Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Tι απαντά ο Νηρέας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

ImageΔιευκρινίσεις για την «αμαρτωλή» σύμπραξη βάσει της οποίας η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπέβαλε χρηματικά πρόστιμα σε πέντε επιχειρήσεις του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών δίνει με ανακοίνωσή της η Νηρέας Α.Ε.
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία σημειώνει ότι η Επιτροπή είχε ενημερωθεί για την συμφωνία μεταξύ των επιχειρήσεων η οποία ήταν μεμονωμένη και δεν επαναλήφθηκε έκτοτε. Δηλώνει δε ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της «εφόσον κριθεί σκόπιμο».
Πιο αναλυτικά, η Νηρεύς επισημαίνει ότι στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναγνωρίστηκαν οι ειδικές δυσμενέστατες περιστάσεις, κάτω από τις οποίες καταρτίστηκε η εξετασθείσα σύμπραξη, καθώς και η εν γένει διαχείριση της πρωτοβουλίας αυτής με καλή πίστη και απόλυτη διαφάνεια προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την περίοδο των δύο τελευταίων τριμήνων του 2008, ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας, o οποίος αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αντιμετώπιζε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας, αντίστοιχα με άλλους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους παγκόσμια. Αυτό συνέβη, λόγω και της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, η οποία συνέπεσε με τις συνθήκες υπερπροσφοράς σημαντικών ποσοτήτων τσιπούρας στον κλάδο, κατά την ίδια περίοδο, ενώ παρουσιάζονταν φαινόμενα εσπευσμένων κινήσεων ρευστοποίησης αποθεμάτων με σημαντικές ζημίες, πολλές φορές και κάτω του συνολικού κόστους τους, προκαλώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ένα φαύλο κύκλο εξαντλητικού και δυνητικά αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε ανταπόκριση σε αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες, οι πέντε σημαντικότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, περιλαμβανομένης της Νηρεύς, προχώρησαν, το Νοέμβριο του 2008, στην κατάρτιση βραχυπρόθεσμου μνημονίου συνεργασίας εμπορικής φύσεως και εξάμηνης διάρκειας.
Η ενέργεια αυτή γνωστοποιήθηκε άμεσα και με πρωτοβουλία των ίδιων των εταιρειών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε συνδυασμό με πλήθος άλλων παράλληλων και δημόσιων πρωτοβουλιών προς αρμόδιους φορείς προς το σκοπό της προσωρινής στήριξης του κλάδου. Η ισχύς του παραπάνω μνημονίου συνεργασίας ήταν εξάμηνη και δεν ανανεώθηκε έκτοτε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου