Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ξανά σε διαβούλευση δύο προγράμματα του καπνού


ImageΣάρκα και οστά παίρνουν τα δύο γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που ενισχύουν πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς. Όσοι πρώην καπνοκαλλιεργητές έχουν ποτιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις βαμβακιού, καλαμποκιού ή μηδικής μπορούν να εφαρμόσουν αμειψισπορά με ξηρική καλλιέργεια και να λάβουν 60 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ όσοι εφαρμόσουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης θα λαμβάνουν 96,3 ευρώ το στρέμμα κάθε χρόνο.
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση βγήκε σε διαβούλευση για δεύτερη φορά και τελευταία μέχρι τις 11 Ιουλίου. Το προηγούμενο σχέδιο ΚΥΑ είχε δημοσιευτεί με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έως τις 9 Μαΐου για τη μία δράση και 6 Μαΐου για τη δεύτερη.
 
Ξηρική αμειψισπορά
Για τη ξηρική αμειψισπορά, ο γεωργός για να πάρει την ενίσχυση θα πρέπει να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο στις περιοχές παρέμβασης έχει ενεργοποιήσει το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό, εφόσον αναλάβει την υποχρέωση, για μια 5ετία, να καλλιεργήσει ξηρική αμειψισπορά σε ποσοστό:
• 80% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι αραβόσιτος
• 65% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι βαμβάκι
• 70% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι μηδική.
Το ποσοστό αμειψισποράς δύναται να φτάσει και το 100% της επιλέξιμης έκτασης ένα ή περισσότερα έτη. Για μείωση μέχρι 25% του ποσοστού αμειψισποράς δεν επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον το ποσοστό αυτό καλυφθεί το προηγούμενο ή το επόμενο έτος. Ως καλλιέργεια αμειψισποράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκείνες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές, όπως είναι σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρώμη, βίκος κλπ.
Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι της ενίσχυσης:
• Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης.
• Πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.
H δράση θα εφαρμοστεί στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, σε περίπου 200.000 στρέμματα.
 
Υποβολή αίτησης ενίσχυσης
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες που πληρούν τα κριτήρια επιλογής και επιλεξιμότητας, για να ενταχθούν στη δράση, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στο φορέα υλοποίησης.
Η αίτηση ενίσχυσης για να γίνει αποδεκτή και να τύχει της διαδικασίας αξιολόγησης, θα πρέπει:
1. Να υποβληθεί στο φορέα εντός των χρονικών ορίων, όπως θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
2. Να εμφανίζει πληρότητα. Η αίτηση ενίσχυσης είναι πλήρης, εφόσον συνοδεύεται από τα παρακάτω:
α. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρως συμπληρωμένη.
β. Παραστατικά που τεκμηριώνουν τα κριτήρια ένταξης, τα οποία είναι:
• Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.
• Αντίγραφο εγγραφής του στο Μητρώο αγροτών και αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
• Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων για τα οποία ζητείται ενίσχυση.
• Καταστατικό σύστασης της εταιρείας προκειμένου για νομικά πρόσωπα.
γ. Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) πενταετούς διάρκειας της προτεινόμενης για ενίσχυση εκμετάλλευσης, στο οποίο υπολογίζεται το ετήσιο και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης λαμβανομένων υπόψη του ύψους της ενίσχυσης και του τρόπου αξιοποίησης.
Για τη λήψη της κατ’ έτος ενίσχυσης οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση πληρωμής στο φορέα συμπλήρωσης και υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης, το αργότερο μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής.
Η συνολική δημόσια δαπάνη βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ανέρχεται σε 59.947.211 ευρώ.
 
Δικαιούχοι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
1. Δικαιούχοι της Δράσης μπορούν να κριθούν καπνοπαραγωγοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει, το 2009, δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις περιοχές παρέμβασης και εντάσσουν την καλλιέργεια καπνού στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τις κατευθύνσεις και προδιαγραφές του Προτύπου AGRO 2 καθώς επίσης αναλαμβάνουν και τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις:
• Συνδυασμός αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου
Αμειψισπορά με ψυχανθή τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης για χλωρά λίπανση, με στόχο το σύνολο της έκτασης να τεθεί σε αμειψισπορά μια φορά τουλάχιστον στην πενταετία. Το ψυχανθές δε συγκομίζεται, ενσωματώνεται την κατάλληλη χρονική περίοδο για να παρέχει το μέγιστο των θρεπτικών και η έκταση αυτή δεν καλλιεργείται με καπνό.
Όσον αφορά στο ποσοστό έκτασης, στο οποίο καλλιεργούνται ψυχανθή διευκρινίζεται ότι:
- Στο 20% της έκτασης, στην οποία καλλιεργείται καπνός με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (75% της επιλέξιμης έκτασης) εγκαθίσταται και ενσωματώνεται στο έδαφος χειμερινό ψυχανθές για χλωρά λίπανση, συμπληρωματικά με τον καπνό (στα πλαίσια της Πολλαπλής Συμμόρφωσης).
-  Στο 20% της επιλέξιμης έκτασης, το οποίο είναι διαφορετικό από την έκταση που καλλιεργείται με καπνό (75% της επιλέξιμης έκτασης), εγκαθίσταται ψυχανθές, το οποίο κόβεται και παραμένει στο έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στα πλαίσια της πρόσθετης δέσμευσης. Η καλλιέργεια των ψυχανθών στην περίπτωση αυτή γίνεται εκ περιτροπής έτσι ώστε στο διάστημα της πενταετίας να ωφεληθεί όλη η επιλέξιμη έκταση.
•  Ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης και το οποίο αφορά στο ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους κατ΄ ελάχιστο ενός μέτρου περιμετρικά της επιλέξιμης έκτασης. Το σύνολο του ακαλλιέργητου περιθωρίου θα πρέπει να αθροίζει στο 5% της επιλέξιμης έκτασης. Στα πλαίσια της Πολλαπλής Συμμόρφωσης δεν υπάρχει δέσμευση για ακαλλιέργητο περιθώριο μέχρι το τέλος του 2011. Για τα αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους (και μόνο), από 1-1-2012, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες τους (δέσμευση Πολλαπλής Συμμόρφωσης).
•  Χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων, στο 75% της επιλέξιμης έκτασης που καλλιεργείται με καπνό. Απαγορεύεται κάθε χρήση χημικού ζιζανιοκτόνου.
2. Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας:
• Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης.
•  Πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.
 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ: 
Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής – Τομείς παρέμβασης
Πεδίο Εφαρμογής: Οι Δράσεις θα εφαρμοστούν στις καπνοπαραγωγικές περιοχές και ειδικότερα στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας.
Η Δράση 1.4 θα εφαρμοστεί σε περίπου 20.000 Ηa και η Δράση 2.3 σε περίπου 12.800 Ηa.
 
Τομείς παρέμβασης
Δράση 1.4: Επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha, τα οποία καλλιεργούνται με αραβόσιτο, βαμβάκι και μηδική στις περιοχές παρέμβασης.
Δράση 2.3: Επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha, τα οποία καλλιεργούνται με καπνά στις περιοχές παρέμβασης.
 
Συμπληρωματικότητα με τον Πυλώνα 1
Ο τύπος των δεσμεύσεων των δύο Δράσεων δεν ενισχύεται από τις ΚΟΑ.
 
Άρθρο 5
Δικαιούχοι – Δεσμεύσεις δικαιούχων
Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
1. Δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας μπορούν να κριθούν αγρότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τη δράση 1.4 και καπνοπαραγωγοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη δράση 2.3, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει, το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις περιοχές παρέμβασης.
2. Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου:
• Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης και οι σύζυγοι αυτών.
• Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης με δεκαετή αποκλεισμό
• Πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.
 
Β. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
1. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια πενταετία, να αρχίσουν από την 15η Οκτωβρίου του έτους υποβολής της αίτησης ενίσχυσης να εφαρμόζουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:
α. Εάν έχουν ενταχθεί στη δράση 1.4 να καλλιεργήσουν ξηρική αμειψισπορά σε ποσοστό:
• 80% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν αραβόσιτος
• 65% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν βαμβάκι
• 70% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν μηδική.
Με βάση τις καλλιέργειες της επιλέξιμης έκτασης, οι οποίες έχουν δηλωθεί στην τελευταία αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του έτους υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, υπολογίζεται η έκταση που πρέπει να καλυφθεί με ξηρικά. Η έκταση αυτή των ξηρικών είναι η ελάχιστη, που πρέπει ο δικαιούχος να καλλιεργεί κάθε έτος και για όλη τη διάρκεια της πενταετίας.
Το ποσοστό αμειψισποράς δύναται να φτάσει και το 100% της επιλέξιμης έκτασης για ένα ή περισσότερα έτη. Ως καλλιέργειες αμειψισποράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκείνες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές, όπως είναι σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρώμη, βίκος κλπ.
β.  Εάν έχουν ενταχθεί στη δράση 2.3 να εντάξουν την καλλιέργεια καπνού στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τις κατευθύνσεις και προδιαγραφές του Προτύπου AGRO 2  καθώς επίσης αν αναλάβουν και τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις:
 
Συνδυασμός αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου
- Αμειψισπορά με ψυχανθή τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης για χλωρά λίπανση, με στόχο το σύνολο της έκτασης να τεθεί σε αμειψισπορά μια φορά τουλάχιστον στην πενταετία. Το ψυχανθές δε συγκομίζεται, ενσωματώνεται την κατάλληλη χρονική περίοδο για να παρέχει το μέγιστο των θρεπτικών και η έκταση αυτή δεν καλλιεργείται με καπνό.
- Ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης και το οποίο αφορά στο σταθερό ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους κατ΄ ελάχιστο ενός μέτρου περιμετρικά της επιλέξιμης έκτασης όλων των αγροτεμαχίων. Αν τα αγροτεμάχια γειτνιάζουν, το ακαλλιέργητο περιθώριο του 5% γίνεται περιμετρικά αυτών. Το σύνολο του ακαλλιέργητου περιθωρίου θα πρέπει να αθροίζει στο 5% της επιλέξιμης έκτασης. 
Χειρονακτική απομάκρυνση ζιζανίων, στο 75% της επιλέξιμης έκτασης που καλλιεργείται με καπνό. Απαγορεύεται κάθε χρήση χημικού ζιζανιοκτόνου. 
2. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές αποφάσεις και βάσει των εγκυκλίων του οργανισμού πληρωμής.
3. Να εφαρμόζουν το εγκεκριμένο ΣΠΔ.
 
4. Να τηρούν αγροπεριβαλλοντικό φάκελο, ο οποίος φυλάσσεται από τους δικαιούχους για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής.
5. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής και δήλωση εφαρμογής (για τη δράση 2.3) με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 17 της παρούσας.
6. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους του άρθρου 18 της παρούσας, που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα.
Βρείτε εδώ τη σχετική ΚΥΑ γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων στον καπνό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου