Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ζήτηση εκ Τουρκίας για τα ελληνικά αιγοπρόβατα

ImageΜία νέα αγορά ανατέλλει για τους Έλληνες κτηνοτρόφους καθώς η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στην Τουρκία και σε άλλες ασιατικές μουσουλμανικές χώρες αυξάνει τη ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας. Η μείωση των τιμών του κρέατος στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες έχει στρέψει κυρίως τους εκτροφείς αμνοεριφίων της Θράκης στις εξαγωγές ζώντων ζώων ή και σφάγιων, με συμφέρουσες τιμές. Σύμφωνα με όσα λένε στην Agrenda οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, πουλάνε 3 ευρώ το κιλό ολόκληρο το ζώο, ζωντανό, στην ηλικία του 1 με 1,5 μήνα. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα 3,5 ευρώ ανά κιλό που δίνουν για το κρέας οι Έλληνες έμποροι, η εξαγωγή ζώντος ζώου προς πάχυνση στην Τουρκία συμφέρει περισσότερο, αφού ο κτηνοτρόφος γλυτώνει και τα έξοδα για τις ζωοτροφές, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί υπερβολικά.
Μοναδικό πρόβλημα είναι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από φέτος να «φοράνε» ηλεκτρονικά ενώτια τα ζώα προς εξαγωγή, ανεξαρτήτως ηλικίας, είτε να φέρουν στομαχικό βώλο. Για όσους έχουν τα μέσα (φορτηγά-ψυγεία για μεταφορά) ή έχουν κάνει ήδη τις κατάλληλες επαφές, συμφέρει ακόμα περισσότερο η εξαγωγή ολόκληρου του σφάγιου, που τιμάται προς 5,2 ευρώ/κιλό, τουλάχιστον με βάση τα όσα μας είπαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, καταδεικνύοντας και το γεγονός ότι έχουν φτάσει να πουλάνε σχεδόν μισοτιμής στους Έλληνες εμπόρους.
 
Η άλλη όψη του νομίσματος
Οι τιμές παραγωγού και των ζωοτροφών είναι ο λόγος που όσοι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης δεν έχουν καταφέρει να επωφεληθούν από τη ζήτηση για εξαγωγές, απειλούν από τις αρχές Μαρτίου με δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε μία προειδοποιητικού χαρακτήρα κίνηση, δεκάδες κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μοίρασαν γάλα και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα στους διερχόμενους πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές, αλλά και για την ασυδοσία -όπως υποστήριξαν- στο χώρο της αγοράς των ζωοτροφών.
Μεταξύ άλλων, διεκδικούν τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, με ελέγχους στην αγορά, με διασφάλιση των τιμών στο 1,30 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, 0,90 το κιλό για το κατσικίσιο και 0,60 το κιλό για το αγελαδινό γάλα. Επίσης, ζητούν την άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και άτοκα δάνεια στους κτηνοτρόφους.
 
Κυλιόμενες διαμαρτυρίες σε όλους τους νομούς τον Μάρτιο
Εν τω μεταξύ, κυλιόμενες διαμαρτυρίες ανά πρωτεύουσα νομού, που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και θα κορυφωθούν λίγο πριν το Πάσχα, έχει προγραμματίσει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων:
1 Μαρτίου, Τρίτη, Ροδόπη
3 Μαρτίου, Πέμπτη, Καβάλα
8 Μαρτίου, Τρίτη, Δράμα
10 Μαρτίου, Πέμπτη, Σέρρες
12 Μαρτίου, Σάββατο, Ξάνθη
15 Μαρτίου, Τρίτη, Ημαθία
17 Μαρτίου, Πέμπτη, Κιλκίς
21 Μαρτίου, Δευτέρα, Χαλκιδική
23 Μαρτίου, Τετάρτη, Θεσσαλονίκη
28 Μαρτίου, Δευτέρα, Κοζάνη
30 Μαρτίου, Τετάρτη, Λάρισα
1 Απριλίου, Παρασκευή, Μαγνησία - Λαμία
4 Απριλίου, Δευτέρα, Αιτωλοακαρνανία
6 Απριλίου, Τετάρτη, Ηλεία - Πρέβεζα
Οι υπόλοιποι νομοί θα ενταχθούν σε μια από τις ημέρες του παραπάνω προγραμματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου