Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η γεωργική εκπαίδευση επιστρέφει στην Ελλάδα

Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας σπουδάζουν τις τεχνικές της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Αμερικανική Σχολή της ΘεσσαλονίκηςΗ γεωργική εκπαίδευση επιστρέφει στην Ελλάδα
Αθήνα
Η εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι ζούσαν κοντά στην φύση και γνώριζαν τις τεχνικές για να τη δαμάσουν και να την αξιοποιήσουν έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα. Αν και κατεξοχήν γεωργική χώρα, ο πληθυσμός της έχει απομακρυνθεί συστηματικά τα τελευταία πενήντα χρόνια από τις γεωργικές εργασίες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις μεγάλες πόλεις, στην θεωρητική εκπαίδευση (κατά το «μάθε παιδί μου γράμματα»)και στους τομείς της παροχής υπηρεσιών. Η γεωργική παραγωγή και η κτηνοτροφία αφέθηκαν στους λίγους που επέλεξαν να μείνουν στην επαρχία και βασίστηκαν στα εργατικά χέρια που παρείχε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης της των τελευταίων δεκαετιών.

Εν μέσω κρίσης, ωστόσο, όταν οι τομείς της παροχής υπηρεσιών παραμένουν επικίνδυνα κορεσμένοι, ενώ το εμπόριο και η βιομηχανική παραγωγή περιορίζονται, είναι πολλοί αυτοί που ονειρεύονται την επιστροφή στην επαρχία, στην αξιοποίηση της γης και στην αυτάρκεια που αυτή παρέχει. Λίγοι όμως γνωρίζουν τις τεχνικές που απαιτούνται για (μέχρι πρότινος υποτιμημένες) εργασίες όπως το άρμεγμα ενός ζώου, η παραγωγή κρασιού ή η τυροκομία.

Εκατοντάδες σπουδαστές… γεωργοί
Στη Γεωργική και Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης (γνωστή ως Αμερικανική Γεωργική Σχολή), ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη από ένα Αμερικανό ιεραπόστολο, οι σπουδαστές έχουν αυξηθεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες. «Εκτός από τις σχολικές μονάδες που φιλοξενούν μαθητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, καθώς και χώρες του εξωτερικού, πλέον είναι πολλοί και οι ενήλικες που εγγράφονται στα απογευματινά μαθήματα ανηλίκων για να διδαχθούν παραδοσιακές τεχνικές όπως οι οινοποιεία, η τυροκομεία, η γαλακτοκομεία και η κηποτεχνία. Είναι όλες πρακτικές που στο παρελθόν θεωρούνταν απλές, καθώς περνούσαν από τους γονείς στα παιδιά χωρίς να απαιτείται ειδική διδασκαλία. Στις μέρες μας, ωστόσο, έχει κοπεί αυτή η αλυσίδα μεταφοράς της πατροπαράδοτης γνώσης, γι’ αυτό και πολύς κόσμος αποφασίζει να ακολουθήσει ειδικά θεωρητικά μαθήματα και πρακτικά εργαστήρια», σχολιάζει η κυρία Δώρα Αναστασιάδου, εκπρόσωπος Τύπου της Σχολής.

Μαθαίνουν τη γη
Οσο για τους μαθητές που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, πρόκειται για περισσότερα από 250 παιδιά από όλη την Ελλάδα, τα οποία ζουν ως οικότροφοι στο αγρόκτημα της σχολής και διδάσκονται τη θεωρία και τις τεχνικές των γεωργικών εργασιών. Σε αντίθεση με τον μέσο Ελληνα μαθητή που περιορίζεται στη σχολική αίθουσα, οι μαθητές της Γεωργικής Σχολής συνδυάζουν τη θεωρία με την εργασία στο… τρακτέρ, στο λαχανόκηπο και στο θερμοκήπιο. Ταυτόχρονα, εξυπηρετώντας τις αρχές της αυτάρκειας και της αειφορίας, παράγουν βιολογικά προϊόντα, όπως γάλα, αβγά και κρασί, τα οποία διανέμονται ευρέως και καλύπτουν τα έξοδα των διδάκτρων τους.

«Μέρα Μαγιού»Τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, η Γεωργική και Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης (γνωστή ως Αμερικανική Γεωργική Σχολή) οργανώνει ειδική ημερίδα ανοικτή στο κοινό της πόλης με τίτλο «Μέρα Μαγιού». Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν τα προϊόντα που παρήγαγαν οι μαθητές και οι σπουδαστές της σχολής, θα διοργανωθούν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ειδικές ξεναγήσεις στους εκπαιδευτικούς χώρους του αγροκτήματος, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν από κοντά τις παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου