Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μικροτσίπ σε όλα τα ζώα!

Ολα τα ζώα πλέον θα καταγράφονται και θα αποκτούν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, με ειδικό μικροτσίπ το οποίο θα τοποθετείται με μικρή χειρουργική επέμβαση στον αυχένα των ζώων  Ηλεκτρονική «ταυτότητα» αποκτούν όλα τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με το σχέδιο νόμου όλα τα ζώα πλέον θα καταγράφονται και θα αποκτούν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, με ειδικό μικροτσίπ το οποίο θα τοποθετείται με μικρή χειρουργική επέμβαση στον αυχένα των ζώων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για την κακοποίηση και τη βάναυση μεταχείριση των ζώων. Βάσει του νέου πλαισίου κανόνων, όποιος συλλαμβάνεται να κακοποιεί ή να κακομεταχειρίζεται ζώα θα τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη
Με παρέμβαση εισαγγελέα προβλέπεται η προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του κατοικίδιου από τον παραβάτη. Επιπλέον δεν θα χορηγείται άδεια για κυνήγι στον κυνηγό που δεν έχει καταγράψει ηλεκτρονικά τον σκύλο του και απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό, που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.
Με το σχέδιο νόμου απαγορεύεται, επίσης, η δημοσίευση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κατοικίδιων, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.
Ακόμα δημιουργείται σε συνεργασία με τους δήμους ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται εφεξής θα σημαίνονται, θα στειρώνονται και θα περιθάλπονται.
Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία. Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα των φιλοζωικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η προστασία των ζώων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, «η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Τι προβλέπεται
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου
1 Κάθε κατοικίδιο και αδέσποτο ζώο θα φέρει υποχρεωτικά ηλεκτρονικό μικροτσίπ, που θα τοποθετείται στον αυχένα με μικρή χειρουργική επέμβαση.
2 Προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες.
3 Οποιος συλλαμβάνεται να κακοποιεί ζώα θα τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000.
4 Δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων.
5 Ολα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου