Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ενίσχυση 100 ευρώ για την τρομώδη νόσο


ImageΣε μερικά κοπάδια ορισμένα ζώα αλλάζουν ξαφνικά συμπεριφορά, γίνονται υπερευαίσθητα στο θόρυβο, τρέμουν και παρουσιάζουν ανωμαλίες στην κίνηση:
Είναι τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα της τρομώδους νόσου. Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της Agrenda, κτηνοτρόφοι από τη Θεσπρωτία, όπου παρουσιάστηκαν αυτά τα συμπτώματα σε λίγα κοπάδια προβάτων, δικαιολογημένα ανησύχησαν. Όμως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο με το κοινοτικό πρόγραμμα εκρίζωσης της ασθένειας και πλήρη οικονομική κάλυψη των κτηνοτρόφων.
 
Εξάπλωση και μετάδοση
Η ασθένεια παρουσιάσθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες και εκτιμάται ότι 1,5% των εκτροφών θα προσβληθεί από τη νόσο. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 είχαν βρεθεί 87 θετικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Μερικές φυλές και ορισμένα ζώα είναι ευαίσθητα στην αρρώστια, δηλαδή έχουν γενετική προδιάθεση.
Τα πρόβατα και τα κατσίκια που είναι ευαίσθητα στη νόσο συνήθως μολύνονται ως νεογέννητα ή σε πολύ νεαρή ηλικία. Η περίοδος επώασης είναι από 2 έως και 5 χρόνια, η νόσος είναι πάντοτε θανατηφόρος και δεν υπάρχει θεραπεία ή πρόληψη μέσω εμβολίου.
 
­Τι κάνει ο κτηνοτρόφος
Όταν ο εκτροφέας παρατηρήσει τα παραπάνω πρώτα συμπτώματα στα ζώα του, τα οποία εξελίσσονται σε απώλεια βάρους, αδυναμία να σηκωθεί και πιθανώς σε ξαφνικό θάνατο, θα πρέπει να καλέσει την Κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής του. Ο κτηνίατρος θα πάρει δείγμα για ανάλυση, ώστε να πιστοποιηθεί ότι πράγματι πρόκειται για την τρομώδη νόσο. Οι εξετάσεις και οι μετέπειτα ενέργειες αφορούν την υπηρεσία, χωρίς δαπάνη του κτηνοτρόφου.
 
«Χρυσά πρόβατα»
Κτηνοτρόφοι με κοπάδια σε συνεταιρισμούς αναπαραγωγής αιγοπροβάτων, ελεγχόμενων από Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, μπορούν να εντάξουν το κοπάδι τους σε πρόγραμμα εξάλειψης των ευαίσθητων ζώων από την εκτροφή σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής τους. Η επένδυση για τις αναλύσεις δεν είναι μεγάλη και αξίζει τον κόπο αφού σύντομα τα πρόβατά τους θα αποκτήσουν μεγάλη αξία. Θα έχουν pedigree και πιστοποιητικό ανθεκτικότητας στη νόσο.
 
Αποζημίωση μέσα σε τρεις μήνες
Οι δαπάνες για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου από τη νόσο και οι οικονομικές αποζημιώσεις προβλέπονται από την ΚΥΑ 733/20 Απριλίου 2011 που υπέγραψε η πρώην υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη. Προβλέπεται υποχρεωτική σφαγή των ασθενών ζώων και αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσα σε τρεις μήνες με την «αγοραία αξία» του ζώου που είχε πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων της ασθένειας.
Για ζώα πάνω από 18 μηνών η αποζημίωση κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ ανά ζώο. Οι δαπάνες αναλύσεων, εξετάσεων, μεταφοράς των ζώων στη Λάρισα (για την κεντρική Ελλάδα), σφαγή και καταστροφή των ζώων βαρύνουν την υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου