Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η ΡΑΕ, παίρνει τις άδειες φωτοβολταϊκών, από εκείνους και δεν έκαναν επενδύσεις και προσδοκούσαν να τις πουλήσουν.

http://www.princeolivernews.com/wp-content/uploads/2011/05/%CF%81%CE%B1%CE%B5.jpg
Με τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια στρατηγική, λύνονται τα χέρια της ΡΑΕ, ώστε να ακυρώσει άμεσα όσα επενδυτικά σχέδια μένουν στα χαρτιά εδώ και χρόνια παρ' ότι έχουν λάβει άδεια παραγωγής, είτε επειδή οι κάτοχοι των αδειών δεν έχουν λεφτά να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων είτε επειδή πολλοί από αυτούς περίμεναν να «πιάσουν» τιμές για να πουλήσουν τις άδειες παραγωγής σε τρίτους.

Υπολογίζεται ότι θα ανακληθεί ίσως και το μεγαλύτερο μέρος των αδειών παραγωγής, συνολικής ισχύος 18.819 MW, που είχαν χορηγηθεί μέχρι το τέλος του 2010, όταν μάλιστα εκρεμμεί η εξέταση αιτημάτων για άλλα 72.775 μεγαβάτ, κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Με την τροπολογία καταργείται το περιθώριο των 30 μηνών που είχε στη διάθεσή του κάποιος επενδυτής να προχωρήσει την επένδυση ή να εμπορευτεί την άδειά του. Πλέον προβλέπεται ότι έχει την υποχρέωση να προβεί «αμελλητί» σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και την υλοποίηση των έργων, αλλιώς θα του αφαιρείται η άδεια.

Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι οι κανόνες ανάκλησης έχουν και αναδρομική ισχύ, δηλαδή αφορούν και τις άδειες παραγωγής που εκδόθηκαν πριν από το 2010, ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν αποφάσεις ανάκλησης δεν θα καταπέσουν δικαστικά στην πρώτη προσφυγή των θιγομένων.

Εξάλλου, με άλλη τροπολογία επανακαθορίζονται οι όροι για την παροχή δωρεάν ρεύματος (ίσο με το 1% της παραγωγής) που δικαιούνται οι οικιακοί καταναλωτές και οι νέοι «καλλικρατικοί» δήμοι οι οποίοι γειτονεύουν με εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Καταργείται η αρχική διάταξη η οποία προέβλεπε την κατά 60% κάλυψη και των πολύ υψηλών καταναλώσεων (πάνω από 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) και με νέα διάταξη προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση θα μπει πλαφόν στο όριο κατανάλωσης που θα μπορεί να καλύψει η πίστωση. Προτεραιότητα στην πίστωση θα έχουν οι οικιακοί καταναλωτές των πιο κοντινών περιοχών (ζώνη εγγύτητας), ενώ μέρος των χρεώσεων υπέρ τρίτων θα αποδίδεται στους καταναλωτές της δεύτερης ζώνης εγγύτητας.

Οι πιστώσεις για το σκέλος της ενέργειας περιλαμβάνουν και όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως τις χρεώσεις για τα δίκτυα, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κ.ά.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου