Σελίδες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ξεκινά από 1η Απριλίου η ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων

Την 1 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή και επίσημα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων της χώρας. Το μέτρο έχει σκοπό την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων στα κρέατα και κατ’ επέκταση την προστασία του καταναλωτή και του εισοδήματος του έλληνα κτηνοτρόφου.
Έπειτα από την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής διασύνδεσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η αρμόδια υφυπουργός, κα Μιλένα Αποστολάκη, επεκτείνει το μέτρο σε 120 σφαγεία σε όλη τη χώρα, με σκοπό τον έλεγχο του κρέατος από τη στάνη, ως το σφαγείο και τελικώς το… τσιγκέλι.
Σύμμαχος του υπουργείου σ’ αυτή την προσπάθεια η υψηλή τεχνολογία, καθώς με το σχέδιο αυτό δίνεται δυνατότητα ελέγχου σε κομβικά ζητήματα της πορείας του σφαγίου, όπως για παράδειγμα από ποιό σφαγείο προέρχεται το κάθε ζώο, αν ήταν εισαγόμενο κ.λπ. και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Τα εν λόγω στοιχεία θα μεταφέρονται σε βάσεις δεδομένων, που θα επεξεργάζεται ο ΕΛΟΓΑΚ. Σκοπός του σχεδίου είναι η ηλεκτρονική καταγραφή της διαδικασίας σφαγής σε όλα τα σφαγεία της χώρας και η μεταφορά των στοιχείων σε βάσεις δεδομένων που θα επεξεργάζεται ο ΕΛΟΓΑΚ και θα διασταυρώνονται με το Μητρώο Ζωικού Πληθυσμού που τηρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση της διαδρομής των ζώων και τον εντοπισμό των ενδεχόμενων κρουσμάτων ελληνοποίησης.
Το μέτρο αναμένεται ν’ αποτελέσει «ασπίδα» απέναντι στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου «σφίγγοντας τον κλοιό» γύρω από τα παράνομα κυκλώματα που κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου