Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το σαλιγκάρι θέλει βάσεις, όχι αεριτζήδες

Νίκος ΚατσούληςPDF

Παρουσιάστηκε ως η νέα πρόκληση στον αγροτικό τομέα, όλοι μιλάνε γι' αυτήν στα καφενεία, στο ίντερνετ, στις πόλεις και στα χωριά, αλλά κανείς δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους: Η σαλιγκαροτροφία δεν είναι εύκολη παραγωγική διαδικασία, έχει απαιτήσεις και χρειάζεται ειδικούς που δεν έχουν σκοπό μόνο την είσπραξη αμοιβής για «τεχνογνωσία». Ο Νίκος Κατσούλης, επιστημονικός σύμβουλος της Cretan Snails, αποκαλύπτει τις ασυνήθιστες έως και αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούν οι διάφορες εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε επίδοξους σαλιγκαροτρόφους, συνιστώντας ψυχραιμία και προσοχή, ειδικά όταν διακυβεύεται μια μικρή περιουσία για την εγκατάσταση μίας νέας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών.
Η έλλειψη εξειδικευμένης ενημέρωσης και η άκριτη προβολή των σαλιγκαροτροφείων ως διέξοδου από την κρίση από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχει παρασύρει πολλούς στην παγίδα, όπως υποστηρίζει ο κ. Κατσούλης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες εγκαταλελειμμένες εκμεταλλεύσεις στην ελληνική ύπαιθρο, που δεν απέδωσαν ούτε το ελάχιστο από όσα υπόσχονταν στους επίδοξους επενδυτές.

Γιατί οι ημερίδες σαλιγκαροτροφίας προσελκύουν τόσο κόσμο;
Το θέμα της σαλιγκαροτροφίας προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως μια εναλλακτική λύση στην κρίση και ως μία παραγωγική δραστηριότητα που φέρνει εύκολο κέρδος, δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, το κεφάλαιο επένδυσης είναι μικρό και ο χρόνος εργασίας λίγος. Αυτό έκαναν εταιρείες παροχής υπηρεσιών, που αναζητούσαν προβολή για να προσεγγίζουν πελάτες και να πουλάνε τεχνογνωσία.

Τι σημαίνει «πουλάνε τεχνογνωσία»;
Αρχικά αποτελούν μεσάζοντες ανάμεσα στους προμηθευτές για την κατασκευή του σαλιγκαροτροφείου και του εκτροφέα. Στη συνέχεια πωλούν στους εκτροφείς τις γνώσεις τους για τη λειτουργία του σαλιγκαροτροφείου. Οι τιμές των υπηρεσιών τους κυμαίνονται από 3.000 έως 12.000 ευρώ.

Κι εσείς όμως είστε εταιρεία παροχής υπηρεσιών.
Η δική μας εταιρεία δεν αποτελεί μεσάζοντα, αλλά είμαστε αυτόνομοι σε όλα τα στάδια της σαλιγκαροτροφίας.
Δηλαδή τα δίχτυα τα κατασκευάζουμε εμείς, τα σίδερα το ίδιο καθώς και την τοποθέτησή τους. Το προσωπικό μας εγκαθιστά σαλιγκαροτροφεία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, προμηθεύουμε στους εκτροφείς τις «μάνες» ή το γόνο των σαλιγκαριών, δικής μας εκτροφής. Δεν πουλάμε τεχνογνωσία, την παρέχουμε δωρεάν στους πελάτες μας.

Γιατί οι εταιρείες πουλάνε τόσο ακριβά την τεχνογνωσία;
Το θέμα δεν είναι γιατί πουλάνε τόσο ακριβά, αλλά αν η τεχνογνωσία, που πουλάνε αξίζει. Γνωρίζω ότι όσοι πλήρωσαν αδρά δεν είχαν τα ανάλογα αποτελέσματα. Έχω επισκεφτεί πάρα πολλά εκτροφεία που συμβουλεύονται από «ειδικούς», δυστυχώς τα περισσότερα είναι παρατημένα και, όσα υπάρχουν, υπολειτουργούν.
Πρόσφατα, δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα, επισκέφτηκα μια μονάδα στην Κρήτη που ήταν κατασκευασμένη από μια αθηναϊκή εταιρεία. Η μονάδα λειτουργούσε τους τελευταίους 6-7 μήνες.
Τα δίχτυα της μονάδας ήταν σκισμένα από τους πρώτους δυνατούς ανέμους της περιοχής. Παρόλο που ο εκτροφέας διέθετε μεγάλη έκταση, για να τοποθετήσει τη μονάδα του σωστά, ο «ειδικός» την τοποθέτησε κόντρα στο βουνό. Με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η φωτοπερίοδος της μονάδας. Διαβάζοντας τα συμβόλαια της εταιρείας με τον εκτροφέα, παρατήρησα ότι ο «ειδικός» πουλάει 10.000 ευρώ την τεχνογνωσία του, απαγορεύει την είσοδο στο εκτροφείο σε όλους εκτός από τον ίδιο, με
ρήτρα πολλών χιλιάδων ευρώ, αν παραβεί τη συμφωνία. Τέλος, τον υποχρεώνει να αγοράζει τις τροφές από τον ίδιο (τροφές για νεογνά κοτόπουλα).

Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με τη σαλιγκαροτροφία;
Ναι, κατηγορηματικά. Αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να μάθει το επάγγελμα από ειδικούς Γάλλους εκπαιδευτές που είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς.

Τι είδους, ανοιχτού ή κλειστού τύπου, εκτροφείο θεωρείται εσείς καλύτερο για την Ελλάδα;
Κατά τη γνώμη μου, το κλειστού τύπου εκτροφείο εξασφαλίζει πιο ελεγχόμενη παραγωγή στον εκτροφέα. Στο ανοιχτού τύπου εκτροφείο δεν γίνεται ανάπτυξη, καθώς οι τροφές είναι φυτικές. Εάν η διατροφή δεν περιλαμβάνει κατάλληλα τρόφιμα, η ανάπτυξη θα καθυστερήσει πάρα πολύ, περίπου 2 χρόνια. Οι σαλιγκαροτρόφοι ανοιχτού τύπου πρέπει να γνωρίζουν ότι το σαλιγκάρι προτιμά τη γεύση στην τροφή του, παρά διατροφή που προσφέρει ενέργεια και ανάπτυξη.

Ποια είναι τα αρνητικά της πράσινης διατροφής (φυτά);
1) Υπάρχει ραγδαία αποσύνθεση των συστατικών της πράσινης διατροφής και αυτό προκαλεί κακές συνθήκες υγιεινής στο εκτροφείο.
2) Δεν προσφέρει ανάπτυξη και δεν συγκρίνεται με την απόδοση κατάλληλων τροφών. 3) Το υψηλό εργατικό κόστος.

Ποιες είναι κατάλληλες τροφές;
Στον διεθνή χώρο μόνο μια εταιρεία ξεχωρίζει για την ποιότητά της στη σωστή διατροφή των σαλιγκαριών. Είναι η γαλλική εταιρεία BertonAlimentation Animale. Διαθέτει 10 ερευνητικά εκτροφεία που ασχολούνται μόνο με έρευνες διατροφής. Ο υπεύθυνος είναι ο Denis Billaud, που είναι φανατικός σαλιγκαροτρόφος.
Η Cretan Snails διοργανώνει σεμινάρια σαλιγκαροτροφίας. Το πρώτο θα γίνει στην Αθήνα 17 - 21 Μαΐου και το δεύτερο 22 - 25 Μαΐου στο Ηράκλειο Κρήτης, με μικρή συμμετοχή (www.cretan-snails.com).__
 
Who is who
Ο Νίκος Κατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.
Απασχολείται στον κλάδο των σαλιγκαριών από το 1985, ως πωλητής στις εξαγωγές. Παρακολουθεί συχνά σεμινάρια σχετικά με τον κλάδο στη Γαλλία και είναι γενικός αντιπρόσωπος της Berton Alimentation Animale στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας Cretan Snails.
Από το 286ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου