χιλιάδες συμβασιούχοι επιστήμονες και οι Φορείς τους, που δεκαετίες τώρα δούλευαν στο Δημόσιο; Τι είπαν όλοι αυτοί οι καθηγητές Υπουργοί που πέρασαν από το ΥΠΑΑΤ για όλα αυτά; Τι κάνουν τώρα; Μήπως τελικά βολεύτηκαν όλοι σε κάποιας μορφής ατομικισμού; Μήπως αλλοτριώθηκαν εντελώς από το οικονομικό περιβάλλον; Λυπάμαι αλλά αυτό όχι μόνο δεν δείχνει επαγγελματισμό αλλά σκέτη ανικανότητα.
Ο τίτλος τους άρθρου είναι . Ενώ όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ωστόσο κανένας δεν κάνει τίποτα. Έχω την εντύπωση ότι η επανάσταση της κοιλιάς είναι πολύ κοντά. Έχω την εντύπωση ότι θα ξυπνήσουμε όλοι απότομα σε έναν άλλο κόσμο, ''ξένο'' από εμάς, διαμορφωμένο διαφορετικά χωρίς δυστυχώς περιθώρια αντίδρασης. Και τότε δεν θα υπάρχει δικαιολογία για κανέναν μας.....

Κανένα έλεος δε δείχνουν πια οι τροϊκανοί – Νέες δραματικές περικοπές στον ΕΟΠΥΥ! Κόβονται φάρμακα, αυξάνονται νοσήλια, εξετάσεις



Απίστευτο κι όμως τροϊκανικό! Κανένα έλεος δε δείχνουν πια οι τροϊκανοί καθώς στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας για τη μείωση των δαπανών στην Υγεία είναι πια αμείλικτοι καθώς δε θεωρούν ότι μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες, κοινώς δεν μας πιστεύουν. Γι αυτό και συνιστούν άμεσες περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια αλλά και εξετάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυξάνεται για όλους η συμμετοχή στα έξοδα για περίθαλψη και στον ΟΓΑ ακόμη και κατά 40%. Διαβάστε τις αποκλειστικές πληροφορίες του iatropedia για το τι αποφασίσθηκε να προωθηθεί σε σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης, μέτρα που αναμένεται να «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα. 

Οι τροϊκανοί ζητούν πλέον τα πιο αναλυτικά στοιχεία για να εξετάζουν λεπτομερώς το έξοδα και τι δαπάνες υπάρχουν. Πρώτος στόχος τους ο ΕΟΠΥΥ από τη διοίκηση του οποίου ζήτησαν όλα τα τελευταία στοιχεία για φάρμακα, νοσηλείες και εξετάσεις. Άλλωστε ζήτησαν να μειωθεί άμεσα μέσω του νέου κανονισμού λειτουργίας του φορέα να περισταλούν 200 εκατ. ευρώ κυρίως από τη μείωση των τιμών των εξετάσεων και τα ιδιωτικά νοσοκομεία (ΚΕΝ).
 
Σε ότι αφορά στα φάρμακα οι περικοπές θα είναι άμεσες καθώς θα μπει καταρχάς πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό. Το ανώτατο ποσό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αλλά αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες.
 
Στο πλαίσιο αυτό για το 2013 θα πρέπει να κερδηθούν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων που θα περιλαμβάνει μειώσεις τιμών. Άλλα 400 εκατ. στόχος είναι να εξευρεθούν από τη θετική λίστα φαρμάκων που θα εφαρμοσθεί (λίστα με τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία). Στο σύνολο θα πρέπει να μειωθεί η δαπάνη κατά περίπου 1 δις ευρώ. Σήμερα η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομεία, ιδιωτική) αγγίζει τα 6,8 δις ενώ στόχος είναι τα 5,7 δις ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς; Ότι μπορεί να πηγαίνουν στο γιατρό τους και εκείνος να μην μπορεί να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους επειδή θα έχει ξεπεράσει το πλαφόν. Συνεπώς θα πρέπει να αρχίσουν ένα κυνήγι για την ανεύρεση γιατρού που θα έχει τη δυνατότητα να τους χορηγήσει τα φάρμακα.
 
Το μεγάλο χτύπημα όμως στους ασφαλισμένους θα έρθει μέσα από τη νοσηλεία σε νοσοκομεία. Αυτό που αποφασίσθηκε μετά από παρότρυνση της τρόικα και δεν αναμένεται να αλλάξει είναι η αύξηση της συμμετοχής στα νοσήλια.
 
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ καθώς θα χρειασθεί να διπλασιάσουν τις μηνιαίες εισφορές τους από 12 στα 24 ευρώ. Από την αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ.
 
Όμως από δω και πέρα θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπούνε σε νοσοκομείο αφού η συμμετοχή τους θα κυμαίνεται από 30 έως και 40%. Το τελικό ποσοστό θα αποφασισθεί τα επόμενα 24ωρα.
 
Αύξηση συμμετοχής θα υπάρξει όμως και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι συμμετείχαν με 0% στις νοσηλείες με εξαίρεση κάποιες αμοιβές γιατρών ή έπειτα από αναβάθμιση θέσης.
 
Πλέον όμως το δωρεάν όπως φαίνεται πέθανε γι αυτό και οι τροϊκανοί πιέζουν για τη συμμετοχή τους στα έξοδα.
 
Στόχος είναι τα έξοδα από τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές να πέσουν από τα 500 εκατ. Ευρώ στα 300 εκατ. ετησίως.
Το συγκεκριμένο σχέδιο περικοπών αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Σε Ρώσους πωλήθηκε η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινοπρακτικό σχήμα ανακοίνωσε η υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕbank.


Σε Ρώσους πωλήθηκε η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία επιδιώκεται η ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας στα Γιάννενα, η αξιοποίηση του προσωπικού και η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους.
Στο κοινοπρακτικό σχήμα συμμετέχουν κατά 90% επενδυτικά κεφάλαια από τη Ρωσία και κατά 10% η ελληνική εταιρεία "ΣΙΜΟΣ FOOD", η οποία ήταν μέχρι σήμερα ο βασικός εμπορικός εταίρος της ΔΩΔΩΝΗΣ στη νότια Ελλάδα.
Η  ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε στις 17-4-1963 από την ΑΤΕ και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 11.892 χιλ. € και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 31-12-2011 ανέρχεται σε 31.496 χιλ. €. Αποκλειστική δραστηριότητα της εταιρίας είναι η αγορά και η επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά το έτος 2011 η ΔΩΔΩΝΗ επεξεργάστηκε περίπου 70.000 τόνους γάλα.