Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

10 χρυσές συμβουλές για επιτυχημένη αγροτική παραγωγή.

http://arslocii.files.wordpress.com/2010/07/farm-goldenspiral.jpg
Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας πολλοί συνάνθρωποι μας, επιχειρούν ή θέλουν να επιχειρήσουν μια μεταστροφή προς την εκμετάλλευση της πατρογονικής γης, στην κατεύθυνση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Το παραπάνω εγχείρημα οπωσδήποτε παρουσιάζει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, που έχουν να κάνουν τόσο με τις παθογένειες του συστήματος, όσο και με την  ανασφάλεια που δημιουργεί η ίδια η κρίση στην Γεωργική παραγωγή.
Ο κάθε υποψήφιος επενδυτής, πρέπει να σκεφτεί 2 και 3 φορές την κίνηση του και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αψυχολόγητα να μεταβεί από τον αστικό τρόπο ζωής, στον αγροτικό ή επαρχιώτικο.
Σε γενικές γραμμές τα στάδια που έχει να ακολουθήσει κάποιος είναι:
1. Να φτιάξει με την βοήθεια ενός ειδικού (Γεωπόνου, Κτηνίατρου, Δασολόγου) ένα καλλιεργητικό πλάνο παραγωγής. Σε αυτό το πλάνο πρέπει να καταγραφούν τα είδη που θα καλλιεργηθούν, οι χρόνοι σποράς-φύτευσης-συγκομιδής, το κόστος εγκατάστασης της πρώτης καλλιέργειας, την συνολική καλλιεργούμενη έκταση κα. Το παραπάνω πλάνο θα αποτελέσει τον μπούσουλα, με βάση τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση της πορεία της όποιας επένδυσης καθώς και οι διορθωτικές κινήσεις. Θα εντοπιστούν τα λάθη και οι παραλήψεις.
2. Να γίνει γνώστης των μετεωρολογικών δεδομένων της περιοχής (ύψος βροχής, περίοδοι παγετών, συχνότητα χαλαζιού, καύσωνες, κλπ). Με την παραπάνω γνώση, προγραμματίζονται τα είδη των καλλιεργειών, η συχνότητα φύτευσης-σποράς, οι απαιτήσεις των ειδών κα
3. Να συγκεντρωθούν δεδομένα για το έδαφος και το περιβάλλον της περιοχής. Η χημική και μηχανική ανάλυση του εδάφους, αποτελεί ίσως το 50% της επιτυχίας μιας καλλιέργειας.
4. Να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα πιστοποιημένα φυτικά ή ζωικά είδη
5. Να εκτιμηθεί το κόστος της γραφειοκρατίας. Σε αυτό το κόστος συμπεριλαμβάνονται οι εντάξεις στα μητρώα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι πιστοποιήσεις κα
6. Να εκτιμηθεί το κόστος εισροών – εκροών. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το κόστος τα Λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, η μηχανική ή χημική καταπολέμηση ζιζανίων κα
7. Να εκτιμηθεί το κόστος της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης των παραγόμενων προϊόντων. Υπάρχουν είδη, τα οποία έχουν λίγες ώρες ζωής μετά την απομάκρυνση από το φυτό και επομένως απαιτείται η άμεση μεταφορά τους στις αγορές ή η πρόψυξη και ψύξη τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το παραγόμενο γάλα ή κρέας που παράγει κάποιος.
8. Να εκτιμηθεί το κόστος της ζημιάς (φύρας). Δυστυχώς, δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή με 100% επιτυχία για πολλούς λόγους. Να συμπεριληφθεί το κόστος των φυσικών καταστροφών ή της έξαρσης εχθρών ή ασθενειών.
9. Να εκτιμηθεί το κόστος των απαραίτητων εγκαταστάσεων και επενδύσεων.  Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται τα εργαλεία, τα μηχανήματα, οι αποθήκες, τα θερμοκήπια, τα σπορία, τα υλικά συσκευασίας κα.
10. Να εκτιμηθεί το περιβαλλοντικό κόστος. Δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε αυτό περιλαμβάνεται το κόστος ρύπανσης ή μόλυνσης του εδάφους, των υπόγειων υδάτων κα, τα οποία μπορεί να καταστήσουν μια περιοχή εντελώς ακατάλληλη ή ‘’φτωχή’’ σε παραγωγή Γεωργικών προϊόντων.
Με απλά λόγια προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε τα 10 βασικά σημεία που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του, ώστε να δημιουργήσει μια σωστή και ολοκληρωμένη, ανταγωνιστική αγροτική επιχείρηση.
Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνουν τεχνικές και οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες εμπεριέχουν εξειδικευμένες γνώσεις, στην επιλογή των φυτών, στην φυτοπροστασία, στην υγεία και την υγιεινή των ζώων, στην ευζωία των ζώων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στο marketing και την πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων κα…
Δυστυχώς όμως, ο κάθε φιλόδοξος επενδυτής, δεν μπορεί να βασιστεί σε κανενός είδους κρατικό ή ιδιωτικό μηχανισμό υποστήριξης. Το αντίθετο μάλιστα, έχει να αντιμετωπίσει, πλήθος προβλημάτων τόσο σε τεχνικό, όσο και σε εμπορικό – οικονομικό επίπεδο.
Ο Αγροτικός τρόπος ζωής, μπορεί να προσφέρει πολλές χαρές και ικανοποίηση, ως μια παραγωγική διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος, είναι άμεσα συνυφασμένος με το παραγόμενο προϊόν, που προκύπτει από την φύση και από ζωντανούς οργανισμούς. Ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει σε αυτή την διαδικασία οφείλει να γίνεται κομμάτι της φύσης και όχι κατακτητής ή εκμεταλλευτής της.
Η αντίληψη της στυγνής  οικονομικής εκμετάλλευσης των φυτών και ζώων έχει ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες, ίσως από την εποχή που ο άνθρωπος εξασφάλισε την επιβίωση του ή την αυτάρκεια του σε αγαθά. Στην εποχή μας πλέον, τόσο οι καταναλωτές, όσο και η αναγκαιότητα για την διατήρηση της πολιτισμικής και διατροφικής μας κληρονομιάς απαιτεί καλλιέργειες, ντόπιων ειδών ή φυλών ζώων, πιστοποιημένων για την ασφάλεια και την υγιεινή τους. Απαιτεί τέλος διαδικασίες και μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου