Σελίδες

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινό μέτωπο στήνουν οι πέντε νέοι συνεταιρισμοί αιγοπροβατοτρόφων

Κοινό μέτωπο δράσης επιχειρούν να στήσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, με στόχο τη σύσταση συνεταιρισμών ανά τη χώρα και, μέσω αυτών, την καλύτερη προώθηση των προϊόντων τους και την υπογραφή συμβολαίων με τις γαλακτοβιομηχανίες.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους πέντε πρώτους νεοσύστατους συνεταιρισμούς αιγοπροβάτων της χώρας, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά  την Παρασκευή 14-9-2012 το πρωί, σε αίθουσα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για : τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων περιοχής Αμυνταίου, τον Αιγοπροβατοτροφικό Συνεταιρισμό «Ρήγας Φεραίος», Βελεστίνο,  τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας τον Κτηνοτροφικό  Συνεταιρισμό  Έβρου «Αμνός Θρακών», και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων - Αιγοπροβατοτρόφων Ν. Πιερίας «Αιγοπροβατοτρόφοι Πιερίας».
Τη συνάντηση οργάνωσε και διεύθυνε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρίας «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.», γεωπόνος κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης στην ίδρυση και των 5 Συνεταιρισμών.
Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν οι εμπειρίες από την πρώτη χρονιά λειτουργίας των Συνεταιρισμών, καθώς και η πορεία των δύο συμβολαίων πώλησης γάλακτος, ενώ, διαπιστώθηκαν τα εξής:
-              Η αναγκαιότητα οργάνωσης όλων των αιγοπροβατοτρόφων σε Συνεταιρισμούς
-              Η υπογραφή συμβολαίων με τις γαλακτοβιομηχανίες για όλο το παραγόμενο γάλα.
-              Η δυνατότητα εκχώρησης των συμβολαίων, για την προείσπραξη μέρους των χρημάτων από την πώληση του γάλακτος. 
-              Η εκχώρηση των συμβολαίων, θα δώσει την απαραίτητη ρευστότητα στους παραγωγούς για την έγκαιρη αγορά ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων.
-              Η κοινή αγορά, εκ μέρους των συνεταιρισμών των ζωοτροφών και των κτηνιατρικών φαρμάκων
-              Η παντελής έλλειψη της πολιτείας στην εφαρμογή μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη του Τομέα
Στη συνάντηση, παρουσιάστηκε και εισήγηση των κ. Ζαφείρη Άμπα και Θεόδωρου Μανουσίδη, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Οικονομικά στοιχεία αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων», καθώς επίσης και του Δ/ντή Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γιώργου Αρσένου με θέμα: «Προβλήματα διαχείρισης και οργάνωσης των αιγοπροβατοτροφικών μονάδων της χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου