Σελίδες

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο πόλεμος μεταξύ συμβατικών & εναλλακτικών καλλιεργειών

http://aloesbook.com/wp-content/uploads/2011/04/Universal_aloefield.jpg


Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δοκίμασαν στο παρελθόν την καλλιέργεια νέων φυτικών ειδών στην χώρα μας. Ακόμα περισσότεροι φαίνεται να είναι εκείνοι οι οποίοι ψάχνουν μια νέα καλλιέργεια η οποία θα τους προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια;



Πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι ποτέ, αλλά ούτε αυτή την στιγμή, δεν υπήρχε κάποια καλλιέργεια η οποία είναι χρυσάφι. Αντίθετα όλες οι καλλιέργειες ακολουθούν τις Ελληνικές παθογένειες του Γεωργικού τομέα της χώρας μας και την Ελληνική νοοτροπία ‘’ Θέλω να μην ασχολούμαι, αλλά να πουλάω σε υψηλή τιμή’’



Η ιστορία δείχνει ότι όσοι ασχολήθηκαν με τις λεγόμενες ‘’εναλλακτικές καλλιέργειες’’ (σαλιγκάρια, ροδιές, αλόη βέρα, ακτινίδια κα) αργά ή γρήγορα είδαν τις υποσχόμενες αυτές καλλιέργειες να χάνουν την αξία τους σταδιακά, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου.



Όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα βρείτε ποτέ κανέναν σοβαρό Γεωπόνο, ο οποίος να σας πρότεινε να ξεριζώσετε τα δένδρα σας για να βάλετε κάτι νέο. Αντίθετα, υπάρχουν στην αγορά εταιρείες, έμποροι, τυχάρπαστοι και φυτοριούχοι οι οποίοι έχουν κάθε συμφέρον να πουλήσουν.



Η αλήθεια είναι ότι οι παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία λείπουν από τις εναλλακτικές. Τα φυτά είναι προσαρμοσμένα στο κλίμα της Ελλάδας, τα προϊόντα τα ‘’γνωρίζουν’’ οι καταναλωτές και οι παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τις ασθένειες και τους εχθρούς των φυτών αυτών.



Από την άλλη οι εναλλακτικές καλλιέργειες, υπόσχονται στην αρχή, καλές παραγωγές, καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλές τιμές. Με την έλευση όμως του χρόνου και οι 3 αυτοί παράγοντες φθίνουν και καθιστούν την καλλιέργεια ασύμφορη. Κυρίως λόγω λαθών, στρεβλώσεων της αγορά κλπ και όχι επειδή τα φυτά και η καλλιέργεια τους , πραγματικά δεν αξίζουν.



Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν καλές ή κακές καλλιέργειες. Επικερδής και μη. Και στις εναλλακτικές και στις παραδοσιακές καλλιέργειες υπάρχουν άνθρωποι που πέτυχαν και άλλοι που απέτυχαν. Η μαζική τρέλα που πιάνει τον Έλληνα κατά καιρούς, μαθαίνοντας ότι υπάρχει ένα Χ φυτό το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση στην Βιομηχανία ή στο εξωτερικό, ανήκει στο εμπορικό παιχνίδι αυτών οι οποίοι τα προωθούν. Δεν έχει καμία σχέση με την Γεωπονική επιστήμη ή την Αγροτική Οικονομία (προώθηση, εμπορία, προστιθέμενη αξία κα) , που διδάσκονται στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.



Στην ουσία λοιπόν, είτε κάποιος καλλιεργεί ελιές, είτε κάποιος σκέφτεται να καλλιεργήσει Ιπποφαές κλπ πρέπει να ακολουθήσει κάποιους απαράβατους κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης, αλλά και οικονομικούς κανόνες στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Σε διαφορετική περίπτωση θα δεί την παραγωγή αδιάθετη, ή κατεστραμμένη από κάποιο έντομο ή μύκητα.



Αυτή την στιγμή στην χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα ανθρώπων που ζούν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και άλλοι οι οποίοι ρίσκαραν με μια νέα καλλιέργεια και πάνε πάρα πολύ καλά. Οι επιτυχημένοι όμως αυτοί άνθρωποι έκαναν ότι έπρεπε και δούλεψαν όσο έπρεπε ακολουθώντας τους κανόνες. Κυρίως επένδυσαν σε τεχνογνωσία, πιστοποίηση και εμπορία, ώστε να σταθεροποιήσουν μια αγορά και ένα ποιοτικό προϊόν



Όσοι σκέφτονται λοιπόν να ασχοληθούν με οποιαδήποτε καλλιέργεια, πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές. Προσοχή. Υπάρχουν πολλές παγίδες στην αγορά, πολλοί τυχάρπαστοι προμηθευτές και κόλακες που υπόσχονται χρυσοφόρες παραγωγές, χωρίς να μιλάνε ποτέ για τα προβλήματα (που θα προκύψουν έτσι και αλλιώς). Συμβουλευτείτε έναν Γεωπόνο της περιοχής σας. Ξοδέψτε κάποια χρήματα για την λεγόμενη αγορά τεχνογνωσίας και διασφαλίστε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.



Καλή τύχη σε όλους



Κολιοπάνος Σωτήρης

Γεωπόνος ΑΠΘ Μ.Sc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου