Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κ. Σκανδαλίδης: Προσπάθεια στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με κάθε τρόπο

Μειωμένο κατά 4,31% εμφανίζεται το κατά κεφαλήν
εισόδημα των αγροτών κατά το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτές διατυπώνονται σε έγγραφο του υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

"Το ενδιαφέρον όλων πρέπει να στρέφεται στη διατήρηση των κεκτημένων για τα οποία αναμένεται να δοθεί πολύ σκληρή μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού πολλά από τα κράτη - μέλη προβάλλουν αιτήματα εξίσωσης της στήριξης ανά επιφάνεια αγροτικής γης είτε αυτή είναι στην Ελλάδα είτε στη Λετονία", αναφέρει για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διαβεβαιώνει ότι "γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί το γεωργικό εισόδημα με κάθε δυνατό και επιτρεπόμενο μέσο, με διαρθρωτικές αλλαγές και ευέλικτες πολιτικές που θα ωφελήσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα τους Έλληνες γεωργούς". Στην κατεύθυνση αυτή αναθεωρούνται τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 ώστε να υπάρχει καλύτερη στόχευση των κονδυλίων.
Με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερωτήσεων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, ο κ. Σκανδαλίδης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ψαλίδα τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και στο ράφι και ανακοινώνει ότι το υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία για να επιτευχθεί σύμπραξη παραγωγών - καταναλωτών με χαμηλού κόστους εφοδιαστικές αλυσίδες, κοινωνικά δίκτυα καταναλωτών και δίκτυα αγροτών που διαπραγματεύονται τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων. Ο υπουργός προαναγγέλλει επιπλέον μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις των συλλογικών φορέων των αγροτών να λειτουργήσουν ως ισχυρά εργαλεία παρέμβασης, με στόχο να φθάσει απευθείας το προϊόν από το χωράφι στο ράφι, και μέτρα ώστε να γίνουν συγχωνεύσεις και ανασυγκρότηση της οργάνωσης των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων κλαδικών πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών.
Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρεται επίσης στην ενίσχυση κάθετων συνεργασιών, στην ανασυγκρότηση της τήρησης ισοζυγίων για τα βασικά ελληνικά προϊόντα, τη δημιουργία θεσμού άδειας λειτουργίας εμπόρου-διακινητή γεωργικών προϊόντων και δημιουργία τοπικού σήματος ποιότητας.
Το υπουργείο προσανατολίζεται στην αναθεώρηση των προστίμων για τη νοθεία στα τρόφιμα που θα φθάνουν και στην άρση της άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια, στην κατάργηση του λεγόμενου πιστωτικού τιμολογίου που "αποτελεί το όχημα εκβιασμού και παράνομων συναλλαγών από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες λιανικής πώλησης" και στην κατά το δυνατό, μείωση του κόστους των γεωργικών εισροών.
Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, στην ερώτηση του προς τον υπουργό, έκανε λόγο για δραματική πτώση του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη των "27" αυξάνεται κατά 12,3%. Ο βουλευτής έχει ζητήσει μέτρα για να παταχθούν τα κυκλώματα των μεσαζόντων και κερδοσκόπων που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή.
Ανησυχητική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο νομό Ευβοίας, είχε επισημάνει στη δική της ερώτηση η βουλευτής του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη. Η βουλευτής είχε μιλήσει για σοβαρή μείωση στους τομείς των αροτραίων καλλιεργειών του σταφυλιού, του φυστικιού και του αμυγδάλου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται στις δανειακές υποχρεώσεις και σημειώνει ότι, με βάση στοιχεία της ΑΤΕ, το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου της ρύθμισης των χρεών τους (σ.σ. νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας), μόνο στην Αγροτική Τράπεζα φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ. Για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ΕΑΣ, το συνολικό ύψος προς ρύθμιση φτάνει τα 295 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά προς ρύθμιση σε άλλες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου