Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Φωτοβολταϊκά: με το σταγονόμετρο τα δάνεια – Υψηλά τα επιτόκια

Με το σταγονόμετρο, αλλά και με υψηλά επιτόκια χορηγούνται δάνεια από τις τράπεζες προς υποψήφιους επενδυτές φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται ο ρυθμός επέκτασης του κλάδου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας express.gr, ο τεράστιος όγκος των αιτήσεων που είχαν υποβάλει μικροί και μεγάλοι υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του ανενεργός.
Ο πρώτος λόγος είναι οι καθυστερήσεις στην εξέταση των φακέλων από τη ΔΕΗ, ενώ ο δεύτερος είναι η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, ακόμα και αν ξεπεράσει κανείς τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
«Η αλήθεια είναι ότι αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο να δίνονται δάνεια αυτός είναι της πράσινης ενέργειας», υποστηρίζει παράγοντας του χώρου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα δάνεια είναι και πάλι πολύ λίγα και πολύ ακριβά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο τα τραπεζικά δάνεια δίνονταν με επιτόκια της τάξης του 6%, σήμερα πλέον έχουν φθάσει στο 10% ίσως και 12%.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Όλα τα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίηση των σταύλων

Οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να λάβει ένας κτηνοτρόφος άδεια για τον σταύλο του, είτε είναι ένα απλό μαντρί είτε μία σύγχρονη σταυλική εγκατάσταση εντατικής εκτροφής. Ουσιαστικά, με εγκύκλιό του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει τις λεπτομέρειες του νόμου 4056/2012 που αφορά την κτηνοτροφία και χωρίζει τις κτηνοτροφικές μονάδες σε τρεις τύπους:
α) Πρόχειρα καταλύματα ζώων (μαντριά), β) κατασκευές έως 300 τ.μ. και κατασκευές με σκελετό θερμοκηπίου και γ) εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας. Η προθεσμία, μέχρι στιγμής, για τη νομιμοποίηση των σταύλων παραμένει η 30ή Ιουνίου του 2012 και προσωρινή <<άδεια>> αποτελεί ακόμα και η βεβαίωση της κατάθεσης αίτησης αδειοδότησης από τον κτηνοτρόφο.
Αναλυτικά, στην εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Κανελλόπουλος, αναφέρονται τα παρακάτω:
Θέμα : Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του N. 4056/2012
Για την εφαρμογή του N.4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 52/Α΄/12-03-2012) και με την επιφύλαξη των κατά περίπτωση ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων, σας γνωρίζουμε τα εξής :
1. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Με τον όρο κτηνοτροφική εγκατάσταση νοείται η μονάδα εκτροφής οποιουδήποτε είδους ζώου η οποία αποτελείται από:
•Το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου που εκτρέφεται στην κτηνοτροφική εγκατάσταση
•Το περιφραγμένο γήπεδο εντός των ορίων του οποίου είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική εγκατάσταση
•Το σύνολο των κτιρίων κύριων και βοηθητικών όπως σταύλος, υπόστεγα χονδροειδών ζωοτροφών, γραφεία, οικία σταβλίτη, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, ζυγιστήριο, κλπ
•Το σύνολο των απαραίτητων ηλεκτρολογομηχανολογικών εγκαταστάσεων για την λειτουργία της εγκατάστασης, όπως συστήματα αποχέτευσης, επεξεργασίας και βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων, μεταφοράς και παροχής ύδατος, ηλεκτροδότησης κ.λ.π.
•Το σύνολο των αποθηκών όπως αποθήκες ζωοτροφών, εργαλείων και προϊόντων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που εξυπηρετούν το σκοπό και τη λειτουργία της και βρίσκονται εντός των ορίων του γηπέδου.
2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή τους οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες:
Ι. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ Περιλαμβάνει τα πρόχειρα καταλύματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής.
Με τον όρο πρόχειρα καταλύματα νοούνται οι κατασκευές οι οποίες δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα. ή δομικό χάλυβα ή δομική ξυλεία και είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως πέτρες, ή τσιμεντόλιθους ή ξύλα ή κλαδιά ή λαμαρίνες ή συνδυασμό αυτών και εξυπηρετούν τις ανάγκες  εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους.
Στο πλαίσιο του παρόντος νόμου με το όρο κτηνοτροφία εκτατικής μορφής νοείται το σύστημα εκτροφής που ο σταβλισμός των ζώων περιορίζεται κατά τη διάρκεια της νύκτας ή για την προστασία τους κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών και το οποίο:
•έχει χαμηλό επενδεδυμένο κεφάλαιο
•απαιτεί μικρή ένταση εργασίας
•καλύπτει τις ανάγκες διατροφής των ζώων κατά το μεγαλύτερο μέρος από φυσικούς ή τεχνητούς λειμώνες ή βοσκοτόπους.
ΙΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις:
•οι οποίες κατασκευάζονται σύμφωνα με τους εγκεκριμένους τύπους κτηνοτροφικών στεγάστρων με σκελετό θερμοκηπίου με την υπ'αρ. 5888/03-02-2004 (ΦΕΚ Β΄ 355/2004) ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Γεωργίας, για τις οποίες πιστοποιητικό τήρησης του τύπου κατασκευής από την αρμόδια Πολεοδομία
•οι οποίες έχουν μέγεθος μέχρι 300 τ.μ. και κατασκευάζονται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πρότυπα κατασκευών και όπως αυτά ορίζονται στην υπ' αρ. 281273/27-08-2004 (ΦΕΚ Β΄ 1396/2004) ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Γεωργίας, για τις οποίες πιστοποιητικό τήρησης των προτύπων κατασκευής από την αρμόδια Πολεοδομία
ΙΙΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΡΙΤΗ Περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας
Ανάλογα με τη θέση και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις  διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.4014/2011

3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Λειτουργικός χώρος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης είναι το τμήμα του οικοπέδου που ορίζεται από το περίγραμμα των  κτιριακών εγκαταστάσεων όπως χώροι στέγασης ζώων, αποθήκες κλπ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

4. ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ Αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή (ΑΑΑ) είναι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας εντός των ορίων της οποίας είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Έργο της ΑΑΑ είναι η χορήγηση, ανάκληση, ανανέωση, τροποποίηση και μεταβίβαση των αδειών εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, και η επιβολή κυρώσεων, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Σταυλισμού.
5. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΑΥΛΙΣΜΟΥΗ Επιτροπή Σταυλισμού είναι αρμόδια  για τον έλεγχο, την διενέργεια αυτοψίας, την παροχή γνώμης για κάθε θέμα της κτηνοτροφικής εγκαταστάσης και την γνωμοδότηση για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 10 του Ν.4056/2012 στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται, μετά από αυτοψία, παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κανονιστικών πράξεων του και παραλήψεις τήρησης των όρων και περιορισμών που καθορίζονται με τις αποφάσεις της ΑΑΑ .
Η Επιτροπή Σταυλισμού συστήνεται στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Είναι τριμελής, η θητεία της διαρκεί δύο έτη και συγκροτείται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη με βάση  τα ισχύοντα στο άρθρο 4 του Ν.4056/2012. Εισηγείται στην ΑΑΑ, για κάθε θέμα που εξετάζει,  συντάσσοντας σχετικό πρακτικό.
β.  Διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Με το παρόντα νόμο αντικαθίστανται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας με την άδεια εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Για την χορήγηση της άδειας εγκατάστασης απαιτείται  κατάθεση φακέλου με τα εξής δικαιολογητικά:
1. για τα Πρόχειρα Καταλύματα
•αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα προς την ΑΑΑ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1.
•δήλωση του μελετητή ή του φορέα της εγκατάστασης για την ανάληψη των προβλεπόμενων ΠΠΔ
•υπεύθυνη Δήλωση του Ν . 1599/1986 (Α 75)΄ σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 6 παρ. 3γ του Ν. 4056/2012.
Το αποδεικτικό κατάθεσης που έχει ισχύ άδειας εγκατάστασης μέχρι την αυτοψία (υπόδειγμα 7) χορηγείται σε περίπτωση κατάθεσης πλήρους φακέλου.
2. Για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου ΄ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μέχρι 300 τ.μ. βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευών
Για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω η έκδοση άδειας εγκατάστασης πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο χορηγείται η άδεια προέγκρισης εγκατάστασης η οποία ισχύει μέχρι 3 μήνες από την χορήγησή της και στο δεύτερο στάδιο χορηγείται η άδεια εγκατάστασης.
I. Για την έκδοση της προέγκρισης κατατίθεται φάκελος που περιλαμβάνει:
1.  αίτηση σύμφωνα με το υπόδειγμα 2,
2.    υπεύθυνη δήλωση του Ν . 1599/1986 (Α 75)΄ σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4γ του Ν. 4056/2012,
3.    έκθεση γεωτεχνικού συμβούλου, εγγεγραμμένου στο ΓΕΩΤΕΕ, που περιγράφει την ικανοποίηση των ζωοτεχνικών δεδομένων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.
4.    μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της κατηγορίας Α΄, ή Δήλωση του μελετητή ή του φορέα της εγκατάστασης για την ανάληψη των πρότυπων  περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της κατηγορίας Β΄
5.    Έγκριση τύπου κατασκευής για την περίπτωση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με σκελετό θερμοκηπίου. Η έγκριση χορηγείται από το Κέντρο Ελέγχου Γεωργικών Κατασκευών  του Α.Π.Θ. σύμφωνα με την υπ' αρ. 5888/03-02-2004 ΚΥΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Γεωργίας.
6.   Προεγκεκριμένη  μελέτη και σχέδια, τοπογραφικό διάγραμμα από τον επιβλέποντα μηχανικό όπως ορίζονται στην υπ' αρ.  281273/27-08-2004 ΚΥΑ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευών
II. Για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης κατατίθεται φάκελος που περιλαμβάνει:
1.   αίτηση σύμφωνα με το υπόδειγμα 3
2.   άδεια προέγκρισης εγκατάστασης
3.   πιστοποιητικό τύπου ή προτύπων από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία σύμφωνα με τις υπ' αρ. 5888/03-02-2004 και 281273/27-08-2004 ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων έργων και Γεωργίας, για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μέχρι 300 τ.μ. βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευών.
4. απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.
3. Για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας
Για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω η έκδοση άδειας εγκατάστασης πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο χορηγείται η άδεια προέγκρισης εγκατάστασης η οποία ισχύει μέχρι 3 μήνες από την χορήγησή της και στο δεύτερο στάδιο χορηγείται η άδεια εγκατάστασης.
I. Για την έκδοση της προέγκρισης κατατίθεται φάκελος που περιλαμβάνει:
1. αίτηση σύμφωνα με το υπόδειγμα 2,
2. υπεύθυνη δήλωση του Ν . 1599/1986 (Α 75)΄ σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4γ του Ν. 4056/2012,
3. έκθεση γεωτεχνικού συμβούλου εγγεγραμμένου στο ΓΕΩΤΕΕ, που περιγράφει την ικανοποίηση των ζωοτεχνικών δεδομένων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.
II. Για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης κατατίθεται φάκελος που περιλαμβάνει:
1.   αίτηση σύμφωνα με το υπόδειγμα 3
2.   άδεια προέγκρισης εγκατάστασης
3.   οικοδομική άδεια των κτιριακών εγκαταστάσεων από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία σε περίπτωση της τρίτης  κατηγορίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 4056/2012 ή βεβαίωση απαλλαγής από υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας ή αίτηση ένταξης στο καθεστώς εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση των κτηριακών εγκαταστάσεων από την εκάστοτε αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ή άλλη υπηρεσία, στην περίπτωση της τρίτης  κατηγορίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 4056/2012 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που απαλλάσσονται από την υποχρέωση οικοδομικής άδειας ή είναι αυθαίρετες εδάφιο δδ της παρ.5.α του άρθρου 6 τουΝ.4056/2012
4. απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.
Η αυτοψία και η σύνταξη του σχετικού πρακτικού από την αρμόδια Επιτροπή Σταυλισμού γίνεται εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την κατάθεση της αίτησης για άδεια εγκατάστασης. Η ΑΑΑ εντός της ανωτέρω προθεσμίας ελέγχει το φάκελλο της εγκατάστασης για να διαπιστώσει την πλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν.4056/2012.
Αν από την αρμόδια Επιτροπή Σταυλισμού διαπιστωθεί η ύπαρξη των νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης καθώς και η ορθότητα των στοιχείων που δηλώθηκαν, κατά το στάδιο της χορήγησης άδειας προέγκρισης εγκατάστασης  η ΑΑΑ εκδίδει την άδεια εγκατάστασης
Ενδεικτικά υποδείγματα των αιτήσεων και των αδειών εγκατάστασης και προέγκρισης εγκατάστασης καθώς και αποδεικτικό παραλαβής φακέλου για την περίπτωση των προχείρων καταλυμάτων παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος εγγράφου. .
Οι αποστάσεις των χώρων που αναφέρονται στο παράρτημα του άρθρου 20 υπολογίζονται βάσει των ισοδυνάμων ζώων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στην υπ' αρ. 1958 ΦΕΚ 21/Β'/13-02-2012 απόφαση του ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με το παράρτημα VII ομάδα 7η «Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».  Κατά την κρίση της ΑΑΑ και μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Σταυλισμού είναι δυνατή η τροποποίηση των αποστάσεων ώστε να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία και να μην επηρεάζεται δυσμενώς το περιβάλλον.
Γ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ, ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΠΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ Επισημαίνεται επίσης ότι διοικητικοί έλεγχοι πληρότητας του υποβληθέντος φακέλου διενεργούνται από την ΑΑΑ, πριν από την χορήγηση της άδειας και οποτεδήποτε μεταγενέστερα, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο ή σκόπιμο.
Τα στοιχεία του φακέλου διασταυρώνονται με στοιχεία άλλων μηχανογραφημένων ή μη βάσεων δεδομένων και με στοιχεία τηρούμενα σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή επαγγελματικές οργανώσεις.
Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται τακτικά και έκτακτα. Ο τακτικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και στη συνέχεια ανά διετία. Ο έκτακτος έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε, κατά την κρίση της ΑΑΑ, ή εφόσον υπάρχουν καταγγελίες με βάσιμες ενδείξεις για παραβάσεις ισχυόντων νόμων, υγειονομικών ή πολεοδομικών διατάξεων ή άλλων κανονισμών.
Ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κανελλόπουλος

Διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση με τις: Διευκρινήσεις για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.pdf

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αναβιώνουν οι ζωοκλέφτες λόγω κρίσης!

Κλέβουν  γίδια, κότες, πρόβατα, αγελάδες και μέλισσες. Η Ελλάδα επιστρέφει ολοταχώς στη δεκαετία του 60. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι τραγικές. Οπως αναφέρει η «Κάτοψη» το  πιο πρόσφατο περιστατικό ζωοκλοπής σημειώθηκε στην Πρέβεζα.
Εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς  του τμήματος ασφάλειας Πρέβεζας ζωοκλοπή που συνέβη πριν δυο μέρες στην Καστροσυκιά Πρέβεζας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο ημεδαπών ηλικίας 57 και 23 ετών για διάπραξη ζωοκλοπής κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι δράστες της κλοπής είναι οι δυο ημεδαποί, οι οποίοι ενεργώντας από κοινού αφαίρεσαν από τον προαύλιο χώρο οικίας  39χρονου ημεδαπού στην Καστροσυκιά Πρέβεζας, τρία πλαίσια με γόνους μελισσών.

Μόνο με βεβαίωση Μητρώου Αγροτών, τα αγροτικά αυτοκίνητα

Με μία βεβαίωση ότι είναι ενταγμένος στο Μητρώο Αγροτών, ο  επαγγελματίας αγρότης μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, χωρίς να μεσολαβεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, για την απόκτηση ενός  αγροτικού αυτοκινήτου μεικτού βάρους μέχρι 2.500 χλγρ. ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χλγρ.
Στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αγρότης θέλει να αποκτήσει πάνω από ένα, θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα η τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για να αποφασίσει εάν αντιστοιχεί στις ανάγκες της αγροτικής εκμετάλλευσης και να τύχει της φοροαπαλλαγής για την αγορά αγροτικού αυτοκινήτου.
Οι παραπάνω διευκρινίσεις περιλαμβάνονται στο έγγραφο με θέμα «Διευκρινίσεις ως προς την ταξινόμηση - χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε ΦΙΧ αγροτικά αυτοκίνητα που έστειλε σε όλες τις Περιφέρειες η Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου 3874/2010 για το Μητρώο Αγροτών.
Έτσι, συγκεκριμένα για την περίπτωση απόκτησης άδειας αγροτικού ΦΙΧ αλλάζουν τα εξής:
1. οι όροι «γεωργός κατά κύρια απασχόληση» ή «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα» για τους επαγγελματίες αγρότες, αντικαθίσταται από τον όρο «επαγγελματίας αγρότης»
2. οι όροι «μη κατά κύρια απασχόληση γεωργός» ή «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» για τους μη επαγγελματίες αγρότες, αντικαθίσταται από τον όρο «κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης».
Σύμφωνα με το νόμο για το μητρώο Αγροτών, ο «Επαγγελματίας Αγρότης» :
α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
γ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και
δ) Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.) εκτός εάν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την ασφάλιση στον Ο.Γ.Α..
Ο κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) είναι:
α) Κύριος, συγκύριος ή νομέας αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Μισθωτής ή αγρολήπτης της αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η επίμορτη αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ή
γ) Μισθωτής υδάτινης έκτασης προκειμένου για υδατοκαλλιέργεια.
Σχετικά με τη διαδικασία ταξινόμησης ΦΙΧ αγροτικού αυτοκινήτου διευκρινίζονται τα κάτωθι ως προς τις κατηγορίες των ΦΙΧ:
1. Μεικτού βάρους μέχρι 2.500 χλγρ. ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χλγρ. σε κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης: Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, προσκομίζοντας:
- το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους από το οποίο προκύπτει δήλωση γεωργικού εισοδήματος και
- υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει άλλο αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής.
2. Μεικτού βάρους μέχρι 2.500 χλγ ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χλγ σε επαγγελματία αγρότη: Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών υποβάλλοντας:
- υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει άλλο αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής, και
- βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Γεωργίας (νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), ότι είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Η βεβαίωση πλέον από τα ΚΕΠΠΥΕΛ ή απευθείας από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς επικύρωση.
3. Μεικτού βάρους 2.500-4.000 χλγ. και άνω των 4.000 χλγ.: Στη σχετική βεβαίωση την οποία εκδίδει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και την οποία κατόπιν ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Μεταφορών, βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος «είναι ή δεν είναι επαγγελματίας αγρότης σύμφωνα με τον Ν.3874/2010». Έχει προηγηθεί η προσκόμιση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της σχετικής βεβαίωσης εγγραφής του στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
4. Για τα μελισσοκομικά ΦΙΧ αγροτικά αυτοκίνητα, ισχύουν τα προβλεπόμενα στις ΚΥΑ:
- 8138/Β7/1045/22-3-2006 (ΦΕΚ 404/Β/2006) «περί ταξινόμησης ΦΙΧ αυτοκινήτων μέχρι 12 τόνους σε μελισσοκόμους»
- 200361/2-12-2011 (ΦΕΚ 2965/Β/2011) «περί ταξινόμησης ΦΙΧ αυτοκινήτων μέχρι 15 τόνους σε μελισσοκόμους».
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων εκδίδει την προβλεπόμενη από τις ανωτέρω ΚΥΑ βεβαίωση, την οποία ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Μεταφορών για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας. Για την έκδοση αυτής της βεβαίωσης και το χαρακτηρισμό του αιτούντα ως «επαγγελματία αγρότη», απαιτείται, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η εγγραφή του στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Με μια βεβαίωση απαλλάσσονται οι αγροτικές αποθήκες απ’ το χαράτσι

Με μία βεβαίωση από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που θα γράφει ότι «το συγκεκριμένο κτίσμα – αγροτική αποθήκη χρησιμοποιείται για κύρια αγροτική χρήση», θα μπορούν να εξαιρούνται οι αγροτικές αποθήκες από το ειδικό τέλος ακινήτων που τους έχει επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αρμόδιες για τη διαπίστωση της πραγματικής χρήσης των αποθηκών είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.Αρμόδιες για τη διαπίστωση της πραγματικής χρήσης των αποθηκών είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 14921/23-03-2012 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από πολλές παραστάσεις αγροτών οι οποίοι υφίστανται οικονομική επιβάρυνση με το «ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος», για κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούν ως αγροτικές αποθήκες, τις οποίες χρησιμοποιούν προκειμένου να διευκολύνονται στις πάσης φύσης αγροτικές εργασίες τους, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα τα κτίσματα αυτά να εξαιρεθούν από την καταβολή του παραπάνω ειδικού τέλους.
Αρμόδιες για τη διαπίστωση της πραγματικής χρήσης των αποθηκών είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Για να γίνει αυτό θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων ότι «το συγκεκριμένο κτίσμα – αγροτική αποθήκη χρησιμοποιείται για κύρια αγροτική χρήση».
Οι βεβαιώσεις αυτές θα αφορούν σε κτίσματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί νόμιμα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Δυναμική καλλιέργεια με λαμπρό μέλλον τα μανιτάρια

Υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης εμφανίζει η δημιουργία νέων μονάδων καλλιέργειας μανιταριών - Τις 40.000€ ανά στρέμμα αγγίζει ο τζίρος - Μεγάλες οι εισαγωγές εξαιτίας της ελλειμματικής εγχώριας αραγωγής. Στοιχειώδεις γνώσεις μυκητολογίας και βιολογίας του μανιταριού θα πρέπει να έχουν οι νέοι καλλιεργητές

Σημαντικές προοπτικές συνεχίζει να εμφανίζει η καλλιέργεια μανιταριών εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι η εγχώρια παραγωγή υπολείπεται της κατανάλωσης στην Ελλάδα, προσφέροντας τη δυνατότητα για νέα πηγή εισοδήματος. Παρά το ότι οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια μανιταριών στην Ελλάδα, εισάγονται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι μανιταριών για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση. O κύριος όγκος των εισαγωγών μανιταριών στην Ελλάδα προέρχεται από Πολωνία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία.
Η καλλιέργεια των μανιταριών είναι ιδιαίτερα απαιτητική εργασία, που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, ποσότητα φρέσκου αέρα, σύστημα κλιματισμού, ποιότητα νε
Η καλλιέργεια των μανιταριών είναι ιδιαίτερα απαιτητική εργασία, που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, ποσότητα φρέσκου αέρα, σύστημα κλιματισμού, ποιότητα νερού κ.ά. Στη φωτό, μανιτάρια πλευρώτους σε υποστρώματα
Για τα επόμενα χρόνια, η απόσταση ανάμεσα στις ποσότητες που παράγονται και καταναλώνονται προβλέπεται να εξακολουθήσει να είναι σημαντική, στοιχείο το οποίο υπογραμμίζει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής μανιταριών.
Με την παραγωγή ενός στρέμματος σε κάθε κύκλο καλλιέργειας πλευρώτους να φθάνει τους 10 τόνους μανιτάρια, ο τζίρος ανάλογα με την ποιότητα των μανιταριών κυμαίνεται από 25.000 έως 40.000 ευρώ.
Θεωρείται μια πολύ καλή επένδυση για μικρές αγροτουριστικές μονάδες, για φάρμες βιολογικών προϊόντων όπου το προϊόν θα μπορέσει να διοχετευθεί τοπικά. Η τιμή του παραγωγού εκεί ξεπερνάει τις τιμές λιανικής που φθάνουν τα 5 ευρώ ανά κιλό, γιατί είναι φρέσκο και υψηλότερης ποιότητας.
Η καλλιέργεια των μανιταριών σε κορμούς δέντρων γίνεται με εμβολιασμό. Συνήθως δημιουργούνται τρύπες, τοποθετείται το μυκήλιο του μανιταριού και στη συνέχεια σφραγίζονται. Η συγκομιδή γίνεται την άνοι
Η καλλιέργεια των μανιταριών σε κορμούς δέντρων γίνεται με εμβολιασμό. Συνήθως δημιουργούνται τρύπες, τοποθετείται το μυκήλιο του μανιταριού και στη συνέχεια σφραγίζονται. Η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο


Η καλλιέργεια των μανιταριών συμπεριλαμβάνει την καλλιέργεια διαφόρων ειδών μανιταριών που το καθένα από αυτά έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο σε σύσταση υποστρωμάτων και τεχνικών καλλιέργειας.
Για παράδειγμα, άλλες συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια των λευκών μανιταριών (αγαρικών), άλλες συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του πλευρώτους (πλευρωτών μανιταριών). Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για την καλλιέργεια των μανιταριών και κυρίως του πλευρώτους ή άλλων εξωτικών ? φαρμακευτικών μανιταριών, όπως λέγονται, αφού το λευκό πραγματικά είναι αδύνατο από οικονομοτεχνικής απόψεως να παραχθεί στη χώρα μας. Τι θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο μελλοντικός επενδυτής πριν προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους επένδυση;
Δυναμική καλλιέργεια με λαμπρό μέλλον τα μανιτάρια
Αυτήν τη στιγμή η μανιταροκαλλιέργεια βρίσκεται σε μια φάση μεγάλων ανακατατάξεων με την επέκταση υφιστάμενων μονάδων οι οποίες λειτουργούν πάνω από 10 χρόνια με τεράστια εμπειρία και καταξίωση στον κλάδο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες μικρές μονάδες (αμφιβόλου βιωσιμότητας κυρίως λόγω απειρίας με το αντικείμενο) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Παράλληλα, λόγω μεγάλου ανταγωνισμού, οι τιμές πώλησης παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια κυρίως στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα και ως εκ τούτου είναι απαγορευτικές για κάποιον ο οποίος ξεκινά τώρα και θα πρέπει να περάσει από μεγάλο χρονικό διάστημα εκμάθησης για το οποίο θα πρέπει να πουλάει κάτω του κόστους.
Πάντως, η ανάπτυξη της καλλιέργειας εγκυμονεί και κινδύνους σφαλμάτων στα διάφορα στάδια παραγωγής, καθώς και λανθασμένου υπολογισμού του αρχικού μεγέθους και οργανωτικής δομής της μονάδας.
Ολοι οι νέοι καλλιεργητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αντικείμενο της καλλιέργειας απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις μυκητολογίας και βιολογίας του μανιταριού.
Η καλλιέργεια των μανιταριών είναι ιδιαίτερα απαιτητική εργασία, που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία, διοξείδιο του άνθρακα, φωτισμός, ταχύτητα αέρα, ποσότητα φρέσκου αέρα, υγιεινή-ασθένειες, σύστημα κλιματισμού, ποιότητα νερού, είδος ύγρανσης, συνθήκες μεταφοράς υποστρώματος, υβρίδιο, υπόστρωμα, συγχρονισμός απαραίτητων περιβαλλοντικών ρυθμίσεων με τις βιολογικές απαιτήσεις του μύκητα, κλιματολογικές συνθήκες περιοχής, τεχνικές συλλογής κτλ).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Τα υπέρ και τα κατά από την ανάπτυξη μανιταριών σε κορμούς δέντρων
Εναλλακτικό και πιο οικονομικό τρόπο καλλιέργειας αποτελεί η ανάπτυξη μανιταριών σε κορμούς δέντρων που εφαρμόζεται σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου, τα οποία είναι περιζήτητα στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά και για τα ιδιαίτερα γαστρονομικά τους χαρακτηριστικά.
Είναι μία σχετικά απλή μέθοδος που δεν απαιτεί από εκείνον που την εφαρμόζει ειδικές γνώσεις. Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να καλλιεργηθούν και άλλα είδη μανιταριών,εκτός από τα πλευρώτους, όπως είναι τα μανιτάρια λεντινούλα (Shitake) και γανόδερμα (Ganoderma).
Η λεντινούλα είναι το δεύτερο περισσότερο καλλιεργούμενο μανιτάρι σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το λευκό μανιτάρι Agaricus. Διακρίνεται από ένα διακριτικό άρωμα που δεν μοιάζει καθόλου με την έντονη οσμή που έχουν οι τρούφες. Θεωρείται πραγματικά «ελιξίριο της ζωής» λόγω των πολλών του φαρμακευτικών ιδιοτήτων που έχει.
Το γανόδερμα ονομάζεται και «μανιτάρι της αθανασίας» στην Ασία. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική από χιλιετίες. Ανήκει στην ομάδα των μανιταριών, που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη πόρων και όχι ελασμάτων στην κάτω επιφάνεια του καρποφόρου σώματος.
Χρησιμοποιώντας κορμούς δέντρων βάρους 3,5 τόνων, η αξία των οποίων σαν καυσόξυλα δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ, η καλλιέργεια μανιταριών με τη μέθοδο αυτή μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα από την παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών μανιταριών της τάξης των 4.000 ευρώ.
Η καλλιέργεια των μανιταριών αυτών γίνεται με εμβολιασμό στους κορμούς των δέντρων. Συνήθως δημιουργούνται τρύπες, τοποθετείται το μυκήλιο του μανιταριού και στη συνέχεια σφραγίζονται.
Η διάρκεια που πρέπει να περιμένει κανείς μεταξύ του εμβολιασμού και της παραγωγής είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Η διάρκεια αυτή ποικίλλει ανάλογα με το είδος του μύκητα, τις κλιματικές συνθήκες, τα είδη των δέντρων που χρησιμοποιούνται κ.λπ. Για την έναρξη της παραγωγής μανιταριών υπολογίζεται μία περίοδο 6-12 μηνών, ενώ η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Σε σχέση με την καλλιέργεια του μύκητα σε διάφορα υποστρώματα (ρύζι, πριονίδια, άχυρα) σε ελεγχόμενο περιβάλλον, η καλλιέργεια του μυκηλίου σε κορμούς ξύλου προσφέρει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, όπως είναι:
  • Δεν απαιτεί σημαντικά κεφάλαια για την καλλιέργεια.
  • Το κόστος των ημερομισθίων κατά τη φάση της συντήρησης είναι μικρό.
  • Το κόστος της ενέργειας είναι σχεδόν μηδενικό.
  • Τα μανιτάρια που παράγονται με αυτήν τη μέθοδο έχουν μία ιδιαίτερη γεύση.
  • Η όλη παραγωγική διαδικασία έχει την εικόνα της φυσικής παραγωγής και μάλιστα βιολογικής.
  • Αξιοποιείται η ξυλεία χαμηλής εμπορικής αξίας με την παραγωγή μανιταριών υψηλής αξίας.
Εχει όμως η μέθοδος αυτή μερικά μειονεκτήματα, όπως είναι:
  • Δεν έχει μεγάλη παραγωγικότητα.
  • Δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί μία σταθερή παραγωγή μανιταριών κατά τη διάρκεια των ετών.
  • Η παραγωγή επηρεάζεται από τις κλιματικές μεταβολές αλλά και από την επίδραση βιολογικών παραγόντων (έντομα, ανταγωνιστικοί μύκητες).
  • Η καλλιέργεια με κορμούς ξύλου σε ελεγχόμενο περιβάλλον δίνει καλύτερα αποτελέσματα από την καλλιέργειά τους στο δάσος.
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ
Τι θα πρέπει να προσέξει ο μελλοντικός επενδυτής
Ο μελλοντικός επενδυτής όχι μόνο στα μανιτάρια αλλά και σε όλες τις λεγόμενες νέες εναλλακτικές καλλιέργειες θα πρέπει να γνωρίζει ότι επιχειρεί σε κάτι καινούργιο, συνεπώς άγνωστο και υψηλού ρίσκου επένδυση.
Σε μια νέα καλλιέργεια, για την οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες υποδομές ανάπτυξης στη χώρα, θα πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά τα κάτωθι:
1. Ικανότητα της τοπικής αγοράς για απορρόφηση του προϊόντος. Ερευνα αγοράς, τιμές, ποσότητες διαθεσιμότητα. Ειδικά για το μανιτάρι θα πρέπει η τοπική αγορά να μπορεί να απορροφήσει μια ικανοποιητική ποσότητα σε μια τιμή άνω των 3,5 - 4 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη. Εάν στην περιοχή υπάρχουν πέραν της μίας μονάδας μανιταριών, τότε η τοπική απορρόφηση είναι σχεδόν αδύνατο να απορροφήσει όλα τα μανιτάρια.
Με λίγα λόγια μικρές επαρχιακές πόλεις ή νησιά δεν «αντέχουν» πέρα από της μιας μικρής μονάδας μανιταριών.
2. Εποχικότητα κατανάλωσης του προϊόντος. Εχει να κάνει κυρίως με επενδύσεις σε νησιά ή σε άλλες τουριστικές περιοχές και είναι στοιχείο απαραίτητο για τη μελέτη του κύκλου καλλιέργειας (αριθμός - μέγεθος θαλάμων και είδος μηχανολογικού εξοπλισμού).
3. Χρόνος συντήρησης του προϊόντος. Το μανιτάρι έχει συνολικό χρόνο συντήρησης από την ημέρα παραγωγής του 10 ημέρες. Θα πρέπει, δηλαδή, η ημερήσια ποσότητα μανιταριών να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να πουληθεί από τον παραγωγό μέσα σε 1-2 το πολύ ημέρες.
4. Ποιοτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές προϊόντος. Δεν παράγουν όλοι οι θάλαμοι και όλα τα υποστρώματα την ίδια ποιότητα μανιταριού. Τα μεγάλα και εντυπωσιακά μανιτάρια απαιτούν συγκεκριμένο υπόστρωμα και συγκεκριμένου τύπου θαλάμους καλλιέργειας.
5. Καλλιεργητικά δεδομένα, κόστος παραγωγής, συνθήκες παραγωγής. Αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων παραγωγής του προϊόντος, αριθμός μονάδων παραγωγής, διασπορά των μονάδων, δυνατότητα συνεργασίας με άλλες μονάδες.
Πλευρώτους
Από τις 240.000 € ξεκινά το κόστος της επένδυσης
Μια μονάδα καλλιέργειας μανιταριού πλευρώτους απαιτεί έκταση τουλάχιστον 4-6 στρεμμάτων με το κόστος της επένδυσης να ξεκινά από τις 240.000 ευρώ. Η καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους (Pleurotus) είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού (Agaricus), καθώς είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος και χρειάζεται μικρότερη επένδυση για κατασκευή των θαλάμων καλλιέργειας (θερμοκηπιακού τύπου με μόνωση υαλοβάμβακα). Ωστόσο και για το μανιτάρι αυτό απαιτείται κλιματισμός των θαλάμων και ρύθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών (θερμοκρασία, αερισμός, φωτισμός, σχετική υγρασία κ.λπ.) καθ' όλη την παραγωγική διαδικασία.
Η καλλιέργεια του μανιταριού αυτού μπορεί να γίνει σε δορυφορικές μονάδες (προϋποθέτει την παραγωγή από κεντρική μονάδα υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους εμβολιασμένου υποστρώματος που μεταφέρεται για την παραγωγή των μανιταριών σε μικρότερες δορυφορικές μονάδες που διαθέτουν χαμηλού κόστους θερμοκηπιακού ή άλλου τύπου θαλάμους). Η παραγωγική δυναμικότητα μιας δορυφορικής μονάδας είναι 70-150 τόνους ανά έτος (απαιτείται έκταση 4-6 στρεμμάτων) και το κόστος της κυμαίνεται μεταξύ 250.000-400.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα και με το αν η ψύξη των θαλάμων γίνεται με πάνελ δροσισμού ή με ψυκτικές εγκαταστάσεις.
Στάδια και συνθήκες καλλιέργειας Pleurotus
  • Παρασκευή υποστρώματος (2-4 ημέρες)
  • Παστερίωση υποστρώματος (2-3 ημέρες)
  • Σπορά-επώαση (15-20 ημέρες)
  • Σχηματισμός καρποφοριών (8 ημέρες)
  • Ανάπτυξη-συγκομιδή μανιταριών (7 ημέρες)
  • Απολύμανση - άδειασμα - καθαρισμός θαλάμου παραγωγής (2 ημέρες).
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση
Η ζήτηση των μανιταριών προβλέπεται να παραμείνει στο επίπεδο των 10.000-12.000 τόνων τα επόμενα έτη. Κύριοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν ευνοϊκά την εγχώρια κατανάλωση είναι:
  • Το γεγονός ότι η μέχρι τώρα παρατηρούμενη αύξηση της κατανάλωσης επιτεύχθηκε σε μια αγορά που γνωρίζει ακόμη ελάχιστα το προϊόν και τις ιδιότητές του.
  • Η δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακών αγορών, οι καταναλωτές των οποίων μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μόνο το κονσερβοποιημένο μανιτάρι που υστερεί σημαντικά ως προς το νωπό σε ποιότητα και ιδιαίτερα σε γεύση.
  • Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί συστηματική προσπάθεια προώθησης του προϊόντος στις τουριστικές περιοχές, όπου η κατανάλωσή του είναι υψηλή.
  • Η βελτίωση της ποιότητας με την είσοδο στην παραγωγή νέων μονάδων που διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής και μεταποίησης του προϊόντος.
Συνεπώς για τα επόμενα χρόνια η απόσταση ανάμεσα στις ποσότητες που παράγονται και καταναλώνονται προβλέπεται να εξακολουθεί να είναι σημαντική, στοιχείο το οποίο υπογραμμίζει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής μανιταριών.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Λευτέρης Λαχουβάρης - Θανάσης Μαστρογιάννης Καθενοί 34018 Εύβοια info@manitariadirfis.gr Τηλ./φαξ: 22280-29211
Κώστας Νάνος

Έσφαζαν αρνιά ενώ τους καταδίωκαν αστυνομικοί!

Βουτηγμένους στο αίμα και στριμωγμένους μέσα σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο μαζί με τα… πέντε πρόβατα που είχαν κλέψει, συνέλαβαν οι άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. τους Πακιστανούς ζωοκλέφτες στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας! Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, οι αλλοδαποί είχαν προλάβει να… σφάξουν ένα από τα ζώα!

Οι τέσσερις επιβάτες του αυτοκινήτου πάτησαν γκάζι και προσπάθησαν να ξεφύγουν, όταν οι αστυνομικοί τους έκαναν σήμα να σταματήσουν για έλεγχο στην επαρχιακή οδό Αιτωλικού- Αστακού. Όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να τους εγκλωβίσουν και να συλλάβουν τρεις από αυτούς ηλικίας 40, 29 και 19 χρόνων, δεν πίστευαν στα μάτια τους από το θέαμα που αντίκρισαν.

Τα τέσσερα πρόβατα ήταν αραδιασμένα μέσα στο αυτοκίνητο, που ήταν πλημμυρισμένο από το αίμα του πέμπτου που ο 29χρονος Πακιστανός είχε σκοτώσει με ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 10 εκατοστών! Τα ζώα είχαν κλαπεί λίγο νωρίτερα από το ποιμνιοστάσιο ενός 38χρονου στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας και του επιστράφηκαν, ενώ οι δράστες που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου με τις κατηγορίες της ζωοκλοπής και ζωοκτονίας. Ένας ακόμη 28χρονος ομοεθνής τους αναζητείται.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ξεκίνησε το κίνημα του Οβελία

Σάρκα και οστά πήρε τελικά το κίνημα του οβελία. Βρήκαν τελικά την λύση για την διάθεση της παραγωγής τους χωρίς μεσάζοντες οι κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού Αμνός Θρακών”. 
Το κέρδος για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές είναι μεγάλο καθώς η τιμές που ανακοινώθηκαν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους καταναλωτές και ικανοποιητικές για τους κτηνοτρόφους. Καιρός να παραδειγματιστούμε και εμείς οι ξηρομερίτες καθώς τα αρνοκάτσικά μας  έχουν ανώτερη ποιότητα λόγω των πολύ καλών κλιματολογικών συνθηκών που έχουμε. Μην ξεχνάμε ότι το ξηρόμερο, τα παλιότερα χρόνια,  αποτελούσε το ‘’ξεχειμαδιό’’ (τόπος για ξεχειμώνιασμα) για πάρα πολλούς ηπειρώτες αλλά κυρίως Ευρυτάνες κτηνοτρόφους.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην συνεταιριστική οργάνωση του ΄΄αμνός θρακών΄΄ που με την επιμονή τους κατάφεραν αυτό που στα δικά μου μάτια φάνταζε αδύνατο.
Η τιμές διάθεσης είναι 7,5 ευρώ για το αρνί και 8 ευρώ για το κατσίκι.
 Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους σε 5 συγκεκριμένα σημεία, σε Νέα Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φέρες και Αλεξανδρούπολη, αγοράζοντας με 40 ευρώ το κουπόνι παραγγελίας, όπου θα αναφέρεται το είδος του σφαγίου και το βάρος που επιθυμούν.
      Τα αμνοερίφια θα σφαγούν στο σφαγείο της Νέας Ορεστιάδας, θα ελεγχθούν από κτηνιάτρους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ψυκτικούς θαλάμους. Η παραλαβή τους, από τη Μ. Πέμπτη έως το Μ. Σάββατο, θα γίνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου, για τον β. Έβρο, και δύο κρεοπωλεία που έχουν οριστεί σε Φέρες και Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα.
      “Δίνουμε εξετάσεις. Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο”, ανέφερε μιλώντας στην Ε. ΡΑ ο προσωρινός πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Παρασχούδης, τονίζοντας ότι τα αμνοερίφια θα είναι ντόπια και άριστης ποιότητας.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ο νέος Νόμος για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Στις 12 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 52/τ.Α'/12-3-2012) ο νέος νόμος για την κτηνοτροφία. (διαβάσετε ολόκληρο το νέο Νόμο ). Ο Ν. 4056/2012 ασχολείται κυρίως με το πολύ βασικό για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας θέμα των κτηνοτροφικών (σταυλικών) εγκαταστάσεων. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη για να φανούν όλες οι πτυχές του νόμου αυτού στην πράξη όπου και θα κριθεί άλλωστε η επιτυχία του.
Με μια πρώτη ανάγνωση ο νόμος κάνει μια απόπειρα να μειώσει τη πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και την πολυνομία που σχετίζεται με τις άδειες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Έτσι στα πλαίσια αυτά οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων καθίστανται αρμόδιες για όλα τα θέματα που αφορούν τη χορήγηση των αδειών αλλά και τον έλεγχο των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι επιτροπές σταυλισμού διατηρούνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και συνεργάζονται στενά με την αδειοδοτούσα αρχή.

Στα πλαίσια της τυποποίησης και της απλούστευσης των διαδικασιών καθιερώνονται τυποποιημένα έντυπα αιτήσεων (των οποίων την έκδοση αναμένουμε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ.) ενώ βαρύνουσα θέση στις διαδικασίες αδειοδότησης φέρουν οι δηλώσεις και εκθέσεις φορέων, γεωτεχνικών και μηχανικών (στα πρότυπα των αλλαγών στην έκδοση οικοδομικών αδειών), οι οποίες για την αποφυγή παρατυπιών αναρτώνται υποχρεωτικά στη Δι@ύγεια, όπως άλλωστε και οι άδειες των εγκαταστάσεων. Περιττό να ειπωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις για ψευδείς δηλώσεις τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για τους συντάκτες. Παράλληλα καθιερώνεται ηλεκτρονικό μητρώο των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συνδεδεμένο με το αντίστοιχο κτηνιατρικό μητρώο στο Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο περιβαλλοντικό σκέλος ο νόμος ακολουθεί και βασίζεται στον 4014/2011 του Υπ.Ε.Κ.Α. με όσα αυτός προβλέπει για τις Ε.Π.Ο. και τις νεοεμφανιζόμενες Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική ΥΑ για τις ΠΠΔ και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα προβλέπουν οι σχετικές ΠΠΔ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην προσπάθεια του νόμου να στηρίξει και να προωθήσει τις προτυποποιημένες κατασκευές «θερμοκηπιακού» τύπου και συμβατικού που έχει εκδώσει το Υπουργείο. Επίσης καθιερώνεται η έννοια του πρόχειρου καταλύματος η οποία σκοπός έχει να απαλλάξει από το βάρος της οικοδομικής αδειοδότησης πρόχειρες κατασκευές που εξυπηρετούν κάποιες μορφές κτηνοτροφίας σε ορεινές κυρίως περιοχές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους υπάρχοντες κτηνοτρόφους που δεν έχουν, για διάφορους λόγους, αποκτήσει άδεια λειτουργίας για τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις, οι μεταβατικές διατάξεις που ουσιαστικά δίνουν μια περίοδο χάριτος 2-3 έτη για να προβούν σε τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους και απόκτηση άδειας εγκατάστασης. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνδυάζεται με τη δυνατότητα που παρέχει ο νέος νόμος για τακτοποίηση προβλημάτων που αφορούν στη δασική νομοθεσία και εμπόδιζαν μέχρι τώρα πολλές μονάδες να αποκτήσουν άδεια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόνοια του νόμου για τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα και βοοειδή των οποίων την περισυλλογή και διαχείριση αναθέτει στους Δήμους μέσω της ίδρυσης από αυτούς κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Σε γενικές γραμμές ο Νόμος κινείται στη σωστή λογική, με συγκέντρωση των συναφών αρμοδιοτήτων σε μία αρχή, περιορισμό κατά το δυνατόν της πολυνομίας, προσπάθεια διόρθωσης υπαρχόντων προβλημάτων, επαρκή χρόνο προσαρμογής, απλοποίηση των διαδικασιών αλλά παράλληλα αποσαφήνιση και αυστηροποίηση του ελεγκτικού πλαισίου και των κυρώσεων. Βέβαια η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί κατάλληλα με την έγκαιρη έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και υποδειγμάτων, τα οποία θα πρέπει να κινούνται στην ίδια λογική με το Νόμο να θέλουμε να οδηγηθούμε στο σωστό αποτέλεσμα.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα για τις απειλούμενες φυλές ζώων

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για την «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» καλούνται να λάβουν υπόψη τους όρους του προγράμματος θα να καταθέσουν αιτήσεις
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους  να συμμετάσχουν στη δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις», Άξονας 2, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1005/25729/5-3-12 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι, αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων της δράσης, μπορούν να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας) ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.), αίτηση ενίσχυσης, πλήρως συμπληρωμένη. Περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η περίοδος από 19 Μαρτίου έως 4 Μαΐου 2012.
Η δράση εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν επιλέξιμες φυλές στους τομείς αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, χοιροτροφίας και ιπποτροφίας, υπό προϋποθέσεις. Λεπτομέρειες αναφέρονται αναλυτικά εντός της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.minagric.gr, www.agrotikianaptixi.gr καθώς και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.