Σελίδες

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Επιστρέφουν οι καπνέμποροι και τα καπνά Βιρτζίνια



ImageΣε μία ανέλπιστη ανάκαμψη πρωταγωνιστεί φέτος ο καπνός με τις τιμές παραγωγού και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2010, ενώ το πιο βασικό συστατικό της «επιστροφής του καπνού» είναι η επαναδραστηριοποίηση των εμπόρων στην ελληνική αγορά, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.



Τρεις ιδιωτικές εταιρείες και η συνεταιριστική ΣΕΚΕ διαμόρφωσαν φέτος τις συνθήκες για να τριπλασιαστούν τα καλλιεργούμενα στρέμματα με Βιρτζίνια, εκεί που ήταν προηγουμένως μία ξεχασμένη δραστηριότητα από το 2006 για τα καπνοχώρια. Σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, εκτιμάται ότι με βάση τα στρέμματα που σπάρθηκαν, θα έχουμε φέτος περίπου 6 εκατ. κιλά Βιρτζίνια παραγωγή, ενώ πέρυσι ήταν στα 2 εκατ. κιλά.
Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έμποροι γνωρίζουν ότι οι ξένες αγορές, που προμήθευαν με Βιρτζίνια τα ελληνικών συμφερόντων καπνεργοστάσια, έχουν αυξήσει πολύ τις τιμές τους με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη η αγορά τους και γι’ αυτόν το λόγο η ΣΕΚΕ, η Καπνική Μιχαηλίδης, η Socotab και η Μισσιριάν για πρώτη χρονιά φέτος «ίδρωσαν» για να βρουν προϊόν και να κλείσουν συμβόλαια. Μάλιστα, στον αναγεννημένο πυρήνα καλλιέργειας των Βιρτζίνια στην Ημαθία, οι εταιρείες προσφέρουν 2,40 ευρώ το κιλό, τιμή που είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που κυμαινόταν στα 2 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα.
Όσον αφορά τα ανατολικά καπνά, η παραγωγή τους εκτιμάται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα 20 εκατ. κιλά, με τα μισά να είναι Κατερίνης και τα άλλα μισά Μπασμάς. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η επιστροφή των εμπόρων γίνεται εν μέσω περιόδου, όπου η κατανάλωση του τσιγάρου μειώνεται στην Ελλάδα, λόγω των αυξήσεων στον ειδικό φόρο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο να καλυφθεί το κενό των εισαγωγών από εγχώριο προϊόν, εφόσον συνεχιστεί η ίδια τάση και του χρόνου.
Τέλος, παράγοντες της αγοράς είπαν στην Agrenda ότι έχει αλλάξει και το μοντέλο πληρωμής των παραγωγών, αφού η τιμή βασίζεται στο «πρώτο χέρι», που θα ξεκινήσει μετά τον 15αύγουστο, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι πολλές φετινές βροχές δεν έχουν επηρεάσει την ποιότητα των φύλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου