Σελίδες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σπαστό πρόσθετο τιμολόγιο για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ


ImageΈνα ιδιότυπο καθεστώς ακολουθείται με τις χρεώσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ μετά τη σκληρή κόντρα των Ενώσεων με τη σημερινή διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι Ενώσεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας που είχαν διαφοροποιηθεί από τη θέση Καραμίχα για «δωρεάν» υποβολή δηλώσεων από τους αγρότες, θα εφαρμόσουν ένα τιμολόγιο που θα είναι ανάλογα μειωμένο και «σπαστό» σε σχέση με πέρυσι.
Οι Ενώσεις που πρόσκεινται από την αρχή στο άρμα Καραμίχα εφαρμόζουν διαφορετική τιμολόγηση, με βάση κάποιες εισηγήσεις στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως για παράδειγμα 10 ευρώ για την εκτύπωση κάθε αίτησης ΟΣΔΕ.
Στη Λάρισα η διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων καλλιέργειας ξεκίνησε από τη Δευτέρα 16 Μαΐου με τις Ενώσεις του νομού να διαθέτουν τιμοκατάλογο που κυμαίνεται από 30 έως 80 ευρώ τη δήλωση. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με την ΠΑΣΕΓΕΣ προβλέπει την καταβολή από το κράτος προς τις ΕΑΣ μόνον 26 ευρώ ανά δήλωση, ποσό που η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιριστών θεωρούν «ασύμφορο».
Την ίδια ώρα, η ΕΑΣ Βόλου εκτελεί το έργο χρεώνοντας 16 ευρώ ανά δήλωση, όταν το ίδιο το υπουργείο είχε πέρυσι εκτιμήσει ότι αυτό κοστίζει 80 ευρώ ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Νικήτα Πρίντζο. Συνολικά το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου ανέρχεται στις 250.000 ευρώ  και η Ένωση θα λάβει μόλις το ποσό των 65.000 ευρώ.
Ακόμα, στην ΕΑΣ Ροδόπης, όσοι παραγωγοί έχουν δικαιώματα μέχρι 5.000 ευρώ θα πληρώνουν 60 ευρώ, ενώ όσοι έχουν πάνω από 5.000 ευρώ θα πληρώνουν 110 ευρώ.  
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία επίσημα έληξε τη Δευτέρα 16 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ενώσεις πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία συγκέντρωσης των δηλώσεων, ενώ ως γνωστό δουλεύουν με αριθμούς πρωτοκόλλου.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης 10 Μαΐου, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Ενώσεις έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση στο σύστημα επεξεργασίας και υποβολής των φετινών δηλώσεων, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να τιμολογούν τους αγρότες για τις πρόσθετες εργασίες που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο έργο, δηλαδή για τις μεταβολές, τις διορθώσεις, τη σύνταξη φακέλου και την αρχειοθέτηση των αιτήσεων.
Η σύνεση, πάντως, με την οποία θα χειρισθούν το θέμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το δίκαιο του αιτήματος για κάλυψη του λειτουργικού κόστους από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία, αρνούμενες τη λογική Καραμίχα που τις υποχρέωνε να αναλάβουν το έργο αποκλειστικά με βάση τους όρους του διαγωνισμού, δηλαδή με προδιαγεγραμμένη την οικονομική ζημιά από την υλοποίηση του έργου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, που όμως δεν έχει ακόμα υπογραφεί, η δημόσια δαπάνη που έχει προβλεφθεί για το έργο των δηλώσεων (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο αιτήσεις) ανέρχεται στο ποσό των 28.173.650 ευρώ. Απ’ αυτά, περί το 2,35 εκατ. ευρώ (2,35 ευρώ για κάθε δήλωση) θα εισπράξει η εταιρεία Neuropublic που υποστηρίζει μηχανογραφικά τη σχετική διαδικασία, ενώ άλλο 1 εκατ. ευρώ (1 ευρώ για κάθε δήλωση) θα εισπράξει ως προβλεπόμενη προμήθεια η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες Ενώσεις, και με βάση το γεγονός ότι σε κάθε απόδειξη παροχής υπηρεσιών που θα «κόβεται» έχει προβλεφθεί εισφορά 0,72% και 8% παρακράτηση φόρου, οι ΕΑΣ πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη σχετική υποχρέωση, χωρίς καμία απολύτως συνδρομή από την πλευρά των παραγωγών.
Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών για την υπογραφή της σύμβασης και με δεδομένη την αρνητική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε παρόμοιο θέμα, δεν αποκλείεται ακόμα και το «πάγωμα» της όλης διαδικασίας. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι Ενώσεις επέμεναν στην άμεση τιμολόγηση των παραγωγών, έτσι ώστε η χρηματοδότηση του έργου να μην μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο σύμβουλος πληροφορικής στη συγκεκριμένη υπόθεση, κινδύνευαν να χάσουν την προμήθειά τους, αν το έργο δεν περνούσε από τη διαδικασία της κρατικής χρηματοδότησης, πράγμα το οποίο τους υποχρέωνε να επιμείνουν μέχρι την τελευταία στιγμή στη διαδικασία του διαγωνισμού για το ΟΣΔΕ.
Ο λόγος που το όλο θέμα φορτώθηκαν στην πλάτη τους οι Ενώσεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σ’ αυτές τις περιοχές οι περισσότερες εκτάσεις καλύπτονται με μονοετείς καλλιέργειες, που δεν είναι οι ίδιες και στα ίδια κτήματα κάθε χρόνο.
Αυτή ήταν και η αιτία που οι «βόρειοι» επέμεναν να πληρωθούν τουλάχιστον οι… μεταβολές. Αντίθετα, στις νότιες περιοχές και ειδικά στην Κρήτη, η κάλυψη μεγάλων εκτάσεων με ελιές και αμπέλια σημαίνει ουσιαστικά την υποβολή δηλώσεων χωρίς μεγάλες μεταβολές και χωρίς επιπλέον φόρτο εργασίας. Άλλωστε, τα υπόλοιπα, δηλαδή αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης (χωρίς αλλαγές), συμπλήρωση Μητρώου και πρακτικό ΕΛΓΑ, καλύπτονται ρητά με τη δημόσια δαπάνη των 28 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, το ότι βρέθηκε μια κάποια λύση στο θέμα της τιμολόγησης και στην έναρξη των εργασιών σύνταξης και υποβολής των δηλώσεων, από την πλευρά των Ενώσεων δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα σε σχέση με τις φετινές δηλώσεις. Αντίθετα, τώρα αρχίζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου