Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κίνδυνος εξ Ανατολών για φέτα, λάδι, ούζο

Τουρκικές κουτοπονηριές βάζουν σε περιπέτειες τις σχέσεις των δυο χωρών, με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επικεφαλής τον Τάκη Πεβερέτο, να κυνηγά στα δικαστήρια τις τουρκικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα».
Αλλες βαφτίζουν «Καλαμάτας» τουρκικά ελαιόλαδα, ενώ περσικές εταιρείες ζητούν να κατοχυρωθεί για λογαριασμό τους το ούζο!
Επειτα από προσπάθειες χρόνων η Ελλάδα κατόρθωσε να κατοχυρώσει στην Ε.Ε. τη φέτα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), παρ' ότι κοινοτικοί εταίροι την ήθελαν για λογαριασμό τους. Επειδή τα ΠΟΠ δεν αναγνωρίζονται εκτός Κοινότητας, κατά καιρούς νοθεύονται ελαιόλαδα ή χρησιμοποιείται το όνομα φέτα από Κινέζους, Ιάπωνες, Αμερικανούς και Τούρκους παραπλανητικά, ενώ εξετάζονται ανάλογες καταγγελίες και για την Ινδία.
Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές
«Η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ώς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη φέτα. Πριν από 3 χρόνια είχαμε εξαγωγές 12.000 τόνους και σήμερα πάνω από 32.000».
Οπως διαπιστώθηκε από την ελληνική πλευρά στην Αγκυρα:
* Η εταιρεία Yorsan, μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Τουρκίας με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα, έχει ήδη καταθέσει τέσσερις αιτήσεις για εμπορικά σήματα: «Φέτα Ανατολής», για την οποία ο ΣΕΚ έχει καταθέσει ένσταση, «Αυθεντική Φέτα», που έχει απορριφθεί και «Χωριάτικη Φέτα» και «Αποκλειστικά Τυρί Φέτα», που εκκρεμούν.
Ο Τουρκικός Οργανισμός Πιστοποίησης ισχυρίζεται πως ενέκρινε τη «Feta» ως εμπορικό σήμα σε κατηγορίες τροφίμων που δεν είναι... τυριά. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευάσματα απομιμήσεις τυριών ή για την προώθηση άλλων τουρκικών προϊόντων.
* Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφορούσαν στο τουρκικό εμπόριο πατατάκια «με γεύση "Feta"» τα οποία διαφημίζονταν κι από τηλεοπτικό κανάλι.
* Η τουρκική γαλακτοβιομηχανία Gulsan έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα «Feta» από το 2007 για μαργαρίνη, βούτυρο, πίτσες, κράκερς και τσιπς.
* Η τουρκική εταιρεία Mamsan έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα Fetavit από το 2008 και για την κατηγορία τυριών, αλλά ο Τουρκικός Οργανισμός Πιστοποίησης, αν και ισχυρίζεται ότι η ονομασία αυτή που αφορά τα τυριά είναι διαφορετική από τη... «Φέτα».
«Καλαμάτα» στο... Αδραμύττιο
* Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τουρκική αλυσίδα σουπερμάρκετ Cagdas πουλά τουρκικές ελιές χύμα με την επωνυμία «kalamata», ενώ φημολογούνται ανάλογες περιπτώσεις στην περιοχή Αδραμυττίου. Η τουρκική εταιρεία Fat Tarim κατοχύρωσε το σήμα «Kalamata» για ελιές, τρόφιμα σε άρμη, τουρσιά, λάδια! Η τουρκική εταιρεία Eksen κατοχύρωσε στις 31 Ιανουαρίου 2011 το εμπορικό σήμα «Kalamata Meyhane Sekil» για εστιατόριο με λογότυπο ένα κλαδί ελιάς!
Βελγικός... κρόκος
* Την ίδια στιγμή η βελγική εταιρεία Westimex έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα «Krokos» από το 1997, πουλώντας πατάτες και καλαμπόκι τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει ως ΠΟΠ το φυτό Κρόκος.
* Το ελληνικό ούζο είναι κι αυτό μήλον της έριδος αφού αυτή τη φορά η ιρανική εταιρεία Sa'Ad Assou Oraha έχει υποβάλει στην τουρκική πλευρά αιτήσεις αναγνώρισης των εμπορικών σημάτων «Arak Ouzon», και «Ouzo 5» στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών. Ηδη έχουν προσφύγει, οι αφοί Καλογιάννη για το «Ouzo 12», η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισ. Αρβανίτης και η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης για το «Ouzo 7». Η δυσκολία με το ελληνικό ούζο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ. Η πατρότητά του δεν αναγνωρίζεται στην Ε.Ε., αφού όλα τα υλικά παρασκευής πρέπει να είναι από την ίδια περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου