Σελίδες

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Προστατευτική η αγροτική πολιτική της Τουρκίας


ImageΗ Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης των αγροτικών ενισχύσεων από την παραγωγή αν θέλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του όπου αξιολογεί την αγροτική πολιτική της γείτονος χώρας.
Τα τελευταία χρόνια η τουρκική γεωργία έχει κατορθώσει να αυξήσει σημαντικά την αγροτική της παραγωγή. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητά της παραμένει χαμηλή:«Τα δύο τρίτα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν έκταση κάτω από 50 στρέμματα και την ανταγωνιστικότητα εμποδίζει η ισχυρή εξάρτηση από τη στήριξη των τιμών υπέρ των παραγωγών». Σύμφωνα με νέα στοιχεία, στο διάστημα 2007-2009, οι ενισχύσεις ανήλθαν στο 34% του εισοδήματος των Τούρκων αγροτών, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 22%. Το 88% των τουρκικών ενισχύσεων δίνονται υπό μορφή στήριξης των τιμών της αγοράς.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ΟΟΣΑ προτείνει στην Τουρκία τα εξής:
● Να αποσυνδέσει τις ενισχύσεις από την παραγωγή.
● Να κινηθεί από τις πολιτικές που εστιάζουν στην παραγωγή σε αυτές που ενισχύουν την έρευνας, την καινοτομία και την εκπαίδευση των αγροτών,
● Να ενθαρρύνει τις παράλληλες δραστηριότητες των αγροτών ως συμπληρωματική πηγή εισοδήματος. Οι αλλαγές αυτές, πέρα από ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, είναι απαραίτητες στην περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η τουρκική γεωργία απασχολεί το 25% του ενεργού πληθυσμού και αντιπροσωπεύει το 8% του ΑΕΠ της Τουρκίας. Η γειτονική μας χώρα έχει την έβδομη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή στον κόσμο και είναι στους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως για σειρά προϊόντων όπως τα φουντούκια, τα κάστανα, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα σύκα, οι ελιές, ο καπνός και το τσάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου