Σελίδες

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αντιδράσεις και από τις ΕΑΣ του νομού Αιτωλοακαρνανίας επί του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς

Για περισσότερο από δυο ώρες οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού Αιτωλοακαρνανίας προσπαθούσαν να εξηγήσουν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Κουτσούκο τι είναι οι Συνεταιρισμοί και τι η Ένωσή τους, πως λειτουργούν, ποιους σκοπούς υπηρετούν και ποιες βασικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την «εξυγίανση» του συνεταιριστικού κινήματος.
Ο κ. Κουτσούκος πήγε στο Αγρίνιο το μεσημέρι της Δευτέρας για να συμμετάσχει σ’ αυτή τη σύσκεψη και αναχώρησε για ανάλογη διαδικασία στο Αίγιο, είχε δε προηγηθεί η σχετική στην Ηλεία.
Η σύσκεψη έγινε στο γραφείο του προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμά Κουτσουπιά και συμμετείχαν οι διοικήσεις όλων των Ενώσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς υποχρεώθηκε να εστιάσει τη δική του παρέμβαση στη σύσκεψη στο να εξηγήσει στον υφυπουργό ότι οι συνεταιρισμοί είναι εκ φύσεως μορφή εταιρικής σύμπραξης που στοχεύει στην υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών μελών τους.
Νομικού (και Συνταγματικού) χαρακτήρα ζητήματα έθεσε ο δε πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου Π. Ζωγράφος, ο δε πρόεδρος της ΕΑΣ Ξηρομέρου Ε. Γαλούνης εστίασε κυρίως στο πρακτικό κομμάτι της λειτουργίας των Συνεταιρισμών.
Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΕΑΣ Βονίτσης μπήκαν ζητήματα τεχνικής φύσεως. Κυρίαρχο ήταν βεβαίως αυτό των ενεργών και μη ενεργών συνεταιρισμών, αλλά και εκείνο της εκλογής των διοικήσεων απ’ το σύνολο των αγροτών μελών των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ Κουτσούκος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Στόχος μας είναι να εκκαθαρίσουμε τους ανενεργούς συνεταιρισμούς οι οποίοι αποτελούν βαρίδια στο ενεργό αγροτικό κίνημα και να δώσουμε δυνατότητα στις περιουσίες που σήμερα είναι σε κατάσταση μη αξιοποίησης να αξιοποιηθούν και στους αγρότες που δεν συμμετέχουν πουθενά να συμμετάσχουν.
Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο προβλέπουμε τη δημιουργία υποστηρικτικών οργανισμών όπως είναι η συμβολαιακή γεωργία, τα δημοπρατήρια, ώστε μαζί με την πολιτική μας βούληση να ασκήσουμε δημόσιες πολιτικές με κίνητρα, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αγροτικών – συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών σ’ αυτή τη κατεύθυνση της υποστήριξης της παραγωγής.
Σήμερα λοιπόν εδώ είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε σε βάθος όλες τις λεπτομέρειες και του νομοθετικού πλαισίου, αλλά κυρίως του επιχειρησιακού σχεδίου με το οποίο θα υλοποιηθεί ο νόμος. Άκουσα με ενδιαφέρον από τους προέδρους και τα μέλη των Ενώσεων της Αιτωλ/νίας σοβαρές προτάσεις τις οποίες θα τις λάβουμε υπόψη στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου γύρω στο τέλος της εβδομάδας, αρχές της άλλης όταν θα ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος.
Θέλω να δηλώσω ότι θεωρούμε συμμάχους μας και τους συνδικαλιστές και τους συνεταιριστές και όλους τους αγρότες σε αυτή την προσπάθεια. Σε μια περίοδο που η χώρα μας περνάει μια τεράστια οικονομική κρίση δημοσιονομική και παραγωγική ένας χώρος που παράγει είναι η ελληνική ύπαιθρος και πέρα του γεγονότος ότι το αγροτικό εισόδημα και η παραγωγή πέρασε τη δική της κρίση εν τούτοις δίνει σημαντική απασχόληση και μεταποίηση και βεβαίως συμβάλλει και στο ισοζύγιο των συναλλαγών παρατηρήσατε ότι ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας είναι από αγροτικά προϊόντα. Άρα εμείς πιστεύουμε, το πιστεύει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο πρωθυπουργός ότι είναι μια ευκαιρία σ’ αυτήν την κρίση να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα. Σ’ αυτή λοιπόν την προσπάθεια θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε ένα σοβαρό, αξιόμαχο και αποτελεσματικό εργαλείο που είναι το συνεταιριστικό κίνημα και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου