Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Από σόργο ...βενζίνη


ImageΑπό ένα στρέμμα καλλιέργειας του γλυκού σόργου μπορούν να παραχθούν από 380 μέχρι 560 λίτρα βιοαιθανόλης, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόσθετο αντικατάστατο της βενζίνης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Την τελευταία δεκαετία ο γλυκός σόργος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ινδία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Βόρεια Αφρική. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται περισσότερο για το σκοπό αυτό δημητριακά όπως το καλαμπόκι» σημειώνει στο ΑΠΕ η Ειρήνη Τσακιρίδου, μηχανολόγος Μηχανικός του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας των ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, «Ανατολική Α.Ε». 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δήμα Κίτσιο, η καλλιέργεια του γλυκού σόργου κατά τη βιβλιογραφία αλλά και τις έρευνες που έχουν γίνει και στην Ελλάδα, έχει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνη του καλαμποκιού και άλλων ενεργειακών φυτών.
Το φυτό του γλυκού σόργου αποτελείται από το καλάμι ύψους 4 με 5 μέτρων και τον καρπό. Το φυτό συμπιέζεται για την εξαγωγή του χυμού σακχάρων, ο οποίος στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία με την προσθήκη ενζύμων. Το προϊόν της ζύμωσης, της απόσταξης και της αφυδάτωσης είναι η βιοαιθανόλη. Ο δε κατάλογος των πλεονεκτημάτων της καλλιέργειάς του περιλαμβάνει την αντοχή του σε συνθήκες καταπόνησης, όπως η αλατότητα των εδαφών και η περιορισμένη υγρασία, την μεγάλη παραγωγή βιομάζας, την αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
 «Η καλλιέργεια του γλυκού σόργου μπορεί να αυξήσει το εισόδημα των αγροτών που θα το καλλιεργήσουν, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσει τον αγροτικό πληθυσμό στις περιοχές που μπορεί να καλλιεργηθεί και να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ορυκτό πετρέλαιο» τονίζει ο κ. Κίτσιος. Ο αν. καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα μιλήσει για το θέμα απόψε σε εκδήλωση που διοργανώνει στο Δήμο Δέλτα η «Ανατολική Α.Ε», στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διακρατικό έργο “Sweethanol”, μαζί με εταίρους από την Ιταλία και την Ισπανία (www.sweethanol.eu).
Όσο για το ενδιαφέρον των επενδυτών για την απορρόφηση της αντίστοιχης αγροτικής παραγωγής, η κ. Τσακιρίδου επισημαίνει ότι παρά το γεγονός πως δεν ευδοκίμησε στο παρελθόν η καλλιέργεια του γλυκού σόργου στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για τέτοιες επενδύσεις στη χώρα μας. «Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από αμερικανική εταιρεία, με παρουσία στην Ελλάδα. Εκπρόσωπός της θα κληθεί να συμμετάσχει σε ημερίδα που θα διοργανώσει η «Ανατολική Α.Ε. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου θα προσκληθεί και εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αναφερθεί στο θεσμικό πλαίσιο τέτοιων επενδύσεων» τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου