Σελίδες

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

«Μάχη» για να κρατηθεί υπό κρατικό έλεγχο η Αγροτική Τράπεζα

Μάχη για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποσχέθηκε από τη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο κ. Καρατζαφέρης στην ερώτησή του, χρέωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση την παύση λειτουργίας δύο εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης προκειμένου να μετατραπούν σε μονάδας παραγωγής βιοαιθανόλης - χωρίς αυτό να πραγματοποιηθεί. Διέκρινε ωστόσο παράλληλα και διάσταση εξαγγελιών μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης, «που έχει υποσχεθεί την λειτουργία των μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» και της διοίκησης της επιχείρησης, «η οποία είπε πως θα αποκρατικοποιηθούν τα οικόπεδα».

«Δέκα του μηνός, τελειώνει η εισφορά στα ζαχαρότευτλα. Θα τους ενθαρρύνετε τους αγρότες, ή θα κάνουμε εισαγωγή στη ζάχαρη; Αν είναι έτσι, ούτε ένα εργοστάσιο δεν θα λειτουργήσει. Πώς θα λειτουργήσουν τρία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε θέμα παραμονής ή όχι της ΑΤΕ στο Δημόσιο, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να περάσει η περιουσία της Τράπεζας, στην ενδιαφερόμενη τουρκική “ZIRAAT BANK”: «Αυτός που θα πάρει την Αγροτική, θα ελέγχει το σύνολο της αγροτικής γης. Μπορείτε να διαπραγματευτείτε το οτιδήποτε, αλλά όχι αυτό: Εδώ θα δώσουμε την περιουσία, τις υποθήκες, τα όργανα και ελπίδες των αγροτών. Ο πρώτος που ενδιαφέρεται, είναι η Τουρκία. Τι θα συμβεί; Θα δώσουμε την αγροτική Τράπεζα στην “ZIRAAT BANK”;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Η Ρωσία έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, προτείνοντας την πώληση εξοπλιστικών με ανταλλαγή και όχι με πληρωμή. Απορροφά το σύνολο της παραγωγής ζάχαρης. Γιατί δεν κάνουμε τέτοιες συμφωνίες;».
«Το όχημα που θα μας βγάλει από την στενωπό, δεν είναι αυτοκίνητο, αλλά τρακτέρ» παρατήρησε ο κος Καρατζαφέρης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση, πως αν συνεχίσει τις περικοπές στα επιδόματα των τριτέκνων και τους μισθούς, θα βρει τον ΛΑΟΣ ενάντιο.
«Είμαστε σε διαδικασία συνεχή και βασανιστική με τους τευτλοπαραγωγούς. Προχωρούμε σε συντονισμένη προσπάθεια για να αναδιάρθρωση και εξυγίανση, καθορίστηκε η τιμολογιακή πολιτική της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα - και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ, έχω ήδη θέσει το θέμα για διατήρηση των θέσεων εργασίας» απάντησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, διαψεύδοντας παράλληλα τις πληροφορίες περί πώλησης των οικοπέδων των εργοστασίων.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα 28 δις. της πρώτης εγγυοδοσίας του Δημοσίου, επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη, η ΑΤΕ έλαβε «υπέρμετρη» χρηματοδότηση, που σε συνδυασμό με την αρνητική της πορεία, οδήγησε στην ανάγκη ενός επείγοντος προγράμματος αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από την ιδιοκτησία επιχειρήσεων σαν την Ε.Β.Ζ. και αναγκάζεται να πουλήσει τις μετοχές της σε όλο το συγκρότημα της επιχείρησης, αλλά όχι τα οικόπεδα. «Μέχρι στιγμής, αναζητείται σύμβουλος», διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε επίσης πως «παρά την δύσκολη συγκυρία, την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων κ.λπ., έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρατήσει τον έλεγχο της ΑΤΕ. Οι Έλληνες αγρότες, έχουν μάθει να ζουν με την ΑΤΕ σαν να είναι το σπίτι τους. Παρά τη δύσκολη αλλαγή που πρέπει να γίνει στην λειτουργία της, η Τράπεζα μπορεί να προσφέρει και σήμερα στον αγροτικό κόσμο μεγάλη βοήθεια - και γι’ αυτό αναζητούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά σχήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου