Σελίδες

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Σπαράγγι: Άρθρο της εφημερίδας Αγροτική Έκφραση. Συνέντευξη με παραγωγό

Η καλλιέργεια του σπαραγγιού αφέθηκε στην τύχη της
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 7-5-2011
Υπήρξε πρωτοπόρος αγρότης στην καλλιέργεια σπαραγγιού στο χωριό του, το Πλατύ Ημαθίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με 60 στρέμματα καλλιέργειας, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 40 στρέμματα. Ο λόγος για το δραστήριο αγρότη, σπαραγγοπαραγωγό κ. Χρήστο Κιρτικίδη, ο οποίος ασχολείται 22 χρόνια με την καλλιέργεια και τα τελευταία 5 έτη αποκλειστικά με το βιολογικό σπαράγγι. Η «Αγροτική έκφραση» βρέθηκε πρόσφατα και συνομίλησε μαζί του, κάνοντας μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Κιρτικίδης στο χωριό του, το Πλατύ Ημαθίας κάποτε υπήρχαν 30 καλλιεργητές σπαραγγιού με σύνολο 1.200 στρεμμάτων, αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο 4 καλλιεργητές.

Στις μέρες μας η καλλιέργεια σπαραγγιού ανά την επικράτεια καλύπτει 40 χιλιάδες στρέμματα που παράγουν 22-23 χιλιάδες τόνους 

Σύμφωνα με τον αγρότη, η καλλιέργεια του σπαραγγιού εγκαταλείφθηκε κυρίως λόγω του υψηλού κόστους της ανθρώπινης συγκομιδής, διότι όπως επισημαίνει, χρειάζεται πολλά εργατικά. Συγκεκριμένα απαιτεί πολλές ώρες εργατικών, περίπου το 80% της συγκομιδής σε συνδυασμό με την μέτρια τιμή του προϊόντος.
Τα μηνύματα όμως φέτος για την σπαραγγοκαλλιέργεια, υποστηρίζει ο κ. Κιρτικίδης, είναι πολύ ενθαρρυντικά από όλη την Ελλάδα
Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα-Χαρακτηριστικά
Σχετικά τώρα με τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας ο κ. Κιρτικίδης μας ανέφερε, ότι: δεν χρειάζεται πολύ νερό, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Ανάλογα με καιρικές συνθήκες η υψηλή τιμή προϊόντος μέχρι και 6 ευρώ/κιλό στον αγρότη
Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
Το 80% είναι στην συγκομιδή από εργατικά χέρια (μάζεμα με μαχαίρια, κόψιμο, πλύσιμο, διαλογή, συσκευασία) καθώς και το ότι το 1ο και 2ο έτος δεν έχει παραγωγή
Σχετικά τώρα με τα χαρακτηριστικά ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει:
-Υπάρχει το πράσινο και το λευκό σπαράγγι
- Υγρασία-ζέστη-Λίπανση
-Είναι πολυετής καλλιέργεια
-Μαζεύεται Μάρτη-Απρίλη-Μάη 55 μέρες συγκομιδής
-Μ.Ο. 600 – 800 κιλά αποδόσεις στρεμματικές
-Χρησιμοποιείται νάιλον κάλυψης τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο
-Διάρκεια οικονομικής ζωής τα 13 έτη, μέγιστη απόδοση στο 5-8ο έτος ,
-Υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαιο σε ριζώματα & μηχαν.εξοπλισμό
Ριζώματα(1 στρ. = απαιτεί 1.500 ριζώματα & 1 ρίζωμα = 0,5ευρώ &
μηχανικός εξοπλισμός (τρακτέρ,μηχανήματα)
Σπαράγγι διαλογή.JPG  
Περιοχές καλλιέργειας στην Ελλάδα
Ν. Πέλλας (χωριά Γαλατάδες, Κρύα Βρύση,Αγ,Λουκάς,Ακρολίμνη κα)
Ν. Ημαθίας (Πλατύ, Πλάτανος)
Ν. Καβάλας (Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι)
Ν. Ροδόπης (Αμβροσία,Παλλάδιο)
Ν. Έβρου (Τυχερό,Πύθιο)
Ν. Λάρισας (Ομόλιο, Παλαιόπυργος, Αμπελώνας, Βρυότοπος) υπήρχε παλιά αλλά τώρα εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια
Περιοχές της καλλιέργειας στο εξωτερικό:
Ιταλία, Ισπανία (Ανδαλουσία), Γαλία ,Βουλγαρία, Περού (ο βασικός ανταγωνιστή λόγω μικρής τιμής) κα
Το προνόμιο
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κιρτικίδης οι έλληνες σπαρογγοκαλλιεργητές έχουν ένα προνόμιο έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων και συγκεκριμένα τις καλύτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Αγορά εξωτερικού
Το 90% του προϊόντος πανελλαδικά εξάγεται στην Γερμανία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ευρωπαίους καταναλωτές κυρίως Γερμανούς, εν αντιθέσι με τους έλληνες καταναλωτές οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους δεν το γνωρίζουν.

Φυτοπροστασία
Σχετικά τώρα με τη Φυτοπροστασία της καλλιέργειας ο κ. κιρτικίδης μας αναφέρει ότι χρησιμοποιείται χαλκός, θειάφι και άλλα αναγνωρισμένα βιολογικά σκευάσματα, ενώ για τη λίπανση μόνο οργανικά λιπάσματα.

Τιμή προϊόντος
Σύμφωνα με τον κ. Κιρτικίδη ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού είναι 1,5ευρώ/κιλό (1 ματσάκι=1κιλό) για το συμβατικό, ενώ 30% επιπλέον είναι για το βιολογικό προϊόν και φυσικά η τιμή καθορίζεται ανάλογα με τη διάμετρο. Πάντως την τελευταία 5ετία υπάρχει μείωση τιμών κοντά στο 50%

«Μυστικό» επιτυχίας της τιμής
Ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει ότι το «μυστικό» επιτυχίας στην τιμή είναι …η πρωιμότητα του σπαραγγιού, αν μαζευτεί-συγκομισθεί τέλη Μάρτη-Αρχές Απρίλη (αυτό για να συμβεί πρέπει να έχουμε ζεστό Μάρτη και όχι «γδάρτη» και μπορούμε να φτάσουμε στα 4 και 5ευρώ/κιλό
Συγκομιδή
Το σπαράγγι έχει 55 μέρες συγκομιδής, η κανονική συγκομιδή υπό φυσιολογικές συνθήκες, γίνεται το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά σε καιρικές περιόδους όπως η φετινή, επεκτείνεται και το Μάιο. Οι εργάτες μαζεύουν τα σπαράγγια σε τελάρα, συγκομίζοντάς τα με μαχαίρι, κόβοντας τους βλαστούς..

Ευθύνες πολιτείας
Τέλος για τις ευθύνες της πολιτείας ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει ότι η καλλιέργεια του σπαραγγιού αφέθηκε στην τύχη της, και είναι χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία. Παρόλα αυτά όμως, έχει ελπίδες σημαντικής ανάκαμψης, με τη λύση να μπορεί να τη δώσει η Ελλάδα και ο έλληνας καταναλωτής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τόσο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, όσο και οι αγροτικοί φορείς μια καμπάνια ενημέρωσης, πληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού για τις ευεργετικές, θρεπτικές ιδιότητες του προϊόντος στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε συμβατικό, είτε βιολογικό. Και καταλήγει ο κ. Κιρτικίδης, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έγιναν τέτοιες προσπάθειες για να γνωρίζει και να το ζητάει ο έλληνας καταναλωτής.
Σπαράγγι αγρότης Κιρτικίδης.JPGΟ Χρήστος Κιρτικίδης είναι από το Πλατύ Ημαθίας 6972702600

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου