Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Πρώτοι οι 100% αγρότες στα γεωργοπεριβαλλοντικά


ImageΜέχρι τις 11 Ιουλίου τίθεται σε διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης, εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας κλπ.) του Μέτρου 214. Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης, δίνεται προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες (100%) με 50 μόρια και άλλα 30 μόρια παίρνουν όσοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος Νέων Γεωργών και εντάχθηκαν το 2008.
Ο πίνακας με τα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει ως εξής:
 

Γενικά κριτήρια επιλογής
Βαθμοί
Επαγγελματίας αγρότης
50
Νέος γεωργός με επιχειρηματικό σχέδιο μέτρο 1.1.2 του Π.Α.Α 2007-2013
30
Επαγγελματίας αγρότης με αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο του 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος
20
Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 μεγαλύτερη του 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης
20
 
Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 από 10 έως και 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης
10
Μόνιμος κάτοικος του Δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης
10

 
Τα παραπάνω είναι τα γενικά κριτήρια, που ισχύουν για όλες τις δράσεις του Μέτρου 214 και προστίθενται στα ειδικά κριτήρια ανά δράση που αναφέρονται στην ΚΥΑ.
Τα γενικά δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση είναι τα εξής:
 
 
Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή, διαχείριση και παρακολούθηση ορισμένων δράσεων του μέτρου 2.1.4 «γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις», το οποίο έχει ως στόχο τη στήριξη μεθόδων γεωργικής παραγωγής που αποσκοπούν:
• στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας)
• στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ιδίως των γενετικών πόρων
• στη διατήρηση του γεωργικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του,
όπως αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ).
 
Άρθρο 2
Υπομέτρα και δράσεις - πεδίο εφαρμογής
1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν για τα ακόλουθα υπομέτρα και δράσεις του μέτρου 2.1.4 «γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις»:
Υπομέτρο 1: Προώθηση πρακτικών παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον
• Δράση 1.1 Βιολογική γεωργία
• Δράση 1.2 Βιολογική κτηνοτροφία
• Δράση 1.3 Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας
Υπομέτρο 2: Γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων
• Δράση 2.1 Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών
• Δράση 2.2 Προστασία υγροτοπικών συστημάτων
Υπομέτρο 3: Ειδικές δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας
• Δράση 3.1 Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
• Δράση 3.2 Διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση
• Δράση 3.3 Προώθηση γεωργικών πρακτικών για την προστασία της  άγριας ζωής
• Δράση 3.5 Προστασία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
Υπομέτρο 4: Προστασία του αγροτικού τοπίου που διαμόρφωσε η γεωργική δραστηριότητα
• Δράση 4.1 Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας
• Δράση 4.2 Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα  Ν. Θήρας
2. Το πεδίο εφαρμογής των δράσεων, τα ειδικά κριτήρια ένταξης, οι ειδικές δεσμεύσεις, ο υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης, οι λεπτομέρειες εφαρμογής και οι ειδικές κυρώσεις ανά δράση ορίζονται στο Κεφάλαιο Γ της παρούσας.
 
Άρθρο 5
Δικαιούχοι
1. Δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας μπορούν να κριθούν:
α. οι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 της παρούσας
β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 της παρούσας που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός τους και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.
γγ. Στις περιπτώσεις αα και ββ για τον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού και του αγροτικού εισοδήματος ακολουθούνται τα οριζόμενα στην αρ. 134430/4.3.2011 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 392 Β΄)
γ. Δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 4 της παρούσας, δύνανται να επεκτείνουν την περίοδο δέσμευσης για δύο το πολύ έτη υπό την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων των σημείων α και β της παρούσας παραγράφου. Η περίοδος δέσμευσης των δικαιούχων παράτασης δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2013.
Η παράταση της σύμβασης των παραπάνω δικαιούχων θα γίνει σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης. Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για νέα ένταξη.
2. Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι ακόλουθες κατηγορίες:
α. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών 
β. Όσοι έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός
γ. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης με δεκαετή αποκλεισμό
δ. Ανήλικα άτομα.
 
Άρθρο 9
Υποβολή αίτησης ενίσχυσης
Οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στη δράση, υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης προς το φορέα υλοποίησης και όπως ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
A. Η αίτηση ενίσχυσης είναι πλήρης εφόσον συνοδεύεται από τα παρακάτω:
1. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη.
2. Παραστατικά που τεκμηριώνουν τα κριτήρια ένταξης, τα  οποία  είναι:
α. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.
β. Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
γ. Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων ή των βοσκοτόπων τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση ενίσχυσης.
δ. Φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στην περίπτωση κτηνοτροφικών μονάδων για τις δράσεις 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία», 1.3 «Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας», 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων» και 3.5 «Προστασία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου». Σε περίπτωση μη προσκόμισης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και εφόσον έχει υποβληθεί η σχετική για την έκδοσή της αίτηση, αντίγραφο της οποίας προσκομίζεται στον φορέα υλοποίησης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής της άδειας μαζί με τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής. Ο αριθμός και το είδος των ζώων στην αίτηση ενίσχυσης δεν πρέπει να ξεπερνά τη δυναμικότητα της μονάδας για την οποία έχει εκδοθεί η εν λόγω άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή της σχετικής αίτησης.
ε. Αντίγραφο της  ΑΕΕ για ένα από τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται του έτους της πιο πρόσφατης ΑΕΕ, για τις δράσεις 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και 2.2 «Προστασία υγροτοπικών συστημάτων», κατόπιν επιλογής του αιτούντος.
στ. Σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων για τις δράσεις 1.1 «Βιολογική γεωργία» και 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία», όπου αναφέρονται τα στοιχεία των αγροτεμαχίων, του ζωικού κεφαλαίου και των σταυλικών εγκαταστάσεων με βάση την τελευταία ΑΕΕ.
ζ. Καταστατικό σύστασης της εταιρείας προκειμένου για νομικά πρόσωπα και ορισμός εκπροσώπου που υπογράφει τη σύμβαση και έχει την ευθύνη της εφαρμογής της.
η. Ενημερωμένο μητρώο καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου ανά κατηγορία ζώου από το αρμόδιο τμήμα της ΔΑΟΚ για τις δράσεις 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία», 1.3 «Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας» και 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων». 
θ.  Αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης θεωρημένο από το Αγροτικό Κτηνιατρείο, το οποίο τηρεί ο ενδιαφερόμενος για τις δράσεις 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία», 1.3 «Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας» και 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων».
ι. Βεβαίωση εγγραφής στα Γενεαλογικά Βιβλία της φυλής ή Γενεαλογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από το αρμόδιο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων για τη δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
κ. Λοιπά ειδικά δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται ανά δράση στο κεφάλαιο Γ της παρούσας.
3. Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) της προτεινόμενης για ενίσχυση εκμετάλλευσης στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος εφαρμογής των δεσμεύσεων.
Με βάση το εγκεκριμένο ΣΠΔ υπολογίζεται μηχανογραφικά το ετήσιο και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, λαμβανομένων υπόψη του ύψους της ενίσχυσης ανά δράση και του τρόπου αξιοποίησης της προτεινόμενης για ενίσχυση εκμετάλλευσης.
Στην περίπτωση επιλογής συμβούλου υπεύθυνου για την εκπόνηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του ΣΠΔ (για τις δράσεις στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη σχετικής δαπάνης), απαιτείται η ύπαρξη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των συμβαλλομένων μερών δηλαδή του δικαιούχου και του συμβούλου. Αντίγραφο του παραπάνω συμφωνητικού οφείλει να υποβάλλει ο δικαιούχος  στο φορέα υλοποίησης με τη δήλωση εφαρμογής.
4. Οι δικαιούχοι παράτασης οφείλουν να καταθέσουν τα παραπάνω δικαιολογητικά πλην των 2α, 2ζ (εφόσον δεν έχει επέλθει αλλαγή στο νομικό πρόσωπο) και 2η (εφόσον δεν έχει επέλθει αλλαγή στη σύσταση του ζωικού κεφαλαίου). Σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2γ προσκομίζονται νέα μισθωτήρια συμβόλαια για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια των οποίων έχει λήξει η περίοδος μίσθωσης.
Β. Για την αίτηση ενίσχυσης, ισχύουν επίσης τα παρακάτω:
1. Η κάθε αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται σε έναν μόνο φορέα υλοποίησης, ανεξάρτητα αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περισσότερους του ενός νομούς οι οποίοι υπάγονται σε διαφορετικούς φορείς υλοποίησης. Στην τελευταία περίπτωση, η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται στον τόπο υποβολής της ΑΕΕ.
2. Το ελάχιστο μέγεθος αγροτεμαχίου το οποίο δύναται να συμπεριληφθεί στην αίτηση ενίσχυσης είναι 0,05 εκτάρια (Ha).
3. Στην περίπτωση όπου τα δικαιολογητικά κατοχής της αγροτικής εκμετάλλευσης έχουν κατατεθεί στο φορέα υλοποίησης για άλλες δράσεις ή προγράμματα, δεν είναι απαραίτητο να επανυποβληθούν, αλλά πρέπει να αναφέρεται η δράση ή το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη υποβληθεί.
4. Οι διακατεχόμενες εκτάσεις βοσκοτόπων για τις οποίες η διακατοχή αναγνωρίζεται είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε με πράξεις της Διοίκησης, είναι επιλέξιμες για ένταξη στις αντίστοιχες δράσεις υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σε ισχύ απαγορευτική διάταξη βόσκησης.
5. Οι κάτοχοι μετακινούμενων ποιμνίων, όπως η έννοια ορίζεται στην παράγραφο 14 του άρθρου 4 της παρούσας είναι δυνατόν να ενταχθούν στις δράσεις 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία», 1.3 «Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας» και 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με εκτάσεις βοσκοτόπων, οι οποίες βρίσκονται τόσο στη χειμερινή όσο και στη θερινή περιοχή βόσκησης. Ειδικότερα για τη δράση 1.3 «Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας», οι κάτοχοι των μετακινούμενων ποιμνίων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με εκτάσεις βοσκοτόπων που είναι ενταγμένες στο σύστημα διαχείρισης της δράσης και βρίσκονται ή στη χειμερινή ή στη θερινή περιοχή βόσκησης ή και στις δύο.
6. Για την τεκμηρίωση της μόνιμης εγκατάστασης του υποψήφιου δικαιούχου στον τόπο που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του, απαιτείται βεβαίωση του δημάρχου. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών το μόνιμο της κατοικίας εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης φέρει ο ενδιαφερόμενος (αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.ά). Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας.
7. Για την τεκμηρίωση της ιδιότητας του νέου γεωργού απαιτείται απόφαση ένταξης στο μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση νέων γεωργών»  του Π.Α.Α 2007-2013, που αναζητείται αυτεπάγγελτα από τους φορείς υλοποίησης.
8. Η πιστοποίηση της προτεινόμενης για ένταξη έκτασης εντός περιοχών του Δικτύου Natura 2000  γίνεται μηχανογραφικά.
9. Ο φορέας υλοποίησης της δράσης έχει δικαιοδοσία να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά, σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για την ορθότητα των όσων δηλώνουν οι υποψήφιοι κατά την αίτηση ενίσχυσης.
10. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις ενίσχυσης σε μια μόνο πρόσκληση και για μια δράση του μέτρου 214. Εξαίρεση αποτελούν οι δράσεις 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία» και 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» οι οποίες είναι δυνατόν να συνδυαστούν για το ίδιο τμήμα της προτεινόμενης για ένταξη εκμετάλλευσης.  
Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική ΚΥΑ εφαρμογής των γεργοπεριβαλλοντικών μέτρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου