Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αμερικανοί πατένταραν την Κορωνέικη ελιά


ImageΜε το όνομα «Koroneiki Olint» πατενταρίστηκε, ως αμερικανικής ιδιοκτησίας, η ποικιλία Κορωνέικη με αριθμό πατέντας «US PP 18,599 P3/18 Μαρτίου 2008».
Στο επίσημο έγγραφο της πατέντας η περίληψη της περιγραφής της ποικιλίας έχει ως εξής: «Η νέα φυτική δημιουργία είναι ποικιλία ελιάς παρεμφερής με τη μη πατενταρισμένη ποικιλία ελιάς «Koroneiki Standard» από την Κρήτη, της οποίας αποτελεί κλωνική επιλογή. Η νέα ποικιλία είναι πρώιμη, μικρόκαρπη, ιδανική για παραγωγή ελαιολάδου και παράγει από το τρίτο έτος. Είναι κατάλληλη για πυκνή φύτευση και για μηχανική συλλογή ελαιοκάρπου. Στη βόρεια Καλιφόρνια ωριμάζει την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου».
 
Γιατί Κορωνέικη
Ο Αμερικανός δημιουργός της νέας ποικιλίας, Joan Tons, θα μπορούσε να δώσει ένα άλλο όνομα.
Όμως προτίμησε τη λέξη «Κορωνέικη», επειδή είναι διεθνώς γνωστό ότι η ποικιλία αυτή δίνει το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο από τις άλλες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες στον κόσμο. Και βασίστηκε στο ότι η ελληνική ποικιλία δεν είναι πατενταρισμένη. Αναφέροντας συμπληρωματικά το όνομα της Κρήτης, οικειοποιείται χωρίς πρόσθετη δαπάνη την εμπορική φήμη του κρητικού ελαιόλαδου.
 
Εγκληματικές παραλείψεις
Το έτος 1985 θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 8 του νόμου 1564/85 η προστασία των ελληνικών φυτικών ποικιλιών. Η αρμόδια διεύθυνση Εισροών Φυτικής
Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην προστασία ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών διεθνούς φήμης με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση του ονόματος και του γενετικού υλικού από ξένους, αδαπάνως γι’ αυτούς, ιδιαίτερα σε Ισπανία, Αμερική και Β. Αφρική.

1 σχόλιο:

  1. Δρ. Μαρκάκης Εμμανουήλ (Γεωπόνος)12 Αυγούστου 2011 στις 6:06 π.μ.

    Κρίμα!!! Για μία ακόμη φορά αποκαλύφτηκε η τρομερή αδυναμία των εκπροσώπων μας να κατοχυρώσουν παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ποικιλία "Κορωνέικη" έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ανθεκτικές ποικιλίες σε διάφορες ασθένειες όπως η Βερτισιλλίωση, η οποία αποτελεί μάστιγα για τις Μεσογειακές χώρες και την Καλιφόρνια. Αφου λοιπόν είναι ανθεκτική σε ασθένειες, προσφέρεται για τα συστήματα πυκνής φύτευσης, παράγει εξαιρετικής ποιότητας λάδι και είναι και πρώιμη, πρέπει να αναλογιστούμε τι θησαυρό χάσαμε! Και τι δικαιώματα επιτρέπουμε να διεκδικούν στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου οι Ισπανοί, Ιταλοί και Αμερικάνοι, καλλιεργόντας κλώνο μιας παραδοσιακής Ελληνικής ποικιλίας. Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή