Σελίδες

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Να αλλάξει το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας


ImageΤα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της κυβέρνησης με το δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιούν στη Δυτική Ελλάδα.
Οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, επισκέφτηκαν τη βιομηχανία παραγωγής αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών "ΑΝΘΗΡ ΑΕ" στη Μεγάλη Χώρα-Νεάπολη Αγρινίου, ενώ ξεναγήθηκαν από τον δήμαρχο στη λίμνη Τριχωνίδα και αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Στη συνέχεια η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε ημερίδα - τηλεοπτική εκπομπή, με θέμα: «Περιφέρεια και Αγροτική Ανάπτυξη - Πράσινος Τουρισμός - Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας», στη Λίμνη Τριχωνίδα. Σε αυτή συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Λαμπρινίδης και Γιώργος Σταυρακάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος.
Παρεμβάσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκαναν ο Πούλ Νίρουπ Ράσμουσεν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Τζο Λάϊνεν, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης έκανε λόγο για μια τολμηρή αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Εδώ και ενάμισι χρόνο, υπογράμμισε, το ΥΠΕΚΑ, οργανώνει, νομοθετεί και αλλάζει τα κακώς κείμενα, επισημαίνοντας ότι "η Πράσινη Ανάπτυξη ξεκινάει και στην Ελλάδα μέσα στις δύσκολες τρέχουσες συγκυρίες.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας, που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.
Ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε διεξοδικά στην επικείμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ανέλυσε σημεία προβληματισμού, αλλά και ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη χώρα. Τόνισε ότι παρά το ενδεχόμενο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί πόροι, η νέα ΚΑΠ - με τα μέχρι σήμερα δεδομένα - θα προωθήσει τον πολυλειτουργικό ρόλο που έχει η γεωργία, αλλά και τη σύνδεσή της ΚΑΠ με τους πολίτες.
Ο Γιώργος Σταυρακάκης παρουσίασε τις προσπάθειες του Ευρωκοινοβουλίου για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των χρηματοδοτικών ταμείων της ΕΕ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περίοδο αυτή, έχει αρχίσει και επικεντρώνεται κυρίως στο μέλλον, μια και έχουν αρχίσει ήδη οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση τόσο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 όσο και των μελλοντικών ΕΣΠΑ, δηλαδή των ΕΣΠΑ μετά το 2013.
Ο Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν επεσήμανε ότι για την κρίση της Ελλάδας φταίνε οι αγορές και οι κερδοσκόποι και ότι θαυμάζει την πολιτική του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε, έχει επιδείξει αποτελέσματα κάτω από αντίξοες συνθήκες και ότι και με τις ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις περιφέρειες θα έρθει και η νέα ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ο Μάρτιν Σουλτς επεσήμανε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί ένα κεντρικό θέμα σήμερα στην Ευρώπη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστεί η έως τώρα χρηματοδότησή του ή ακόμα καλύτερα να αυξηθεί. Η περιφερειακή πολιτική είναι μείζονος σημασίας, σημείωσε, καθώς η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συνεχίζει να ζει σήμερα, σε περιοχές που έχουν ανάγκη από υποδομές και σημαντικές επενδύσεις, σε δρόμους, βιομηχανικές ζώνες, σε σπίτια, σχολεία και πανεπιστήμια σε παιδικούς σταθμούς και γηροκομεία, σε μια σειρά από τομείς που είναι απαραίτητοι για μια ευημερούσα και παραγωγική κοινωνία.
Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας: «Ξέρουμε ότι ο αγώνας σας είναι δύσκολος και ελπίζουμε να τον κερδίσετε. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας και διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε έτσι ώστε να πετύχετε."
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποιήθηκαν ζωντανές συνδέσεις με περιφερειακά κανάλια (ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδας, ART TV, ΟΡΤ, ΚΡΗΤΗ TV, Europe 1, Τηλεόραση, ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και ΑΧΕΛΩΟΣ TV), οι δημοσιογράφοι των οποίων έθεσαν ερωτήματα προς τους ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου