Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Βαρίδιο οι ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους


ImageΈρχεται η μέρα που οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές σημειώνει με επιστολή που απευθύνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, η ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου.
Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Προς
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Γραφείο υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη
Κύριε υπουργέ,
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής παραγωγής αποτελεί για τη χώρα εθνική προτεραιότητα. Δυστυχώς διανύουμε μια καθοριστική εποχή για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου. Με επίσημα στοιχεία έρχεται η μέρα που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε ζωοτροφές.
Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου. Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού όπως κάθε χρόνο συλλέγονται οι ζωοτροφές  ( Δημητριακά, άχυρα, τριφύλλια).
Η οικονομική κατάσταση είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρει την επίσημη πολιτεία η οποία σφυρίζει αδιάφορα για ότι κακό μας συμβαίνει , δεν νοιάζεται να λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την σωτηρία μας, κλείνει τα αυτιά της σε ότι εμείς οι παραγωγοί προτείνουμε. Η τιμή στο κριθάρι ξεπέρασε τα 30 λεπτά, ενώ η αντίστοιχη περσινή  ήταν   13-14 λεπτά δηλ. αύξηση δύο φορές πάνω.
Αδυνατούμε να προμηθευτούμε ζωοτροφές με τις υπάρχουσες συνθήκες, διότι όχι μόνο έχουμε ραγδαία αύξηση στις ζωοτροφές, αλλά η πολιτεία μας οφείλει χρήματα τα οποία άλλα εισπράττουμε με το σταγονόμετρο και άλλα χάνονται λόγω λαθών του συστήματος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες όμως δεν απέδωσαν λόγω συστήματος. Υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν εκκρεμότητες από το 2009, οι οποίες μπήκαν στο χρονοντούλαπο και ξεχάστηκαν. Ακόμη  το κράτος απαιτεί να πληρώσουμε εμείς πρώτοι τις υποχρεώσεις μας προς αυτό.
 
Έρχεται η μέρα που οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές
Τι θα γίνει αν και φέτος ανέβουν δύο φορές πάνω οι τιμές των δημητριακών, λόγω  κερδοσκοπίας; Αυτή την στιγμή ξεκίνησαν οι τιμές με 31 λεπτά) και αν τυχόν διπλασιαστεί  Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κατάρρευση της παραγωγής λόγω του κόστους των ζωοτροφών.
Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ότι έχουν κλονιστεί οι οικονομικές  συναλλαγές με τους τυροκόμους, οι οποίοι με την σειρά τους αδυνατούν να πληρώσουν. Καταλαβαίνετε λοιπόν, μιλάμε για ένα ντόμινο καταστροφής .
Επιτέλους πρέπει να ξυπνήσουμε!
Η ελληνική κτηνοτροφία θα πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο στήριξης  και ο στόχος του θα είναι η σωτηρία της.  Έχουμε προτείνει και στο παρελθόν διάφορες λύσεις. Κάποιες από αυτές βέβαια πέρασαν ως παράγραφοι στις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Η αύξηση των ζωοτροφών μπορεί να αποτελεί μια παγκόσμια συγκυρία, αλλά η στήριξη και διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας αποτελεί ευθύνη και υποχρέωσή της ελληνικής πολιτείας.
Ακούσαμε λοιπόν επανειλημμένως για την προσπάθεια να εκπονηθεί ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο με στόχο την μείωση των εισαγωγών των πρώτων υλών των ζωοτροφών. Ακόμη για κίνητρα που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους για ιδιοκαλλιέργεια σε περιοχές όπου ευδοκιμούν οι ζωοτροφές. Ακόμη για την μείωση των εισαγωγών και άλλα πολλά.
Θέλουμε έργα και όχι λόγια! Κινδυνεύουμε και  αν καταρρεύσουμε θα συμπαρασύρουμε και άλλους κλάδους στην καταστροφή. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου!
Σας ενημερώνουμε  πως αυτή την εποχή  διατίθενται  ελάχιστα αρνιά προς την αγορά σε εξευτελιστικές τιμές . Όμως ο καταναλωτής συνεχίζει να αγοράζει καθημερινά ελληνικά αρνιά και να τα ακριβοπληρώνει. Θα ξυπνήσει ποτέ ο ελεγκτικός μηχανισμός! Όταν από μόνοι μας σκάβουμε τον λάκκο μας, μην ψάχνουμε για  παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες. Το πρόβλημα είναι πρώτα δικό μας.
Προκαλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει στην δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες γάλακτος που εισήχθησαν σε όλες τις μορφές (νωπό, σκόνη, συμπύκνωμα, πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό) για να δούμε το μέγεθος της αυτοκαταστροφής μας.
Είναι ντροπή ενόψει καλοκαιρινής περιόδου να μην γίνονται εντατικοί, αυστηροί έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές και  χώρους μαζικής εστίασης σε ότι έχει σχέση με τα τυροκομικά προϊόντα.  Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η ανεξέλικτη κερδοσκοπία και η άθλια εξαπάτηση του καταναλωτή με τελικό αποδέκτη το χαμένο εισόδημα του κτηνοτρόφου παραγωγού.
Με όλη αυτή την κατάσταση  δημιουργούνται μεγάλα αποθέματα  ελληνικών ποιοτικών (ΠΟΠ) τυροκομικών προϊόντων τα οποία αντί να καταναλώνονται στην αγορά διαφημίζοντας την ποιότητά τους, συσσωρεύονται με κίνδυνο την καταστροφή τους.
 
Ακόμη και σε αυτή την ύστατη και τραγικά δύσκολη στιγμή για τον κτηνοτροφικό κλάδο πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να μας δώσετε χείρα βοηθείας ΤΩΡΑ!  και να ακούσετε τις προτάσεις μας για να βγούμε από το αδιέξοδο.
 
Ο Πρόεδρος   για το Δ.Σ
Μιχάλης   Τζιότζιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου