Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης και της επιστροφής του ΦΠΑ για το 2010 ζητάνε οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες οικονομικές τους ανάγκες, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αιγοπροβατοτρόφων Δημήτρης Κόττης.
Είναι κατεπείγον το ζήτημα αυτό, καθώς οι πόροι των παραγωγών είναι περιορισμένοι, σε αντίθεση με τα έξοδά τους, τα οποία είναι πολλά και διαρκώς αυξανόμενα, επισημαίνει ο κ. Κόττης, ο οποίος υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ανάγκη των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών απ' αυτά τα κονδύλια.
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του κόστους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και αυτού της καθημερινότητας των οικογενειών των αγροτών, οπότε η εν λόγω ενίσχυση και η επιστροφή του ΦΠΑ αποτελούν κρίσιμο παράγοντα, σημειώνει ο κ. Κόττης και συμπληρώνει πως τα έξοδα διατήρησης του ποιμνιοστασίου και των εκτρεφομένων ζώων έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, τόσο λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές, όσο και στην άνοδο της τιμής βασικών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο κλπ, ενώ ταυτόχρονα η αξία του γάλακτος, του κρέατος, του μαλλιού κ.α. παραμένουν καθηλωμένες σε δεδομένα παλαιότερων ετών, με κάποια απ' αυτά να έχουν καθοδική τάση. Συνέπεια αυτών, είναι τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους για τους κτηνοτρόφους και η μεγάλη ανάγκη καταβολής των επιδοτήσεων και των οφειλών της πολιτείας προς αυτούς, τονίζει ο Πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων.
Είναι γνωστό ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών δίνουν χαμηλό εισόδημα στον παραγωγό εξαιτίας των μόνιμων φυσικών αντιξοοτήτων τους, όπως μεγάλα υψόμετρα, απότομες κλίσεις, μικρή βλαστική περίοδος, πτωχά - υποβαθμισμένα εδάφη κλπ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απουσία εναλλακτικών πηγών απασχόλησης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για την παραμονή των κατοίκων στις περιοχές αυτές και για τη συνέχιση της άσκησης αγροτικών δραστηριοτήτων.
Σκοπός του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης είναι να αμβλύνει την κατάσταση αυτή, αντισταθμίζοντας ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος με τη χορήγηση ετησίως επιδότησης στους γεωργοκτηνοτρόφους, μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών και σε μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

http://www.proinoslogosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου