Σελίδες

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ζεστό χρήμα 30 εκατομμύρια ευρώ

xrhma2Πασχαλινή ανάσα στην τοπική οικονομία

Ανάσταση για τους αγρότες της περιοχής ευθύνης της ΕΑΣ Αγρινίου

Επιστροφή ΦΠΑ, εξισωτική αποζημίωση και πληρωμές μέτρου 144 για τους καπνοπαραγωγούς, συν κάποια υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση προηγουμένων ετών, καταβάλλονται την Μεγάλη εβδομάδα και τονώνουν την αγορά


Αρχίζουν από σήμερα και θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι πληρωμές στους αγρότες, οι οποίες και ξεπερνούν για την περιοχή ευθύνης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα απ' τα μισά χρήματα εντάσσονται στο μεγάλο πακέτο των 97 εκατομμυρίων που θα διατεθεί στους πρώην καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας, ως η επιστροφή του 50% απ' τον Πυλώνα ΙΙ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται απ' το μέτρο 144 για την ενίσχυσή τους. Το ποσό που αναλογεί στους αγρότες μέλη της ΕΑΣ Αγρινίου προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που από μόνο του δικαιώνει την τεράστια προσπάθεια που προηγήθηκε κατά τα παρελθόντα έτη.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη δόση απ' το περιβόητο «9χίλιαρο», για την καταβολή της οποίας χρειάστηκε ένας μαραθώνιος διοικητικών ελέγχων των δηλώσεων των δικαιούχων, καταχώρησης των αποτελεσμάτων των ελέγχων στο σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και, γενικότερα, διευθέτησης μιας σειράς διαδικαστικών και δύσκολων γραφειοκρατικών ζητημάτων.
Ανάλογη προσπάθεια υπήρξε και για να καταστεί εφικτή η επιστροφή του ΦΠΑ. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς μάλιστα σε σχετικές του δηλώσεις δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τους υπευθύνους και το προσωπικό της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν ώστε τις αμέσως επόμενες ημέρες να δοθούν τα ποσά που αναλογούν στον κάθε δικαιούχο. Απ' την επιστροφή του ΦΠΑ οι αγρότες μέλη της ΕΑΣ Αγρινίου έχουν λαμβάνειν συνολικά περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Από την εξισωτική αποζημίωση οι δικαιούχοι θα λάβουν το 70% της συνολικής δαπάνης, στην περιοχή δηλαδή ποσό κατά τι μικρότερο των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν και κάποια υπόλοιπα που υπάρχουν, τόσο απ' την ενιαία ενίσχυση όσο και από την εξισωτική αποζημίωση απ' τα έτη 2008, 2009 και 2010. Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών πρόκειται να πάρουν 85 ευρώ για τις αγελάδες και 160 ευρώ για τις μοσχίδες.
Τα χρήματα του άρθρου 68 θα πληρωθούν μετά το Πάσχα. Όλα τα υπόλοιπα όμως, ποσό που όπως προαναφέραμε ίσως στο σύνολό του να ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, θα καταβληθούν έως και την Μ. Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου