Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Οι βροχές καθυστερούν την καλλιέργεια βάμβακος. Σιτάρι και καλαμπόκι ευνοούνται αρκεί να μην συνεχιστούν τα καιρικά φαινόμενα

Για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μεταθέτουν την σπορά βάμβακος αρκετοί αγρότες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. Σε αρκετές περιοχές, οι παραγωγοί προσπάθησαν να μπουν στο χωράφι προκειμένου να σπείρουν κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, ωστόσο το βρεγμένο έδαφος τους εμπόδισε. Σύμφωνα πάντως με όσα μας τονίζουν παραγωγοί και μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, «το βαμβάκι φέτος οψιμίζει αφού η σπορά έχει ήδη μείνει πίσω 10 με 12 ημέρες». Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι η καθυστέρηση αυτή, ίσως δημιουργήσει προβλήματα και στην συγκομιδή αφού και αυτή όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για τον Οκτώβριο. Αποτελεί ωστόσο γενική διαπίστωση, ότι φέτος η καλλιέργεια βάμβακος είναι αυξημένη σε όλη την χώρα λόγω των υψηλών τιμών του προϊόντος.
Όσον αφορά το καλαμπόκι και το σιτάρι – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – ευνοήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, αρκεί όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί «να μην συνεχιστούν για πολύ ακόμα».

Κιλκίς

Ειδικότερα, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με την ΕΑΣ Κιλκίς και μίλησε με τον κ. Πέτρο Λαμπριανίδη, γεωπόνο της Ένωσης: «Οι βροχές στην περιοχή μας συνεχίζονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. Το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το βαμβάκι και κάποιοι παραγωγοί που δεν έχουν σπείρει ακόμα καλαμπόκι και ηλίανθο. Στην περιοχή μας έχει σπαρθεί μόνο το 5% της συνολικής καλλιέργειας βάμβακος, οπότε όπως καταλαβαίνουμε πάει πίσω στο σύνολό της η καλλιέργεια».
Και προσθέτει: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι και την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα έχουμε καταιγίδες. Φοβόμαστε ότι αυτή η καθυστέρηση στην σπορά βαμβακιού θα έχει σαν αποτέλεσμα να “οψιμίσει” η συγκέντρωση και κανείς δεν ξέρει αν θα μας πιάσουν πάλι οι βροχές του Οκτωβρίου, πράγμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην συγκομιδή. Και στην περιοχή μας πάντως υπάρχει αύξηση της καλλιέργειας βαμβακιού φέτος, όπως συμβαίνει γενικά και στην υπόλοιπη χώρα».

Λάρισα

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος της ΕΑΣ Λάρισας τονίζει: «Στην Λάρισα θα έχουμε προβλήματα. Έχουν σπαρθεί βαμβάκια από τις 5 και 6 Απριλίου. Οπότε σίγουρα θα πρέπει να γίνουν επανασπορές. Όσον αφορά το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα τεύτλα η βροχή βοήθησε. Επίσης, βοηθήθηκαν και τα βαμβάκια που σπάρθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες. Προβλήματα θα έχουν αυτά που σπάρθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Γενικά, η καλλιέργεια βαμβακιού “οψιμίζει”. Έχουμε καθυστερήσει ήδη 10 με 12 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι αν το καλοκαίρι είναι δύσκολο (δηλαδή έχουμε πολλές υγρασίες και δεν έχουμε ήλιο) θα πάμε πίσω».

Καρδίτσα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Σδράκα, προέδρου της ΕΑΣ Καρδίτσας στον ΑγροΤύπο: «Και στην Καρδίτσα είχαμε βροχές αλλά πολύ λίγα κτήματα έχουν σπαρθεί. Επίσης, τα κτήματα που έχουν καλλιεργηθεί με βαμβάκι είναι αυτά που δεν κρατάνε υγρασία. Εκ των πραγμάτων οι παραγωγοί θα πότιζαν για να φυτρώσουν οι καλλιέργειες, οπότε με την βροχή βοηθήθηκαν».
Επίσης ο κ. Σδράκας μας ανέφερε ότι «οι παραγωγοί είχαν ενημερωθεί από τα δελτία καιρού και περίμεναν τις βροχές οπότε δεν προχώρησαν στην σπορά. Τώρα υπολογίζουμε ότι στις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσουν τελικά οι σπορές. Τα καλαμπόκια έχουν ήδη φυτρώσει και δεν είχαν πρόβλημα με τις βροχές. Τα σιτάρια και αυτά χρειάζονται νερό. Μόνο η σπορά λοιπόν του βαμβακιού πήγε πίσω». Όσον αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις φέτος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας μας είπε ότι θα είναι πολύ περισσότερες αλλά «περιμένουμε τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ για να μάθουμε ακριβώς τον αριθμό».

Τρίκαλα

Τέλος, αισιόδοξος όσον αφορά την φετινή διεξαγωγή της καλλιέργειας βαμβακιού εμφανίστηκε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προβλήματα. Αυτή η βροχή που έπεσε ήταν πολύ καλή για τις καλλιέργειες. Πρόβλημα θα υπάρχει αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν. Στην περιοχή μας έχει σπαρθεί το 70% του βαμβακιού οπότε η βροχή πότισε στην ουσία τις καλλιέργειες. Τα σιτάρια και τα καλαμπόκια επίσης δεν είχαν πρόβλημα αφού και εκεί οι βροχές ήταν ευεργετικές. Αυτό που ευχόμαστε είναι να μην συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις μετά την Κυριακή. Φέτος στην καλλιέργεια σιταριού υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 20% - 30% στην περιοχή των Τρικάλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαμβάκι είχε υψηλή τιμή με αποτέλεσμα οι αγρότες να στραφούν σε αυτό. Η καλλιέργεια στο καλαμπόκι είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου