Σελίδες

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ζυμώσεις στην Νέα ΚΑΠ: Τα σχέδια της ΕΕ για να αλλάξουν χέρια οι επιδοτήσεις

http://www.tsantiri.gr/wp-content/media/2011/03/georgia-300x229.jpg
Όλο το κείμενο της πρότασης του Γερμανού ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος κ. Dress, που μετά τις σημαντικές τροποποιήσεις με τις οποίες ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, περνάει και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση, εξασφάλισε μεταφρασμένο χθες στα Ελληνικά η "Ν. Κρήτη" και παρουσιάζει σήμερα τα θέματα εκείνα που έχουν την πιο μεγάλη σημασία για το μέλλον των Ελλήνων αγροτών.

Το πιο σοβαρό ζήτημα στο οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα έλλειψη ξεκάθαρων απαντήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό των "Ενεργών Αγροτών", ως προς την έννοια του όρου, ώστε να γνωρίζει ο αγροτικός κόσμος μέσα από την κατηγορία αυτή ποιοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2013 μέχρι και το 2020, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής!

Στην ολομέλεια
Η ανατροπή προτάσεων του Γερμανού ευρωβουλευτή Dess, που στόχο είχαν την κατεύθυνση σημαντικού μέρους των άμεσων ενισχύσεων στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα προς τις λεγόμενες "πράσινες" λύσεις, που δε θα μπορούσαν να εκπληρώσουν με επιτυχία οι αγροτοκτηνοτρόφοι των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέπεια να χάνουν μέρος των επιδοτήσεών τους, χαρακτηρίστηκε προ ημερών ως «νίκη των χωρών του Νότου», με την πτέρυγα των σοσιαλιστών να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα αυτό. Την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το τελικό κείμενο, μετά τις ανατροπές. Θα κατατεθεί στη συνέχει στην Κομισιόν, που προς το φθινόπωρο θα καταθέσει και η ίδια τις νομοθετικές της προτάσεις.

Οι δύο πυλώνες
Η "Ν. Κρήτη" εξασφάλισε, λοιπόν, χθες και παρουσιάζει σήμερα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιβίωση των Ελλήνων και των λοιπών Ευρωπαίων αγροτών για την περίοδο μετά το 2013. Στην αρχή του κειμένου που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να παραμείνει η Κοινή Γεωργική Πολιτική διαρθρωμένη γύρω από δυο πυλώνες». Και επισημαίνει ότι ο πρώτος πυλώνας «πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να έχει ετήσια βάση, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα ο πολυετής προγραμματισμός, η συμβασιακή προσέγγιση και η συγχρηματοδότηση». Παράλληλα, τονίζει ότι η Κομισιόν πρέπει να «επιμένει ότι η δομή των δυο πυλώνων πρέπει να λειτουργεί με ευκρίνεια και κάθε πυλώνας πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον άλλο δίχως επικαλύψεις: Ο πρώτος πυλώνας πρέπει να προσφέρει στόχους που απαιτούν οριζόντια δράση, ενώ ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς τα αποτελέσματα και αρκετά ευέλικτος για να αντιμετωπίζει εύκολα τις εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές ιδιαιτερότητες».

Άμεσες ενισχύσεις

Σύμφωνα με την πρόταση, οι άμεσες ενισχύσεις θα επιτρέπουν στους αγρότες να έχουν την οικονομική δυνατότητα «να παρέχουν, παράλληλα με την παραγωγή ειδών διατροφής, δημόσια αγαθά ζωτικής σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας, όπως υπηρεσίες οικοσυστημάτων, απασχόληση, διαχείριση του τοπίου και οικονομική ευρωστία στις αγροτικές περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη»... Και παρακάτω, η πρόταση αναφέρει ότι «οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να ανταμείβουν τους αγρότες για την παροχή αυτών των δημόσιων αγαθών, εφόσον η αγορά δεν παρέχει από μόνη της τα δημόσια αγαθά και δεν αποζημιώνει ακόμη τους αγρότες για τον εφοδιασμό της με αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες συχνά αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής για να παραγάγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας και χαμηλές τιμές παραγωγού για τα προϊόντα τους».

Ρεαλισμός στην κατανομή των πόρων

Επίσης, ζητά δίκαιη κατανομή των πόρων της ΚΓΠ για τον πρώτο και το δεύτερο πυλώνα ανάμεσα στα κράτη-μέλη και ανάμεσα στους αγρότες του κάθε κράτους-μέλους, όπου θεμελιώδης αρχή για αντικειμενικά κριτήρια πρέπει να είναι η ρεαλιστική προσέγγιση. Απορρίπτει τις μεγάλες και απότομες αλλαγές στην κατανομή αυτών των πόρων στα κράτη-μέλη. Είναι της άποψης ότι τούτο επιβάλλει τη σταδιακή αντικατάσταση, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, του συστήματος που βασίζεται σε παρωχημένες ιστορικές τιμές αναφοράς από ενισχύσεις δικαιότερες και συνεπώς καλύτερα κατανεμημένες μεταξύ χωρών, διαφορετικών αγροτικών τομέων και αγροτών. Επισημαίνει ότι τούτο προϋποθέτει επίσης αποτελεσματικότερες ενισχύσεις, που είναι καλύτερα στοχοθετημένες και παρέχουν ισχυρότερα κίνητρα ώστε να βοηθούν τη μεταστροφή της γεωργίας σε πιο βιώσιμα συστήματα αγροτικής εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό, σε συμφωνία με την ανακοίνωση της Επιτροπής, απορρίπτει μια ενιαία κατ’ αποκοπήν άμεση ενίσχυση για το σύνολο της Ε.Ε. η οποία δε θα αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πολυμορφία.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Απλούστερες άμεσες ενισχύσεις


Παράλληλα, ζητά την περαιτέρω απλοποίηση του καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων, και συγκεκριμένα απλοποιημένους κανόνες μεταφοράς για δικαιώματα ενίσχυσης στην περίπτωση μη ενεργοποίησης, κανόνες σχετικά με το εθνικό απόθεμα, που θα εξαρτάται από τη μετάβαση στην περιφερειακή-εθνική ενιαία στρεμματική ενίσχυση, συγχώνευση των ελάχιστων δικαιωμάτων ενίσχυσης και ένα αποτελεσματικό και χωρίς γραφειοκρατία σύστημα ελέγχου και για τους δύο πυλώνες.

Νέοι αγρότες
Σημειώνει ότι απαιτούνται μέτρα με στόχο την ανανέωση των γενεών στο γεωργικό τομέα, δεδομένου ότι μόνο το 6% των Ευρωπαίων αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ παράλληλα 4,5 εκατομμύρια θα συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης δεκαετίας. Αναγνωρίζει ότι οι νέοι αγρότες συναντούν εμπόδια στο ξεκίνημα, όπως το υψηλό επενδυτικό κόστος και η έλλειψη πρόσβασης σε γη και πιστώσεις. Τονίζει το γεγονός ότι τα μέτρα για τους νέους αγρότες που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πυλώνα αποδείχτηκαν ανεπαρκή για την αναχαίτιση της ταχείας γήρανσης του γεωργικού τομέα και ζητεί τη θέσπιση προτάσεων προκειμένου να αναστραφεί αυτή η μη βιώσιμη τάση, οι οποίες να περιλαμβάνουν αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το εθνικό απόθεμα ώστε να επικεντρώνονται περισσότερο τους νέους αγρότες.
.
ΣΤΗΡΙΞΗ
Η αποσύνδεση παραγωγής από επιδότηση


Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καλεί την Ολομέλεια και στη συνέχεια την Κομισιόν να συνεχίσουν να στηρίζουν την αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση, θεωρώντας ότι «η αποσύνδεση έχει ουσιαστικά αποδείξει την αξία της, επιτρέποντας μεγαλύτερη αυτονομία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εκ μέρους των γεωργών, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες ανταποκρίνονται στα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά, και θέτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ΚΓΠ στο πράσινο κουτί του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Και καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να συμφωνήσει, επίσης, ότι αποδέχεται την ανάγκη να συνεχιστούν να καταβάλλονται και στο μέλλον οι συνδεδεμένες πριμοδοτήσεις σε ορισμένες περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αντί των καθιερωμένων, πολυδάπανων μορφών παραγωγής και προϊόντων. Ζητά, ως εκ τούτου, να έχουν τα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να επιτρέψουν σε ένα μέρος των άμεσων ενισχύσεων να παραμείνει πλήρως ή μερικώς συνδεδεμένο εντός των ορίων του ΠΟΕ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την άμβλυνση του αντίκτυπου της αποσύνδεσης σε συγκεκριμένες περιοχές και τομείς που είναι ευαίσθητοι από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη.

Ενεργοί αγρότες
Στο κείμενο, μεταξύ των άλλων, τονίζεται επίσης και αυτό που πολλές φορές έχει γράψει μέχρι σήμερα η "Ν. Κρήτη", ότι δηλαδή «οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους ενεργούς αγρότες». Και δικαιούχος των άμεσων ενισχύσεων θα είναι «κάθε κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί γεωργικές εκτάσεις για παραγωγή και τις διατηρεί σε καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ)». Η πρόταση αυτή εξάλλου, με τελικό αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά, ως εκ τούτου, από την Επιτροπή να αναπτύξει έναν ορισμό του «ενεργού αγρότη», τον οποίο θα μπορούν να διαχειριστούν χωρίς πρόσθετο διοικητικό φόρτο ή κόστος τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι παραδοσιακές γεωργικές δραστηριότητες (εκμεταλλεύσεις πλήρους απασχόλησης και διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης), ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, θα θεωρούνται ενεργές γεωργικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου