Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Με 23 αιτήματα οι κτηνοτρόφοι στο υπουργείο



ImageΟύτε ένα, ούτε δύο, αλλά 23 αιτήματα περιλαμβάνει το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων που υπέβαλε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καμπούρης, στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα μετά τη συνάντησή τους στην πλατεία Βάθη στις 19 Ιουλίου.



Ολόκληρο το υπόμνημα των κτηνοτρόφων:
Την οικονομική κρίση που βιώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες, οι κτηνοτρόφοι την βιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια. Χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς στήριξη, χωρίς ενισχύσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Εισέπραξαν τον εμπαιγμό και την αδιαφορία από πλευράς πολιτείας, εισπράττουν τον καθημερινό πόλεμο από πλευράς των γαλακτοβιομηχανιών και των μεγαλεμπόρων του κρέατος για μείωση των τιμών παραγωγού αλλά επιμένουν και ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Ο αγώνας τους με τις συνεχείς κινητοποιήσεις από το 2006 και η ταυτόχρονη οργάνωσή τους σε πανελλήνιο επίπεδο (πανελλήνιο συντονιστικό όργανο κατ’αρχάς, Πανελλήνια Ένωση στη συνέχεια) απέτρεψαν τα χειρότερα, πίεσαν πολιτεία και καρτέλ με αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα που όμως είναι οι τιμές της τελευταίας δεκαπενταετίας και δεν εξασφαλίζουν παρά μόνο την επιβίωσή τους.
Η κτηνοτροφία όμως μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της εξόδου μας από την κρίση. Η στήριξη, ενίσχυση και η ανάπτυξή της μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της υπαίθρου και της περιφέρειας και να αποτελέσει τον αναγεννητικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και ο διπλασιασμός των απασχολούμενων σ’ αυτήν θα συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των εργαζόμενων στον μεταποιητικό τομέα και σε άλλους παρεμφερείς συνδεδεμένους με την κτηνοτροφία κλάδους με αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας, την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών, την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου, την άντληση εσόδων για το κράτος, την τροφοδοσία της αγοράς και των καταναλωτών με ασφαλή, υγιεινά, αγνά και υψίστης διατροφικής αξίας κτηνοτροφικά ελληνικά προϊόντα.
Η κτηνοτροφία από πρωτογενής παραγωγικός τομέας μπορεί να μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Για να γίνει όμως αυτό, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να παράγουν χρειάζονται την άμεση στήριξη της πολιτείας και το ειλικρινές ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις, αρνούμαστε να υποστούμε άλλη φορά την παρελκυστική τακτική και τον εμπαιγμό του υπουργείου. Θέλουμε συνεργασία και ειλικρινή διάλογο. Έντιμη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων. Θέλουμε σεβασμό και αξιόπιστους συνομιλητές. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε και πάλι εκεί όπου όλοι μας πρωτογνωριστήκαμε, συνδεθήκαμε, συντονιστήκαμε, οργανωθήκαμε: στους δρόμους, στους αγώνες για αξιοπρέπεια και σεβασμό της κτηνοτροφικής οικογένειας και εργασίας.
Συγκεκριμένα διεκδικούμε:
1. Μέσω των ελέγχων της αγοράς, μείωση της ψαλίδας παραγωγού – καταναλωτή με διασφάλιση τιμών στο 1,30 ευρώ / κιλό για το πρόβειο, 0,90 ευρώ / κιλό για το κατσικίσιο, 0,60 ευρώ / κιλό για το αγελαδινό και 8 ευρώ / κιλό μέση τιμή αμνοεριφίων (καθορισμός με συμφωνία κατώτατης τιμής).
2. Άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
3. Τροποποίηση του κτηνοτροφικού νομοσχεδίου:
• Απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των ποιμνιοστασίων.
• Νομοθετική αναγνώριση και θέσπιση πόρων για τη λειτουργία της Π.Ε.Κ μέσω του ΕΛΟΓΑΚ.
• Ύπαρξη κινήτρων για τη δημιουργία κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικών μεταποιητικών μονάδων.
4. Αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων στους τοπικούς κτηνοτροφικούς συλλόγους για ηλεκτρονική τήρηση των κτηνοτροφικών μητρώων και συμπλήρωση των αιτήσεων του Ο.Σ.Δ.Ε ώστε σε συνδυασμό με την «on line» σύνδεση των σφαγείων να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο στο θέμα των ελληνοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση κτηνοτροφική πιστοποίηση από τους Συλλόγους.
5. Αναστολή ή κατάργηση της ηλεκτρονικής σήμανσης μέχρι την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των ερευνών για τις παρενέργειες στα ζώα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα.
6. Άμεση πληρωμή των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας.
7. Δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού ΤΕΜΠΕ για τους κτηνοτρόφους με άμεση καταβολή μικρού άτοκου δανείου για την αγορά ζωοτροφών και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου (ως επιδότηση των θηλυκών).
8. Σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής και προγράμματα διατήρησης σπάνιων φυλών ζώων.
9. Αναβάθμιση των κέντρων Γενετικής Βελτίωσης και ταυτόχρονη ίδρυση περιφερειακών κέντρων.
10. Άμεση τακτοποίηση όλων των νέων κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στα προγράμματα των προηγούμενων ετών και εξαίρεση από καταλογισμούς όσων δεν είχαν άδειες.
11. Νέο πολυνομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που θα ρυθμίζει θέματα αγροτοσυνδικαλισμού με αναγνώριση της Π.Ε.Κ, δημιουργία ΕΛΓΑ ζωικής παραγωγής και νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους (Π.Ε.Κ).
12. Ρύθμιση των χρεών (με χαριστική ρύθμιση του άτοκου των αιγοπροβατοτρόφων) και πάγωμα των δανείων όλων των κλάδων για 3 χρόνια.
13. Επιδότηση αγροτοκτηνοτροφικού εξηλεκτρισμού στα ποιμνιοστάσια.
14. Απλούστευση των διαδικασιών πρόσκλησης και νομιμοποίησης των αλλοδαπών βοσκών – Μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους.
15. Αύξηση της επιστροφής του ποσού του φόρου καυσίμων και επιστροφή του Φ.Π.Α σε ποσοστό 15%.
16. Μείωση του Φ.Π.Α στα κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα - κρέας) στο 5,5%.
17. Άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων (εξισωτικής και ενιαίας χωρίς τις παρακρατήσεις των τραπεζών) και όλων των εκκρεμοτήτων με ταυτόχρονη πρόβλεψη προπληρωμής της ενιαίας του 2011.
18. Καθορισμός κτηνοτροφικών ζωνών και βοσκοτόπων στο δασικό κτηματολόγιο.
19. Συμμετοχή εκπροσώπων της Π.Ε.Κ στους διάφορους Οργανισμούς Ε.Λ.Ο.Γ.Α.Κ, Ε.Φ.Ε.Τ, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, Ε.Λ.Γ.Α.
20. Επιδότηση ή εισαγωγές φθηνών ζωοτροφών.
21. Επανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΟΓΑΚ με τη συμμετοχή μελών της Π.Ε.Κ.
22. Καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Δωδώνης» ώστε να μην χάσει την συνεταιριστική της μορφή.
23. Συμμετοχή κτηνοτρόφων στα διοικητικά συμβούλια των σφαγείων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Καμπούρης Δημήτρης Μαργαρίτης Θεολόγου
Πρόεδρος κτηνοτρόφων Χαλ/κής Πρόεδρος κτηνοτρόφων Ροδόπης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου