Σελίδες

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μπερκέτια για τους Έλληνες κτηνοτρόφους

Άμα δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό λέει η λαϊκή σοφία, και ταιριάζει γάντι στην ελληνική κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «βλέπουν» το εισόδημά τους να μειώνεται, καθώς οι τιμές παραγωγού στο κρέας κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα στο γάλα δεν ακολουθούν την «ξέφρενη» πορεία με το εξωτερικό, ενώ το κόστος εισροών έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Μέχρι να αναλάβει δράση η πολιτεία για να αντιμετωπίσει τις χαμηλές τιμές παραγωγού, οι κτηνοτρόφοι πήραν την πρωτοβουλία από τα τέλη του 2010 και ξεκίνησαν εξαγωγές ζώντων ζώων στη γειτονική Τουρκία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Agrenda ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Μαργαρίτης Θεολόγου, κάνει έναν πρώτο απολογισμό αυτής της κίνησης, με την οποία αφενός οι παραγωγοί πουλάνε σε πιο συμφέρουσες τιμές τα ζώα χωρίς να επωμίζονται το κόστος εκτροφής, αφετέρου λόγω μείωσης της προσφοράς, «τσιμπάει» προς τα πάνω η τιμή και εντός Ελλάδας.
 
Πότε ξεκίνησαν οι εξαγωγές ζώντων ζώων από τη Ροδόπη στην Τουρκία; Σε τι επίπεδα κινούνται οι τιμές και τι προβλήματα αντιμετωπίσατε;
Αυτή η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από 4 μήνες περίπου σε συστηματική βάση, αν και οι πρώτες «δειλές» εξαγωγικές προσπάθειες είχαν γίνει πέρυσι.
Οι εξαγωγές αφορούν αμνοερίφια και βοοειδή και οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές για το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Εδώ και πολύ καιρό οι τιμές στο μοσχαρίσιο ήταν καθηλωμένες στα 3,8 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα, λόγω της απορρόφησης της προσφοράς από τις εξαγωγές, οι τιμές έχουν αγγίξει τα 4,5- 4,8 ευρώ. Ένα πρόβλημα που είχαμε σχετικά με την υποχρέωση από το ΥΠΑΑΤ για τοποθέτηση βώλων στο στομάχι των ζώων, τελικά ξεπεράστηκε, αφού το υπουργείο πείστηκε ότι η τοποθέτηση των βώλων σε ζώα ηλικίας 1,5- 2 μηνών μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία τους.
Αν παγιωθούν οι εξαγωγές ζώντων ζώων σαν διέξοδος για την ελληνική παραγωγή, δημιουργούνται κίνητρα για να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με την κτηνοτροφία και να δούμε μια αξιόλογη ανάπτυξη του κλάδου για τα επόμενα χρόνια.
 
Βλέπετε οι εξαγωγές ζώων στην Τουρκία να καθιερώνονται ως μια σταθερή επιλογή απορρόφησης ελληνικού προϊόντος;
Τα μηνύματα που μας έρχονται από την Τουρκία είναι ότι θέλει να αναπτύξει τον κτηνοτροφικό της κλάδο. Η χώρα αυτή είναι ιδιαίτερα ελλειμματική, καθώς στο παρελθόν το ζωικό της κεφάλαιο είχε χτυπηθεί από αφθώδη πυρετό και τώρα προσπαθεί να ανακάμψει, προχωρώντας σε εισαγωγές από εμάς, που είμαστε γείτονες, αλλά και από τη Νέα Ζηλανδία και την Αργεντινή. Οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία μετρούν ήδη αρκετές χιλιάδες αμνοερίφια και μεγάλα ζώα, από την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Βέροια, σε σχέση όμως με τις άλλες δύο χώρες είναι μικρότερες. Παρόλα αυτά, ανοίγονται πολύ μεγάλες προοπτικές, καθώς ποιοτικά είμαστε καλύτεροι. Στην Ελλάδα δεν έχουν σημειωθεί διατροφικά σκάνδαλα, ενώ οι ζωοτροφές είναι «καθαρές» από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επιπλέον, η Τουρκία έχει ανάγκη από pedigree, δυστυχώς όμως δεν είμαστε τόσο μπροστά στη γενετική βελτίωση. Εάν είχαμε pedigree και ανεπτυγμένη έρευνα στη γενετική βελτίωση, θα ήμασταν σε ακόμα καλύτερη θέση.
 
Ενόψει του Πάσχα, πώς βλέπετε να κινείται η αγορά;
Πιστεύω ότι η αγορά θα κινηθεί σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Οι παραγωγοί, παρά το άνοιγμα στην Τουρκία, έχουν αρκετά αμνοερίφια για
την εγχώρια αγορά. Επιθυμούμε μία λογική τιμή για τον παραγωγό, γύρω στα 5-6 ευρώ, η οποία θα είναι προσιτή στον Έλληνα καταναλωτή, ώστε να μπορέσει να αγοράσει για το πασχαλινό τραπέζι, παρά την οικονομική κρίση.
 
Προτίθεστε να προχωρήσετε σε κάποια κίνηση οργάνωσης των κτηνοτρόφων σε ομάδες παραγωγών, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική σας θέση στην αλυσίδα του εμπορίου;
Έχουμε κατά νου κάτι τέτοιο, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στον κλάδο, όμως ακόμα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Για την προσεχή πασχαλινή περίοδο δεν αναμένουμε πιέσεις στις τιμές από υπερπροσφορά, καθώς όπως προείπα, το στοκ έχει φύγει από τους παραγωγούς, οπότε ό,τι έχει μείνει θα απορροφηθεί από την ελληνική αγορά. Ωστόσο, σαφώς και κινήσεις οργάνωσης των κτηνοτρόφων με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης μας, του εισοδήματός μας και του προϊόντος μας είναι στους προσεχείς σχεδιασμούς μας, καθώς, όπως είναι αυτονόητο, η ελληνική αγορά παραμένει το σημείο αναφοράς μας.
 
Από την 1 Μαρτίου έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων, που περνάει από όλη την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Τι επιδιώκει ο κλάδος;
Επιδίωξή μας είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που εδώ και καιρό είναι αντιμέτωποι με μία εκτόξευση του κόστους των ζωοτροφών και μια συνεχή απαξίωση στην τιμή του γάλακτος. Θέλουμε την κοινή γνώμη σύμμαχό μας, γι’ αυτό δεν φτάνουμε στα άκρα, προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις, μοιράζουμε γάλα στους πολίτες και παραδίδουμε το ψήφισμά μας στους αρμόδιους φορείς. Διεκδικούμε ενιαία οικονομική ενίσχυση 9 ευρώ για όλα τα αμνοερίφια και 180 ευρώ για τις αγελάδες. Επιπλέον, ζητούμε στην πιστοποίηση των κτηνοτρόφων για οποιαδήποτε δοσοληψία, όπως πληρωμές, να έχουν λόγο οι κτηνοτροφικές ενώσεις των νομών. Τέλος, υπενθυμίζουμε στον κ. Σκανδαλίδη την προφορική του δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα ζωικά προϊόντα στο 6,5% και την απόδοση της διαφοράς στους παραγωγούς.
 
Who is who
Ο Μαργαρίτης Θεολόγου γεννήθηκε το 1955 στο Κόσμιο του νομού Ροδόπης και από το 1981 ασχολείται συστηματικά με το συνδικαλισμό στον κτηνοτροφικό τομέα, αρχικά ως συνδικαλιστικός υπάλληλος στον Αγροτικό Σύλλογο Κομοτηνής (1981-1986).
Από το 1990 έως το 1995 διετέλεσε πρόεδρος των αγελαδοτρόφων νομού Ροδόπης, το 2008 εκλέχθηκε πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού και από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι γενικός γραμματέας τη Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
Συνέντευξη στον Κάρολο Μάισσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου