Σελίδες

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Αιθέρια έλαια και καλλιέργειες βοτάνων κρύβουν «φλέβα χρυσού»

"Φλέβα χρυσού" κρύβεται σε τρία ευρέως γνωστά σε όλους μας βότανα με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες: το τσάι του βουνού, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο, η καλλιέργεια των οποίων αποτελεί μια πρώτης τάξεως προσοδοφόρα εναλλακτική δραστηριότητα, με τα έσοδα ανά στρέμμα να φθάνουν έως και 2.000 €.

Αιθέρια έλαια και καλλιέργειες βοτάνων κρύβουν «φλέβα χρυσού»
"Φλέβα χρυσού" κρύβεται σε τρία ευρέως γνωστά σε όλους μας βότανα με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες: το τσάι του βουνού, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο, η καλλιέργεια των οποίων αποτελεί μια πρώτης τάξεως προσοδοφόρα εναλλακτική δραστηριότητα, με τα έσοδα ανά στρέμμα να φθάνουν έως και 2.000 €. Εκτός όμως από το ελκυστικό εισόδημα που "υπόσχεται" η καλλιέργεια των τριών βοτάνων, η παραγωγή και αιθέριων ελαίων με τη δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας προβάλλει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, με προοπτική ετήσιων εσόδων σε βάθος τριετίας που υπερβαίνει τις 100.000 €. Στα ύψη άλλωστε εκτοξεύονται οι τιμές των αιθέριων ελαίων στο "χρηματιστήριο" των αποδόσεων, με το απόσταγμα του μελισσόχορτου να ξεπερνάει και τις 4.000 € ανά κιλό.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, αναμφίβολα είναι πολύ μεγάλες, με την προϋπόθεση όμως του σωστού σχεδιασμού. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών συναντά στην περίπτωση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, όπως είναι το μελισσόχορτο, το χαμομήλι και το τσάι του βουνού, την καλύτερη εκπροσώπησή τους.
  • Τσάι του βουνού, χαμομήλι και μελισσόχορτο υπόσχονται σημαντικά κέρδη στους καλλιεργητές
  • Απόσταγμα... χιλιάδων ευρώ από την παραγωγή αιθέριων ελαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου